থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
সরকারগী এমপ্লোয়ীশিংনা কোবিকী লাইচৎ আসিগী মনুংদা থবক্তগী পোত্থাখিবশিংনা মখোয়গী রিগুলর পেন্সন পেমেন্ত ওর্দর থোক্ত্রিবফাওবা “প্রোভিজনেল” পেন্সন ফংগনি: দা. জিতেন্দ্র সিং
27 JUL 2020 6:35PM by PIB Imphal
সরকারগী এমপ্লোয়ীশিংনা কোবিকী লাইচৎ আসিগী মনুংদা থবক্তগী পোত্থাখিবশিংনা মখোয়গী রিগুলর পেন্সন পেমেন্ত ওর্দর (পি.পি.ও.) থোক্ত্রিবফাওবা অমসুং অতোপ্পা ওফিসিয়েল ফোর্মেলিতীশিং লোইশিন্দ্রিফাওবা “প্রোভিজনেল” পেন্সন ফংগনি
দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দি,ও,এন,ই,আর.), পি.এম.ও.গী এম.ও.এস., পর্সোনেল, পব্লিক গ্রীভান্সেস, পেন্সনশিং, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেসকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী জিতেন্দ্র সিংনা হায়খি মদুদি মোদি সরকারনা পাইরবা মতুংদা দিপার্তমেন্ত ওফ পেন্সন অপগ্রেদ তৌখ্রে অমসুং মরী লৈনবা এমপ্লোয়ী অমনা মহাক্কী সুপরএনুৱেশনগী মতুংদা থেংথদনা পি.পি.ও ফংহন্নবা মতিক চানা থবক তৌদুনা লৈরি। মসিদা নত্তনা হৌখিবা চহি খরসিদা দিজিতাইজেশনগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদিগী অয়াবগী মতুং ইন্না দিপার্তমেন্ত ওফ পেন্সন্নসু পোর্তল অমা শেমখ্রে, হায়রিবা অসি সরকারগী এমপ্লোয়ী অমনা মহাক্কী সুপরএনুৱেশন নকশিল্লক্লবা মতমদা মহাক্কী পেন্সন পেপরশিংগী স্তেতস অদু খঙদোক্নবা এক্সেস তৌবা য়াগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
তৌইগুম্বসুং কোবিদকী লাইচৎ অমসুং লোকদাউন মরম ওইরগা ওফিসিয়েল ওইবা থবক্তা অখাইবা লৈবনা মরম ওইরগা হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা থবক্তগী পোত্থাখিবা এমপ্লোয়ী খরদি পি.পি.ও. ফংলমদবা য়াই হায়না মহাক্না হায়খি। অদুবু হৌজিক্কী সরকার অসিনা পেন্সনরশিং অমসুং সেনিয়র সিতিজনশিংগী মতাংদা খনবগী খুদম ওইনা ১৯৭২গী সি.সি.এস. (পেন্সন রুলেশিং)গী মখাদা মনুং চন্না লৈবা রিগুলর পেন্সন হৌদোকপদা থেংথবা লৈতনবা ৱারেপ অমা লৌখি, হায়রিবা রুলশিং অসি রিগুলর পি.পি.ও. থোক্ত্রিবফাওবা “প্রোভিজনেল পেন্সন” অমসুং “প্রোভিজনেল গ্রেত্যুইতী”গী পেমেন্তশিং অদু অথিংবা-অপনবা লৈতনা কোম্না তৌবা য়ানবা রুলশিং অসি কোমথোকপা য়াগনি।
পর্সোনেলগী মন্ত্রালয়দা এফিলিয়েত তৌবা, দিপার্তমেন্ত ওফ পেন্সননা থোকপা ও.এম. (ওফিস মেমোরেন্দম)গী মতুং ইন্না, “প্রোভিজনেল পেন্সন”গী পেমমেন্ত অদু অহানবগী ওইনা থবক্তগী পোত্থাখিবা নুমিৎ অদুদগী থা তুরক্কী মতম ফাওবগী ওইনা চত্থগনি অমসুং “প্রোভিজনেল পেন্সন”গী মতম অসি অখন্না কেস খরদা চহি অমা ফাওবগী ওইনা মখাতানা শাংদোকপা য়াই। হায়রিবা ইন্সত্রক্সনশীং অসি সরকারগী থবক তৌবা অমনা থবক্তগী পোত্থাবা মতমদা নত্রগা সুপরএনুৱেশন তৌবা মতমদা হায়বদি এফ.আর. ৫৬কী মখাদা ভোলন্তরী রিতায়রমেন্ত তৌবা অসিনচিংবা কেসশিংদা চৎনবা য়াগনি।
দা. জিতেন্দ্র সিংনা হায়খি, মসিগী ৱারেপ অসি লাইচৎ অমসুং লোকদাউনগী অথিংবা-অপনবশিং লৈরিবশিং অসিগী মতাংদা খন্থরগা লৌখিবনি, সরকারগী থবক তৌবা অমনা হেদ ওফিস্তা মহাক্কী পেন্সন ফোর্মশিং থাজিনবদা অৱাবা অমা ওইবা য়াই নত্রগা মরু ওইনা হায়রিবা ওফিস অনিমক অসি অতোপ্পা সিতীশিংদা লৈবা তারবদি, মতম চানা মরী লৈনবা পে অমসুং একাউন্তস ওফিস্তা সার্বিস বুক্কা লোইননা মহাক্কী ক্লেম ফোর্ম অদু হার্দ কোপী ওইনা থাজিনবা ঙমদবা য়াই। হায়রিবশিং অসি অনম্বা মতমদা মফম অমদগী অমদা চৎত্থোক-চৎশিন তৌবনা অমসুং মখোয়গী হেদ ওফিসশিংনা লৈরিবা মফম অদু পে অমসুং একাউন্তস ওফিস অদুনা লৈরিবা মফম অদুগী তোঙানবা সিতীশিংদা লৈবনা সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্স (সি.এ.পি.এফ.শিং)দা য়াম্না তোইনা থোকই।
সার্কুলর অমগী মতুং ইন্না, দিপার্তমেন্ত ওফ পেন্সন & পেন্সনরস ৱেলফেয়র (দি.ও.পি.পি.দব্ল্যু.)না মতম চানা প্রোভিদেন্ত ফন্দ পীথোকপা য়ানবা মতম কুইনদগী তুংশিল্লক্লবা ইন্তরেস্ত য়াওনা ক্রেদিত এন্ত্রীশিং অদু থবক্তগী পোত্থাগদবা চহি অনি ৱাৎলিঙৈদা অমসুং মসিগী মতুংদা চহি অমা ৱাৎলিঙৈদা পুম্নমক এমপ্লোয়ীশিংদা পীথোকপা লোইশিনগদবনি হায়না জি.পি.এফ. (জেনরেল প্রোভিদেন্ত ফন্দ) একাউন্তশিং য়েংশিল্লিবা ওফিসশিংদা খঙহল্লকখ্রে।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Government employees retiring during COVID pandemic will be receiving “provisional" pension till their regular Pension Payment Order is issued: Dr. Jitendra Singh
27 JUL 2020 6:35PM by PIB Delhi
Government employees retiring during COVID pandemic will be receiving “provisional" pension till their regular Pension Payment Order (PPO) is issued and other official formalities completed.
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh said that after the Modi Government took over, the Department of Pensions had upgraded and equipped itself to deliver the PPO to the concerned employee without delay on the day of his or her superannuation. Besides this, in the last few years, taking cue from Prime Minister Narendra Modi’s emphasis on digitalization, the Department of Pension also created a Portal, which could be accessed by any government employee approaching superannuation to find out the status of his or her pension papers, he said.
However, because of the disruption in the official work due to COVID pandemic and lockdown, Dr Jitendra Singh said, some of the employees who had retired during this period may not have been provided with PPO. But, as an evidence of the present government's sensitivity towards the pensioners and the senior citizens, a decision was taken that in order to avoid a delay in the start of regular pension covered under CCS (Pension Rules) 1972, the rules may be relaxed to enable seamless payment of “Provisional Pension” and “Provisional Gratuity” till the regular PPO is issued.
As per the OM (Office Memorandum) issued by Department of Pensions, affiliated to the Ministry of Personnel, the payment of “Provisional Pension” will initially continue for a period of six months from the date of retirement and the period of “Provisional Pension” may be further extended up to one year in exceptional cases. These instructions shall also be applicable in cases where a government servant retires otherwise than on superannuation i.e. voluntary retirement, retirement under FR 56, etc.
Dr Jitendra Singh said, this decision has been taken considering that because of the constraints of pandemic and lockdown, a government servant may find difficulty in submitting his Pension Forms to the Head of Office or may not be able to forward the Claim Form in hard copy along with Service Book to the concerned Pay & Accounts Office in time, particularly when both the offices are located in different cities. This is very pertinent to Central Armed Police Forces (CAPFs) who are constantly on the move and whose Heads of Offices are located in cities different from where the Pay & Accounts Office is located.
Vide another circular, Department of Pension & Pensioners' Welfare (DOPPW) has directed all offices maintaining GPF (General Provident Fund) Accounts to complete all credit entries including accruing interest to the employees two years before retirement and then one year before retirement so that Provident Fund is also paid accurately in time.