ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଣିପୁର ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
23 JUL 2020 3:16PM by PIB Bhubaneswar
ମଣିପୁର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମତୀ ନଜମା ହେପତୁଲ୍ଲା ମହାଶୟା, ମଣିପୁରର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏନ.ବିରେନ ସିଂହ ମହାଶୟ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ପରିଷଦରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ ମହାଶୟ, ଶ୍ରୀ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ମହାଶୟ, ରତନଲାଲ କଟାରିୟା ମହାଶୟ, ମଣିପୁରର ସାଂସଦ ଏବଂ ବିଧାନସଭାର ସମସ୍ତ ଜନ-ପ୍ରତିନିଧିଗଣ ଏବଂ ମଣିପୁରର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ!!
ଆଜିକାର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଏହି କଥାର ହେଉଛି ଏକ ଉଦାହରଣ ଯେ କରୋନାର ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ଅଟକି ଯାଇ ନାହିଁ, ଦେଶ ସ୍ଥିର ହୋଇ ଯାଇ ନାହିଁ ଏବଂ ଦେଶ ଥକି ଯିବ ନାହିଁ । ଯେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଟିକା ଆସି ନାହିଁ, ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଆମକୁ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ଲଢ଼େଇ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ବିଜୟ ଲାଭ କରିବାକୁ ହେବ । ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ବିକାଶର କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାର ଅଛି । ଏଥର ପୂର୍ବ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଭାରତକୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରରେ ଦୁଇ ପ୍ରକାରର ଆହ୍ୱାନ ସହିତ ଲଢ଼େଇ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି । ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଏ ବର୍ଷ ପୁଣି ପବଳ ବର୍ଷା ଯୋଗୁଁ ବହୁତ କିଛି କ୍ଷତି ହୋଇଛି । ଅନେକ ଲୋକମାନଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି, ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଜର ଘର ଛାଡ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିଛି । ମୁଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରଭାବିତ ଲୋକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ସମ୍ବେଦନା ବ୍ୟକ୍ତ କରୁଛି ।
ଏହି ଜଟିଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି, ସମଗ୍ର ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଛି । ଭାରତ ସରକାର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ, ଯାହା କିଛି ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ମଣିପୁରରେ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣର ଗତି ଏବଂ ବ୍ୟାପକତାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଦିନ ରାତି ଏକ କରି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ମଣିପୁରର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜରୁରୀ ଜିନିଷପତ୍ରର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ, କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କୁ ଘରକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ବିଶେଷ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ମଣିପୁରର ପାଖାପାଖି 25 ଲକ୍ଷ ଗରିବ ଭାଇ-ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଅର୍ଥାତ ପ୍ରାୟ-ପ୍ରାୟ 5 ଲକ୍ଷ ପରିବାର କିମ୍ବା 6 ଲକ୍ଷ ଭଳି ପରିବାର ଭାବି ନିଅନ୍ତୁ ଏହି ଗରିବ ଭାଇ-ଭଉଣୀଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ଶସ୍ୟ ମିଳିଛି । ସେହିପରି ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡରର ସୁବିଧା ଦିଆଯାଇଛି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ଏହିସବୁ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ, ସଙ୍କଟର ଏହି ସମୟରେ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ଏହିଭଳି ଭାବେ ସାହାଯ୍ୟ କରି ଚାଲିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଇମ୍ଫାଲ ସମେତ ମଣିପୁରର ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ ସାଥୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ବିଶେଷ ଭାବେ ଆମ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଛି ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଦିନ । ଆଉ ତାହା ମଧ୍ୟ ଏବେ କିଛି ଦିନ ପରେ ଯେତେବେଳେ ରାକ୍ଷୀର ପର୍ବ ଆସିବାକୁ ଅଛି, ଏହା ପୂର୍ବରୁ ମଣିପୁରର ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ, ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଉପହାରର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେଉଛି । ପ୍ରାୟ 3 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବାକୁ ଥିବା ମଣିପୁରର ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଏଠାକାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଜଳ ଅଭାବ ଜନିତ ସମସ୍ୟା କମ୍ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଗ୍ରେଟର ଇମ୍ଫାଲ ସହିତ, ଛୋଟ-ବଡ଼ 25ଟି ସହର ଏବଂ ଛୋଟ ଛୋଟ ଗାଁ, 1700ରୁ ଅଧିକ ଗାଁଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରୁ ଜଳଧାରା ବାହାରିବ, ଏହି ଜଳଧାରା ଜୀବନଧାରା ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ କଥା ହେଉଛି କି ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆଜିକାର ନୁହେଁ ବରଂ ଆଗାମୀ 20-22 ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହେବାକୁ ଥିବା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ଡିଜାଇନ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଘରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ମଧ୍ୟ ମିଳିବ । ଆଉ ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାଣି ପିଇବାକୁ ମିଳିଥାଏ, ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତିକୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିଥାଏ । ରୋଗ-ପ୍ରତିରୋଧକ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ମିଳିଥାଏ । ରୋଗ ଦୂର ହୋଇଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ଜଳ, କେବଳ ନଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ଆସିବ ଏତିକି ମାତ୍ର ବିଷୟ ନୁହେଁ । ନିଶ୍ଚିତ ରୂପେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ, ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଘରକୁ ନଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରିବାର ଆମର ବ୍ୟାପକ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁ ଅଧିକ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ମୁଁ ଏହି ଜଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମଣିପୁରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ବିଶେଷ ଭାବେ ମଣିପୁରର ମୋର ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗତ ବର୍ଷ ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମୁଁ କହିଥିଲି କି ଆମକୁ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ତୁଳନାରେ ବହୁଗୁଣ ଅଧିକ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଯେତେବେଳେ 15 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘରେ ପାଇପ ମାଧ୍ୟମରେ ପାଣି ପହଂଚାଇବାକୁ ଅଛି, ସେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ କ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ରହିଯିବା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ । ଏହି କାରଣ ଥିଲା କି ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଗାଁ-ଗାଁରେ ପାଇପ୍ ଲାଇନ୍ ବିଛାଇବା ଏବଂ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଚାଲିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ସଦା ସର୍ବଦା ଚାଲୁ ରହିଲା ।
ଆଜିକାର ସ୍ଥିତି ଏହା ରହିଛି କି ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ-ପ୍ରାୟ ଏକ ଲକ୍ଷ ଜଳ ସଂଯୋଗ ଅର୍ଥାତ ଘରମାନଙ୍କରେ ପାଣି ଟ୍ୟାପର ସଂଯୋଗ, ପ୍ରତିଦିନ, ପ୍ରତିଦିନ ଦିଆଯାଉଛି । ଅର୍ଥାତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ଏକ ଲକ୍ଷ ମାଆ-ଭଉଣୀଙ୍କ ଜୀବନରୁ ପାଣିର ଏତେ ବଡ଼ ସମସ୍ୟାକୁ ଆମେ ଦୂର କରୁଛୁ । ଏକ ଲକ୍ଷ ପରିବାରର ମାଆ-ଭଉଣୀଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଆମେ ସହଜ କରୁଛୁ । ଏହି ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରୁଛି, କାରଣ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ରୂପରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଚାଲିଛି । ଏଥିରେ ଗାଁର ଲୋକମାନେ, ବିଶେଷ କରି ଗାଁର ଭଉଣୀମାନେ, ଗାଁର ଜନ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ହିଁ ମିଶିକରି ଏହା ସ୍ଥିର କରୁଛନ୍ତି କି କେଉଁଠାରେ ପାଇପ୍ ବିଛାଯିବ, କେଉଁଠାରେ ପାଣିର ଉତ୍ସ ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ, କେଉଁଠାରେ ଟ୍ୟାଙ୍କ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ, କେଉଁଠାରେ କେତେ ବଜେଟ୍ ଲଗାଯିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ସରକାରଙ୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏତେ ବଡ଼ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ, ଏତେ ବଡ଼ ମାତ୍ରାରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଆପଣମାନେ କଳ୍ପନା କରି ପାରୁଥିବେ କି ପାଣି କେତେ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହୋଇ ଆସିଛି । ସାଥୀଗଣ, ସହାବସ୍ଥାନ ସୁଗମତା, ଜୀବନ ଜୀଇଁବାରେ ସହଜତା, ଏହା ଉନ୍ନତ ଜୀବନର ହେଉଛି ଏକ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସର୍ତ । ପଇସା କମ ହୋଇପାରେ, ଅଧିକ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ସହାବସ୍ଥାନ ସୁଗମତା ଏହା ଉପରେ ସମସ୍ତଙ୍କର ଅଧିକାର ରହିଛି, ଆଉ ବିଶେଷ କରି ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ଭାଇ-ଭଉଣୀ, ମାଆ, ଭଉଣୀ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ, ଆଦିବାସୀ, ସେମାନଙ୍କର ହେଉଛି ଅଧିକାର ।
ଏଥିପାଇଁ ବିଗତ 6 ବର୍ଷରେ ଭାରତରେ ସହାବସ୍ଥାନ ସୁଗମତାର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ଆନ୍ଦୋଳନ ଚାଲୁ ରହିଛି । ଭାରତ ନିଜର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜରୁରୀ ସୁବିଧା ଦେବାର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛି । ବିଗତ 6 ବର୍ଷରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେହିସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଯାଇଛି, ଯାହା ଗରିବଙ୍କୁ, ସାଧାରଣ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ପାରିବ । ଆଜି ମଣିପୁର ସମେତ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାରତ ଖୋଲାରେ ମଳମୁକ୍ତ ହେବାର ଘୋଷଣା କରି ସାରିଛି । ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁକୁ ବିଜୁଳିର ସଂଯୋଗ ପହଂଚିସାରିଛି, ପ୍ରାୟ-ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ପରିବାର ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ହୋଇ ସାରିଛି । ଆଜି ଏଲପିଜି ଗ୍ୟାସ ଗରିବରୁ ଅତି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ରୋଷେଇଶାଳାରେ ପହଂଚି ସାରିଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁକୁ ଭଲ ସଡ଼କ ଦ୍ୱାରା ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ବେଘରଙ୍କୁ ରହିବା ପାଇଁ ଭଲ ଘର ଉପଲବ୍ଧ କରାଇ ଦିଆ ଯାଉଛି । ଗୋଟିଏ ବଡ଼ ଅଭାବ ରହି ଯାଉଥିଲା ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାଣିର ତାହାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ମିଶନ ମୋଡ଼ରେ ଜଳ ପହଂଚାଇବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଉନ୍ନତ ଜୀବନର, ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଉନ୍ନତିର ସିଧା ସଳଖ ସମ୍ବନ୍ଧ ରହିଛି ଯୋଗାଯୋଗ ସହିତ । ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଯୋଗାଯୋଗ ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କର ସହାବସ୍ଥାନ ସୁଗମତା ପାଇଁ ହେଉଛି ଜରୁରୀ, ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ । ଏହା ଗୋଟିଏ ପଟେ ମିଆଁମାର, ଭୁଟାନ, ନେପାଳ ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶ ସହିତ ଆମର ସାମାଜିକ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ, ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ଭାରତର ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ ନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ ।
ଆମର ଏହି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ, ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରରେ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ସହିତ ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ବ୍ୟବସାୟ, ଯାତ୍ରା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସେହି ସମ୍ପର୍କଗୁଡ଼ିକର ହେଉଛି ପ୍ରବେଶଦ୍ୱାର । ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ମଣିପୁର ସମେତ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ନିରନ୍ତର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ସଡ଼କପଥ, ରାଜପଥ, ଆକାଶପଥ, ଜଳପଥ ଏବଂ ଆଇ-ୱେଜ୍ ଏହା ସହିତ ଗ୍ୟାସ ପାଇପ୍ ଲାଇନର ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବରର ଭିତ୍ତିଭୂମି, ପାୱାର ଗ୍ରିଡ଼ର ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଏଭଳି ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଜାଲ ବିଛାଇ ଦିଆ ଯାଇଛି ।
ବିଗତ 6 ବର୍ଷରେ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ହଜାର-ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଚେଷ୍ଟା ରହିଛି କି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ରାଜ୍ୟର ରାଜଧାନୀଗୁଡ଼ିକୁ 4 ଲେନ୍, ଜିଲ୍ଲା ମୁଖ୍ୟାଳୟକୁ 2 ଲେନ୍ ଏବଂ ଗାଁକୁ ସବୁଦିନିଆ ରାସ୍ତା ସହିତ ଯୋଡ଼ା ଯାଉ । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାୟ 3 ହଜାର କିଲୋମିଟର ସଡ଼କ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ସାରିଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ 6 ହଜାର କିଲୋମିଟରର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ରେଳ ଯୋଗାଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ବହୁତ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଗୋଟିଏ ପଟେ ନୂଆ ନୂଆ ଷ୍ଟେସନରେ ଟ୍ରେନ ପହଂଚୁଛି, ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ରେଳ ନେଟୱାର୍କକୁ ବ୍ରଡଗଜରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଉଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରାୟ 14 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମାଣ ହେଉଥିବା ଜିରିବାମ୍-ଇମ୍ଫାଲ ରେଳ ଲାଇନ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ପରେ ମଣିପୁରରେ ବହୁତ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିବାକୁ ଯାଉଛି । ସେହିପରି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ରାଜଧାନୀଗୁଡିକୁ ଆଗାମୀ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଏକ ଉନ୍ନତ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ଯୋଡିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲୁ ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସଡ଼କ ଏବଂ ରେଳପଥ ବ୍ୟତୀତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଆକାଶ ପଥରେ ଯୋଗାଯୋଗ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆଜି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଛୋଟ-ବଡ଼ ହୋଇ 13ଟି ବିମାନବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅଛି । ଇମ୍ଫାଲ ବିମାନବନ୍ଦର ସହିତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଯେଉଁ ବିମାନବନ୍ଦର ଅଛି, ତାହାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବା ପାଇଁ, ସେଠାରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ 3 ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ କରାଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି, ଆନ୍ତଃ-ଜଳପଥ କ୍ଷେତ୍ରରେ । ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ବିପ୍ଳବ ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି । ଏଠାରେ ଏବେ 20ରୁ ଅଧିକ ଜାତୀୟ ଜଳପଥ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି । ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏଠାକାର ଯୋଗାଯୋଗ କେବଳ ସିଲିଗୁଡ଼ି କରିଡର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ରହିବ ନାହିଁ । ଏବେ ସମୁଦ୍ର ଏବଂ ନଦୀଗୁଡ଼ିକରେ ନେଟୱର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ସହଜ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଯାଇଛି । ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ଆମର ଉଦ୍ୟମୀମାନଙ୍କୁ, ଆମର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ହେଉଥିବା ପରିବହନରେ ସମୟର ସଂଚୟ ହେଉଛି । ଆଉ ଏକ ଲାଭ ଏହା ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି କି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଗାଁଗୁଡ଼ିକୁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ, ଫଳ, ପନିପରିବା ଏବଂ ଖଣିଜ ଭଳି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉତ୍ପାଦକୁ ଦେଶ ଏବଂ ବିଦେଶର ବଡ଼ ବଡ଼ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସିଧାସଳଖ ପହଂଚିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଭାରତର ପ୍ରାକୃତିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତାର, ସାଂସ୍କୃତିକ ଦୃଢ଼ତାର ହେଉଛି ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରତୀକ । ଭାରତର ହେଉଛି ଗର୍ବ ଓ ଗୌରବର ବିଷୟ । ଏହିପରି ଭାବେ ଯେତେବେଳେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥାଏ, ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଳ ମିଳିଥାଏ । ମଣିପୁର ସମେତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷମତା ଏବେ ମଧ୍ୟ ଅପରିଚିତ ହୋଇ ରହିଛି । ଏବେ ମୁଁ ଦେଖୁଛି କି ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ଭିଡିଓ ଷ୍ଟ୍ରିମିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶ ଏବଂ ବିଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଏହି ଛବି, ଦକ୍ଷତା ଘରେ-ଘରେ ପହଂଚିବାର ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଆଉ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଅଦେଖା ସ୍ଥାନର ଭିଡିଓ ଲୋକଙ୍କୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରି ଦେଉଛି, ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଏହି ଭାବନା ରହିଛି ଏହା ଆମ ଦେଶରେ ଅଛି । ଏଭଳି ଭାବନା ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଆସୁଛି । ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ନିଜର ଏହି ଶକ୍ତିର ପୂରା ଲାଭ ଉଠାଉ, ଏଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ମିଳୁ, ଏହି ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କର ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ସାମର୍ଥ୍ୟ, ଭାରତର ବାଉଁଶ ଆମଦାନୀକୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖିଛି । ଦେଶରେ ଅଗରବତୀର ଏତେ ବଡ଼ ଚାହିଦା ଅଛି, କିନ୍ତୁ ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମେ କୋଟି-କୋଟି ଟଙ୍କାର ବାଉଁଶ ଆମଦାନୀ କରୁଛୁ । ଏହି ସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇବା ପାଇଁ ଦେଶରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହାର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ହିଁ ମିଳିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ବାଉଁଶ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାକୁ ପ୍ରଥମରୁ ହିଁ ଏକ ବାଉଁଶ ଶିଳ୍ପ ପାର୍କକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦିଆ ଯାଇଯାଇ ସାରିଛି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ନୁମାଲିଗଡ଼ରେ ବାଉଁଶରୁ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ପାଦନର କାରଖାନା ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଜାତୀୟ ବାଉଁଶ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ବାଉଁଶ ଚାଷୀ, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଶିଳ୍ପୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଶହ-ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ କରାଯାଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ, ଏଠାକାର ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ସ ଗୁଡ଼ିକୁ ବହୁତ ଲାଭ ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ହେଉଥିବା ଏହି ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଲାଭ, ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ ହେବ, ସେମାନେ ଉଠାଇ ପାରିବେ, ମଣିପୁର ଆଗରେ ଅସୀମିତ ସୁଯୋଗ ରହିଛି ଆଉ ମୋର ଦୃଢ ବିଶ୍ୱାସ ହେଉଛି, ମଣିପୁର ଏହି ସୁଯୋଗ ହାତଛଡ଼ା କରିବାକୁ ଦେବ ନାହିଁ । ଏଠାକାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ, ଏଠାକାର ଯୁବ ଉଦ୍ୟମୀମାନଙ୍କୁ ଏହାର ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ମିଳିବ । ଆମର ପ୍ରୟାସ ଏହା ଯେ ମଣିପୁରର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ହିଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉ । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ସ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ତାଲିମ ପାଇଁ ଏବେ ଏଠାରେ ଅନେକ ସଂସ୍ଥା ଗଠନ କରାଯାଉଛି ।
କ୍ରୀଡ଼ା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଷ୍ଟାଡିୟମ ନିର୍ମାଣ ହେବା ଦ୍ୱାରା ମଣିପୁର ଦେଶର କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏତିକି ନୁହେଁ, ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନରୁ ମଧ୍ୟ ମଣିପୁର ସହିତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆଜି ଛାତ୍ରାବାସ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି । ବିକାଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସର ଏହି ପଥକୁ ଆମକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ନୂତନ ଜଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଅନେକ-ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ।
ବିଶେଷକରି ଆମର ମାଆ ଓ ଭଉଣୀଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ, ଆମକୁ ସେହି ଶକ୍ତି ଦେଉ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଘରେ-ଘରେ ପାଣି ପହଂଚାଇବା ନେଇ ଆମ ସ୍ୱପ୍ନରେ କେଉଁଠାରେ କିଛି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ନ ଆସୁ । ସମୟସୀମା ପୂର୍ବରୁ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ପାରିବା । ଏଭଳି ମାଆମାନେ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦିଅନ୍ତୁ । ଆମକୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଅଛି । କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦିଅନ୍ତୁ । ଆପଣମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଥାଏ । ଆଉ ରକ୍ଷାବନ୍ଧନର ପର୍ବ ଆଗକୁ ଆସୁଛି, ତ ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରି ଆପଣମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦର କାମନା କରୁଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ନିଜର ଧ୍ୟାନ ରଖନ୍ତୁ । ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ନେଇକରି ଏମିତି ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ସର୍ବଦା ବହୁତ ଗମ୍ଭୀର ରହିଛି, ସତର୍କ ରହିଛି । ଦେଶର ଏକ ଉଦାହରଣ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ କରୋନା ସହିତ ଲଢ଼େଇ କରି ଚାଲିଛେ, ସେତେବେଳେ ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା, ମୁହଁରେ ମାସ୍କ ଏବଂ ହାତ ବିଶୋଧନ ଆଉ ସେହିପରି ଭାବେ ବାହାରେ କେଉଁଠାରେ ଛେପ ନ ପକାଇବା, ଅପରିଷ୍କାର କରିବା ନାହିଁ । ଏହି ସମସ୍ତ କଥା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ରଖିବାର ଅଛି । ଆଜି କରୋନା ସହିତ ଲଢ଼େଇ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଅସ୍ତ୍ର । ଏହା ଆମକୁ କରୋନା ସହିତ ଲଢ଼େଇରେ ସାହାଯ୍ୟ କରି ଚାଲିବ ।
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!!!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at laying of foundation stone of Manipur Water Supply Project
23 JUL 2020 3:16PM by PIB Delhi
Governor of Manipur Smt. Najma Heptulla ji; the popular Chief Minister of Manipur N Biren Singh ji; my cabinet colleagues Shri Gajendra Singh Shekhawat ji, Shri Jitendra Singh ji, Shri Ratanlal Kataria ji; all the MPs and MLAs from Manipur and my dear brothers and sisters of Manipur !!
Today's event is an example of the fact that even during this corona crisis, the country has not stopped; the country is not tired. Until the vaccine is launched, we not only have to fight vigorously against Corona and emerge victorious, but at the same time have to take forward the development works with full force. This time, the eastern and north eastern India is dealing with dual challenges in a way. This year again in the North East, heavy rains are causing a lot of havoc. Many people have died and many have been forced to leave their homes. I convey my condolences to all the affected families. I assure you all that in this tough moment, the whole nation stands with them. The Government of India is making constant efforts to do all kinds of necessary work shoulder to shoulder with all the State governments.
Friends,
The state government is working day and night to control the pace and the expanse of the spread of Coronavirus in Manipur. The state government has taken every necessary step to make necessary arrangements for the people of Manipur during the lockdown as well as to bring the stranded people back. About 25 lakh poor brothers and sisters of Manipur - that is about 5-6 lakh poor families received free food grains under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana. Similarly, more than 1.5 lakh sisters have been given the facility of free gas cylinders under the Ujjwala scheme. I am sure that these Central Government schemes will continue to help the poor during this period of crisis in a similar way.
Friends,
Today is a big day for lakhs of friends from Manipur including Imphal, especially for our sisters. The sisters from Manipur are going to receive a huge gift just when the festival of Rakhi is around the corner. Manipur water supply project, to be completed at a cost of about Rs 3000 crore, is going to reduce the problems related to water scarcity of the people here. The water from this project will serve 25 cities and towns, including Greater Imphal, as well as more than 1700 villages and will serve as a lifeline for the people. And most importantly, this project is designed keeping in mind the needs of not only today but also of the next 20-22 years.
With this project, not only will lakhs of people have access to clean drinking water, but thousands of people will also get employment. And you know very well that drinking pure water helps in boosting immunity and creating resistance to diseases. Therefore, its use is not limited to piped water supply only. Certainly, this project will give a lot of momentum to our comprehensive goal of providing access of piped water to every household. I congratulate the people of Manipur and especially my mothers and sisters from Manipur for this water project.
Friends,
Last year when the Jal Jeevan Mission was getting launched in the country, I had said that we would have to work many times faster than the previous governments. When piped water is to be delivered to more than 15 crore houses, we cannot think of stopping even for a moment. This was the reason that even at the time of lockdown, the work of laying pipelines and creating awareness in the villages continued with the help of the Panchayats.
Today the situation is such that about one lakh water connections are being provided daily in the country. That is, every day we are reducing the burden of one lakh mothers and sisters from the stress related to water issues. The lives of mothers and sisters from these one lakh families are becoming easier. This has been possible so soon because the Jal Jeevan Mission is growing into a mass movement. Under this, the people of the villages, especially the sisters and the people's representatives from the villages are deciding together where the pipes will be laid, where the water will be sourced from, where the tank will be built, and how much budget will be required.
Friends,
With such a level of decentralization in the system of government and empowerment at the grassroots level, you can imagine the power of water.
Friends,
Ease of Living is the prerequisite for a better life. Money might come and go; but ease of living is the right of everyone, especially every poor brother, mother, sister, Dalit, backward and tribal has this right.
Therefore, in the last 6 years, a massive movement of Ease of Living too has begun in India. India is trying to provide all the necessary facilities to its citizens. In the last 6 years, steps have been taken at every level and in every field which can encourage the poor, the common man to move forward. Today, the whole of India including Manipur has been declared to be free from open defecation. Today electricity connection has reached every village of India and almost every family is connected to electricity. Today LPG gas has reached the kitchens of the poorest of the poor. Every village is being connected by good network of roads. Good homes are being provided to every poor homeless. What remained was a huge shortage of clean water; so to fulfil it the work of supplying water on mission mode is going on.
Friends,
Better life, progress and prosperity are directly related to connectivity. The connectivity of North East is not only necessary for the ease of living of the people here, but is also very important to fulfil the goal of a secured and self-reliant India. This on one hand strengthens our social and trade relations with Myanmar, Bhutan, Nepal and Bangladesh, while also boosting India's Act East Policy.
Our North East, in a way, is the gateway to our ancient cultural relationships with East Asia, and the future of Trade, Travel and Tourism. With this thinking, connectivity is being constantly emphasized in the entire North East including Manipur. Besides Roadways, Highways, Airways, Waterways and I-ways, many projects related to the modern infrastructure such as gas pipeline, network of optical fibre and power grid are underway in the North East.
Thousands of crores of rupees have been invested in the entire North East for infrastructure in the last 6 years. Efforts have been made to connect the state capitals of the North East with 4-lane roads, the district headquarters with 2-lane roads and the villages with all-weather roads. Under this, about 3000 kilometres of roads have already been constructed and work on projects of about 6000 kilometres is going on at a rapid pace.
Friends,
One can see a huge change in the field of ​​rail connectivity in the North East. On one hand, trains are reaching new railway stations, while on the other hand the rail network of the North East is being converted into broad gauge. All of you can also feel this change. The construction of the Jiribam-Imphal rail line at a cost of Rs 14000 crore is going to bring a major change in Manipur. Similarly, the work of connecting the capitals of every state of the North East with a good rail network in the coming 2 years is going on at a rapid pace.
Friends,
Apart from road and railways air connectivity of North East is also equally important. Today there are about 13 operational airports in the North East, including major and minor ones. More than Rs3000 crores are being spent to expand the existing airports in the North East including the Imphal Airport and to develop modern facilities there.
Friends,
Another major work going on in the North East is in the field of ​​Inland Water-ways. I can see a huge revolution. Now more than 20 National Waterways are under construction here. In future, the connectivity here will not be limited to the Siliguri corridor. Now work has begun on a seamless connectivity through the network of sea and rivers. Our entrepreneurs and our farmers are getting immense benefits out of increased connectivity. This is saving time in transportation of the North East. Moreover, the villages in the North East, the farmers, and milk, vegetables and other products like minerals have got direct access to large markets in the country and abroad.
Friends,
Natural and cultural diversity of North East India is a great symbol of cultural strength. It is a great pride of India. In such a situation, tourism also gets a lot of boost when modern infrastructure is built. Tourism potential of North East including Manipur is still unexplored. Now I see that this image of Northeast has a potential of reaching every household within the country and abroad through the social media and video streaming. And videos of untouched places of North-East are surprising people. People think - is this place in our country? North East should take full advantage of this power. Several of the government projects are moving ahead with the aim of ensuring employment opportunities for the youth of this place.
Friends,
The North East has the potential to become the growth engine in the country's development. Day by day my confidence is getting stronger because peace is now being established in the entire North East. The same place which was producing only negative news earlier is now echoing with the mantra of Peace, Progress and Prosperity.
Now the blockades in Manipur have become a part of history and the Chief Minister was just saying the same thing. I heartily congratulate the citizens of North-East, especially the citizens of Manipur that you supported and encouraged us and today the blockade has become a thing of the past. And in Assam, decades of violence has come to an end. In Tripura and Mizoram too, youth have eschewed the path of violence. Now Bru-Reang refugees are moving towards a better life.
Friends,
When these three things i.e. better infrastructure, connectivity and peace are established, the possibilities for investment by the industry increases manifold. The northeast has 2 things i.e. organic products and bamboo that have the potential to give a boost to the Atmanirbhar Bharat Abhiyan. And today I want to talk to the farmer brothers and sisters of northeast. I have been saying that the northeast can become the organic capital of the country. I want to say one more thing. The other day I met some agricultural scientists and agricultural economists. They told me an interesting thing. They said that if the farmers in the North-East can start palmolein cultivation, then the country, the North-East and the farmers there can benefit a lot. Today palmolein oil has an assured market in India. If the North-East farmer does organic farming and cultivates palmolein too, you can imagine how you can serve India in such a great way. How will we give a new momentum to our economy? I would also urge all the state governments of the region to launch a Palmolein Mission in their respective states. Educate and motivate the farmers and we can hold a meeting and plan about how to help the farmers in this endeavour. We can think about it. Now this is why today I am telling this to the brothers and sisters of Manipur.
My brothers and sisters of North-East have always been 'vocal for local'. And they are not just vocal. One specialty of the North-East is that they are proud of the local. I remember, when I wear these kinds of scarves, the people of the region, proudly recognise it. Being so proud of your things is a big thing. And so I don't think it is right for me to tell the people of North-East to be vocal for local; because you are already four steps ahead of that. You are very proud of the local. You want to feel proud, yes it is ours. And this is a big strength.
And most of the products from the North-East sometimes are devoid of value addition, promotion and market access. People did not even know that now under the Atmanirbhar Bharat Abhiyan , clusters are being developed for value addition and marketing in local products. In these clusters, all the facilities will be given to Agro Start-ups and other industries. In such a scenario, every necessary facility will be made available to the North East to take their organic products to other parts of the country and abroad.
Friends,
The North East has the potential to replace India's Bamboo Import with local production. There is such a huge demand for incense sticks in the country. But for this also, we import bamboo worth several crores of rupees. To change this situation, a lot of work is being done in the country and the states of the northeast will also be benefitted.
Friends,
A Bamboo Industrial Park has already been approved to promote the bamboo industry in the North East. Moreover, a factory to manufacture bio-fuels from bamboo is also being built in Numaligarh. Hundreds of crores of rupees are being invested under the National Bamboo Mission for bamboo farmers, artists associated with handicrafts and to develop other facilities. This will greatly benefit the youth of North East as well as the start-ups here.
Friends,
Only the proactive states will be able to take advantage of the benefits of this rapid change in the North East. Manipur has unlimited opportunities and I am sure Manipur will not let go of them. It is going to be of great benefit to the farmers and young entrepreneurs here. Our effort is to make employment opportunities available to the youth of Manipur locally. Many institutes are now being set up here for health, education, skill development, start ups and other training.
With the setting up of Sports University and World Class Stadiums, Manipur is becoming a major hub for the country's sports talent. Moreover, in other parts of the country too, all the youth of North East including Manipur are being provided with better facilities such as good hostels today. We have to continue to strengthen this path of development and trust. Once again, my best wishes to all of you for this new water project.
I yearn for the blessings of our mothers and sisters, so that there is no hindrance in our dream of delivering water to every house and we can work before the deadline. May the mothers and sisters bless us! We want to work. Bless us for carrying out this work. Your blessings will give us huge strength. The festival of Rakshabandhan is round the corner, so I want to seek your blessings. You all take care of yourself. The North East has always been very serious and cautious about cleanliness. It is like a model for the country. But today as we are fighting a battle against Corona, we must keep in mind about ‘do gaz doori' or social distancing, face masks and hand sanitization; we must not spit out or litter the areas. Today, this is the most powerful weapon to fight the corona. This will continue to help us in the fight against Corona.
Thanks a lot!!!