ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦନ ବଢାଇବା ପାଇଁ ସରକାର ସାର ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରୁଛନ୍ତି
23 JUL 2020 5:43PM by PIB Bhubaneshwar
କେନ୍ଦ୍ର ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଡି.ଭି. ସଦାନନ୍ଦ ଗୌଡ଼ା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଫସଲ ବୁଣାବୁଣି ସମୟରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ସାର ଯୋଗାଇ ଦେବାପାଇଁ ଏନ୍‌ଡିଏ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ସେଥିମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦନ ବଢାଇବା ପାଇଁ ସରକାରୀ ସାର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରାଯାଉଛି । 2012 ନୂଆ ନିବେଶ ନୀତି ଏବଂ 2014 ସଂଶୋଧନ ଅନୁସାରେ ଚମ୍ବଲ ଫର୍ଟିଲାଇଜର ଏଣ୍ଡ କେମିକାଲ୍ସ ଲିମିଟେଡ (ସିଏଫସିଏଲ୍‌) ରାଜସ୍ଥାନର ଗଡ଼େପାନଠାରେ ଏକ ପୁରୁଣା ସାର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ପୁନଃ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିଛି । ବର୍ଷକୁ 12.7 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାର କ୍ଷମତା ଏହି କାରଖାନାର ରହିଛି । ଏହି କାରଖାନାରୁ 2019 ଜାନୁୟାରୀ ପହିଲାରୁ ବ୍ୟାବସାୟିକ ଭିତ୍ତିରେ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । 2019-20 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏଥିରୁ 244 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଦେଶୀ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଛି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାକୁ ସରକାର ଏଫ୍‌ସିଆଇର ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଥିବା ରାମଗୁଣ୍ଡମ୍‌, ତାଳଚେର, ଗୋରଖପୁର, ସିନ୍ଦ୍ରି ଏବଂ ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନ ଫର୍ଟିଲାଇଜର କଂପାନୀର ବାରାଉଣୀ କାରଖାନାକୁ ପୁନର୍ବାର ଚାଲୁ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ଚାଲିଛି । ଏଥିପାଇଁ କେତେକ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ମନୋନୀତ କରାଯାଇଛି । ଗ୍ୟାସ୍‌ ଉପଯୋଗ କରି ଏସବୁ ସାର କାରଖାନାରୁ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ କାରଖାନାର ବାର୍ଷିକ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା 1.27 ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଟିପିଏ ରଖାଯାଇଛି । ଏସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟ ନିମ୍ନ ଟେବୁଲରେ ଦିଆଯାଇଛି ।
ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରଗତି ହାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଲକ୍ଷ୍ୟ
ରାମଗୁଣ୍ଡମ୍‌ 99.58% କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ସ୍ଥିତିରେ
ତାଳଚେର 59.48% 2023
ଗୋରଖପୁର 88.10% 2021
ସିନ୍ଦ୍ରି 77.80% 2021
ବାରାଉଣୀ 77.60% 2021
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୌଡା କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଂଶୋଧିତ ନୂଆ ମୂଲ୍ୟ ଯୋଜନା ଏମ୍‌ପିଏସ୍‌ 3 ଅନୁସାରେ ସବୁ କାରଖାନା ଯେଉଁଗୁଡିକ ନାପ୍‌ଥାକୁ ଇନ୍ଧନ ବା କଞ୍ଚାମାଲଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ତାହା ବନ୍ଦ କରି ଗ୍ୟାସ୍‌ ବ୍ୟବହାର କରିବେ । ମାଡ୍ରାସ ଫର୍ଟିଲାଇଜର କଂପାନୀ ଇତିମଧ୍ୟରେ ନାପ୍‌ଥା ବ୍ୟବହାର ବନ୍ଦ କରି ଗ୍ୟାସ୍‌ ବ୍ୟବହାର କଲାଣି । ଗ୍ୟାସ୍‌ ପାଇପ ଲାଇନ ସଂଯୋଗ ପରେ ଏହି କାରଖାନାରୁ 2019 ଜୁଲାଇ 29ରୁ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଟ୍ରାଭାନ୍‌କୋର ସାର କାରଖାନାର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ 900 କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରିବାକୁ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
Government is revitalizing the Fertilizer Industry to boost indigenous production
23 JUL 2020 5:43PM by PIB Delhi
Union Minister of Chemicals and Fertilizers Shri DV Sadananda Gowda has said that NDA Government took various initiatives to boost fertilizer sector so that adequate amount of fertilizers could be made available to farmers during the sowing season.
Shri Gowda said that under the provisions of New Investment Policy – 2012 and its amendment in 2014, Chambal Fertilizers & Chemicals Limited (CFCL) has set up a Brownfield project at Gadepan, Rajasthan with a production capacity of 12.7 LMT Urea per annum. Here the commercial production started on 1st January, 2019 which helped in producing 244.55 LMT indigenous urea in the country during 2019-20.
He stated that with a view to become self-sufficient in urea production, government has started reviving the closed fertilizer units of FCIL at Ramagundam, Talcher, Gorakhpur & Sindri and HFCL unit at Barauni . This is a Joint Venture of nominated PSUs to set up gas based fertilizer plants of 1.27 MMTPA capacity each. The overall progress and likely commissioning of the projects are as under:
Project
Overall progress
Likely commissioning of the project
Ramagundam
99.58%
In pre-commissioning / commissioning stage
Talcher
59.48%
By 2023
Gorakhpur
88.10%
By 2021
Sindri
77.80%
By 2021
Barauni
77.60%
By 2021
Union minister further stated that as per Modified New Pricing Scheme (NPS-III), all of the Units which are using naphtha as feedstock are to be converted on natural gas . Madras Fertilizers Ltd. has already moved from Naptha feedstock to Natural Gas as feedstock. After getting pipeline connectivity, this unit has started producing Urea w.e.f. 29th July, 2019 on natural gas feedstock.
The Minister also said that a major decision was also taken to infuse Rs.900 crore in Fertilizers and Chemicals Travancore Limited (FACT) for its Modernization.