ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦେଶରେ ମାତ୍ର 3,58,692 ଜଣ ପ୍ରକୃତ କୋଭିଡ ରୋଗୀ
• ଆରୋଗ୍ୟ ମାମଲା 6,53,750କୁ ବୃଦ୍ଧି
• ବିହାର ଗସ୍ତରେ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଦଳ
18 JUL 2020 2:18PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ଵରେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକ ଦ୍ଵାରା କୋଭିଡ-19 ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀ, ସକ୍ରିୟ ଏବଂ ପ୍ରଭାବୀ ରଣନୀତିକ ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରକୃତ କୋଭିଡ ରୋଗୀ ହାର ପରିଚାଳନା ଯୋଗ୍ୟ ହୋଇ ରହିବ । ଆଜିସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ କୋଭିଡ ମାମଲା ମାତ୍ର 3,58,692 ରହିଛି । ଆରୋଗ୍ୟ ସଂଖ୍ୟା ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇ 6,53,750ରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ରୋଗୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଧୀରେ ଧୀରେ ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି । ଆଜି ଏହା 2,95,058 ହୋଇଛି । ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଥିବା ସମସ୍ତ 3,58,692 ସକ୍ରିୟ ମାମଲାଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ନିଆଯାଇଥିବା ସମନ୍ୱିତ ପଦକ୍ଷେପ କୋଭିଡ ମହାମାରୀର ପରିଚାଳନାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି | ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇ ତଥା ସେମାନଙ୍କୁ ଏ ଦିଗରେ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଦଳ ପଠାଇବା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି । ରାଜ୍ୟରେ କୋଭିଡ ପରିଚାଳନାର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ସହାୟତା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଲାଗି ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଦଳ ବିହାରକୁ ପଠାଯାଉଛି । ଏହି ଦଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧିନସ୍ଥ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗ ଯୁଗ୍ମସଚିବ ଶ୍ରୀ ଲବ ଅଗ୍ରୱାଲ, ଏନସିଡିସି ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ଡକ୍ଟର ଏସ କେ ସିଂ ଏବଂ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥ ଏମ୍ସର ଆସୋସିଏଟ ପ୍ରଫେସର ଡକ୍ଟର ନୀରଜ ନିଶ୍ଚଲ ରହିଛନ୍ତି । ଆସନ୍ତାକାଲି ଏହି ଦଳ ବିହାରରେ ପହଞ୍ଚିବେ ।
ଆବଦ୍ଧାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ବଫର ଜୋନରେ ଘରକୁ ଘର ସର୍ବେକ୍ଷଣ, ପେରିମିଟର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ଠିକ ସମୟରେ ଯୋଗାଯୋଗ, ଚିହ୍ନଟ, ନିରୀକ୍ଷଣ ଇତ୍ୟାଦି ଉପରେ ନଜର ରଖାଯାଇଥାଏ, ଯାହା ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଅଫ କେୟାର ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁରୁତର ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଚିକିତ୍ସା ପରିଚାଳନାରେ ସହାୟ ହୋଇଥାଏ । ହସ୍ପିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ କ୍ରମାଗତ ଉନ୍ନତି ଯୋଗୁଁ ଆରୋଗ୍ୟ ହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 17,994 କୋଭିଡ-19 ରୋଗୀ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁସ୍ଥତା ହାର 63 ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
ସମସ୍ତ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଡାକ୍ତରୀ ଚିକିତ୍ସକଙ୍କୁ ପରୀକ୍ଷା ସୁପାରିଶ କରିବାକୁ ଆଇସିଏମଆର ଅନୁମତି ଦେଇଛନ୍ତି । ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 3,61,024 ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି । ପରୀକ୍ଷିତ 1,34,33,742 ନମୁନାଗୁଡିକର ସମୁଦାୟ ସଂଖ୍ୟାକୁ ହିସାବକୁ ନିଆଗଲେ ଏହା ଭାରତରେ ମିଲିୟନ ପିଛା 9734.6 କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରେସିଡେଣ୍ଟ ୱେଲଫେୟାର ଆସୋସିଏସନ୍ / ରେସିଡେନ୍ସିଆଲ୍ ସୋସାଇଟି / ଅଣ-ସରକାରୀ ସଂଗଠନ (ଏନଜିଓ) ଦ୍ୱାରା କ୍ଷୁଦ୍ର କୋଭିଡ କେୟାର ସୁବିଧା ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛା କରୁଥିବା ଗେଟ ରେସିଡେନ୍ସିଆଲ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି କରିଛି । ସବିଶେଷ ବିବରଣୀ ପାଇଁ ନିମ୍ନ ଲିଙ୍କରେ ପାଇପାରିବେ ।
https://www.mohfw.gov.in/pdf/CovidCareFacilityinGatedcomplexes.pdf
କୋଭିଡ-19 ସମ୍ବନ୍ଧରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗେଟେଡ ରେସିଡେନ୍ସିଆଲ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ପାଇଁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ମଧ୍ୟ ଜାରି କରିଛି । ବିବରଣୀ ନିମ୍ନ ଲିଙ୍କରେ ପାଇପାରିବେ ।
https://www.mohfw.gov.in/pdf/AdvisoryforRWAsonCOVID19.pdf
କୋଭିଡ-19 ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବୈଷୟିକ ତଥ୍ୟ, ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଓ ନିୟମାବଳୀର ସୂଚନା ପାଇଁ ନିୟମିତ ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ: https://www.mohfw.gov.in/ ଏବଂ @MoHFW_INDIA ।

Ministry of Health and Family Welfare
Actual case load of COVID in the country only 3,58,692
Recovered cases increase to 6,53,750
Special Central Team being rushed to Bihar
18 JUL 2020 2:18PM by PIB Delhi
Timely, proactive, and graded strategy initiatives for effective COVID-19 management in the country, led by the Center and implemented by the State/UT governments, have ensured that actual case load of COVID patients remains manageable. The actual case load of COVID in the country is only 3,58,692 today. The number of recovered cases has further increased to 6,53,750. The difference between recovered and active cases is progressively growing. It stands at 2,95,058 today. Medical attention is being provided to all the 3,58,692 active cases, either in home isolation or in hospitals for severe cases.
Coordinated measures taken by the Union and State/UT governments have ensured effective overall management of the COVID pandemic. The Union Government continues to support and supplement the efforts of the State governments by sending Central teams of experts to areas witnessing increase in caseload. A central team has been deployed to Bihar to assist the State in assessment of COVID management in the state and to provide all necessary support. The team consists of Shri Lav Agarwal, Jt Secy (Public Health), MoHFW; Dr S K Singh, Director, NCDC; and Dr Neeraj Nischal, Associate Professor (Medicine), AIIMS, New Delhi. The team will reach Bihar tomorrow.
The focus of containment strategy remains on house-to-house survey, perimeter control activities, timely contact tracing, surveillance of containment and buffer zones, aided by effective clinical management of severe cases through a Standard Of Care approach. Continuously expanding hospital infrastructure has aided in increased recoveries.
The last 24 hours saw 17,994 COVID-19 patients recovering. The recovery rate is now 63%.
The latest testing strategy of ICMR allows all registered medical practitioners to recommend testing. RT-PCR tests and Rapid Antigen Point of Care POC) Tests, boosted by TruNat and CBNAAT have contributed to a surge in the number of samples tested; 3,61,024 samples have been tested in the last 24 hours; The cumulative number of 1,34,33,742 samples tested has raised the testing per million for India to 9734.6.
Ministry of Health and Family Welfare has issued Guidelines for Gated Residential Complexes Desirous of Setting Up Small COVID Care Facility by Resident Welfare Associations / Residential Societies / Non-Governmental Organizations (NGOs). The details can be accessed at:
https://www.mohfw.gov.in/pdf/CovidCareFacilityinGatedcomplexes.pdf
The Ministry also issued an Advisory for Gated Residential Complexes with regards to COVID-19. For details:
https://www.mohfw.gov.in/pdf/AdvisoryforRWAsonCOVID19.pdf
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA.