ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়
জোরম মেগা ফুদ পার্কনা মীওই ৫০০০দা থবক পীগদৌরি অমসুং লৌমী ২৫০০০দা কান্নবা ফংহনলগনিঃ হর্সিমরৎ কৌর বাদল
মিজোরমগী অহানবা এম.এফ.পি.না লুপা কোতি ২৫০গী অহেনবা ইনবেস্তমেন্ত থাদগদৌরি
এম.ও.এফ.পি.আই.না শৌগৎপা প্রোজেক্ত ৮৮ অৱাং নোংপোক লমদমদা থাদখ্রে
20 JUL 2020 2:37PM by PIB Imphal
জোরম মেগা ফুদ পার্ক (এম.এফ.পি.)না মীওই ৫,০০০দা হকথেংননা অমসুং নাকোইননা থবক পীগদৌরি অমসুং মসিনা সি.পি.সি. (কোর প্রোসেসিং সেন্তর) অমসুং পি.পি.সি. (প্রাইমরী প্রোসেসিং সেন্তর) কেৎচমেন্ত এরিয়াশিংদা লৌমী ২৫,০০০দা কান্নবা ফংহল্লগনি হায়না এফ.পি.আই.গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী হর্সিমরৎ কৌর বাদলনা ফোংদোকখ্রে। মিজোরমদা লৈবা জোরম মেগা ফুদ পার্ক ভর্চুএল ওইনা হৌদোকপগী থৌরমদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রীমতি বাদলনা হায়খি মদুদি পার্ক অসিনা মফম অসিদা লৈবা ফুদ প্রোসেসিং য়ুনিৎ ৩০ মুক্তা লুপা কোতি ২৫০গী অহেনবা ইনভেস্তমেন্ত পীগনি অমসুং মসিনা চহী খুদিংগী ঐনা লুপা কোতি ৪৫০-৫০০ ফাওবগী তর্ন ওবর লাক্কনি। শ্রীমতি হর্সিমরৎ কৌর বাদলনা জোরম মেগা ফুদ পার্ক অসি হৌদোকখি অমসুং অৱাং নোংপোক লমদম চাউখৎ থৌরাংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহ, মিজোরমগী চীফ সেক্রেতরী শ্রী লনুনমাৱিয়া চুৱাঙ্গো, মিজোরমগী কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মন্ত্রী দা. আর. লালথাংলিয়ানা, মিজোরমগী পি.এন্দ.ইগী মন্ত্রী শ্রী আর. লালজির্লিয়ানা, লোক সভাগী পার্লিয়মেন্তকী মেম্বর শ্রী সি. লালরোসঙ্গা, অমসুং শক্নাইরবা কয়াসু ভর্চুএল ওইবা থৌরমদুদা শরুক য়াখি।
ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীগী কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নৌনা শেমগৎলিবা ফুদ প্রোসেসিংগী অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা মিজোরমগী অমসুং মসিগী অকোইবদা লৈরিবা লৌমী, পোৎ থারিবাশিং, প্রোসেস তৌরিবশিং, অমসুং কঞ্জুমরশিংদা চাউনা কান্নবা পীরগনি অমসুং মিজোরমদা ফুদ প্রোসেসিং সেক্তর চাউখৎহনলগনি। মন্ত্রী অসিনা মেগা ফুদ পার্ক অসি মিজোরমদা ফুদ প্রোসেসিং সেক্তর চাউখৎনবগীদমক অয়াবা পীখিবনি। মিজোরমগী কোলাসিব জিল্লাদা লৈরিবা মেগা ফুদ পার্ক অসি এম/এস জোরম মেগা ফুদ পার্ক প্রাইবেৎ লিমিতেদনা প্রোমোৎ তৌবনি। হায়রিবসিনা মিজোরমদা ইহান হানবা মেগা ফুদ পার্ক ওইরগনি।
শ্রীমতি বাদলনা ফোংদোকখি মদুদি, হৌজিক ফাওবদা, এম.ও.এফ.পি.না শৌগৎপা প্রোজেক্ত ৮৮ অৱাং নোংপোক লমদমদা থাদখ্রে অমসুং ৪১না থবক ওইনা পায়খৎখ্রে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি লুপা কোতি ১০০০গী প্রোজেক্তসু সবসিদী সপ্পোর্ত ওইনা লুপা কোতি ৫২০ ফাওবা পীদুনা কাইথখ্রে। মহাক্না হায়খি, প্রোজেক্ত ৮৮ অসিনা মপুং ফারকপা মতমদা লুপা কোতি ২,১৬৬ রোমগী লৌউ শিংউগী পোত্থোক ওইগদবা মেত্রিক তন লাখ ৮.৬৬কী প্রোসেসিং অমসুং প্রিজর্বেসন কেপাসিতী পীরগনি।
শ্রীমতি বাদলনা হায়খি, সরকার অসিনা ভারত্তা ইন্তর্প্রাইজ অমা হৌদোকনিংবা ইনভেস্তরশিংদা অনানবা, মনুং মপান ফাওনা উবা, অমসুং য়াম্না লায়গদবা ফিবম অমা শাগৎনবা কন্না হোৎনরি অমসুং ভারতপু মপাঙ্গল লৈরবা চীঞ্জাক্কী শেন্মিৎলোন অমা শাগৎনবা হোৎনবদা অমসুং মালেমগী ওইবা ফুদ ফেক্তরী অমা শেমগৎবগীদমক, সরকার অসিনা ফুদ প্রোসেসিংবু 'মেক ইন ইন্দিয়া'গী শাফু অমা ওইনা শীজিন্নরি। মহাক্না হায়খি, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মঙম শানবা মীৎয়েং মখাদা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীগী মন্ত্রালয়না ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীবু মপাঙ্গল পীশিন্দুনা লৌউ শিংউগী সেক্তরবুসু অমুক্তদা চাউখৎপা পুরক্নবা অমসুং লৌমীশিংগী শেন্মিৎলোন হান্নদগী শরুক অনী হেনগৎনবা অমসুং সরকারগী 'মেক ইন ইন্দিয়া' খোংথাং চাউখৎনবা হোৎনরি।
দোনরগী রাজ্যগী মন্ত্রী ওইরিবা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রীনা মন্ত্রালয় খুদিংমক্তা অৱাং নোংপোক লমদম হেন্না চাউখৎনবগীদমক প্রোজেক্তশিং থাদনবা খঙহনখ্রে। মহাক্না হায়খি, এম.এফ.পি.কী খ্বাইদগী নৌবা ফেসিলিতীশিংনা মিজোরমদা ফুদ প্রোসেসিং ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহনগনি।
এস.ঐচ. রমেস্বর তেলি, এফ.পি.আই.গী রাজ্যগী মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মিজোরমগী সরকারনা এম.এফ.পি. লিংখৎনবা হোৎনবদা চাউনা মতেং পাংখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মসিগী এম.এফ.পি. অসিলম একর ৫৫.০০দা শন্দোক্না লৈরি অমসুং হায়রিবসি লুপা কোতি ৭৫.২০ চঙনা শাগৎখিবনি। শ্রী তেলিনা হায়খি মদুদি জোরম এম.এফ.পি. পীরিবা ফেসিলিতীশিং অসিনা চীঞ্জাক মাংহনবা হন্থহনবদা নত্তনা চীঞ্জাক্কী পোত্থোকশিংদা ভেল্যু হেনগৎহনবা ঙম্লগনি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি মসিগী পার্ক অসিনা লৌমীশিংগী শেলথুম ফগৎহল্লগনি অমসুং লৌউ শিংউগী পোত্থোকশিং ফেয়র প্রাইস্তা পীবা ঙম্লগনি।
এম/এস জোরম মেগা ফুদ পার্ক প্রাইবেৎ লিমিতেদ অসি লুপা কোতি ৭৫.২০ চঙবা প্রোজেক্ত অমা ওইনা লম একর ৫৫.০০দা শাগৎপনি। মেগা ফুদ পার্ক অসিগী সেন্ত্রেল প্রোসেসিং সেন্তর (সি.পি.সি.)দা শেমগৎলিবশিংগী মনুংদা মেত্রিক তন ১০০০গী কোল্দ স্তোরেজ, মেত্রিক তন ৩০০০গী দ্রাই ৱেইয়র হাউজ, কেন্নিং য়াওরবা এসেপতিক পল্প লাইন, এসেপতিক অমসুং তেত্রা পার্কিং পুংদা মেত্রিক তন ২, রাইপনিং চেম্বর পুংদা মেত্রিক তন ৪০, মরু মরাং কংহন্নবা ফেসিলিতী পুংদা মেত্রিক তন ২, অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং অসিগী মথক্তা ফুদ তেস্তিং লেবোরেতোরীশিং য়াওরি। পার্ক অসিদা ওফিসকী অমসুং অতোপ্পা ওন্ত্রপ্রিনরশিং অমসুং চম্ফাই, থিংফোল অমসুং থেংজোলদা লৈবা প্রাইমরি প্রোসেসিং সেন্তর ০৩না শীজিন্ননবা কম্মন এদমিনিস্ত্রেতিব বিল্দিং অমসু য়াওরি মসুং লৌমীশিংদা কান্ননবা কেৎচমেন্ত এরিয়াদা স্তোরেজ অমসুং প্রাইমরী প্রোসেসিংসু পীরি। মসিগী মেগা ফুদ পার্ক অসিনা মিজোরমগী কোলাসিব জিল্লা অমসুং মমিৎ অমসুং আইজোলগী মীয়ামদা অমসুং অসমগী কছারগী হাইলাকন্দিদা লৈবা মীয়ামদা কান্নবা পীগদৌরি।
মেগা ফুদ পার্ক স্কিম অসিগী মখাদা ভারত সরকারনা মেগা ফুদ পার্ক প্রজেক্ত অমদা লুপা কতি ৫০গী শেলগী তেংবাং পীরি। হৌজিক্কী ওইনা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা মেগা ফুদ পার্ক প্রোজেক্ত ১৮ লিংখৎলি অমসুং রজায়শিংদা মেগা ফুদ পার্ক ১৯ থবক পায়খৎপা হৌখ্রে। মখোয়গী মনুংদা ৬ অমনা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদনি অমসুং মফম অসিদা লৈবা ২ অমনা অসম অমসুং মিজোরমদা শীজিন্নখ্রে।

Ministry of Food Processing Industries
Zoram Mega Food Park to provide employment to 5000 persons and to benefit about 25000 farmers: Harsimrat Kaur Badal
First MFP of Mizoram to leverage additional investment of about Rs. 250 crores
88 MoFPI supported projects sanctioned in the North Eastern Region
20 JUL 2020 2:37PM by PIB Delhi
The Zoram Mega Food Park(MFP) will provide direct and indirect employment to 5,000 persons and benefit about 25,000 farmers in the CPC (Core Processing Centre) and PPC (primary processing Centre) catchment areas,said Smt. Union FPI Minister Harsimrat Kaur Badal. Speaking at the virtual inauguration ceremony of the Zoram Mega Food Park located in Mizoram, Smt. Badal said that the Park will leverage an additional investment of about Rs. 250 Crore in about 30 food processing units in the park and would eventually lead to a turnover of about Rs. 450-500 Crores annually. Smt. Harsimrat Kaur Badal virtually inaugurated the Zoram Mega Food Park in the presence of Shri Rameswar Teli, Minister of State for Food Processing Industries and Dr Jitendra Singh, Minister of State for Development of North Eastern Region. Shri Lanunmawia Chuaungo, Chief Secretary of Mizoram, Dr. R. Lalthangliana, Mizoram Minister of Commerce and Industries, Shri R. Lalzirliana, Mizoram Minister of P&E, Shri C. Lalrosanga, Member of Parliament, Lok Sabha, Mizoram and other dignitaries from Mizoram also joined the virtual event.
Union Minister for Food Processing Industries said that the modern infrastructure for food processing created at the MFP will benefit the farmers, growers, processors and consumers of Mizoram and adjoining areas immensely and prove to be a big boost to the growth of the food processing sector in the State of Mizoram. Ministry has approved the Mega Food Park in the State of Mizoram to give an impetus to the growth of the Food Processing Sector in Mizoram. The Mega Food Park at Village-Khamrang in Kolasib District, Mizoram is promoted by M/s Zoram Mega Food Park Pvt. Ltd. This is the first Mega Food Park operationalized in the State of Mizoram.
Smt. Badal shared that, so far, a total of 88 MoFPI supported projects have been sanctioned in the North Eastern Region and 41 have been implemented. She added that projects worth Rs. 1000 Crores approximately have been sanctioned with a subsidy support of over Rs. 520 Crores.She said that 88 projects when fully completed, would create processing and preservation capacity for 8.66 Lakh MT to handle Agro produce worth Rs. 2,166 Crores.
Smt. Badal added that the government is fully committed to providing an environment that is smooth, transparent and easy for investors wanting to start an enterprise in India and in a bid to make India a resilient food economy and the Food Factory of the World, the government has made Food Processing a major thrust area of ‘Make in India’. She said that under the visionary guidance of the Prime Minister Shri Narendra Modi, Ministry of Food Processing Industries is focusing on boosting the food processing industry so that agriculture sector grows exponentially and become a major contributor to doubling the farmer’s income and ‘Make in India’ initiative of the government.
Dr. Jitendra Singh, MoS, DoNER said that the Prime Minister has asked all Ministries to allocate projects in the North Eastern states for greater development of the region. He said that DoNER is happy that this MFP with State-of-the-Art facilities, would boost the food processing infrastructure of Mizoram.
Sh. Rameswar Teli, MoS, FPI said that the State Government of Mizoram has extended great cooperation in the setting up of this MFP. He added that this MFP is spread over 55.00 acres of land and is set up at a cost of Rs. 75. 20 crores. Shri Teli added that the facilities being provided in the Zoram MFP will not only reduce food wastage but would also lead to value addition in food products. He further said that this park will help in enhancing the income of farmers and ensuring fair price of farm produce.
M/s Zoram Mega Food Park Pvt. Ltd. has been set up in 55.00 acre of land at a project cost of Rs. 75.20 crore. The facilities created by the developer at Central Processing Centre (CPC) of this Mega Food Park include Cold Storage-1000MT, Drywarehouse-3000 MT, Aseptic pulp line with canning, aseptic and tetra packing-2 MT/Hr, Ripening Chambers-40MT/Hr, Spices drying facility-2MT/Hr, Food Testing Laboratory besides state of art enabling infrastructure. The Park also has a common Administrative building for office and other uses by the entrepreneurs and 03 Primary Processing Centres (PPCs) at Champhai, Thingfal and Thenzawlhaving facilities for primary processing and storage near the farms in the catchment area to benefit farmers. This Mega Food Park will benefit the people of Kolasib-District as well as nearby Districts of Mamit& Aizawl of Mizoram and nearby districts of Hailakandi, Cachar of Assam.
Under the Mega Food Park Scheme, Government of India provides financial assistance upto Rs. 50.00 Crore per Mega Food Park project.Presently, 18 Mega Food Park Projects are under implementation in various states and 19 Mega Food Parks have already become functional in the States. 6 of them are in the North eastern region. 2 MFPs in North eastern Region are operational at Assam and Mizoram.