সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
এন.আর.দি.সি.না এস.এন. বোস নেস্নেল সেন্তর ফোর বেসিক সাইন্সনা শেমগৎপা কোবিদ-১৯গী তেক্নোলোজী অনি ত্রান্সফর তৌখ্রে
17 JUL 2020 2:12PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী দি.এস.আই.আর. ইন্তর্প্রাইজেজ অমা ওইরিবা নেস্নেল রিসর্চ দিভেলপমেন্ত কোর্পোরেসন(এন.আর.দি.সি.)না এস.এন. বোস নেস্নেল সেন্তর ফোর বেসিক সাইন্সনা(এস.এন.বি.এন.সি.বি.এস.)না শেমগৎপা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা তেক্নোলোজী অনি ত্রান্সফর তৌনবগীদমক্তা ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা ওতোনোমস রিসর্স ইন্সতিত্যুত অমা ওইরিবা এম./এস. পোলমেক ইনফ্রাস্ত্রকচরগা য়াশিন্নবা অমা
এস.এন.বি.এন.সি.বি.এস.না শেমগৎখিবা অমসুং এন.আর.দি.সি.না ত্রান্সফর তৌখিবা তেক্নোলোজী অনি অদুদিঃ
1. নিংশা শ্বর হোন্দোকখিনবা ভাল্ব পানবা নিংথিনা নিংশা শ্বর হোন্নবা অমসুং নুংঙাইনা অমসুং লু-নান্না শ্বর হোন্দোক-হোঞ্জিন তৌনবা থরাক-থরাক য়ান্থদুনা অকক্নবা মওংদা পোৎলমশিং চুমথোক্নবা অমসুং
2. এন্তিমাইক্রোবিএল ওইবা হিদাক্কী লৈরোল অমা য়াওবা মতম কুইনা-শাংনা চৎপা নেনো-সেনিতাইজর।
নিংথিজনা নিংশা-শ্বর হোন্নবগী মাস্ক অসি কার্বোনদাইওক্সাইদ অমুক হন্না হোঞ্জিন্নবা লৈনিন অমসুং মাস্ককী মনুংদা হুমাং থোকপা অমসুং অকোইবদুদা লৈরিবা অশাবা অদু হোন্দোকখিনবা খ্বাইদগী নৌবা সোলুসন অমনি। মসিনা মী অমনা মাস্ক উপ্পগা ৱা ঙাংবদা ময়েক শেংহল্লি অমসুং নুংঙাইনা, নুংশিত্তগী লায়না পোক্লক্কদবশিং অদু ভাকথোক্তুনা লু-নালহল্লি।
মতম কুইনা-শাংনা চৎপা ইনৌ-নৌবা নেনো-সেনিতাইজর অসি চুম্নগী সেনিতাইজরশিং তোইনা শিজিন্নবদগী উনশাশিং কংশিল্লকপনা থোকহল্লকপা অমসুং ঙাকথোক্নিংঙাই ওইদবা মওংদা তোয়না ফংবা সেনিতাইজরশিংদগী মীৎকুপ অমগী মনুংদা হেক্তা এন্তিমাইক্রোবিএল ওইনা তৌবা মওংদগী থোকহল্লকপা খুদোংচাদবশিং ফহন্নবা পাম্বৈ অমনি। মসিগী ইনৌ-নৌবা সেনিতাইজর তেক্নোলোজী অসিনা মতম শাংনা নুংঙাইনা অমদি লু-নাল্লবা খুত্তা মহিক-মতাইশিং লৈহন্দে।
এগ্রীমেন্ত অসি এন.আর.দি.সি.গী সি.এম.দি. দা. পুরুশোত্তম অমসুং এম./এস. পোলমেক ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রাইভেৎ লিমিতেদকী দাইরেক্তর শ্রী শান্তি রঞ্জন্না খুৎয়েক পীনখিবা অসিদা ভারত সরকারগী দি.এস.তি.গী সেক্রতরী প্রোফেসর অশুতোশ শর্মা অমসুং এস,.এন. বোস নেস্নেল সেন্তর ফোর বেসিক সাইন্সেসকী দিরেক্তর দা. সমীৎ কুমার রায়, সাইন্তিস্ত প্রোফেসর সমীর কুমার পাল, রেজিস্তর এম.এস. শোহিনি মজুমদার, তেক্নিকেল রিসর্স সেন্তর(তি.আর.সি.)গী নোদেল ওফিসর দা. সৌমেন মোন্দল, পোলমেক কম্পনিগী প্রিয়ঙ্কন এস. শর্মা, সোমাভো গুপ্তা অমসুং এন.আর.দি.সি.গী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা দিজিতেলদা য়াওখি।
মসিগী ইনৌ-নৌবা প্রদক অসি শিজিন্নবনা কৈথেলদা ফংলিবা মাস্ক অমসুং সেনিতাইজরশিং শিজিন্নবনা লৈহল্লিবা খুদোংচাদবশিং অসি শিজিন্নবদা মতেং ওইরগনি। দি.এস.তি.গী সেক্রতরী প্রোফেসর অশুতোশ শর্মানা খুন্নাই অসিদা কান্নবা ফংহন্নবগীদমক্তা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীনা পুরক্লিবা মহৈশিং অসিগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।

Ministry of Science & Technology
NRDC Transfers Two COVID-19 Technologies Developed by S.N Bose National Centre for Basic Sciences
17 JUL 2020 2:12PM by PIB Delhi
National Research Development Corporation (NRDC),an Enterprise of DSIR, Ministry of Science and Technology, Government of India, hasentered into an agreement with M/s Paulmech Infrastructure Pvt LtdKolkata, to transfer two COVID-19 control technologies developed by S.N. Bose National Centre For Basic Sciences (SNBNCBS), Kolkata, an Autonomous Research Institute under the Department of Science and Technology, Government of India.
The two technologies developed by SNBNCBS andtransferred by NRDC are:
1. An Active Respirator with Attached Exhalation Valve and Suspended Particulate Matter Filter for Comfortable and Hygienic Breathing, and
1. Long-Lasting Nano-sanitiser with a Dispensing Antimicrobial Layer.
The Active Respirator mask is an innovative solution to the rebreathing of carbon dioxide, exhaled moisture, and sweaty and hot environment inside the mask. It also improved theclarity ofspeech of a person with a face mask and assurescomfortable, hygienic breathing to protect the wearer from exposure to airborne contaminants.
The Long-Lasting Nano-sanitiser innovation is a solution to the problems caused by the use of the general sanitisers like dehydration of skin due to frequent use, and nature of instantaneous antimicrobial action of common sanitisers without protective role. This innovative sanitiser technology assures comfortable and hygienic hand sanitisation for a longer duration.
The Agreement was signed by Dr. H Purushotham, CMD, NRDC and Shri Shanti Ranjan Paul, Director, M/s Paulmech Infrastructure Pvt Ltdonline in the digital presence of Professor Ashutosh Sharma, Secretary, DST, Government Of India and Dr. Samit Kumar Ray, Director, S.N. Bose National Centre for Basic Sciences, Scientist Professor Samir Kumar Pal,Registrar Ms Shohini Majumder, Nodal officer of Technical Research Centre (TRC) Dr. Soumen Mondal of S.N. Bose National Centre for Basic Sciences, Priyankan S. Sharma, Somavo Gupta of Paulmech Company and senior officials of NRDC.
Use of these innovative products will help the usersin overcoming the existing problems withmasks and sanitisers available in the market. Prof. Ashutosh Sharma, Secretary DSTcongratulated all the stakeholders for bringing the fruits of Science and Technology to benefit society.