Ministry of Science & Technology
Ministerial meeting of Indo-US Strategic Energy Partnership highlight major accomplishments, prioritizes new cooperation areas
18 JUL 2020 11:42AM by PIB Delhi
India and the United States have announced new areas of research on transformational power generation based on supercritical CO2 (sCO2) power cycles and advanced coal technologies, including carbon capture, utilization, and storage (CCUS).
This emerged at a virtual ministerial meeting of the U.S.-India Strategic Energy Partnership (SEP) to review progress, highlight major accomplishments, and prioritize new areas for cooperation, on July 17, 2020. The meeting was co-chaired by U.S. Secretary of Energy Dan Brouillette and Indian Minister of Petroleum and Natural Gas and of Steel Shri Dharmendra Pradhan.
Besides, the US Secretary of Energy and India's Minister for Petroleum & Natural Gas & Steel, the virtual meeting was attended by U.S. Ambassador to India Kenneth I Juster, Indian Ambassador to the United States Taranjit Singh Sandhu and Secretary, Department of Science and Technology (DST) Prof Ashutosh Sharma along with other concerned officials.
Key points discussed
New areas of research on transformational power generation based on supercritical CO2 (sCO2) power cycles and advanced coal technologies, including carbon capture, utilization, and storage (CCUS) announced
Smart grids and energy storage is being implemented by consortium comprising of 30 Indian and US entities
Policy directions for the societal acceptance of smart grid concepts, Distributed Energy Resources, impact and value of the integrative solutions and emerging role of utilities as Distributed System Operators
Common priorities for collaboration evolved in Clean Coal Technologies, Supercritical Carbon Dioxide (sCO2) Power Cycles and Carbon Capture Utilisation & Storage (CCUS) technologies
Speaking on the occasion, Prof Ashutosh Sharma stated that the collaboration between India and United States has grown over the years under the Programme for Accelerating Clean Energy – Research (PACE-R). The ongoing collaboration on smart grids and energy storage is being implemented by consortium comprising of 30 Indian and US entities with investment of US $ 7.5 million each by India DST and US DoE (US Department of Energy) with matching amount provided by the consortium.
He added that this project addresses essential issues related to the adoption and deployment of smart grid concepts along with Distributed Energy Resources (DERs) including storage in the distribution network for its efficient and reliable operation and will also provide policy directions for the societal acceptance, impact and value of the integrative solutions and emerging role of utilities as Distributed System Operators.
Prof Sharma also added that the dialogue between US-DoE and India’s DST on clean coal technologies, Supercritical Carbon Dioxide (sCO2) Power Cycles and Carbon Capture Utilisation & Storage (CCUS) technologies has progressed well and common priorities for collaboration have been evolved. He also added that the one of the notable outcomes of the dialogue is participation of India in the multilateral platform for Accelerating CCUS Technologies (ACT) through which avenues have been generated for possible US- India collaboration.
The United States and India share an all-of-the-above approach to energy security and energy access. The two countries recognise the importance of Clean Energy Research, Development and Innovation and are also leading joint research and development (R&D) through the U.S.-India Partnership to Advance Clean Energy-Research (PACE-R) on smart grids and energy storage to increase resilience and reliability of the electric grid.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ভারত-য়ু.এস. স্ত্রেতেজিক ইনর্জী পার্তনর্শিপকী মন্ত্রীশিংগী মীফম্না মপুং ফাখ্রবা থবকশিং পুখৎখ্রে অমসুং অনৌবা তেংবাং পীবা য়াবা মফমশিং লেপথোকখ্রে
18 JUL 2020 11:42AM by PIB Imphal
ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎস্না সুপরক্রিতিকেল কার্বোন দাইওক্সাইদ (এস.সি.ও.২)দা য়ুম্ফম ওইবা ত্রান্সফোর্মেসনেল পাৱর জেনরেসন্দা অনৌবা রিসর্চকী মফমশিং অমসুং কার্বোন রেপচত, য়ুতিলাইজেসন অমসুং স্তোরেজ (সি.সি.য়ু.এস.) য়াওনা খুমাং চাউশিল্লবা কোইলাগী তেক্নোলোজীশিং লাউথোকখ্রে।
হায়রিবসি য়ু.এস.-ভারত স্ত্রেতেজিক ইনর্জী পার্তনরশিপ (এস.ই.পি.)গী ভর্চুএল মীফমদা চাউখৎলিবগী মওং, মপুং ফাখ্রবা মরুওইবা থবকশিং, অমসুং মতেং পাংবা য়াবা অনৌবা মফমশিং লেপথোক্নবগীদমক জুলাই ১৭, ২০২০দা পুথোকখি। মীফম অদু য়ু.এস.কী ইনর্জীগী সেক্রেতরী দেন ব্রোইলেৎ অমুং ভারতকী পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস অমসুং স্তীলগী মন্ত্রী শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না অনী পুন্না থৌরম মপু ওইমিন্নখি।
য়ু.এস.কী ইনর্জী সেক্রেতরী অমসুং ভারতকী পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস অমসুং স্তীলগী মন্ত্রীগী নাকন্দা ভারত্তা লৈবা য়ু.এস.কী এম্বাসেদোর কেনেথ আই. জস্তর, য়ুনাইতেদ স্তেৎস্তা লৈবা ভারতকী এম্বাসেদোর তরঞ্জিৎ সিংহ অমসুং সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী (দি.এস.তি.)গী সেক্রেতরী প্রোফেসর অশুতোশ শর্মগা লোইননা অতোপ্পা মরী লৈনবা ওফিসিএলশিংসু শরুক য়াখি।
খন্নখিবা মরুওইবা ৱাফমশিং
সুপরক্রিতিকেল কার্বোন দাইওক্সাইদ (এস.সি.ও.২)দা য়ুম্ফম ওইবা ত্রান্সফোর্মেসনেল পাৱর জেনরেসন্দা অনৌবা রিসর্চকী মফমশিং অমসুং কার্বোন রেপচত, য়ুতিলাইজেসন অমসুং স্তোরেজ (সি.সি.য়ু.এস.) য়াওনা খুমাং চাউশিল্লবা কোইলাগী তেক্নোলোজীশিং লাউথোকখ্রে।
ভারত অমসুং য়ু.এস.কী এন্তাইতী ৩০ য়াওবা অপুনবা খুৎপু অমনা স্মার্ত গ্রিদ অমসুং ইনর্জী স্তোরেজ লিংখৎপা
স্মার্ত গ্রিদকী ৱাখল্লোনবু খুনাই অসিনা য়াহনবা, দিস্ত্রিব্যুতেদ ইনর্জী রিসোর্স, অপুনবা সোলুসন অমসুং দিস্ত্রিব্যুতেদ সিস্তেম ওপরেতরশিংগী য়ুতিলিতীশিং অসিগী হৌরক্লিবা থৌদাংশিংগী পোলিসী শেম্বা
ক্লিন কোইল তেক্নোলোজী, সুপরক্রিতিকেল কার্বোন দাইওক্সাইদ (এস.সি.ও.২.) পাৱর সাইকল অমসুং কার্বোন কেপচর য়ুতিলাইজেসন এন্দ স্তোরেজ (সি.সি.য়ু.এস.) তেক্নোলোজীশিং
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রোফেসর অশুতোশ শর্মনা হায়খি মদুদি ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎস অনীনা অপুনবা ওইনা থবক পায়খৎমিন্নবনা চহী খরসিদা ক্লিন ইনর্জী-রিসর্চ (পেস-আর)গী প্রোগ্রামগী মখাদা চাউখৎপা পুরক্লি। হৌজিক ওপুনবা ওইনা পায়খৎমিন্নরিবা স্মার্ত গ্রিদ অমসুং ইনর্জী স্তোরেজ অসি য়ু.এস. অমসুং ভারতনা দোল্লর মিল্লিয়ন ৭.৫ পুথোকমিন্নদুনা পায়খৎমিন্নবনি।
মহাক্না মখা তানা প্রোজেক্ত অসিনা স্মার্ত গ্রিদ কন্সেপ অসিবু দিস্ত্রিব্যুতেদ ইনর্জী রিসোর্চকা লোইননা কান্নবা ফংনবা অমসুং অশোই অঙাম য়াওদ্রবা ওপরেসন পীনবগীদক দিস্ত্রিব্যুসন নেৎৱার্ক্কী স্তোরেজ য়াওনা শেমগৎপা অমসুং লিংখৎপদা লাকপা খুদোংচাদবশিং অমসুং খুনাই অসিনা য়াহনবা, দিস্ত্রিব্যুতেদ ইনর্জী রিসোর্স, অপুনবা সোলুসন অমসুং দিস্ত্রিব্যুতেদ সিস্তেম ওপরেতরশিংগী য়ুতিলিতীশিং অসিগী হৌরক্লিবা থৌদাংশিংগী পোলিসী শেম্বা।
প্রোফেসর অশুতোশ শর্মনা মখা তানা য়ু.এস.-দি.ও.ই. অমসুং ভারতকী দি.এস.তি.না ক্লিন কোই তেক্নোলোজী, সুপরক্রিতিকেল কার্বোন দাইওক্সাইদ পাৱর সাইকল এন্দ কার্বোন কেপচর য়ুতিলাইজেসন অমসুং স্তোরেজ তেক্নোলোজীশিংগী হৌজিক ফাওবদা খুমাং চাউশিল্লিবা অমসুং কোলাবোরেসন অসি শাগৎনবা হোৎনবদা লৌমিন্নখিবা কম্মন প্রাইওরিতীশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না মখা তানা ৱারী শান্নরিবা অসিনা পুরকপা কান্নবশিংগী মনুংদা অমদি ভারতনা সি.সি.য়ু.এস. তেক্নোলোজী (এ.সি.তি.)বু য়ু.এস. ইন্দিয়া কোলাবোরেসনগীদমক এভিন্যু ফংনবগীদমক মলতিলেতরেল প্লেৎফোর্মদা শরুক য়ারকখিবা অসিনি হায়না ফোংদোকখি।
য়ুনাইতেদ স্তেৎস অমসুং ভারতনা মথক্তা পনখিবা ইনর্জী সেক্যুরিতী অমসুং ইনর্জী এক্সেসকী খোংথাং খুদিংমক্তা শরুক য়ামিন্নরি। লৈবাক অনী অসিনা ক্লিন ইনর্জী রিসর্চ, দিবেলপমেন্ত অমসুং ইনোবেসনগী মরুওইবসু পুথোক্লি অমসুং লৈবাক অনী অসিনা অপুনবা রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত (আর. এন্দ দি.)বু য়ু.এস. ইন্দিয়া পার্তনর্শিপকী মখাদা গ্রিদকী রেজিলেন্স অমসুং রিলাইএবিলিতী হেনগৎনবগীদমক স্মার্ত গ্রিদ অমসুং ইনর্জী স্তরেজগী ক্লিন ইনর্জী-রিসর্চ (পেস-আর)গী মরুওইবা লুচিংবা ওইরি।