ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦେଶରେ ଔଷଧ ଓ ଡାକ୍ତରୀ ଯନ୍ତ୍ରପାତିର ବହୁଳ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ନିମନ୍ତେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସଦାନନ୍ଦ ଗୌଡ଼ାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯୋଜନା ଓ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଘୋଷଣା
• ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଔଷଧପତ୍ର ଓ ଆଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବାଟ ଖୋଲିଲା
• ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ପକ୍ଷରୁ ମିଳିଲା ଅନୁକୂଳ ମତାମତ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିପୁଳ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ
• ବିଶ୍ୱର ଭେଷଜ ହବ୍‌ରେ ପରିଣତ ହେବାପାଇଁ ଭାରତ ସୁଦୃଢ଼ କଲା ଏହାର ଭିତ୍ତିଭୂମି
• ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଡାକ୍ତରୀ ଯନ୍ତ୍ରପାତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ଭାରତର ଉଦ୍ୟମ
27 JUL 2020 4:48PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଡି.ଭି. ସଦାନନ୍ଦ ଗୌଡ଼ା ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ବଲ୍‌କ (ବିପୁଳ) ଔଷଧପତ୍ର ଏବଂ ମେଡିକାଲ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ 4ଟି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ଦେଶରେ ଜୀବନରକ୍ଷାକାରୀ, ଉଚ୍ଚମାନର ଔଷଧପତ୍ର ଓ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଡାକ୍ତରୀ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ 3ଟି ପାର୍କ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ । ଏହାଛଡା ଭେଷଜ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କେତେକ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଏହି ଉପଲକ୍ଷେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱରେ ଥିବା ମନ୍ତ୍ରୀ ମନସୁଖଲାଲ ମାଣ୍ଡଭିୟ, ସାର ଓ ରସାୟନ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ରାଓ ଇନ୍ଦ୍ରଜିତ ସିଂହ, ନୀତି ଆୟୋଗର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତାଭ କାନ୍ତ, ଭେଷଜ ବିଭାଗର ସଚିବ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୌଡା କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ସହିତ ଔଷଧପତ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନକ୍ରମେ ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ନୂଆ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏଥିପାଇଁ ମୋଟ 4ଟି ଯୋଜନା ଅନୁମୋଦନ ଲାଭ କରିଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଦୁଇଟି ବିପୁଳ ଔଷଧ ଓ ଡାକ୍ତରୀ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ 3ଟି ପାର୍କ ଦେଶରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ । ଏହି ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ ହେବା ପାଇଁ ସେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଭେଷଜ କେନ୍ଦ୍ରଭାବେ ସମ୍ବୋଧିତ ହୋଇଥାଏ । କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଏହା ସତ୍ୟରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଲକ୍‌ଡାଉନ ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତ ବିପୁଳ ପରିମାଣର ଜୀବନରକ୍ଷାକାରୀ ଔଷଧପତ୍ର ଉତ୍ପାଦନ କରି ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ସହିତ ଔଷଧର ଅଭାବ ଥିବା ଦେଶଗୁଡିକୁ ଏହାକୁ ରପ୍ତାନୀ କରିବାରେ ସମର୍ଥ ହୋଇଛି । ଏହି ସଫଳତା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତ ଔଷଧପତ୍ରରେ ବ୍ୟବହୃତ ମୌଳିକ କଞ୍ଚାମାଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ନୁହେଁ । ଏଥିପାଇଁ ବିଦେଶରୁ ଏହାକୁ ଆମଦାନୀ କରିବାକୁ ପଡିଥାଏ । କିଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଔଷଧପତ୍ର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆକ୍ଟିଭ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ ଉପାଦାନ ବହୁଳ ଔଷଧ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ଔଷଧୀୟ ଉପାଦନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସମାନଭାବେ ଆଧୁନିକ ଡାକ୍ତରୀ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ପାଇଁ ଭାରତ ଏବେ ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ନୁହେଁ । ପ୍ରାୟ 86 ଶତାଂଶ ଏଭଳି ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନୀ କରିବାକୁ ପଡିଥାଏ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ମାଣ୍ଡଭିୟ କହିଥିଲେ ଯେ ମୌଳିକ ଔଷଧୀୟ ଉପାଦାନ ପାଇଁ ଦେଶର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ଯେଉଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି ତାହା ବେଶ୍‌ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବେଶ୍‌ ସହାୟକ ହେବ । ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଔଷଧ ଓ ଡାକ୍ତରୀ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଉତ୍ପାଦନରେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ନୂଆ ଯୋଜନା ବେଶ୍‌ ସୁହାଇବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ 53ଟି ବହୁଳ ବ୍ୟବହୃତ ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ନୁହେଁ । ସେଥିପାଇଁ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡୁଛି ।
ନୂଆ ଚିଠାରେ 41ଟି ଔଷଧ ଓ ଡାକ୍ତରୀ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ 53ଟି ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ଦେଶରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହେବାର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଏହି ଯୋଜନାରେ ମନୋନୀତ ହୋଇଥିବା 136ଟି ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କୁ ନିଜର ସାମଗ୍ରୀର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଅଂଶ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଆକାରରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ସେମାନେ 41ଟି ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସୁବିଧା ପାଇବେ ।
ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ ତା ଉପରେ ବାର୍ଷିକ ସୀମା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯିବ । ଛଅ ବର୍ଷପାଇଁ ଏହି ସୁବିଧା ସେମାନଙ୍କୁ ମିଳିବ । ଫର୍‌ମେଣ୍ଟେସନ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ 4 ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ 20 ଶତାଂଶ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ରାଶି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ପଞ୍ଚମ ବର୍ଷରେ ଏହା 15 ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ଷଷ୍ଠ ବର୍ଷରେ 5 ଶତାଂଶ ଦିଆଯିବ ।
କେମିକାଲି ସିନ୍ଥେସାଇଜଡ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ 6 ବର୍ଷ ପାଇଁ 10 ଶତାଂଶ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦକଙ୍କୁ ନିର୍ଦିଷ୍ଟ ପରିମାଣର ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ କରିବାକୁ ପଡିବ । ସେମାନଙ୍କର ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ସର୍ବନିମ୍ନ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଚାରିଟି ଫରମେଣ୍ଟେସନ ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନିବେଶ ସୀମା 4ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି । ସେହିଭଳି ଅନ୍ୟ 10ଟି ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନିବେଶ ସୀମା 50 କୋଟି ଟଙ୍କା ରଖାଯାଇଛି । ସେହିଭଳି 4ଟି କେମିକାଲି ସିନ୍ଥେସାଇଜଡ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନିବେଶ ସୀମା 50 କୋଟି ଟଙ୍କା ରଖାଯାଇଛି । ସମାନ ଧରଣର 23ଟି ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଏହି ସୀମା 20 କୋଟି ଟଙ୍କା ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି । ସମୁଦାୟ 41ଟି ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ଉତ୍ପାଦନ ଦକ୍ଷତା କେତେ ରହିବ ତାହା ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀରେ ଉଲ୍ଲେଖ ରହିଛି । ଫର୍‌ମେଣ୍ଟେସନ ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ 2023-24 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ । ଏହା ପରେ ସଂପୃକ୍ତ ନିବେଶକଙ୍କୁ 2 ବର୍ଷର ଜେଷ୍ଟେସନ ପିରିଅଡ ଦିଆଯିବ । ସେହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ତାଙ୍କୁ ଅଙ୍ଗୀକାର କରିଥିବା ଅର୍ଥ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ବିନିଯୋଗ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
କେମିକାଲି ସିନ୍ଥେସାଇଜଡ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ 2022-23 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଏଥିପାଇଁ ଏକବର୍ଷର ଜେଷ୍ଟେସନ ପରିଅଡ ରହିଛି । ସେହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ନିଜର ଉଦ୍ୟୋଗରେ ଅଙ୍ଗୀକାର କରିଥିବା ଅର୍ଥ ବିନିଯୋଗ କରିବେ ଏବଂ ନିଜର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ହାସଲ କରିବେ । ଯେକୌଣସି କଂପାନୀ ପାର୍ଟନରସିପ୍‌ ଫାର୍ମ, ସ୍ୱତ୍ୱାଧିକାରୀ ସଂସ୍ଥା କିମ୍ବା ଭାରତରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଏଲଏଲପି ଏଥିପାଇଁ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ । ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସର୍ତ୍ତ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ । କେଉଁ ସଂସ୍ଥା କେତେ ପ୍ରକାର ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ କରିବେ ତାହାର କୌଣସି ସୀମା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇନାହିଁ ।
ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ ବାଛିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ସଂପୃକ୍ତ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ବାର୍ଷିକ ଉତ୍ପାଦନ ଦକ୍ଷତା ଅଙ୍ଗୀକାର ଏବଂ ସେ କେତେ ମୂଲ୍ୟରେ ନିଜର ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ବିକିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ତାହାକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଯେଉଁମାନେ କମ୍‌ ମୂଲ୍ୟରେ ଅଧିକ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ଆବେଦନପତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଇଥିବେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦିଆଯିବ ।
ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ ବିଭାଗରର ୱେବସାଇଟରେ ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଉପଲବ୍ଧ । ଆଜି ଯେଉଁ 4ଟି ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି ତାହାର ମୁଖ୍ୟାଂଶ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଗଲା ।
ଏହି ଯୋଜନା ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଘୋଷଣାଠାରୁ 120 ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁକ୍ତ ରହିବ । ଆବେଦନପତ୍ର ଗ୍ରହଣର ଶେଷ ତାରିଖ ପରଠାରୁ 90 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମନୋନୀତ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଅନ୍‌ଲାଇନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଆବେଦନପତ୍ରଗୁଡିକ କେବଳ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରିବ । ଏହି ଯୋଜନାର ମୋଟ ବ୍ୟୟବରାଦ 6940 କୋଟି ଟଙ୍କା ।
ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ପାର୍କ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା; ଏହି ଯୋଜନାରେ ଦେଶରେ 3ଟି ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ । ପ୍ରକଳ୍ପ ଖର୍ଚ୍ଚର 90 ଶତାଂଶ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଓ ପାହାଡିଆ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଅନୁଦାନ ଆକାରରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏହା 70 ଶତାଂଶ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ପାର୍କ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ଅନୁଦାନ 1 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି ।
ଆହ୍ୱାନ ଭିତ୍ତିରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ଏଥିପାଇଁ ମନୋନୀତ କରାଯିବ । ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟମାନେ ଏହି ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ହେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ୟୁନିଟଗୁଡିକ ପାଇଁ ସଂପୃକ୍ତ ପାର୍କରେ 24 ଘଣ୍ଟିଆ ବିଜୁଳି ଓ ପାଣି ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଏହାଛଡା ସଂପୃକ୍ତ ସଂସ୍ଥାଙ୍କୁ ସ୍ୱଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟରେ ଜମି ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଯୋଗାଯୋଗ ସୁବିଧା ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏସବୁ ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦିଆଯିବ ।
ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ବେପାର ବଣିଜ ସୁବିଧା ଯୋଗାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭଲ ସ୍ଥିତିରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ବୈଷୟିକ ଲୋକଶକ୍ତି, ଔଷଧୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ଭଳି ଉପଯୁକ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ରହିଛି ସେମାନଙ୍କୁ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରାଧିକାର ମିଳିବ । ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ମାନକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଏଥିପାଇଁ ବଛାଯିବ । ଯେଉଁମାନେ ଉପରଲିଖିତ ବିଷୟରେ ଉପରେ ଥିବେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରଥମେ 3ଟି ରାଜ୍ୟକୁ ମନୋନୀତ କରାଯିବ । ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ପ୍ରକାଶର 60 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆଗ୍ରହୀ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ 3ଟି ମନୋନୀତ ରାଜ୍ୟଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦାଖଲର 30 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁମୋଦନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
ଏହାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଆଉ ୩ଟି ରାଜ୍ୟକୁ ସମାନ ନିୟମରେ 180 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଅନୁଦାନ ଅର୍ଥ 4ଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ପ୍ରଥମ 3 ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ 30 ଶତାଂଶ ଲେଖାଏଁ ଏବଂ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅବଶିଷ୍ଟ 10 ଶତାଂଶ ଅନୁଦାନ ମିଳିବ । ଅନୁମୋଦିତ ଡିପିଆର ଅନୁସାରେ ମନୋନୀତ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅନୁଦାନ ମିଳିବାର ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍କର ଭିତ୍ତିଭୂମି ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏଥିପାଇଁ ପାର୍କର ଅନୁମୋଦନ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ଏକ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ସେଣ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ଉନ୍ନୟନ ଓ ଗବେଷଣା ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ହେବ । ଏହି ଯୋଜନା ମୋଟ ବ୍ୟୟ ବରାଦ 3 କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି ।
ଡାକ୍ତରୀ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଯେଉଁ ଉତ୍ପାଦନଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ତାହା 4ଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ । ସର୍ବାଧିକ 28ଟି ସଂସ୍ଥାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରି ଉପରେ 5ବର୍ଷ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯିବ । ଘରୋଇ ଭାବେ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ବିକ୍ରୟ ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ 5 ଶତାଂଶ ହାରରେ ଏହି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ରାଶି ମିଳିବ । ତେବେ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ବାର୍ଷିକ ସୀମା ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି ।
କ୍ୟାନସ୍‌ର ଚିକିତ୍ସା ଓ ଯତ୍ନ/ରେଡିଓଥେରାପି ଉପକରଣ, ନ୍ୟୁକ୍ଳିୟର ଇମେଜିଂ ଡିଭାଇସ୍‌, ନିଶ୍ଚେତକ ଏବଂ ହୃଦ୍‌ବକ୍ଷ ଶଲ୍ୟ ଚିକିତ୍ସାରେ ବ୍ୟବହୃତ ଯନ୍ତ୍ରପାତି, ରେନାଲ କେୟାର ଉପକରଣ, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଇମ୍‌ପ୍ଲାଣ୍ଟସ ଓ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଡିଭାଇସ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦିଆଯିବ ।
ଭାରତରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଯେକୌଣସି କଂପାନୀ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ସର୍ବନିମ୍ନ ନିଟ୍‌ ମୂଲ୍ୟ 18 କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଥିବ ସେମାନେ ଏଥିପାଇଁ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ । ଆବେଦନକାରୀ ଗୋଟିଏ ଜାଗାରେ ଏକ ବା ଏକାଧିକ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ଆବେଦନ କରିବାରେ କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ନାହିଁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆବେଦନନକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଧାର୍ଯ୍ୟ ମୁତାବକ ନିବେଶ କରିବାକୁ ପଡିବ । ତେବେ ଯାଇ ସେମାନେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ରାଶି ପାଇବାକୁ ହକ୍‌ଦାର ହେବେ । ଏଥିପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଘୋଷଣାର 120 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍‌ଲାଇନରେ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆବେଦନର ଶେଷ ତାରିଖର 60 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ ମନୋନୀତ କରାଯାଇ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଏହି ଯୋଜନାରେ ମୋଟ 3420 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ବରାଦ କରାଯାଇଛି ।
ନୀତି ଆୟୋଗର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ନିର୍ବାହୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତାଭ କାନ୍ତ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବେ ବିପୁଳ ପରିମାଣର ଜେନେରିକ୍‌ ଔଷଧ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛି । ଏହାଛଡା ଦେଶରେ 500 ଏପିଆଇ ଔଷଧ ଉତ୍ପାଦିତ ହେବା ସତ୍ତ୍ୱେ ବିଦେଶରୁ ଏହାକୁ ଆମଦାନୀ କରିବାକୁ ପଡୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଔଷଧପତ୍ର ଆମଦାନୀ ପରିମାଣକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ ବିଭାଗର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ପି.ଡି. ୱାଘେଲା ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ସଂପର୍କରେ ସବିଶେଷ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।
ଏହି ଯୋଜନା ଭାରତକୁ ଔଷଧପତ୍ର ଓ ଡାକ୍ତରୀ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ସହ ବିଶ୍ୱର ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ଓ ଡାକ୍ତରୀ ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଭାରତରେ ଏବେ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତମ ଶିଳ୍ପ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବାତାବରଣ ରହିଛି । ନିବେଶକମାନେ ଏହାର ସୁଯୋଗ ନେବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ହୋଇପାରନ୍ତି । ଏବେ ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଉଦାରବାଦୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି । ଏହାଛଡା କର୍ପୋରେଟ ଟିକସ ପରିମାଣ 17 ଶତାଂଶକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଭେଷଜ ଉଦ୍ୟୋଗ ଓ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଲାଭ ମିଳିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
Shri Sadananda Gowda launches Schemes and announces guidelines paving way for setting up of Bulk Drugs Parks & Medical Devices Parks in the country
This opens door for critical API production & Manufacturing of High-end Medical devices
Huge response from States: Union Govt decides to go for challenges mode to ensure most attractive investment regime
India to strengthen its claim of Pharmaceuticals Hub in the world
India poised to become self-reliant in High-end medical devices
27 JUL 2020 4:48PM by PIB Delhi
Union Minister for Chemicals and Fertilizers Shri DV Sadananda Gowda launched here today four schemes of Department of Pharmaceuticals for promotion of domestic manufacturing of bulk drugs and medical devices parks in the country . On this occasion MoS(i/c) for Shipping and MoS for Chemicals & Fertilizers, Shri Amitabh Kant, CEO Niti Ayog, Dr P D Waghela, Secretary, Deptt of Pharmaceuticals were also present.
Speaking on the occasion, Shri Gowda said that this in line with the the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi, and his clarion call for making India Atma Nirbhar in pharma sector. For this the Government of India has approved four schemes, two each for Bulk Drugs and Medical Devices parks.He exhorted the industry and the States to come forward and participate in these schemes.
He said , India is often referred to as ‘the pharmacy of the world’ and this has been proved true especially in the ongoing Covid-19 pandemic when India continued to export critical life saving medicines to needy countries even during the countrywide lockdown. However, despite these achievements, it is a matter of concern that our country is critically dependent on imports for basic raw materials, viz. Bulk Drugs (Key Starting Materials (KSMs)/ Drug Intermediates (DIs) and Active Pharmaceutical Ingredients (APIs)) that are used to produce some of the essential medicines. Similarly in medical devices sector, our country is dependent on imports for 86% of its requirements of medical devices.
Shri Mandavia said that this is a very important initiative towards further developing Indian pharmaceutical capacities. Giving details of the Guidelines Shri Mandaviya said that the Production Linked Incentive (PLI) schemes for promoting domestic manufacturing of KSMs, DIs and APIs and medical devices will go a long way including to boost domestic manufacturing of 53 bulk drugs, on which India is critically dependent on imports.
The list of 41 products contained in the scheme guidelines will enable domestic production of 53 bulk drugs. Financial incentives will be given to a maximum of 136 manufacturers selected under the scheme as a fixed percentage of their domestic sales of these 41 products manufactured locally with required level of domestic value addition.
The incentives would be subject to annual ceilings communicated in the approval letter. The incentives would be given for a period of 6 years. In case of fermentation based products, the rate of incentive is 20% for first four years, 15% for the fifth year and 5% for the sixth year.
In case of chemically synthesised products, rate of incentive is 10% for all six years. The selected manufacturers shall have to complete committed investment above a threshold investment mandated for each product and achieve a prescribed minimum installed capacity before they are eligible to receive incentives. Threshold investment is Rs 400 crore for four fermentation based products and Rs 50 crore for ten fermentation based products. Similarly, threshold investment is Rs 50 crore for four chemically synthesised products, and Rs 20 crore for 23 chemically synthesised products. Minimum installed capacity to be achieved for each of the 41 products is prescribed in the guidelines. The incentives for fermentation based products would be available from FY 2023-24 i.e. after a two year gestation period during which the selected applicant has to complete the committed investment and install the committed capacity.
For chemically synthesised products the incentives would be available from FY 2022-23 i.e. after a gestation period of one year during which the selected applicant has to make the committed investment and install the committed capacity. Any company, partnership firm, proprietorship firm or a LLP registered in India and possessing a minimum net worth (including group companies) of 30% of proposed investment is eligible to apply for incentives under the scheme. An applicant can apply for any number of products.
The applicants will be selected on the basis of a transparent composite evaluation criteria which include the annual production capacity committed by the applicant and the sale price of the product quoted by the applicant. Applicants quoting low sale price and higher production capacity will get higher marks in the evaluation.
The guidelines are available on the website of the Department of Pharmaceuticals. The salient features of the four schemes are:
The scheme is open for applications for a period of120 days from the date of issuance of guidelines and the approval will be given to the selected applicants within 90 days from the closure of application window. Applications will be received only through an online portal. The total financial outlay of the scheme is Rs. 6,940 crore.
Scheme for promotion of Bulk Drug Parks: The scheme envisages creation of 3 bulk drug parks in the country. The grant-in-aid will be 90% of the project cost in case of North-East and hilly States and 70% in case of other States. Maximum grant-in-aid for one bulk drug park is limited to Rs.1000 crore.
States will be selected through a challenge method. The States interested in setting up the parks will have to ensure assured 24*7 supply of electricity and water to the bulk drug units located in the park and offer competitive land lease rates to bulk drug units in the park. The location of proposed park from environmental angle and logistics angle would be taken into account while selecting the States.
The ease of doing business ranking of the state, incentive policies of the State applicable to bulk drug industry, availability of technical manpower in the state, availability of pharmaceutical/chemical clusters in the state will also be factored in while selecting the States. The interested States will be scored and ranked on an evaluation criteria, given in the guidelines, which captures above parameters. The States getting top 3 ranks will be selected. The States have to submit their proposal within 60 days of the date of issuance of the guidelines. Selection will be done and in-principle approval will be given to three selected States within 30 days of last date of submission of proposals.
Thereafter, the 3 selected States will have to submit a Detailed Project Report (DPR) within 180 days of the in-principle approval based on which final approval will be given. The grant-in–aid will be released in four installments. First three installments will be 30% each and the last will be 10% of the grant-in-aid.The selected States will have to complete the parkas per the approved DPR within two years of date of release of first installment of grant-in-aid. It is envisaged to have a single window system in these parks for all regulatory approvals under one roof. The creation of a centre of excellence is also envisaged to enable an ecosystem for Research and Development. The total financial outlay of the scheme is Rs. 3,000 crore.
Production Linked Incentive (PLI) scheme for promoting domestic manufacturing of Medical Devices: The scheme intends to boost domestic manufacturing of medical devices in four target segments by giving financial incentives on sales to a maximum number of 28 selected applicants for a period of 5 years. Financial incentive will be given at a rate of 5% of the sales of domestically manufactured medical devices. The incentives would be subject to annual ceilings communicated in the approval letter the incentives would be available from FY 2021-22. Four target segments are:-
Cancer care / Radiotherapy medical devices
Radiology & Imaging medical devices (both ionizing & non-ionizing radiation products) and Nuclear Imaging devices
Anesthetics& Cardio-Respiratory medical devices including catheters of Cardio Respiratory Category & Renal Care medical devices
AII Implants including implantable electronic devices
Anycompany registered in India and possessing a minimum net worth ( including group companies) of Rs.18 crore (30% of threshold investment of first year) is eligible to apply for incentives under the scheme. The applicant can apply for multiple products within one target segment as well as multiple target segments. The selected applicants shall have to complete a threshold investment prescribed for each year and achieve a minimum prescribed sale for that year for them to be eligible to receive incentives. The application window is 120 days from the date of issuance of guidelines and the approval thereafter to the selected applicants will be accorded within 60 days from the date of closure of application window. The applications will be received only through an online portal. The total financial outlay of the scheme is Rs.3,420 crore.
CEO.NITI Ayog, Shri Amitabh Kant said India Produces huge number of Generic medicines as well as more than 500 API,still it has to import large quantity of API .He said prime mnister wants to reduce dependency on imports.
Secretary pharmaceuticals Shri P D Vaghela gave a detaile presentation of the guidelines.
It is expected that these schemes will make India not only self-reliant but also capable of catering to the global demand for the selected bulk drugs and medical devices. This is a golden opportunity for the investors since incentivisation to industry and world-class infrastructure support simultaneously will help in bringing down the cost of production significantly. These schemes along with the liberal FDI policy in these sectors and an effective corporate tax rate of about 17% (including surcharge and cess) will give a competitive edge to India in the selected products vis-à-vis other economies.
To view the detailed Guidelines please Click here:
https://pharmaceuticals.gov.in/schemes