বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
এনআৰডিচিয়ে হস্তান্তৰ কৰিলে এছ.এন. বসু ৰাষ্ট্ৰীয় মৌলিক বিজ্ঞান কেন্দ্ৰই তৈয়াৰ কৰা দুটা কভিড-১৯ প্ৰযুক্তি
17 JUL 2020 2:12PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যা মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনষ্ঠ বিজ্ঞান আৰু উদ্যোগ গৱেষণা দপ্তৰৰ এটি অন্যতম সংস্থা হৈছে ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা উন্নয়ন সংস্থা। এই সংস্থাটোৱে ভাৰত চৰকাৰৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনৰ স্ব-শাসিত অনুষ্ঠান এছ.এন. বসু ৰাষ্ট্ৰীয় মৌলিক বিজ্ঞান কেন্দ্ৰই তৈয়াৰ কৰি উলিওৱা দুটা কভিড-১৯ নিয়ন্ত্ৰণকাৰী প্ৰযুক্তি হস্তান্তৰৰ বাবে কলকাতাৰ মেচাৰ্ছ পালমেক ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ প্ৰাইভেট লিমিটেডৰ সৈতে এক চুক্তি কৰিছে।
এছ.এন বসু ৰাষ্ট্ৰীয় মৌলিক বিজ্ঞান কেন্দ্ৰই তৈয়াৰ কৰা প্ৰযুক্তি দুটা হৈছে-
১) আৰামদায়ক আৰু স্বাস্থ্যকৰ শ্বাস-প্ৰশ্বাসৰ বাবে কাৰ্যকৰীভাৱে শ্বাস অব্যাহত ৰখা যন্ত্ৰৰ সৈতে সংযুক্ত নিঃসৰণ ভাল্ভ আৰু ছাচপেণ্ডড পাৰ্টিকুলেট মেটাৰ ফিল্টাৰ আৰু
২) ডিছপেন্সিং এণ্টি মাইক্ৰবিয়েল লেয়াৰৰ সৈতে দীৰ্ঘস্থায়ী নেনো চেনিটাইজাৰ।
এক্টিভ ৰেচপিৰেটৰী মাস্ক হৈছে কাৰ্বন ডাই অক্সাইড, শ্বাস-প্ৰশ্বাসৰ আৰ্দ্ৰতা আৰু মাস্কৰ ভিতৰত ঘামযুক্ত গৰম পৰিৱেশৰ পুনঃপ্ৰসাৰণৰ ক্ষেত্ৰত এটা উদ্ভাৱনী সমাধান। যিকোনো লোকে এই মাস্ক পিন্ধি সুন্দৰভাৱে শ্বাস-প্ৰশ্বাস লব পাৰিব আৰু স্পষ্টভাৱে কথাও কব পাৰিব। বায়ুজনিত দূষিত পদাৰ্থ ৰোধত এই মাস্ক যথেষ্ট কাৰ্যকৰী।
সঘনাই সাধাৰণ চেনিটাইজাৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ ফলত ছালৰ শুস্কতা আৰু সাধাৰণ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা হ্ৰাস পায়। দীৰ্ঘস্থায়ী নেনো চেনিটাইজাৰ উদ্ভাৱনৰ ফলত এনেধৰণৰ সমস্যাসমূহ দূৰ হব। এই উদ্ভাৱনী চেনিটাইজাৰ আৰামদায়ক আৰু দীৰ্ঘ সময়ৰ বাবে হাত পৰিস্কাৰ কৰি ৰাখিব।
এই চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰে ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা উন্নয়ন সংস্থাৰ মুখ্য পৰিচালন সঞ্চালক ডঃ এইচ পুৰোষত্তম আৰু মেচাৰ্ছ পালমেক ইনফ্ৰাষ্টাকছাৰ প্ৰাইভেট লিমিটেডৰ সঞ্চালক শ্ৰী শান্তি ৰঞ্জন পালে। অনলাইন প্ৰক্ৰিয়াৰে হোৱা এই অনুষ্ঠানত ভাৰত চৰকাৰৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তবিদ্যা বিভাগৰ সচিব অধ্যাপক আশুতোষ শৰ্মা, সত্যেন্দ্ৰনাথ বসু ৰাষ্ট্ৰীয় মৌলিক বিজ্ঞান কেন্দ্ৰৰ সঞ্চালক ডঃ সমিত কুমাৰ ৰায়, বিজ্ঞানী অধ্যাপক সমীৰ কুমাৰ পাল, পঞ্জীয়ক শ্ৰীমতী চোহিনী মজুমদাৰ সহ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
বৰ্তমান বজাৰত উপলব্ধ মাস্ক আৰু চেনিটাইজাৰ ব্যৱহাৰৰ ফলত যি সমস্যাই দেখা দিছে সেয়া এই উদ্ভাৱনী সামগ্ৰীসমূহ ব্যৱহাৰৰ ফলত হ্ৰাস পোৱা সম্ভৱ হব। অধ্যাপক আশুতোষ শৰ্মাই সমাজৰ হিত সাধনৰ বাবে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ সদব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে এই সামগ্ৰীসমূহ উদ্ভাৱনৰ বাবে সংশ্লিষ্ট সকলোকে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।

Ministry of Science & Technology
NRDC Transfers Two COVID-19 Technologies Developed by S.N Bose National Centre for Basic Sciences
17 JUL 2020 2:12PM by PIB Delhi
National Research Development Corporation (NRDC),an Enterprise of DSIR, Ministry of Science and Technology, Government of India, hasentered into an agreement with M/s Paulmech Infrastructure Pvt LtdKolkata, to transfer two COVID-19 control technologies developed by S.N. Bose National Centre For Basic Sciences (SNBNCBS), Kolkata, an Autonomous Research Institute under the Department of Science and Technology, Government of India.
The two technologies developed by SNBNCBS andtransferred by NRDC are:
1. An Active Respirator with Attached Exhalation Valve and Suspended Particulate Matter Filter for Comfortable and Hygienic Breathing, and
1. Long-Lasting Nano-sanitiser with a Dispensing Antimicrobial Layer.
The Active Respirator mask is an innovative solution to the rebreathing of carbon dioxide, exhaled moisture, and sweaty and hot environment inside the mask. It also improved theclarity ofspeech of a person with a face mask and assurescomfortable, hygienic breathing to protect the wearer from exposure to airborne contaminants.
The Long-Lasting Nano-sanitiser innovation is a solution to the problems caused by the use of the general sanitisers like dehydration of skin due to frequent use, and nature of instantaneous antimicrobial action of common sanitisers without protective role. This innovative sanitiser technology assures comfortable and hygienic hand sanitisation for a longer duration.
The Agreement was signed by Dr. H Purushotham, CMD, NRDC and Shri Shanti Ranjan Paul, Director, M/s Paulmech Infrastructure Pvt Ltdonline in the digital presence of Professor Ashutosh Sharma, Secretary, DST, Government Of India and Dr. Samit Kumar Ray, Director, S.N. Bose National Centre for Basic Sciences, Scientist Professor Samir Kumar Pal,Registrar Ms Shohini Majumder, Nodal officer of Technical Research Centre (TRC) Dr. Soumen Mondal of S.N. Bose National Centre for Basic Sciences, Priyankan S. Sharma, Somavo Gupta of Paulmech Company and senior officials of NRDC.
Use of these innovative products will help the usersin overcoming the existing problems withmasks and sanitisers available in the market. Prof. Ashutosh Sharma, Secretary DSTcongratulated all the stakeholders for bringing the fruits of Science and Technology to benefit society.