PIB Backgrounder
ଚଳିତବର୍ଷ ଖରିଫ ଫସଲ ବୁଣାବୁଣି ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ 21.2 ଶତାଂଶ ଅଧିକ ହୋଇଛି
• ଜୁଲାଇ 17 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା 691.86 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଚାଷକାର୍ଯ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଗତବର୍ଷ ଏହି ସମୟରେ ଏହା ଥିଲା 570.86 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର
17 JUL 2020 4:03PM by PIB Bhubaneswar
2020 ଜୁଲାଇ 16 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ 338.3 ମିଲିମିଟର ବାସ୍ତବ ବୃଷ୍ଟିପାତ ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ସ୍ୱାଭାବିକଭାବେ 308.4 ମିଲିମିଟର ବର୍ଷା ହୋଇଥାଏ । ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ କହିବାକୁ ଗଲେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ 10 ଶତାଂଶ ଅଧିକ ବୃଷ୍ଟିପାତ ଜୁନ୍‌ 1ରୁ ଜୁଲାଇ 16 ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଛି । ଜୁଲାଇ 16 ତାରିଖର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଜଳ ଆୟୋଗଙ୍କ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁସାରେ ଦେଶର 123ଟି ଜଳଭଣ୍ଡାରରେ ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ 150 ଶତାଂଶ ଅଧିକ ଜଳ ମହଜୁଦ ରହିଛି । ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଭଣ୍ଡାରଣ ହାର 133 ଶତାଂଶ । 2020 ଜୁଲାଇ 17 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର 691.86 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଖରିଫ ଫସଲର ବୁଣାବୁଣି କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି । ଗତବର୍ଷ ଏହି ସମୟରେ 570.86 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ବୁଣାବୁଣି ହୋଇଥିଲା । ଅତଏବ ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ଖରିଫ ବୁଣାବୁଣି କାର୍ଯ୍ୟ 21.20 ଶତାଂଶ ଅଧିକ ହୋଇଛି ।
ଖରିଫ ଫସଲ ବୁଣାବୁଣି ସଂପର୍କରେ ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟ ନିମ୍ନମତେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
• ଚଳିତବର୍ଷ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 168.47 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଧାନଚାଷ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଗତବର୍ଷ ଏହି ପରିମାଣ ଥିଲା 142.06 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର । ଅତଏବ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ 15.59 ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ ଜମିରେ ଧାନଚାଷ ହୋଇଛି ।
• ଡାଲି ଜାତୀୟ ଫସଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଯାଏଁ 81.66 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ବୁଣାବୁଣି ହୋଇଥିବାବେଳେ ଗତବର୍ଷ ଏହା ଥିଲା 61.70 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ 32.35 ଶତାଂଶ ଅଧିକ ଜମିରେ ଏହି ଫସଲ ଚାଷ ହୋଇଛି ।
• ମୋଟା ଶସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ଫସଲ ଚାଷ କରାଯାଇଛି । ଏବର୍ଷ 115.60 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ମୋଟା ଶସ୍ୟ ଚାଷ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଗତବର୍ଷ ଏହା ଥିଲା 103.00 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର । ଅର୍ଥାତ୍‌ ଚଳିତବର୍ଷ 12.23 ଶତାଂଶ ଅଧିକ ଜମିରେ ଏହି ଚାଷ ହୋଇଛି ।
• ତୈଳବୀଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବର୍ଷ ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ 40.75 ଶତାଂଶ ଅଧିକ ଜମିରେ ଫସଲ ଲାଗିଛି । ଗତବର୍ଷ ଏହା 110.09 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଥିବାବେଳେ ଏବର୍ଷ ତାହା 154.95 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
• ଆଖୁଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏଥର ଗତବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷା 0.92 ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ ଜମିରେ ଫସଲ ଲଗାଯାଇଛି । ଗତବର୍ଷ ଏହା 50.82 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରେ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଏଥର 51.29 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରେ ଚାଷ କରାଯାଇଛି ।
• ଙ୍କ କପାଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏବର୍ଷ 17.28 ଶତାଂଶ ଅଧିକ ଜମିରେ ଫସଲ ହୋଇଛି । ଗତବର୍ଷ ଏହା 96.35 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଥିବାବେଳେ ଏଥର ତାହା 113.01 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
• ଗତବର୍ଷ ଦେଶରେ ଏହି ସମୟରେ 6.84 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଝୋଟ ଓ ମେସ୍ତା ଚାଷ କରାଯାଇଥିଲା । ଏବର୍ଷ ସେଥିରେ 0.70 ଶତାଂଶ ବୃଦ୍ଧି ଘଟି ଏହା 6.88 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
ଅତଏବ ଅଦ୍ୟାବଧି ଖରିଫ ଫସଲ ବୁଣାବୁଣି କ୍ଷେତ୍ରରେ କରୋନା ମହାମାରୀର କୌଣସି ପ୍ରଭାବ ପଡିନାହିଁ ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Sowing area of Kharif crops 21.2 % more compared to last year
As on 17.07.2020, kharif crops have been sown on 691.86 lakh ha area against 570.86 lakh ha area during the corresponding period of last year
17 JUL 2020 4:03PM by PIB Delhi
As on 16.07.2020, actual rainfall received in the country is 338.3 mm against normal of 308.4 mm i.e. departure of (+) 10% during the period from 01.06.2020 to 16.07.2020. As on 16.07.2020 as per report of CWC, the live water storage available in 123 reservoirs in the country is 150 % of live storage of corresponding period of last year and 133% of storage of average of last ten years.
As on 17.07.2020, total kharif crops have been sown on 691.86 lakh ha area against 570.86 lakh ha area during the corresponding period of last year, thus increase in area coverage by 21.20% compared to last year in the country.
The sowing area coverage under Kharif crops is as follows: Farmers have sown
• Rice on 168.47 lakh ha against 142.06 lakh ha area last year i.e. increase in area coverage by 18.59%,
• Pulses on 81.66 lakh ha against 61.70 lakh ha area last year i.e. increase in area coverage by 32.35%,
• Coverage of Coarse Cereals reported on 115.60 lakh ha area against 103.00 lakh ha area last year i.e. increase in area coverage by 12.23%,
• Oilseeds 154.95 lakh ha area against 110.09 lakh ha area last year i.e. area coverage increased by 40.75 %,
• Sugarcane on 51.29 lakh ha area against 50.82 lakh ha area last year i.e. increase in area coverage by 0.92%
• Under Cotton, area coverage reported on 113.01 lakh ha area against 96.35 lakh ha area last year i.e. increase in area coverage by 17.28 % and
• In case of Jute & Mesta, on 6.88 lakh ha area against 6.84 lakh ha area last year i.e. increase in area coverage by 0.70% reported in the country.
So, there is no impact of COVID-19 on progress of area coverage under kharif crops as on date.
Click link for details