Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 14th Episode of ‘Mann Ki Baat 2.0’ on 26.07.2020
26 JUL 2020 11:39AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. Today, is the 26th of July, a very special day…It is Kargil Vijay Diwas. It was on this very day 21 years ago, our Army unfurled the flag of victory in the battle of Kargil. Friends, India can never forget the circumstances under which the battle of Kargil took place. Pakistan had embarked upon this misadventure, nursing delusions of encroaching upon Indian soil, to distract attention from the internal strife prevailing there. India was then in the process of making efforts to foster good relations with Pakistan. But as it is said,
"बयरु अकारन सब काहू सों।
जो कर हित अनहित ताहू सों।।"
Which means, to the wicked, enmity with one and all for no reason comes naturally. People with such a disposition keep thinking of harming even their well-wishers… that is why when India extended a hand of friendship, Pakistan tried to respond, stabbing in the back. But after that, when our gallant Army displayed deeds of valour, when India demonstrated her might the whole world watched it. You can imagine….the enemy lodged in soaring mountainous heights and our armed forces, our brave soldiers fighting from down below! But it was not about victoriously conquering the heights…
It was the victory of high morale and bravery of our armed forces in the truest sense of the term. Friends, at that point of time, I too was blessed with the opportunity to go to Kargil and witness the gallantry of our Jawans. That day is one of the most precious moments of my life. I am noticing, today, people are reminiscing the Kargil Victory, throughout the country. On social media, they are saluting their brave heart heroes and paying tributes to those martyred with the #Courage in Kargil. Today, I, on behalf of all countrymen salute the brave soldiers….and along with them I also salute the brave mothers who gave rise to the real heroes, sons of Mother India. I urge the youth of the country to share stories of the heroic deeds of our brave hearts and sacrifices on part of the brave mothers, throughout the day. Friends, today I call upon you to visit, the website www.gallantryawards.gov.in positively. There, you will come across an array of information on our brave warriors and tales of their valour. And when you discuss these with your friends, they will become a source of inspiration. You must certainly visit this website... infact, I would like to insist on multiple visits. Friends, what Atal ji had said from Red Fort during the Kargil war is relevant to all of us even today. Atal ji, had then reminded the nation of a mantra of Gandhi ji. Mahatma Gandhi's mantra was...in the face of any dilemma, in order to decide what to do or what not to do, one must think of the poorest and the most helpless person of India. One must assess whether one’s deed will result in benefitting that particular person or not. Going beyond Gandhi Ji’s thought, Atal ji had said that the Kargil war has given us another Mantra- And the Mantra was – before taking any important decision, we should think whether our step, our endeavor is befitting to the honour of the soldier who laid down his life in those remote mountains. Come, let us listen to the sentiment in the very voice of Atal ji- Let us understand it…the time too has come to accept it.
Sound byte
All of us remember that Gandhi ji had given us a Mantra. He had said that in the face of any dilemma in order to decide what to do, you should think of the poorest and the most helpless person of India; ask yourself whether your deed will result in benefiting that particular person. Kargil has given us another Mantra- And the Mantra was – before taking any important decision, we should think whether our step, our endeavor is befitting to the honour of the soldier who laid down his life in those remote mountains.
Friends in times of war, whatever we say or do has immense bearing on the morale of the soldier, ever vigilant at the border, as well as the morale of his family. We should never forget this… and that is why our conduct, our demeanour, our speech, our statements, our limits, our aims… whatever we do and say, must distinctly be conducive to enhancing the morale & honour of our soldiers. Countrymen bound by a thread of unity, with the Mantra that the Nation is above everything else bolster the strength of our soldiers much more than thousand fold. We are aware of the dictum
‘Sanghe Shakti, Kalau Yuge’; the essence of which tells us that there is strength in unity in the present era.
At times, without paying heed to the essence, we encourage certain things on Social Media that are detrimental to the country. There are times when we keep forwarding things out of sheer curiosity. Despite knowing that it is wrong, we keep doing it. These days, battles are fought not just on borders; they are fought within the country too, on many fronts simultaneously. And every countryman has to decide his or her role in that. We too should determine our roles, fully bearing in mind soldiers fighting on the borders under the harshest conditions.
My dear countrymen, over the last few months, the way the country fought against Corona unitedly, has proven many apprehensions wrong. Today, the recovery rate in our country is better compared to other countries; the mortality rate in the context of Corona in our country is much less as well, compared to most countries, of course, the loss of even one life is saddening, but India has also succeeded in saving the lives of millions of her people. But friends, the hazards of Corona are far from being over. At many places, it is spreading fast. We need to be extra vigilant. We have to bear in mind that Corona is as fatal today as it was in the beginning – that’s why we have to be fully cautions. Wearing a face mask, using a gamchcha or a light towel to cover, two yard distancing, frequently washing hands, avoiding spitting anywhere, taking full care of hygiene & sanitation- these are our weapons to protect us from Corona. There are times when masks cause inconvenience, one feels like removing them from the face- especially during a conversation. When a mask is required the most, we tend to remove it. At such times, I urge you that whenever you feel your mask is bothersome and you want to remove it, spare a thought for those doctors, those nurses; think of our Corona warriors. You will find them wearing masks for hours together, diligently working to save our lives- sometimes wearing masks for a span of eight to ten hours. Doesn’t that discomfort them? Just think about them… you too will feel that as citizens, we should not be negligent at all; nor let others be so. On the one hand, we have to fight the battle against Corona with full awareness & vigilance; on the other, whatever our responsibilities, through sheer perseverance… business, jobs or studies… we have to lend pace to it, taking it to greater heights. Friends, during the Corona times, our rural regions came up as a beacon of guidance for the entire country. Many examples of effective endeavours on part of local residents of villages & Gram Panchayats are coming to the fore. In Jammu there is a Gram Panchayat named Gram Treva. The sarpanch there is Balbir Kaur Ji. I am told that Balbir Kaur ji got a 30 bed Quarantine Centre constructed in her Panchayat. She also made arrangements for availability of water on roads leading to the Panchayat. She ensured that people did not have to face any problem in washing hands. Not just that Balbir Kaur ji, with a spray pump slung on her shoulder embarks upon sanitization of the entire Panchayat & its neighbourhood, along with volunteers. Similarly, there is a Kashmiri woman sarpanch- Zaitoona Begum ji of Chauntliwaar, Gaanderbal.
Zaitoona Begum ji decided that her Panchayat would fight the battle against Corona and along with that, create income opportunities too. She distributed free masks & free ration in the vicinity; at the same time she distributed crop seeds & apple saplings so that people were not subjected to inconvenience in farming & horticulture. Friends, there is another inspiring example from Kashmir. Shriman Mohd Iqbal is the Municipal President of Anantnag. He required a sprayer for sanitization of his area. He was informed that the machine would have to be brought from another town, that too at a cost of Six Lakh Rupees. On this, Shriman Iqbal ji, through his own efforts, designed & made a sprayer machine, and that too at a cost of Fifty Thousand Rupees. There are many similar examples. Such inspiring examples are emerging in the entire country, from all corners, everyday. All of these are worthy of accolades. Challenges did come; but people rose up to them with singular fortitude.
My dear countrymen, the correct approach, a positive approach always goes a long way in transforming distressing times into opportunities, adversities into triggers of development & progress. In the present times of Corona, we have witnessed how the youth & women of our country have come up with new experiments on the basis of their talent & skills. In Bihar, many women self help groups have begun making masks with Madhubani motifs… by and by, they turned out to be very popular. These Madhubani masks, in a way, propagate a regional tradition; besides protecting health, they also create opportunities for livelihood. You surely know of Bamboo which grows abundantly in the North East. Now, using the same Bamboo, artisans of Tripura, Manipur and Assam have started crafting high quality water bottles and Tiffin-boxes. If you glance at the craftsmanship of these bottles, you will not believe that Bamboo can be used to create such fine products. Moreover, these bottles are eco friendly. Before actually making them, the Bamboo is first boiled, adding Neem and other medicinal shrubs. Thus, these bottles also acquire medicinal value. An example from Jharkhand shows us how small local products can be hugely successful. In Bishunpur, Jharkhand, more than thirty groups are collectively cultivating lemongrass. It takes four months for lemongrass to mature and its oil fetches a decent price in the market. These days, this product is much in demand. I also wish to refer to two regions of the country- both are hundreds of kilometers apart; yet are contributing in making India self reliant in their own unique, novel ways. One is Ladakh; the other is Kutch. The mere mention of Leh-Ladakh creates images of picturesque valleys, mountain heights & whiffs of fresh air. On the other hand, reference to Kutch draws images of an unending desert with no vegetation in sight. In Ladakh, a distinct fruit called chooli or apricot also known as Khubani is grown. This produce has the capacity to transform the economy of the area. But unfortunately, vagaries of supply chains & weather are some of the formidable challenges it keeps facing. To reduce spoilage to the minimum, a new innovation has been adopted for use. This is a Dual system, called solar Apricot Dryer & space heater. This desiccates apricots, other fruits & vegetables as per requirement; that too in a hygienic manner. Earlier, when apricots used to be dried in the vicinity of farms, there would be spoilage, besides loss of quality of fruit on account of dust & rainwater. On the other side, these days, farmers of Kutch are making commendable efforts in the cultivation of Dragon fruit. Many people are perplexed when they hear Kutch & Dragon fruit together. But, today, many farmers there have taken to this activity. Many innovations are taking place for enhancing fruit quality, productivity & yield.
I have been told that the popularity of Dragon Fruits is constantly increasing, especially usage in breakfast has increased considerably. The farmers of Kutch have resolved that the country should not import Dragon Fruit and this is what self reliance is all about.
Friends, when we think of doing something new, think innovatively, then even such tasks become possible, which, in general, no one imagines, as exemplified by some youth of Bihar. Earlier they used to do routine jobs. One day, they decided to start cultivating pearls. In their area, people did not know much about this, but, this group of people, first, gathered all the requisite information, went to Jaipur and Bhubaneswar and took training and started cultivating pearls in their village. Today, they are not just earning a lot from this activity but have also started training the migrant labourers returning from other states at Muzaffarpur, Begusarai and Patna. And for many people, this has opened the avenues to self-reliance.
Friends, a few days from now, the auspicious festival of Rakshabandhan will be celebrated. These days, I am noticing that many people and institutions are campaigning to celebrate Rakshabandhan this time in a different manner. And many people are linking the festival with Vocal for Local, and this is true too. In society, if the business of a person near our home increases on account of our festivals and thus, in turn, his festival becomes merrier, then the joy of the festival increases manifold. Many felicitations to all the countrymen on Rakshabandhan.
Friends, the 7th of August is National Handloom Day. The Handloom of India and our Handicrafts encompass a glorious history of hundreds of years. It should be an endeavour on part of all of us to use Indian Handloom and Handicrafts as much as possible, and also communicate to more and more people about them. The more the world knows about the richness and diversity of Indian handloom and handicrafts, the greater our local artisans and weavers will benefit.
Friends, especially my young friends, our country is changing. How is she changing? How fast is she changing? In what all fields is she undergoing change? If we look at it with a positive point of view, we ourselves will be astounded! There was a time, when whether in sports or other sectors, most people were either from big cities or from famous families or from well-known schools or colleges. Now, the country is changing. Our youth are coming forward from villages, from small towns and from ordinary families. New heights of success are being scaled. These people are moving forward in the midst of crises, fostering new dreams. We see something similar to this in the results of the board exams that have recently been announced. Today in this episode of Mann Ki Baat we will talk to some such talented sons and daughters. Kritika Nandal is one such talented daughter and she is from Panipat in Haryana.
Modi ji - Hello, Kritika ji Namaste |
Kritika - Namaste Sir |
Modi ji - Many congratulations to you for such a good result.
Kritika - Thank you sir.
Modi ji - And You must be tired taking so many calls on the telephone these days! So many people must be calling you!
Kritika - Yes sir.
Modi ji - And those who congratulate you must themselves also be feeling proud that they know you. How do you feel?
Kritika - Sir it feels very nice. I myself feel so proud after making parents feel honoured
Modi ji - Ok tell me who is your biggest inspiration?
Kritika - Sir, my mummy is my biggest inspiration.
Modi ji –Wah! Okay, what are you learning from your mother?
Kritika - Sir, she has faced so many difficulties in her life and yet
she is so bold and so strong, sir. Seeing her, I get so
inspired that I feel I should also become like her.
Modi ji –How educated is your mom?
Kritika - Sir, she has done her BA.
Modi ji –Ok she has done her BA!
Kritika - Yes sir.
Modi ji - Fine. So, mother must also be teaching you.
Kritika - Yes sir. She teaches me; tells me everything about the ways
of the world
Modi ji –She must also be scolding you?
Kritika–Yes Sir, she scolds me also.
Modi ji –Ok beta, what do you want to do next?
Kritika - Sir, I want to become a doctor.
Modi ji –That’s great!
Kritika– MBBS
Modi ji - Look, becoming a doctor is not an easy task!
Kritika - Yes sir.
Modi ji - You will get the degree because you are brilliant, beta;
But….’ the life of a doctor…. That is very dedicated to the
society.
Kritika - Yes sir.
Modi ji –Some nights ….. the doctor cannot sleep in peace! Sometimes it’s a call from the patient, sometimes its a call from the hospital and then one has to rush. And that is, in a way, 24x7, Three Sixty Five Days! The life of a doctor is dedicated in service of the people.
Kritika - Yes Sir.
Modi ji -And there is a risk too, because you never know nowadays, the kind of diseases that are there, a big crisis looms even in front of the doctor.
Kritika–Yes Sir,
Modi ji – Right Kritika, Haryana has always been an inspiring, encouraging state in the arena of sports in entire India!
Kritika–Yes Sir.
Modi ji - So do you participate in any sport? Do you like some sports?
Kritika - Sir, I played basketball at school.
Modi ji - Ah, what is your height, are you tall?
Kritika - No sir, I’m five feet two.
Modi ji - Well then do you like the game?
Kritika - Sir, its just passion, I just play the game
Modi ji – Good, good! Ok Kritikaji, do convey Pranaam to your mother on my behalf, she has made you able like this and has made your life worthy. Greetings to your mother and congratulations and best wishes to you.
Kritika - Thank you sir.
Come! We now go to Kerala, Ernakulam to talk to a young
man there. the youth of Kerala.
Modi ji - Hello
Vinayak - Hello Sir. Namaskar.
Modi ji - So Vinayak, congratulations!
Vinayak– Yes. Thank you sir.
Modi ji – Well done Vinayak, well done!
Vinayak– Yes. Thank you sir,
Modi ji - How is the Josh?
Vinayak – High sir
Modi ji – Do you play any sport?
Vinayak – Badminton.
Modi ji – Badminton?
Vinayak – Yes.. Yes.
Modi ji – In school ? Or did you have any chance to take a training?
Vinayak – No, in school we have already got some training
Modi ji – Hmm
Vinayak - From our teachers.
Modi ji – Hmm
Vinayak – So that we get opportunity to participate outside
Modi ji – Wow!
Vinayak – From the school itself!
Modi ji – How many states have you visited ?
Vinayak – I have visited only Kerala and Tamilnadu
Modi ji – Only Kerala and Tamilnadu?
Vinayak – Oh yes
Modi ji – So, would you like to visit Delhi ?
Vinayak – Yes Sir, now, I am applying in Delhi University for my
Higher Studies.
Modi ji – Wah, so you are coming to Delhi
Vinayak – Yes sir.
Modi ji – Tell me, do you have any message for fellow students who will give Board Exams in future
Vinayak – Hard work and proper time utilization
Modi ji – So perfect time management
Vinayak – Yes sir
Modi ji – Vinayak, I would like to know your hobbies.
Vinayak – ……… Badminton and then rowing.
Modi ji – So, you are active on social media
Vinayak – Not, we are not allowed to use any electronic items or gadgets in the school
Modi ji – So you are lucky
Vinayak – Yes Sir,
Modi ji – Well, Vinayak, congratulations again and wish you all the
best.
Vinayak – Thank you sir.
Come! let us go to Uttar Pradesh. Let us speak to Shriman Usman Saifi of Amroha in Uttar Pradesh.
Modi ji-Hello Usman, Many many congratulations, lots of congratulations to you.
Usman- thank you sir.
Modi ji- Ok Usman, tell us whether you got the results that you wanted or the results were a little less.
Usman- No, got what I wanted. My parents are also very happy.
Modi ji-Wow, ok in the family other brothers…. are also as brilliant or is it only you who is so brilliant at home?
Usman- It is just me, my brother is a little naughty.
Modi ji- yes, yes
Usman- rest he is very happy with me.
Modi ji- Good, good. Ok Usman what was your favourite subject
when you were studying?
Usman – Mathematics
Modi ji- Wonderful! so what was the interest in mathematics? How
did it happen? Which teacher inspired you?
Usman- One of our subject teachers Rajat sir. He inspired me, taught me very well and my mathematics was good from the beginning….. and it is a very interesting subject too.
Modi hi – yes, yes
Usman- so the more you do, the more interested you get, so that is
why it is my favourite subject.
Modi ji- yes, yes. Do you know about online Vedic Mathematics
classes being run.
Usman- Yes sir
Modi ji- So, have you ever tried this?
Usman- No sir, not done yet
Modi ji- You try, many of your friends will feel as if you are a magician because you can calculate at the speed of a computer with Vedic mathematics. Very simple techniques and nowadays they are available online too.
Usman- Yes sir.
Modi ji- Since you are interested in Mathematics, you can contribute
many new things too.
Usman – Yes sir.
Modi ji- Ok Usman, what do you do in your spare time?
Usman- In my spare time sir, I keep writing one thing or the other. I
have a lot of interest in writing.
Modi ji- That’s great! Means you take interest in mathematics too and
literature as well.
Usman- yes sir.
Modi ji- What do you write? Write poems, write couplets?
Usman- Anything. I keep writing on any topic related to current
affairs.
Modi ji- Yes, yes
Usman- I keep getting new information like we had GST and our
demonetisation-all things.
Modi ji-That’s great! so what are you planning to do for college
education ahead.
Usman- College education? Sir, I have cleared my JEE Mains first attempt and now I will sit for second attempt in September. My main aim is that first I get a Bachelor Degree from IIT and after that go to Civil Services and become an IAS.
Modi ji- That’s great! Good, do you take interest in technology too?
Usman- Yes sir. That’s why I have opted for IT. For first time, best
IIT.
Modi ji- Ok then Usman, many best wishes from my side. You must be having a good time with your naughty brother, convey my pranam to your parents. They gave you an opportunity like this, encouraged you and I liked that you study current issues and write too on them along with your studies. See, the benefit of writing is that your thinking gets sharpened. There are many benefits of writing. So, many congratulations from my side
Usman- Thank you sir.
Come! Let us again go far south. Will speak to our daughter Kaniga from Tamilnadu, Namakkal and talk with Kaniga is very inspirational.
Modi ji- Kaniga ji, Vanakkam !
Kaniga- Vanakkam sir
Modi ji – How are you
Kaniga- Fine sir
Modi ji- First of all I would like to congratulate you for your
great success.
Kaniga- Thank you sir.
Modi ji- When I hear of Namakka I think of the Anjaneyar temple
Kaniga- Yes sir.
Modi ji -Now I will also remember my interaction with you.
Kaniga- Yes sir.
Modi ji- So, Congratulations again.
Kaniga- Thank you sir.
Modi ji- You would have worked very hard for exams, how was
your experience while preparing.
Kaniga- Sir, we are working hard from the start so, I didn’t expect this
result but I have written well so I got a good result.
Modi ji- What were your expectation?
Kaniga - 485 or486 like that, I thought so
Modi ji- And now
Kaniga- 490
Modi ji- So what is the reaction of your family members & your
teachers?
Kaniga- They were so happy and they were so proud sir.
Modi ji - Which one is your favourite subject.
Kaniga- Mathematics
Modi ji- Oh! And what are your future plans?
Kaniga - I’m going to become a Doctor if possible, in AFMC sir.
Modi ji- And your family members are also in a medical
profession or somewhere else?
Kaniga - No sir, my father is a driver but my sister is studying in
MBBS sir.
Modi ji- That’s great! so first of all I will do Pranaam to your father who is taking lot of care of your sister and yourself. It’s
great service he is doing.
Kaniga- Yes sir
Modi ji- And he is an inspiration for all.
Kaniga- Yes sir
Modi ji- So my congratulations to you, your sister and your father
and your family.
Kaniga- Thank you sir.
Friends, there are many other stories of such young friends whose courage and success in difficult conditions inspire us. I wanted to have as much as possible a chance to talk to young friends but time has its own limitations. I appeal to all young friends that they share with us their stories in their own voice that can inspire the country.
My dear countrymen, across the seven seas, thousands of miles away from India is a small country called “Suriname”. India has a very close relationship with ‘Suriname’. More than a hundred years ago, people from India went there, and made it their home. Today, the fourth or the fifth generation is there. Today in Suriname more than one fourth of the people are of Indian origin. Do you know? ‘Sarnami’ one of the common languages there is a dialect of Bhojpuri. We Indians feel very proud of these cultural relations.
Recently Shri Chandrika Parasad Santokhi has become the new president of Suriname. He is a friend of India and he had participated in the Person of Indian Origin (PIO) Parliamentary Conference organised in 2018. Shri Chandrika Prasad Santokhi ji started his oath with Veda hymns; he spoke in Sanskrit. He referred to vedas and concluded his oath with “Om Shanti: Shanti: Shanti:”. Holding the veda in his hand he said- I, Chandrika Prasad Santokhi, and, further what did he say in his oath? He recited a hymn from Veda itself. He said-
अग्ने व्रतपते व्रतं चरिष्यामि तच्छकेयम तन्मे राध्यताम |
इदमहमनृतात सत्यमुपैमि ||
That is, hey Agni, fire, God of resolve, I am taking an oath. Give me strength and capability for this. Bless me so that I keep away from untruth and move towards truth. Truly, this, for all of us, is a matter of pride.
I congratulate Shri Chandrika Prasad Santokhi, and, wish him the best on behalf of 130 crore Indians, for serving his nation.
My dear countrymen, it is also the season of rains. Last time too, I had said that the risk of diseases arising out of filth increases during this period. Consequently, it leads to overcrowding in hospitals. I urge you to pay special attention to cleanliness around you and keep taking immunity enhancers such as Ayurvedic kadha. During the times of Corona pandemic, it is imperative that we protect ourselves against other diseases. We will have to take complete care so that we do not have to frequent hospitals.
Friends, during this rainy season, there is a large part of the country that is grappling with floods. Many areas of states like Bihar and Assam are having to deal with a series of difficulties due to floods. On the one hand, we have Corona and on the other we have this challenge. In such a scenario, all Governments, NDRF teams, Disaster response teams, Self help groups are working in tandem to provide relief and rescue in all possible ways. The whole country stands by those affected by this disaster.
Friends, before we meet in the next Mann Ki Baat, 15th August would have already arrived. This time, our 15th August celebrations too will be in very different circumstances - in the midst of the Corona Virus pandemic.
I urge the youth, the people of my country to take a pledge of freedom from the pandemic this Independence day. Take a resolve for a Self reliant India, a resolve to learn and teach something new and a resolve to earnestly carry out our duties.
The glorious height attained by our country is only due to the Tapasya, the perseverance of many an illustrious soul who dedicated an entire life towards nation building.
One such luminary is Lokmanya Tilak. 1st August 2020 will mark the death centenary of Lokmanya Tilak ji. The life of Lokmanya Tilak ji is a source of immense inspiration for all of us; one which teaches us a lot.
The next time we meet, we will once again touch upon myriad things, learn something new together and share it with each other. I urge all of you to take care of yourself and your families and stay healthy. My best wishes to all the countrymen on the forthcoming festivals.
Many Many Thanks.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২৬.০৭.২০২০দা ঙাংখিবা পি.এম.গী "মন কী বাত ২.০"গী ১৪শুবা তাঙ্কক্কী মনিপুরী ৱাহন্থোক
26 JUL 2020 11:39AM by PIB Imphal
নুংশিরবা ঐগী ইরৈচাশিং, খুরুমজরি। ঙসি জুলাই ২৬নি, ঙসিগী নুমিৎ অসি য়াম্না থোইদোক হেন্দোক্না মরু ওইবা নুমিৎ অমনি..ঙসি অসি কার্গিল বিজয় দিৱসনি। চহি কুনমাথোইগী মমাংদা ঙসিগী নুমিৎ অসি মক্তদা কার্গিলগী লানফমদা ভারতকী লান্মীশিংনা লানঙম ফিরাল থেৎখিবনি। মরূপশিং কার্গিল লান শোক্নখিবা মতমদা ওইখিবা ফিভমশিং অদু ভারতনা কৈদৌঙৈদসু কাওবা ঙম্লোই। পাকিস্তান্না অচৌ অচৌবা থৌরাং কয়া পায়খৎতুনা ভারতকী লম লৌশিন্নবা অমদি লৈবাক মনুংদা চরাংনবা থোকহন্দুনা ৱাখল থোকহন্দনবা হোৎনখিবা অদু কাওবা ঙমদে। ভারতনা মতম লৈবা খিবিক্তা পাকিস্তানগা অফবা মরী থম্নবা হোৎনখি। অদুবু হায়নবা লৈ,
"বাইরু অকারন সব কহু শো।
জো কর হিদ অনহিদ তহু শো।।"
হায়বদি ফত্তবা মীগী লমচত্তা মরম লৈতনা হেক্তমক য়েংথিবা হায়বা অসি য়াওই। অসিগুম্বা মীশিংগী লমচত্তি মখোয়গী ফনবা তৌরিবা মীদু ফত্তনবগী ফত্তবা তৌবা ঙম্মি… মরম অসিমক্ননি ভারতকী মরূপ মপাং ওইবগী পাউখুম ওইনা পকিস্তান্না তুংদগী থাংনা থিন্নবা হোৎনরকখি। অদুবু মসিগী মতুংদা ভারতকী থৌনা ফরবা লান্মীশিংনা মখোয়গী থৌনা অমদি তৌবা ঙম্বা উৎখিবা অদু মালেম পুম্বনা উখি। খন্দুনা য়েংবীয়ু… অৱাংবা চিংদোলদা লৈরিবা য়েক্নবা অমদি মখাদা লান শোক্নরিবা ঐখোয়গী লান্মীশিং, ঐখোয়গী থৌনা ফরবা লান্মীশিং! অদুবু মসি অৱাংবা চিংদোলবু খুদুম চনবা ঙম্বা অদু নত্তে…
ঐখোয়গী ভারতকী লান্মীশিংগী থৌনা অমদি অশেংবা নুপা থোকপা অদুননি। মরূপশিং মতম অদুদা ঐহাকসু কার্গিল চৎপা অমদি ঐখোয়গী থৌনা ফরবা লান্মীশিংগী থৌনা ফবা অদু উবা ফংনবগী খুদোংচাবা অদু ফংখি। মদু ঐগী পুন্সিগী খ্বাইদগী মমল য়াম্বা নুমিৎশিংগী মরক্তা অমনি। ঙসিদি লৈবাক পুম্বনা মীয়াম পুম্বনা কার্গিলগী মায় পাকপা অদুবু নীংশিংনরি। সোসিএল মীদিয়াদা #করেজ ইন কার্গিলদা মীয়াম্না থৌনা ফবা লান্মীশিংগী মফমদা কোক নোন্নরি অমদি লানফমদা থৱায় কৎখ্রবশিংদনা ইকাই খুম্নবা উৎলি। ঐনা ঙসি লৈবাক মীয়ামগী মহুৎ শিন্দুনা থৌনা ফবা লান্মীশিংদুগা লোয়ননা মখোয়গী থৌনা ফবী মমাশিংনা ভারত ইমাগী অশেংবা মচা পোকপীবগীদমক ঐহাক্না খুরুমজরি। ঐহাক্না লৈবাক অসিগী হৌরক্লিবা নহাশিংদা হায়জরি মদুদি ঙসিগী নুমিৎ অসিমা কার্গিলগী মায় পাকপা পুরকখিবশিং অদুগী ৱারী , থৌনা ফবী মমাশিংগী কত্থোকপগী মরমদা মীঙান্দা লিথোকপীয়ু। মরূপশিং ঙসি মায়ামদা হায়জরি মদুদি www.gallantryawards.gov.in হায়রিবা ৱেবসাইৎ অসিদা চংদুনা য়েংবীয়ু। মসিদা অদোমনা ঐখোয়গী থৌনা ফবা লান্মীশিংগী মরমদা, মখোয়গী থবকশিংগী মরমদা মুন্না অমসুং নীংথিজনা খঙবা ঙমগনি। মায়াম অদু অদোমনা অদোমগী মরূপতা শিয়র তৌবীয়ু মদুনা মখোয়দা ইথিল কয়া পোকহনগনি। শোইদনা ৱেবসাইৎ অসি চংবীয়ু হায়না ঐহাক্না হন্না হন্না হায়জরি। মরূপশিং কার্গিল লানগী মতমদা অতলজীনা লাল কিলাদগী হায়খিবা ৱাফম অদু ঙসি ঐখোয়গীদমক্তদি য়াম্না চান্নরবা ৱাফমনি। মতম অদুদা অতলজীনা লৈবাক পুম্বদা গান্ধীজীগী লাইৱা অমা মীয়ামদা নীংশিংহল্লি। মহাত্মা গান্ধীনা কনাগুম্বনা অৱাবা তারবদি মানা করি তৌবা তৌদবা ভারতকী খ্বাইদগী লায়রবা অমদি পাম্বৈ লৈত্রবা মীওই অদুগী খনগদবনি, মহাক্না তৌদৌরিবা অদুনা মী অদুগী কান্নবা ওইগদ্রা ওইরোইদ্রা হায়বসু খনগদবনি। গান্ধীজীগী ৱাখল্লোন অসিবু মখা চত্থরদুনা অতলজীনা হায়বীরম্মি কার্গিল লান্না ঐখোয়দা অতোপ্পা লাইৱা অমা পীবীরম্মী মদুদি মরু ওইবা ৱারেপ অমা লৌদ্রিঙৈগী মমাংদা ঐখোয়না খঙগদবা অসি খোঙথাং অদুনা খুদোংচাদবা চিংগী মফমশিংদা থৱায় থাখ্রবা লান্মীশিং অদুগী মফমদা ইকাই খুম্নবা উৎপদা মতিক চাবরা। অতলজীগী খোঞ্জেল মক্তদা মহাক্কী ৱাখল্লোন অসিবু তাসি খঙজিন্সি….মতম অসিদা য়াম্না তঙাই ফদ্রবা অমনি
সাউন্দ বাইৎ
গান্ধীজীনা ঐখোয়দা পীবীরম্বা লাইৱা অদু ঐখোয় পুম্নমক্না নীংশিংলি। মহাক্না হায়বীরম্মি করিগুম্বা খুদোংথিবা অমা লাক্লবদা নঙনা করি তৌগদগে হায়বা অদু নহাক্না ভারতকী খ্বাইদগী লায়রবা অমদি পাম্বৈ লৈত্রবা মীগী মহুৎ শিন্দুনা খল্লু অমদি নশাদা হংজৌ; নঙনা তৌগদৌরিবা থবক অদুনা মী অদুগী কান্নবা ওইগদ্রা। কার্গিলনা অতোপ্পা লাইৱা অমা পীবীরম্মি – লাইৱা অদুদি – মরু ওইনা ৱারেপ অমা লৌদ্রিঙৈদা ঐখোয়গী খোঙথাং অদুনা, খুদোংচাখিদ্রবা চিংগী লমদমদা থৱায়না পোন্থা ওইখ্রবা লান্মীশিং অদুগী মফমদা ইকাই খুম্নবা উৎপা ঙমগদ্রা ঙম্লোইদ্রা হায়বা অদু খনগদবনি
মরূপশিং লানগী মতমদা ঐখোয়না ঙাংলিবা ৱা, তৌরিবা থবক অদুনা ঙমখৈদা লৈরিবা লান্মীশিং অমদি মখোয়গী ইমুং মনুংগী মফমদা অচৌবা মমি অমা তাই। ৱাফম অসি ঐখোয়না শুক কাও কাওরোইদবনি… মরম অসিনা ঐখোয়গী লমচৎ শাজৎ ঐখোয়গী ৱাঙাং-শঙাং, ঐখোয়গী পান্দম পুম্নমক্তা ৱাফমশিং অসি শোইদনা ঙাক্কদবনি মদুদি ঐখোয়না ঙাংলিবা, তৌরিবা অসিনা লান্মীশিংগী পুক্নীং লৌশিং হেনগৎহনগনি। জাতিগী অথোইনা লাইৱা অসিগা অমত্তা ওইবগী লিপুন্না পুল্লিবা ইরৈচাশিং ঐখোয়গী লান্মীশিংগী থৌনদা লিশিং হেন্না হেনগৎহনগনি। ঐখোয়না হায়নবা লৈ
‘সঙ্গি শক্তি, কলৌ য়ুগে’; মসিগী অর্থদি হৌজিক লৈরিবা চহিচা অসিদা অপুনবনা পাঙ্গল ওই হায়বনি
করিগুম্বদা ঐখোয় মপুং ফানা খঙদবা ৱাফমশিং সোসিএল মীদিয়ানচিংবদা লৈবাক পুম্বদা খুদোংচাদবা থৌদোক কয়া থোকহল্লি। করিগুম্বা মতমদা ঐখোয়না খঙনীংবনা লাংতক্নবগা লোয়ননা ফোর্ৱার্দ তৌই। মসি লাল্লি খঙলবসু ঐখোয়না মখা তানা তৌই। হৌজিক মতম অসিদা লান অসি ঙমখৈদা খক শোক্নদ্রে, লৈবাক মনুং অসি মক্তদসু লান শোক্নরি, অমসুং লানবন কয়াদা শোক্নরি। মসিদা লৈবাকমচা খুদিংমক্না তৌফম থোকপা থৌদাং পাঙথোক্কদবনি। ঐখোয়না ইশাগী থৌদাংশিং অমদি খুদোংচাখিদ্রবা মফমশিংদা লান্থেংনরিবা লান্মীশিংবু নীংশিংদুনা পাঙথোকদবনি।
নুংশিজরবা ইরৈচাশিং, হৌখিবা থা খরা অসিদা, লৈবাক পুম্বনা অমত্তা ওইদুনা কোরোনাগা লান্থেংন্দুনা লাক্লি লোয়ননা ওইরকপা য়াই খনবা ফত্তবা কয়াবু চুমহনখিদ্রে। ঙসি ঐখোয়গী লৈবাক্তা নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি অতোপ্পা লৈবাকশিংগা য়েংনবদা য়াম্না ৱাংলি; লৈবাক অসিদা কোরোনাদগী শিখিবগী চাং অসি অয়াম্বা লৈবাকশিংগা য়েংনবদা য়াম্না হন্থরি, তশেংনা মী অমা কায়নবা হায়বা অসি য়াম্না নুংঙাইতবা থৌওংনি অদুবু ভারত্তদি ইরৈচা লাখ কয়াগী থৱায় কনবা ঙম্লি। অদুবু মরূপশিং কোরোনাগী অকীবা অসিদি কোকপা লৈত্রি। মফম কয়াদা মসি য়াম্না য়াংনা শন্দোরক্লি। ঐখোয় য়াম্না হেন্না চেকশিনবা তঙাই ফদে। ঐখোয়না নীংশিংগদবদি কোরোনা অসি হৌরকোপদা শাথিবগুম হৌজিকসু শাথিরি – অদুনা ঐখোয় চেকশিনবা মথৌ তাই। মায়দা মাস্ক অমা উপ্পা, লেংয়ান নত্ত্রগা ফি মচা অমনা মায় খুমইনবা, খুদুপ অনিগী অরাপ্পা থম্বা, খুৎ তোয়না হাম্বা, মফম চাদনা লোক-তিন শিত্তবা, লুনান্না লৈবা – হায়রিবশিং অসিনা কোরোনাদগী ঙাকথোক্নবা ঐখোয়গী খুৎলাই ওইরি। ৱারী শাবা মতমদা মায়দা মাস্ক উপ্পা অসি নুংঙাইতে হায়দুনা লৌথোক্নীংবা ফাওবা য়াওই। মাস্ক খ্বাইদগী মথৌ তাবা মতমদা ঐখোয়না মাস্ক লৌথোকই। ঐনা হায়জনীংবদি অসিগুম্বা মতমদা মাস্কনা মরম ওইদুনা নুংঙাইতবা ফাওরকপা মতমদা ঙাকহাক্তংগী ওইনা দোক্তর, নর্স, কোরোনাগী লান্থেংনরিবা ৱারিয়রশিংবু নীংশিংবীয়ু। মখোয়না পুং কয়া মাস্ক উপ্তুনা ঐখোয়গী পুন্সি কন্নবা হোৎনরি – করিগুম্বদা মখোয়না পুং নিপালদগী তরা ফাওবা মাস্ক উপ্পি। মহোয়দা নুংঙাইতবা ফাওরম্লোইদ্রা? মখোয়গী খন্দুনা য়েংবীয়ু…মরম অসিনা হেন্না ফবা প্রজা অমা ওইনা অশোইবা অমত্তা তৌরোইদবনি; অতৈবুসু তৌহল্লোইদবনি। নাকল অমরোমদা, কোরোনাগী মায়োক্তা য়াম্না চেকশিন্না অমদি মিৎনা শিংনা লান্থেংনগদবনি অদুগা অমরোমদনা কন্না হোৎন্দুনা…করবার, থবক নত্ত্রগা মহৈ মশিং…ঐখোয়গী থৌদাংশিং অদুদা খোঙজেল য়াংশিন্দুনা অৱাংবা থাক্তা পুখৎকদবনি। মরূপশিং, কোরোনাগী মতম অসিদা ঐখোয়গী খুঙ্গংগী লমদম অসিনা লৈবাক পুম্বদা অতোপ্পা মায়োল অমা পীরি। খুঙ্গংগী মীয়ামশিংগী, গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংগী অফবা থবক কয়া তৌবগী খুদমশিং উবা ফংলি। জম্মুদা গ্রাম ত্রেবা হায়না কৌবা গ্রাম পঞ্চায়ৎ অমা লৈ। মদুগী সর্পঞ্চ অসি বলবীর কোর কৌই। বলবীর কোরনা মহাক্কী পঞ্চায়ৎ অদুদা ফমুং ৩০ থাবা ক্বারেনম্তিন সেন্তর অমা শেম্মি। পঞ্চায়ৎ য়ৌরক্কদবা লম্বীশিংদা মহাক্না ঈশিং ফংনবা শিল লাংখি। মীশিংনা খুৎশা হাম্বদা খুদোংচাদবা থোক্তনবা মহাক্না থৌরাংশিং তৌখি। মসিদা নত্তনা বলবীর কোরনা মরেংবান্দা স্প্রে পম্প অমা য়ান্দুনা ভোলুন্তিয়রশিংগা খুৎশম্নদুনা পঞ্চায়ৎ অপুনবা অমসুং লোন্নবা মফম পুম্বদা সেনিতাইজেসন তৌখি। মসিগা মান্ননা অতোপ্পা সর্পঞ্চ ওইবী কশমীরি নু্পী অমসু লৈ।
গান্দর্বেল, চৌতলিৱারগী জাইতোনা বেগমনা মহাক্কী পঞ্চায়ৎনা কোরোনা লান্থেংনগনি অমসুং শেল লাক্নবা লম্বীসু শেমগনি হায়না ৱারেপ তৌখি। মহাক্না মহাক্কী পঞ্চায়ৎনা কোনবা মফমশিংদা মাস্কশিং অমসুং রসন লেম্না য়েন্থোকখি; লোয়ননা মরু মরাং অমদি শেমগী চারাশিং পীদুনা মীয়াম্না লৌউ-শিংউ অমসুং হৈরোল শেম্বদা খুদোংচাদবা থেংনবা অদু কোকহল্লগনি। মরূপশিং কাশমিরগী তমজনীংঙাই ওইবা ৱারী অমসু লৈরি। অনান্তনাগকী ম্যুনিসিপাল প্রসিদেন্ত ওইরিবা শ্রীমান মোহমদ ইকবালনা মহাক্কী জগাদা সেনিতাইজেসন তৌনবা স্প্রে মথৌ তারম্মি। মহাক্না হংবদা মেছিন অসি অতোপ্পা শহর অমদগী লৌগদবনি অমদি মমলসু লুপা লাখ তরুক ওই হায়রক্লম্মি। মসিনা শ্রীমান ইকবালনা মশানা হোৎন্দুনা মেছিন অসি শাজখি অমসুং স্প্রে কাপ্নবা মেছিন অসি শুপ্নতগী লুপা লিশিং য়াংখৈ খক্তমক চংখি। অসিগুম্বা খুদম কয়া অমা লৈরি। লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়া খুদিংদা তমজনীংঙাই ওইবা থৌদোক কয়া নুমিৎ খুদিংগী থোক্লি। মখোয় পুম্নমক থাগৎনীংঙাই ঙাক্তনি। শিংনবা কয়া লাকই অদুবু মীয়ামনা মদু চপ মান্ননা মায়োকমিন্নখি।
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈচাশিং, মতাং চানা খোঙথাং থাংবা আহাহায়বা অসিনা খুদোংথিবা মতম অসিদা অৱাববু চাউখৎপদা ওন্থোকপদা মতেং য়াম্না পীরি। হৌজিক কোরোনাগী মতম অসিদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী নহাশিং অমসুং নুপীশিংনা মখোয়গী তেলেন্ত অমদি হৈ-শিংবনা অনৌবা চাংয়েং কয়া তৌবা হৌরে। বিহারদা ৱুমেন সেল্ফ হেল্প গ্রুপনা মধুবানী ময়েক্কী মাস্কশিং শাবা হৌখ্রে…উনা উনা মদু মমিং চৎখি, মীনা য়াম্না পাম্নখি। মধুবানী মাস্কশিং অসিনা হকশেল ফনা থম্নবতা নত্তনা লমদম অদুগী নাৎকী মমি তারি লোয়ননা হিংনবগী পাম্বৈসু ওইহল্লি। ময়াম্না খঙবীরিবা অদুনি অৱাং নোংপোক লমদমদা ৱা মরাং কায়না হৌই। হৌজিক মসিগী ৱা অসিনা ত্রিপুরা, মনিপুর অমসুং অসমগী খুৎহৈবশিংনা অফবা মখলগী ঈশিংগী বোতলশিং অমসুং তিফিন বোক্সশিং শাবা হৌখ্রে। ৱাগী ক্বালিতী অদুক্কী মতিক ফখ্রে, ৱাগী বোতলনবু অসুক ফজবা অদোম ঙক্কনি। অদুগা মসি ইকো-ফ্রেন্দলীসু ওই। মখোয়না মসি শাবা হৌদ্রিঙৈ মতমদা মখোয়না ৱা অসি নিম অমসুং অতোপ্পা হীদাক ওইনা শিজিন্নরিবা পাম্বীশিংগা লোয়ননা ফুৎলি। মসিনা ৱা অদুদা হীদাক্কী কান্নবা মগুন অদু ফংহল্লি। অপীক অপীকপা লোকেলগী পোত্থোকশিংনা করম্না মায় পাকপগে হায়বগী খুদম অমা ঝর্খন্দদসু লৈরে। হৌজিক ঝর্খন্দগী বিশুনপুরদা কাংলুপ কুনথ্রা হেনবনা পুন্না লেমনগ্রাস থারি। লেমনগ্রাস অসি থা মরিদা মপুং ফাই অমসুং মসিগী থাও অসি কৈথেলদা মমল য়াম্না কানা য়োনবা য়াই। হৌজিক্তি মসি মীয়াম্না য়াম্না পাম্নরে। ঐহাক্না লৈবাক মীয়ামদা লমদম অনিগী মরমদা হায়জগে – মখোয় অসি কিলোমিতর কয়া কয়া লাপনৈ; অদুবু মখোয়না মশা মশাগী ওইবা মওংদা ভারত অসি মরোমদোম লেপচনবা হোৎনবদা লেপ্তনা থবক তৌরি। অমনা লদাখ অদুগা অমনা কুৎচনি। লেহ অমদি লদাখকী মমিং তাবদা মফম অদুগী ফজরবা তম্পাকশিং, ৱাংলা-ৱাংলবা চিংজাউশিংগী ফজরবা দ্রিস উরকই অমসুং অয়িংবা নুংশিৎনা ইশাদা থেংলকপগুম খল্লি। অদুবু কুৎচকী মরমদা পল্লকপা মতমদা তাম্না শন্দোকখিবা মরুভুমী নাপী শিংবী অমত্তা হৌদবা লম ঐখোয়গী মিংমাংদা উরকই। লদাখতা চুলী কৌবা চুমব্রৈ হৈ মখল অমা হৌই মসি খুবনি হায়নসু খঙনৈ। উহৈ অসিনা লমদম অসিগী শেন্মীৎলোন ফগৎহন্নবগী মচাক ওইরি। অদুবু লাইবক থিবদা সপ্লাই চেনগী অমসুং অয়িং অশাগী খুদোংচাদবা অসিনা অৱাবা থোকহল্লি। মসিদগী ঙাকথোক্নবগীদমক অনৌবা ইন্নোবেসন অমা শিজিন্নবা হৌরে। মসি দৱেল সিস্তেম অমনি, সোলর এপ্রিকোৎ দ্রাইয়র অমুসং স্পেস হিতর হায়না কৌই। মসিনা য়াম্না লু নানবা মওংদা চুমব্রৈ, অতোপ্পা উহৈশিং অমসুং মনা মশিংবু মথৌ তারিবা চাংদা খঙহনবা ঙম্মি। হান্নদি চুমব্রৈ অসি লৌবুক ময়াদা কংহল্লম্মি মসিনা উহৈবু মাংহনবদা নত্তনা উফুল অমদি নোংগী ঈশিংনা উহৈগী ক্বালিতী মাংহল্লি। মায়কৈ অমরোমদা কুৎচকী লৌমীশিংনা দ্রেগন ফ্রুৎ থাদুনা শিংথানীংঙাই ওইবা মওংদা হোৎনরি। মীয়াম্না কুৎচ অমদি দ্রেগন ফ্রুৎকী মমিং তাবদা ঙকপা পোকই। অদুবু ঙসিদি লৌমী কয়ানা মসিগী থবক অসি পায়খৎখ্রে। উহৈ অসিগী ক্বালিতী লাইনা লম খজিক্তা পুথোক্নবা ইন্নোবেসন কয়া লৌখৎলি।
দ্রেগন ফ্রুৎ অসি মীয়াম্না য়াম্না পাম্নরক্লি, মরু ওইনা ব্রেকফাস্ততা য়াম্না শিজিন্নরি। কুৎচকী লৌমীশিংনা লৌরিবা ফিরেপ অসি লৈবাক অসিদা দ্রেগন ফ্রুৎ পুশিল্লকপা অসি লেপহন্দুনা লৈবাক অসি মরোমদোম লেপ্পা ঙম্নবা হোৎনবনি।
মরূপশিং, ঐখোয়না অনৌবা থবক তৌনবা খল্লকপা মতমদা মায়াম্না তৌনদবা খল্লুদবা কয়া তৌবা ঙম্লকই। খুদম ওইনা হায়রবদা, বিহারগী নহা খরগী মতাংদা হায়জগে। অহানবদা মখোয় অসি ইচম চম্বা শেল থোকপা থবক তৌরম্মি। নোংমদি মখোয়না মুক্তা হায়বদি পর্ল উনবা ৱারেপ লৌরম্মি। হীরম অসিদা মখোয় হান্না করিসু খঙবা নত্তে, অদুবু মখোয়না হান্না ই-পাউ কয়া অমা খোমজিল্লম্মি, জাইপুর অমসুং ভুবনেশ্বরদা চত্তুনা ত্রেনীং য়াওরুই অমসুং মখোয়গী খুঙ্গংদা মুক্তগী ফার্ম তৌবা হৌরম্মি। হৌজিক্তি মখোয় মশানা শেল য়াম্না তাল্লে, মখোয়না মুজাফরপুর, বেঙ্গুসরাই অমসুং পত্নাদা অতোপ্পা লমদগী হল্লকপা শীন্মীশিংবু ত্রেনীং পীবা হৌরে। মীওই কয়াগী মরোমদোম লেপচনবা লম্বেল শেম্লে।
মরূপশিং নুমিৎ খরনিগী মতুংদা, রক্সা বন্ধনগী শেংলবা কুম্মৈ লাক্লগনি। মীওই কয়া অমদি ইন্সতিত্যুৎশিংনা হন্দক্কী রক্স বন্ধন অসি তোপ তোপ্পা মওংদা পাঙথোক্নবা খঙহল্লি। মীওই কয়ানা মসিদা ভোকেল ফোর লোকেল ওইহন্নবা হোৎনরি। করিগুম্বা খুন্নাই অসিদা লৈরিবা ঐখোয়গী অনকপদা লৈবা মীওই অমগী করবার অসি ঐখোয়গী কম্মৈনা মরম ওইরগা চাউখৎহল্লবদি অদুগা নাকল অমদা কুম্মৈ অদু হেন্না নুংঙাইহল্লবদি কুম্মৈ অদু পাঙথোকপদা নুংঙাই অদু শরুক কয়া থোক্না হেনগৎহনগনি। ইরৈচাশিংদা ঐহাক্না রক্স বন্ধনগী য়াইফ পাউজেলসু পীজরি।
মরূপশিং, ওগস্ত ৭ অসি জেতিগী হেন্দলুমগী নুমিৎনি। ভারতকী হেন্দলুম হেন্দিক্রাফ অসি মশাগী চহিচা কয়াগী পুৱারী লৈজৈ। শুবন্তগী ভারতকী হেন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফ অসি মীয়াম হুপনা শিজিন্ননবা মীয়ামদা পাউজেল পীগদবনি। ভারতকী এন্দলুম অমসুং এন্দিক্রাফ অসি কয়াম চাউখৎপা অমদি মশক মওং কয়াম লৈবগে হায়বা অদু মালেমনা খঙলিবা মখৈ ঐখোয়গী খুৎহৈবশিংগী ফি শাবীশিংগী কান্নবা হেনগনি।
মরূপশিং, মরুওইনা ঐগী নহা ওইরিবা মরূপশিং, ঐখোয়গী লৈবাক অসি অহোংবা লাক্লি। করম্না হোংলক্লিবনো? কয়াম য়াংনা হোংলক্লিবনো? করম করম্বা হীরমশিংদা হোংলক্লি? করিগুম্বা মসিদা ঐখোয় পোজিতিব ওইবা মীৎয়েং অমগা লোয়ননা য়েংলবদি ইশা অসি ঙকচগনি। মতম অমদদি শান্ন-খোৎনবদগী হৌরগা অতোপ্পা সেক্তরশিংদা অয়াম্বা মী অচৌ অচৌবা শহর নত্ত্রগা অচৌবা ইমুং মনুং নত্ত্রগা মমিং চৎপা স্কুল কোলেজশিংদগী ওইরম্মি। হৌজিক্তি লৈবাক অসিদা অহোংবা লাক্লে। খুঙ্গংদগী, অপীকপা শহরশিংদগী অমসুং ইচম চম্বা ইমুংশিংদগী নহাশিং মাংজিল থাররে। মায় পাকপগী মতোন লোমররে। মখোয়না অৱাবা খুদোংথীবা মরক্তা অনৌ অনৌবা মংলান কয়া মংলদুনা মাংদা চংশিল্লক্লি। হন্দক্কী বোর্দ চাংয়েংশিংগী ফলশিংদা মসি উবা ফংলে। ঙসি মন কী বাত আসিদা থোইদোক হেন্দোক্না ইন্তিলিজেন্ত ওইরবা ইচানুপা, ইচানুপীশিংগা ৱারী শান্নজগে। ক্রিতিকা নন্দল য়াম্না হৈ-শিংবী নুপী মচানি অমসুং মহাক হরিয়ানাগী পানিপত্তগীনি।
মোদীজী - হেলো, ক্রিতিকাজী খুরুমজরি ।
ক্রিতিকা- খুরুমজরি সর।
মোদীজী- নহাক্কী অফবা ফলগীদমক নহাকপু হন্না থাগৎচরি।
ক্রিতিকা- থাগৎচরি সর।
মোদীজী- নহাক ময়ামগী তেলিফোন ওকপদা ৱারম্লগনি ফোন য়াম্না লাক্লমগনি খল্লি।
ক্রিতিকা- হোয় সর।
মোদীজী- নহাকপু শক খঙদুনা নঙোন্দা থাগৎ ৱাহৈ পীরকপা মীওইশিংদু মশাদা চাউথোকচবা ফাওরমগনি। নঙোন্দদি করি ফাওই?
ক্রিতিকা- সর য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। ইমা ইপাবু চাউথোকহনবা অসিদা ইশাদসু চাউথোকচবা অমা ফাওই।
মোদীজী- নংগী খ্বাইদগী তমজনীংঙাই ওইরবা মীশক অদু কনানো?
ক্রিতিকা- সর, ঐগী ইমানা ঐগী খ্বাইদগী চাউবা তমজনীংঙাইনি।
মোদীজী– অদুদি ইমাদগী করি তম্লিবা?
ক্রিতিকা- সর মহাক্কী পুন্সিদা খুদোংথীবা য়াম্না মায়োক্নরকই, অদু ওইরবা ফাওবদা মহাক য়াম্না চাউথোকচবী অমসুং থৌনা লৈবীনি। মহাকপু উরগা ঐসু মাগুম্না তৌগে হায়বগী ৱাখল ফাওরকই।
মোদীজী– ইমাদু লাইরিক কদায় ফাওবা তমহৌবগে?
ক্রিতিকা- সর, মহাক বি.এ. ফাওবা তমহৌই।
মোদীজী– বি.এ. ফাওবা তমহৌই হায়বা!
ক্রিতিকা- হোয় সর।
মোদীজী- অদুদি ইমানা লাইরিকসু তাকপীরমগনি।
ক্রিতিকা- হোয় সর। পুন্সিদা চংদবা য়াদবা মহৈ খুদিংমক তাকপী।
মোদীজী– মহাক্না চৈসু য়াম্না চৈরমগনি।
ক্রিতিকা– হোয় সর, চৈসু য়াম্না চৈ।
মোদীজী– ফরে অদু ইচাবু তুংদা করি ওইবা পাম্বগে?
ক্রিতিকা- সর ঐহাক দোক্তর অমা ওইনীংই।
মোদীজী– য়াম্না ফৈ!
ক্রিতিকা– এম.বি.বি.এস.
মোদীজী- য়েংঙু, দোক্তর ওইবা হায়বসি অরায়বা থবক নত্তে!
ক্রিতিকা- হোয় সর।
মোদীজী- নহাক য়াম্না লৌশিং লৈ অদুনা দিগ্রীবুদি শোয়দনা ফংগনি, অদুবু দোক্তর অমগী পুন্সিদি মীয়ামগীদমক কত্থোক্লবনি।
ক্রিতিকা- হোয় সর।
মোদীজী– মহাক্তি নুমিদাংদা ফজনা তুম্বা চংদে করিগুম্বা অনাবা নত্ত্রগা হোস্পিতালদগী ফোন লাক্লবদি খুদক্তা চেনবা তাই। হায়বদি ২৪X৭ নুমিৎ চহুমগা হুম্ফু মঙা অসি মীয়ামগী শেবাদা লৈ।
ক্রিতিকা- হোয় সর।
মোদীজী- অদুগা খুদোংথীবসু লৈ, হৌজিক্কী মতমসিদা লাক্লিবা লাইনাশিং অসিদি দোক্তরগী মাংদসু য়াম্না খুদোংচাদবা লাকই।
ক্রিতিকা –হোয় সর,
মোদীজী– চুম্মী ক্রিতিকা, হরিয়ানা অসিদি শান্ন-খোৎনবগী লমদা ভারত পুম্বনা তমজনীংঙাই ওইরবা রাজ্য অমা ওইরি।
ক্রিতিকা –হোয় সর।
মোদীজী- অদুদি নহাকসু শান্ন-খোৎনবদা শরুক য়াবরা? নহাক্না পামজবা মশান্না লৈবরা?
ক্রিতিকা- সর, ঐহাক স্কুলদা বাস্কেৎবোল শান্নরম্মি।
মোদীজী- অদুদি নহাকপু কয়া য়াম্না ৱাংবগে, নহাকপু ৱাংবরো?
ক্রিতিকা- ৱাংদে সর, ফুৎ মঙাগা ইঞ্চি অনি ৱাংই।
মোদীজী- অদুগা মসিগী মশান্না অসি পাম্লুরিবা?
ক্রিতিকা- সর, মসিদি শুপ্নতংগী অপাম্বনি, অপাম্বা অদু শুম শান্নজবনি।
মোদীজী– ফরে ফরে! অদুদি ক্রিতিকাজী নহাক্কী ইমাদা ঐহাক্না খুরুমজরি হায়না তম্বীয়ু, মহাক্না নহাক মতিক চাবা অমা ওইরক্নবা শেম্লক্লিবনি, নহাক্কী পুন্সিবু মপুংফাহল্লক্লিবনি। অমুকশু হন্না নহাক্কী ইমাবু খুরুমজরি অদুগা নহাক্কীনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ক্রিতিকা- থাগৎচরি সর।
মথংসিদি কেরেলা এর্নাকুলমদগী নহা অমগা অমুক ৱারী শাসি।
মোদীজী- হেলো
বিনায়ক – হেলো সর, খুরুমজরি।
মোদীজী- অদুদি বিনায়ক, কোংগ্রাচুলেসন্স!
বিনায়ক– হোয়, থাগৎচরি সর।
মোদীজী– য়াম্না ফরে বিনায়ক, য়াম্না ফরে!
বিনায়ক– হোয়, থাগৎচরি সর,
মোদীজী- হাও ইজ দি জোশ?
বিনায়ক – হাই সর
মোদীজী – নহাক্না শান্নবা মশান্নকা লৈবরো?
বিনায়ক – বেদমিন্তন শান্নৈ।
মোদীজী– বেদমিন্তন?
বিনায়ক – হোয়..হোয়
মোদীজী– স্কুল নত্ত্রগা অতোপ্পা মফম অতৈদা ত্রেনীং তৌবগী খুদোংচাবা ফংখ্রবরো?
বিনায়ক – ফংদে সর, স্কুলদবুদি ত্রেনীং খরা ফংখি।
মোদীজী– ফরে ফরে
বিনায়ক - ঐখোয়গী ওজাশিংদগী।
মোদীজী– ফৈ ফৈ।
বিনায়ক – মপান্দা শান্নবা চৎপগী খুদোংচাবসু ফংখি।
মোদীজী– য়াম্না ফৈ!
বিনায়ক – ঐখোয় স্কুলী খুত্থাংদগী চৎপনি।
মোদীজী– নহাক স্তেৎ কয়া চৎলুরগে?
বিনায়ক – ঐহাক কেরেলা অমসুং তমিল নাদু খক্তা চৎলুরে।
মোদীজী– কেরেলা অমসুং তমিল নাদু খক্তা?
বিনায়ক – হোয় সর
মোদীজী– অদুদি নহাক দিল্লীদা লাক্নীংবরো?
বিনায়ক – হোয় সর, হৌজিক ঐহাক হায়র স্তদিজগীদমক দিল্লী য়ুনিভর্সিতীদা এপ্লাই তৌরি।
মোদীজী– ও, অদুদি নহাক দিল্লীদা লাক্কদৌরেনে?
বিনায়ক – হোয় সর।
মোদীজী– ফরে তুংদা বোর্দ একজাম থাগদৌরিবা মহৈরোয়শিংদা নহাক্না করি পাউজেল পীনীংবা লৈবগে?
বিনায়ক – হোৎনবা কনবা অমসুং মতম ফজনা শিজিন্নবা
মোদীজী– হায়বদি মতম লিক্না শিজিন্নবা
বিনায়ক – হোয় সর
মোদীজী– বিনায়ক, নহাক্কী হোবী করিনো?
বিনায়ক – ……… বেদমিন্তন অমসুং রোৱিংনি।
মোদীজী– নহাক সোসিএল মীদিয়াদা এক্তিব ওইবরো?
বিনায়ক – ওইদে সর, ঐখোয়গী স্কুলদা ইলেক্ত্রোনিক আইতেম নত্ত্রগা গেজেৎ অমত্তা শিজিন্নবা য়াদে।
মোদীজী– অদুদি নহাক য়াম্না লাইবক ফরে।
বিনায়ক – হোয় সর,
মোদীজী– ফরে, বিনায়ক, অমুক হন্না থাগৎপা ফোংদোকচরি অমসুং নহাকপু য়াইফ পাউজেল পীজরি।
বিনায়ক – থাগৎচরি সর।
হৌজিক অমুক উত্তর প্রদেশকী অম্রোহাদগী শ্রীমান উসমান সৈফিগা ৱারী শাসি।
মোদীজী- হেলো উসমান, নহাক্কীদমক হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
উসমান- থাগৎচরি সর।
মোদীজী- ফরে উসমান, নহাক্না নীংজখিবা মার্ক অদুমক ফংখিবরা নত্ত্রগা হন্থরকপরা?
উসমান- নত্তে ঐহাক্না নীংজখিবদুমক ফংজখি। ঐহাক্কী অহল লমনসু য়াম্না নুংঙাইবা ফাওখি।
মোদীজী- নহাক্কী ইমুংদা ইচিন ইনাও লৌশিং লৈবা নত্ত্রগা লাইরিক ফবা লৈরিবরা নত্ত্রগা নহাক খক্তরো?
উসমান- ঐহাক ইথন্তনি, ঐগী ইনাওনুপাদি খরা ঙাওশিন্নৈ।
মোদীজী- ফরে, ফরে
উসমান- ময়াম্না ঐগীদমক য়াম্না হরাওই।
মোদীজী- ফৈ ফৈ। উসমান নহাক্না খ্বাইদগী হৈনবা সবজেক্ত করম্বনো?
উসমান – মেথমেতিক্স
মোদীজী- য়াম্না ফৈ মেথমেতিক্স হৈনৈ হায়বা? মতৌ করম্না হৈনখিবন? ওজা কনানা নঙোন্দা ইনোৎ পীখিবনো?
উসমান- ঐখোয়গী সবজেক্ত তিচর রাজত কৌবা অমা লৈ। মহাক্না ঐঙোন্দা ইনোৎ হাপখি, ফজনা তাকপীখি অদুনা মেথমেতিক্স অসি হৌবদগী হৈনরকই।
মোদীজী – য়াম্না ফৈ।
উসমান- হেন্না হৌৎবদুনা হেন্না ইন্তরেস্ত লৈ মরম অদুনা মসি ঐগী খ্বাইদগী পামজবা সবজেক্ত ওইরিবনি।
মোদীজী- চুম্মী চুম্মী। বেদিক মেথমেতিক্সকী ওনলাইন ক্লাস অমা লৈবদু নহাক খঙবরা?
উসমান- খঙজৈ সর
মোদীজী- মদি ত্রাই তৌখ্রবরা?
উসমান- হৌজিক ফাওবদি তৌজদ্রি সর?
মোদীজী- শোয়দনা য়েংঙু বেদিক মেথমেতিক্সকী মতেংনা নহাক কম্প্যুতরগী স্পীদতা অঙ্ক হোৎপা ঙমগনি মদু উবদা নহাক্কী মরূপশিংনা নহাক অসি মীত্রং জাদু হৈবা মীশকনি হায়না খনগনি। য়াম্না লাইবা তেক্নিকশিংনি হৌজিক্তি মদু ওনলাইনদসু ফংলবনি।
উসমান- হোয় সর।
মোদীজী- নহাক্তি মেথমেতিক্স হৈনবনিনা অনৌ অনৌবা ৱাখল্লোন কবা পুথোরকপা য়াই।
উসমান – হোয় সর।
মোদীজী- ফরে উসমান, নহাক্না অহাংবা মতমদা করি তৌবগে?
উসমান- ঐহাক্কী অহাংবা মতমদা ঐ করিগুম্বা খরা ইদুনা লৈ সর। ঐহাক ইবা য়াম্না পামজৈ।
মোদীজী- য়াম্না ফবা ৱাফমনি! নহাক মেথমেতিক্সকী মথক্তা লিরেচরসু পামজৈ হায়বসিদি।
উসমান- হোয় সর।
মোদীজী- করি ইবগে? শৈরেং ইবরা নত্ত্রগা সাইরি ইবরো?
উসমান- করেন্ত এফিয়র্সকা মরী লৈনবা হীরম অমা হেক্তদা ইজৈ।
মোদীজী- ফৈ য়াম্না ফৈ।
উসমান- ঐহাক্না অনৌবা ৱাফম কয়া খঙবা ঙম্মি, খুদম ওইনা হায়রবদা জি.এস.তি. অমসুং দিমোনিতাইজেসন চৎনরকপা খঙবা ঙম্মি।
মোদীজী- য়াম্না ফৈ! অদুদি নহাক মখা কোলেজ তম্নবা করি প্লান তৌরে?
উসমান- কোলেজ ইদুকেসন হায়বা? সর ঐহাকজী মেন্সকী অহানবা এতেম্প ক্লিয়র ওইরে,সেপতেম্বরদা অনিশুবা এতেম্পতা শরুক য়াগনি। ঐহাক্কী এমদি হান্না আই.আই.তি.দগী বেচেলর দিগ্রী লৌরগা সিভিল সর্ভিস থারগা আই.এ.এস. অমা ওইবনি।
মোদীজী- মদুদি য়াম্না ফৈ! নহাক তেক্নোলোজীসু পাম্বরা?
উসমান- হোয় সর। মরম অদুনা ঐহাক আই.তি. লৌই। খ্বাইদগী ফবা আই.আই.তি.ফংনবা।
মোদীজী- ফরে অদুদি উসমান, ঐহাক্কী মায়কৈদগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি। নহাক্কী ননাও নুপা অদু খরা ঙাওশিন্নৈ হায়বনিনা মহাক্কা মতম লরনবা নুংঙাইরমগনি, নহাক্কীন ইমা পাবুংবু ঐহাক্না খুরুমজরি তম্বীয়ু। মখোয়না নহাকপু থৌনা হাপীদুনা ফিভম অসি য়ৌনবা শেম্বীরকপনি, নহাক লাইরিক্কা লোয়ননা করেন্ত ইসুদসু থৱাই য়াওই অমসুং ইবসু পাম্মি খঙবদা য়াম্না নুংঙাই। মসিগী কান্নবদি করিনো হায়বদা নহাক্কী ৱাখল্লোন হেনগৎলক্কনি। ইবগী কান্নবা কয়া মরুম লৈ। ঐহাক্কী মায়কৈদগী হন্না হন্না থাগৎপা ফোংদোকচরি।
উসমান- থাগৎচরি সর।
হৌজিক অমুক খারোমদা চৎলসি। তমিল নাদুগী নমক্কলদগী ইচানুপী কানিকা ৱারী অমুক শাসি। মহাক্কী ৱাফমশিং অসি য়াম্না ইথিল পীবা ওই।
মোদীজী- কানিকাজী ৱানক্কম!
কানিকা – ৱানক্কম সর
মোদীজী– করম তৌরিবগে?
কানিকা – নুংঙাইজরি সর
মোদীজী- অহানবা মক্তদা নহাক্কী চাউনা মায় পাকপদা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
কানিকা - থাগৎচরি সর।
মোদীজী- ঐহাক্না নমক্কল হায়বা মফম অসি তাবদা অঞ্জনেয়র লাইশঙ নীংশিংলকই।
কানিকা - হোয় সর।
মোদীজী- হৌজিক্তি অমুক নহাক্কা ৱারী শাবা অসিসু নীংশিংদুনা লৈরগনি।
কানিকা - হোয় সর।
মোদীজী- অদুনা অমুক্কা হন্না থাগৎপা ফোংদোকচরি।
কানিকা - থাগৎচরি সর।
মোদীজী- চাংয়েংগীদমক্তা য়াম্না কন্না হোৎনরমগনি নহাক্না হোৎনবা অদুদা করি করি থেংনখি হায়বদু তাকপীয়ু।
কানিকা – সার, ঐহাক হৌবদগী কন্না হোৎনরকই ঐহাক্না ফংলিবা রিজল্ত অসি থাজরুদে অদুবু ঐহাক্না য়াম্না ফজনা ইরম্মি মরম অদুনা অফবা রিজল্ত অসি ফংলিবনি।
মোদীজী- নহাক্না কয়া ফংগনি হায়না খল্লুবগে?
কানিকা - ৪৮৫ নত্ত্রগা ৪৮৬ ফংগনি হায়না খনখি।
মোদীজী- অদুগা কয়া ফংলবা?
কানিকা - ৪৯০
মোদীজী- অদুদি নহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং অমসুং ওজাশিংদি করি ফাওখি?
কানিকা – সর মখোয় য়াম্না হরাওখি অদুগা য়াম্না চাউথোকচখি।
মোদীজী- নহাক্না খ্বাইদগী হৈনবা সবজেক্তি করিনো?
কানিকা – মেথমেতিক্সনি।
মোদীজী- ও! অদুগা নহাক্কী তুংগী প্লানদি করিনো?
কানিকা - করিগুম্বা ফংলগদি এ.এফ.এম.সি.দা দোক্তর ওইনীংই।
মোদীজী- নখোয়গী ইমুংগী মীওইশিং মেদিকেল প্রোফেসন্দা লৈবরো নত্ত্রগা অতোপ্পা থবক তৌবরো?
কানিকা - তৌদে সর, ঐগী ইপানা দ্রাইভরনি অদুগা ঐগী ইচেনা এম.বি.বি.এস.তম্লি।
মোদীজী- অহানবা মক্তদা ঐহাক্না নহাক্কী পাবুংবু খুরুমজরি, মহাক্না অদোমগী ইচে অমসুং নহাক্কীদমক কন্না হোৎনরিবা অদু ফিদমনীংঙাইনি।
কানিকা - হোয় সর
মোদীজী- মহাক মীয়ামগী ফিদমনীংঙাইনি।
কানিকা - হোয় সর
মোদীজী- নহাক নহাক্কী ইচে, পাবুং অমসুং নখোয়গী ইমুং মনুংগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি।
কানিকা - থাগৎচরি সর।
মরূপশিং মসিগুম্বা ৱারবা, লুরবা ফিভমদা থৌনা হন্দনা মায় পাকপা মরূপ কয়া অমাগী ৱারী লৈরি। মখোয় ময়াম অমগা ৱারী শান্ননীংবনি অদুবু মতমগী খুদোংচাদবা লৈখিবনা ঙমজদ্রে। অদুবু ঐহাক্না নহা ওইরিবা মরূপশিংদা হায়জনীংবদি মীয়ামদা ইনোৎ পীবা, থৌনা হাপ্পা মখোয়গী ৱারী লৈরবদি ময়ামদা শোয়দনা তম্বীয়ু।
নুংশিরবা ইরৈচাশিং সমুদ্র তরেৎকী ৱাংমদা ভারত্তগী মাইল লিশিং কয়া লাপ্না সুরনাম কৌবা অপীকপা লৈবাক অমা লৈ। সুরিনাম অসি ভারতকা য়াম্না নক্নবা মরী অমা লৈনৈ। চহি চামা মথক্কী মমাংদা ভারতকী মীওই কয়া অমা মফম অদুদা চত্তুনা খুন্দা লৈতাদুনা লৈখ্রে। হৌজিক মফম অসিদা চারোল শুরোল মরি মঙা লৈরে। ঙসিদি সুরিনামগী অপুনবা মীশিংগী মরী থোকপগী অমা ভারত্তগী হৌখিবনি। অদোম খঙবরা? মফম অদুদা মীয়াম্না ঙাংনরিবা লোন অমা ‘সর্নামী’ অসি ভোজপুরীদাইলেক অমনি। মসিগী নাৎকী ওইবা মরী অসিগীদমক্তা ভারত মচাশিংনা চাউথোকচরি।
হন্দক্তা শ্রী চন্দ্রিকা প্রসাদ সন্তোখিনা সুরিনামগী অনৌবা প্রসিদেন্ত ওইরে। মহাক ভারতকী মরূপনি অমসুং মহাক ২০১৮দা পাংথোকখিবা পর্সন ওফ ইন্দিয়ন ওরিজিন (পি.আই.ও.) পার্লিয়ামেন্তরী কনফরেন্সতা শরুক য়াখি। শ্রী চন্দ্রিকা প্রসাদ সন্তোখিজীনা মহাক্কী ৱাশক লৌবদা ভেদকী লাইশোন্দা হৌখি; সংস্কৃত লোন্দা ঙাংখি। মহাক্না বেদকী মরমদা ফোংদোকখি অমসুং ওম শান্তি শান্তি শান্তি হায়বগা লোয়ননা মহাক্কী ৱাশক লৌবা অদু লোয়শিনখি। মহাক্কী মখুৎতা বেদ পাইরগা হায়খি ঐহাক চন্দ্রিকা প্রসাদ সন্তোখি হায়রগা মখা তাবদা মহাক্না করি হায়খি? মহাক্না বেদদগী লাইশোন অমা হায়রম্মি। মহাক্না হায় -
ওং অগ্নি বৃতাপতে বৃতম চর্শিয়াম তচ্ছ্কিয়ম তন্ময় রাধ্যাত্মম।
ইধমহমর্নতাত সত্যমপৈমি||
হায়বদি মৈ ৱাশক্কী তাইবঙ মপু ঐহাক্না ৱাশক্লি। মসিগীদমক ঐহাকপু থৌনা অমসুং পাঙ্গল হাপ্পীয়ু। ঐহাকপু অরানবদগী লাপ্না লৈনবা অমসুং অচুম্বগী মায়কৈদা লৈনবা থৌজাল পীবিয়ু। তশেংনা মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী চাউথোকচনীংঙাই অমনি।
ঐহাক্না চন্দ্রিকা প্রসাদ সন্তোখিবু থাগৎপা ফোংদোকচরি অমসুং মহাক্কী লৈবাক্কী শেবা তৌবগীদমক ভারত মচা কোতি ১৩০গী মহুৎ শিল্লগা ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং হৌজিক অসি নোংজু পন্থানি। ঐহাক্না মমাংদসু হায়জখ্রে নোংজু পন্থাদা অমোৎপা মফমশিংদগী হৌরকপা লৈলায়নাশিংগী খুদোংথীবা হেনগৎলক্লি। মসিনা মরম ওইরগা অনা লায়েংশঙশিংদা মী চিনবা হেনগৎলকই। মরম অদুনা ময়াম্না অদোমগী অকোয়বগী লু নানবদা পুক্নীং হেন্না চংবীয়ু অমসুং ইম্যুনিতী হেনগৎহনবা অয়ুর্বেদকী হীদাক লাংথক শিজিন্নবীয়ু। কোরোনা লাইচৎকী মতম অসিদা অতোপ্পা লাইনাদগী ঙাকথোকচনবা হোৎনসি। লায়েংশঙশিং য়ৌদনবা ঐখোয়না কন্না হোৎনসি।
মরূপশিং, হন্দক্কী নোংজু পন্থা অসিদা, লৈবাক অসিগী শরুক অয়াম্বা ইচাউ মায়োকজনরি। বিহার অমসুং অসমনচিংবা লৈবাক অসিগী শরুক খরদি ইচাউনা য়াম্না শোকহল্লে। অমরোমদা কোরোনা অমরোমদা অমুক ইচাউ মায়োক্নরি। তানফম অসিদা সরকার পুম্নমক্না, এন.দি.আর.এফ কাংবু, দিজাস্তর রেস্পোন্স তিম, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংনা পুল্লগা মীয়ামবু মতেং পাংনবা অমদি কন্নবা হোৎনরি। খুদোংথিবা অসি নংলিবা খুদিংমক্কীদমক লৈবাক অসিনা পুন্না লেপ্লি।
মরূপশিং মথংগী মন কী বাত য়ৌদ্রিঙৈদা ওগস্ত ১৫ য়ৌরক্লগনি। কোরোনা ভাইরসকী লায়চৎ অসিগী মনুং ওইবনা হন্দক্তি ওগস্ত ১৫ অসি তোঙানবা মওং অমদা পাঙথোক্লগনি।
ঐহাক্না নহাশিং, ইরৈচাশিংদা হায়জনীংবদি ঐখোয়না নীংতম্বা নুমিৎ অসিদা লায়চৎ অসিদগী ঙাকথোকপা, মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত, অনৌবা খরা তম্বা অমদি ইশাগী থৌদাং পাঙথোকচনবগী ৱাশক লৌরসি।
ঙসি ঐখোয়গী ভারত অসিনা অৱাংবা থাক অমদা লৈরিবা অসি অথোইবা কয়ানা হোৎনজবা অমসুং মখোয়গী লাইনীংনা ওইরকপনি।
লৈবাক অসিগীদমক হোৎনখিবা অমসুং কত্থোকখিবশিংগী মরক্তা লোকমান্য তিলক অমনি। ওগস্ত ১দা লোকমান্য তিলক লৈখিদবা চহি চামা মপুং ফারগনি। লোকমান্য তিলক্কী পুন্সি অসিনা ঐখোয়দা থৌনা কয়া হাপ্লি। ঐখোয়বু মায়াম অমা তম্বীরি।
মথংদা অমুক উন্নবদা ৱারী মায়াম অমা অমুক শারসি, ঐখোয় মায়াম পুল্লগা অনৌবা খরা তম্লসি অদুগা মায়ামদা পাউদমসি। ঐহাক্না মায়ামদা ইশাবু চেকশিনসি অমদি ইমুং মনুংশিংবুসু চেকশিনবীয়ু, নাদ-য়েক্তনা লৈসি। ইরৈচাশিংদা লাক্কদৌরিবা কুম্মৈশিংগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
হন্না হন্না থাগৎচরি।