Ministry of Science & Technology
Rapid Regulatory Frame Work for COVID -19
25 JUL 2020 11:06AM by PIB Delhi
Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2 (SARS-CoV-2), commonly known as 2019 novel coronavirus was first reported from Wuhan, China in December 2019. The impact of the resulting disease, COVID-19, was enormous and by January 2020, the World Health Organization had declared it as a public health emergency of international concern (PHEIC). Deeply concerned both by the alarming levels of spread and severity, WHO declared it as a pandemic in March 2020.
The Department of Biotechnology (DBT), Ministry of Science & Technology has been proactively working on the development of Diagnostics, Therapeutics, Drugs and Vaccines to combat the healthcare challenges posed by COVID-19. DBT has also taken several measures to facilitate research-driven and technology-based interventions, on a fast-track mode. As a paramount effort to stimulate and facilitate research and development activity towards combating COVID-19, DBT has evolved a set of Rapid Response Regulatory Frameworks in the form of following notifications:
In order to accelerate research and development pertaining to COVID-19, the Review Committee on Genetic Manipulation (RCGM) functioning in DBT has processed/considered more than 100 applications till date, on a fast-track mode. These include applications received from various Institutes, Universities and Industries on import, export, transfer, receipt of COVID-19 clinical specimens/SARS-CoV2 isolates/process intermediates, undertake research for the development of COVID-19 prophylactics, therapeutics or diagnostic platforms.
(For Further Information: Contact Communication Cell of DBT/BIRAC
 @DBTIndia @BIRAC_2012
www.dbtindia.gov.in www.birac.nic.in)

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯গী রেপিদ রেগুলেতরী ফ্রেমৱার্ক
25 JUL 2020 11:06AM by PIB Imphal
মীয়াম্না ২০১৯ নোবেল কোরোনাভাইরস হায়নশু খংনবা সিবিয়র এক্যুত রেস্পিরেতরী সীন্দ্রোম কোরোনাভাইরস-২ (সারস-কোব-২) অসি অহানবা ওইনা দিসেম্বর ২০১৯দা চাইনাগী ৱুহান্দগী পাউদমলকখি। মসিদগী ওইরকপা লায়না, কোবিদ-১৯, অসিনা পীরকপা চৈথেং অসি য়াম্না চাউবা ওইখি অমসুং জনুৱারি ২০২০ ফাওবগী মনুংদদি ৱর্ল্দ হেলথ ওর্গানাইজেসন্না মসিবু পব্লিক হেলথ ইমর্জেন্সী ওফ ইন্তর্নেস্নেল কন্সর্ন (পি.ঐচ.ই.আই.সি.) হায়না লাউথোকখি। লায়না অসিনা শন্দোকরকপা থুবা অমসুং পাক শল্লকপদগী মার্চ ২০২০দা দবল্যু.ঐচ.ও.না মসিবু লায়চৎ ওইরে হায়না লাউথোকখি।
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী বাইওতেক্নোলোজী বিভাগ (দি.বি.তি.)না কোবিদ-১৯না পীরিবা খুদোংচাদবশিং অসি থেংননবা হায়দুনা মসিগী লাইওং খংদোকপা, লায়েংবা, হিদাক অমসুং বেক্সিন পুথোকপগী হীরমদা হকথেংনবা থবক কয়া পাংথোক্লি। দি.বি.তি.না রিসর্চনা ইথিল পীবা অমসুং তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা থৌওং কয়া অথুবা মতমদা পাংথোকপগী খোংথাং কয়া অমা পায়খৎলি। কোবিদ-১৯ লান্থেংননবা থিজিন হুমজিনবা অমসুং হীরমশিদা অনৌবা চাউখৎপা লাক্নবা শিনবা অমসুং তেংবাংবগী চাউরবা খোঙথাং অমা ওইনা দি.বি.তি.না মখাদা পীরিবা ৱারোলশিং অসিগী মওংদা রেপিদ রেস্পোন্স রীগুলেতরী কয়া অমা শেমখ্রেঃ
• বেক্সিন পুথোকপগী, লাইওং খংদোকপগী অমসুং লায়না ঙাকথোক্নবা অমসুং লায়েংনবা ২০/৩/২০২০দা এপ্লিকেসন থারক্নবা কৌখিবা অদুবু থুনা য়েংশিন্দুনা অয়াবা পীবগী কোবিদ-১৯গী রেপিদ রীগুলেতরী ফ্রেমৱর্ক। http://dbtindia.gov.in/sites/default/files/om_covid19.pdf
• তাং ৮/৪/২০২০দা থোকখিবা ৱারোলগী মতুং ইন্না আর. এন্দ দি.গীদমক্তা কোবিদ-১৯ থেংননবা লেবোরেতরী বাইওসেফতীগী ইন্তেরিম গাইদেন্সকী চেরোল। http://dbtindia.gov.in/sites/default/files/OM_Interim_Guidance_COVID.pdf
• কোবিদ-১৯গী বেক্সিন পুথোকপগী রেপিদ রেস্পোন্স রীগুলেতরী ফ্রেমৱর্ক; তাং ২৬/৫/২০২০দা থোকখিবা কোবিদ-১৯গী রিকম্বিনেন্ত বেক্সিনগী প্রি-ক্লিনিকেল তোক্সিসিতী (পি.সি.তি.) স্তদী তৌনবা এপ্লিকেসনশিং য়েংশিনবা। http://dbtindia.gov.in/sites/default/files/Checklist_Recombinant%20Vaccine%20_COVID%2019.pdf
কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত থুগৎহন্নবা ঙসি ফাওবদা রিবিয়ু কম্মিত্তী ওন জেনেতিক মেনিপ্যুলেসন (আর.সি.জি.এম.)না অথুবা মতমদা এপ্লিকেসন ১০০ হেন্না য়েংশিনখ্রে/খন্নখ্রে। মসিগী মনুংদা ইন্সতিত্যুৎ, য়ুনিবর্সিতী, কোবিদ-১৯ স্পেসিমেন /সারস-কোব-২গী আইসোলেৎস/প্রোসেস ইন্তর্মেদিএৎশিং মপান্দগী পুশিল্লকপা, মপান্দা থাদোকখিবা, পীখিবা অমসুং ফংখিবা ইন্দস্ত্রীশিং, কোবিদ-১৯গী লায়না ঙাকথোকপা, লায়েংবা অমসুং লাইওং খংনবগী প্লেৎফোর্ম কয়া অমা য়াওরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক্তা দি.বি.তি./বি.আই.আর.এ.সি.@দি.বি.তি.ইন্দিয়া@বি.আই.আর.এ.সি._২০১২গী কম্ম্যুনিকেসন সেল www.dbtindia.gov.in, www.birac.nic.in দা পাউ ফাওবিয়ু)