PIB Headquarters
ଖରିଫ୍‌ ବୁଣାବୁଣିରେ ସନ୍ତୋଷଜନକ ପ୍ରଗତି : ଧାନ, ଡାଲିଜାତୀୟ ଫସଲ, ମୋଟା ଶସ୍ୟ ଓ ତୈଳବୀଜ ଚାଷ ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ହୋଇଛି
• 2020-21 ରବି ବିପଣନ ଋତୁରେ 389.75 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଗହମ ଏଫ୍‌ସିଆଇ ଦ୍ୱାରା କିଣାଯାଇଛି
24 JUL 2020 5:56PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଚାଷକାର୍ଯ୍ୟ ଆଗେଇ ନେବାକୁ କୃଷି, ସମବାୟ ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି । ଚଳିତ ଖରିଫ ଋତୁରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୁଣାବୁଣି ଓ ଚାଷବାସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସନ୍ତୋଷଜନକ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଥିବା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କେଉଁ ଫସଲ କେତେ ଜମିରେ ଚାଷ କରାଯାଇଛି ତାହାର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନମତେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଖରିଫ ଫସଲ ଚାଷ ହୋଇଥିବା ଜମିର ପରିମାଣ
ଧାନ: ଏବର୍ଷ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 220.24 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଧାନଚାଷ କରାଯାଇଛି । ଗତବର୍ଷ ଏହି ସମୟ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ପରିମାଣ ଥିଲା 187.70 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ।
ଡାଲି: ଚଳିତବର୍ଷ ଖରିଫ ଋତୁରେ 99.71 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଡାଲିଜାତୀୟ ଫସଲ ଚାଷ କରାଯାଇଛି । ଗତବର୍ଷ ଏହି ସମୟରେ ଏହା ଥିଲା 79.30 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ।
ମୋଟାଶସ୍ୟ: ଏଥର ଏଯାଏଁ 137.13 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ମୋଟାଶସ୍ୟ ଚାଷ ହୋଇଛି । ଗତବର୍ଷ ଏହି ସମୟରେ ଏହି ପରିମାଣ ଥିଲା 120.30 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ।
ତୈଳବୀଜ: ଏଥର ଏଯାଏଁ ପ୍ରାୟ 166.36 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ତୈଳବୀଜ ଚାଷ କରାଯାଇଛି । ଗତବର୍ଷ ଏହି ସମୟ ସୁଦ୍ଧା 133.56 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଏହି ଚାଷ ହୋଇଥିଲା ।
ଆଖୁ: ଗତବର୍ଷ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ 51.02 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଆଖୁଚାଷ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଏବର୍ଷ ତାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା 51.54 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
ଝୋଟ ଓ ମେସ୍ତା: ଏବର୍ଷ ଏଯାଏଁ 6.94 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଝୋଟ ଓ ମେସ୍ତା ଚାଷ କରାଯାଇଛି । ଗତବର୍ଷ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଥିଲା 6.84 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ।
କପା: ଏବର୍ଷ ଏଯାଏଁ 118.03 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ କପାଚାଷ କରାଯାଇଛି । ଗତବର୍ଷ ଏହି ପରିମାଣ ଥିଲା 96.35 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଜଳ ଆୟୋଗଙ୍କ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁସାରେ ଦେଶର 123ଟି ଜଳଭଣ୍ଡାରରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଯେତେ ଜଳ ମହଜୁଦ ଅଛି ତାହା ଗତବର୍ଷର ଏହି ସମୟ ତୁଳନାରେ 155 ଶତାଂଶ ।
ରବି ଫସଲ ବିପଣନ ଋତୁ 2020-21ରେ ଏଫ୍‌ସିଆଇ ପାଖରେ ମୋଟ 420.90 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଗହମ ଆସି ପହଞ୍ଚିଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଏଫ୍‌ସିଆଇ 389.75 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ କ୍ରୟ କରିସାରିଛି ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Sowing area coverage under Kharif crops shows good progress; Sowing area coverage of rice, pulses, coarse cereals and oilseeds more than last year
389.75 LMT wheat purchased by Food Corporation of India in Rabi Marketing Season 2020-21
24 JUL 2020 5:56PM by PIB Delhi
The Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare, Government of India is taking several measures to facilitate the farmers and farming activities at field level during COVID 19 pandemic. There has been satisfactory progress of sowing area coverage under Kharif crops, the status of which is given as under:
Sowing Area Coverage of Kharif Crops:
Rice: About 220.24 lakh ha area coverage under rice as compared to 187.70 lakh ha. during the corresponding period of last year.
Pulses: About 99.71 lakh ha area coverage under pulses as compared to 79.30 lakh ha. during the corresponding period of last year.
Coarse Cereals: About 137.13 lakh ha area coverage under coarse cereals as compared to 120.30 lakh ha. during the corresponding period of last year.
Oilseeds: About 166.36 lakh ha area coverage under oilseeds as compared to 133.56 lakh ha. during the corresponding period of last year.
Sugarcane: About 51.54 lakh ha area coverage under sugarcane as compared to 51.02 lakh ha. during the corresponding period of last year.
Jute & Mesta: About 6.94 lakh ha area coverage under jute & mesta as compared to 6.84 lakh ha. during the corresponding period of last year.
Cotton: About 118.03 lakh ha area coverage under cotton as compared to 96.35 lakh ha. during the corresponding period of last year.
Central Water Commission (CWC) has reported that the live water storage in 123 reservoirs in different parts of the country is 155% of the corresponding period of the last year.
In Rabi Marketing Season (RMS) 2020-21, a total of 420.90 Lakh MT wheat has arrived in FCI out of which 389.75 Lakh MT has been purchased.
Click here for more details