ইলেক্সন কমিসন
পুথোক-পুশিন, দরকার ওইবা মী অমসুং কোবিদ-১৯গী চৎন-পথাপশিংগী মতাংদা খুদোংচাদবা লৈবদগী পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরিবা বিহারগী এশেমব্লি মীখল অমসুং বাই ইলেক্সনশিংদা চহি ৬৫গী মথক্তা লৈবা অহলশিংদা পোস্তেল বেল্লোত পীদনবা ই.সি.আইনা ৱারেপ লৌরে
16 JUL 2020 7:12PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯ লাইচৎ লাকপদা, দিজাস্তার মেনেজমেন্ত এক্ত, ২০০৫গী মখাদা নেসনেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতিনা মতম মতমগী ওইনা লৈবাক অসিদা লোকদাউনগী চৎন-কাংলোনশিং পীরি । দিজাস্তার মেনেজমেন্ত এক্ত, ২০০৫গী মখাদা লৈরিবা নেসনেল ইজুকিউতিপ কমিতিগী চেয়রপর্সন অমসুং য়ুনিয়ন হোম সেক্রেতরিনা ২০২০গী মে ১৫দা থোকখিবা চৎন-পথাপকী পেরা ৭দা অশুম্না হায়রি ,
“খুদোংথিনিংঙাই ওইবা মীওইশিং ঙাকথোকপা : চহি ৬৫গী মথক্তা লৈবা মীওইশি, অতোপ্পা অনাবা লৈবশিং, মীরোনবীশিং অমসুং চহি ১০গী মখাদা লৈবা অঙাংশিং তঙাইদবা অমসুং হকশেলগী থবকশিংগী নত্তনা য়ুমদা লেঙদনা লৈগদবনি”।
অমরোমদা, হেল্থ অমসুং ফেমিল ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিনা ২০২০গী এপ্রিল ৫ অমসুং মে ১৮দা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইরিবশিং/চিংনবশিং ক্বারেনতাইন(য়ুম/ইন্সতিতুৎ) তৌনবা অকুপ্পা ৱারোলশিং ফোঙখ্রে ।
চহি ৬৫গী মথক্ত লৈবা মীওইশিং পোল্লিং স্তেসনশিংদা লাকপা মতমদা খুদোংথিনিংঙাই ওইবা মরম্না মখোয়গী ভোৎ থাদবগী থবক মাঙদনবা পোস্তেল বেল্লোতকী খুদোংচাবা পীনবা কমিসন্না ৱারেপ লৌখিবনি । কমিসনগী ৱারেপ মতুংইন্না রুলশিং অদু ২০২০গী জুন ১৮দা লো অমসুং জজতিস মিনিস্ত্রিনা শেমদোকখি ।
হায়রিবা প্রোবিজন অসি মীখল মতমদা রিপ্রেসেন্তেসন ওফ পিপল এক্ত, ১৯৫১গী সেক্সন ৬০(সি)গী মখাদা কমিসন্না নোতিস থোক্কদবনি । প্রোবিজনশিং অসি চৎনদ্রিঙৈ মমাংদা কমিসন্না থবক ওইনা পাংথোকপদা থেংনগদবা ফিবমশিং য়েংশিল্লি ।
হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসিদা পাংথোক্কদৌরিবা মীরক্কী মীখলশিং অমসুং বিহার এশেমব্লিগী মীখলগী থৌরাং তৌরিবশিং কমিসন্না য়েংশিল্লি । লাইচৎ অসিগী য়েংলগা, রাজ্য অসিদা অহেনবা পোল্লিং স্তেসন ৩৪,০০০(চাদা ৪৫ হেন্না ) হাপচিন্দুনা অপুনবা পোল্লিং স্তেসন মশিং ১,০৬,০০০ য়ৌরে । মসিদা রাজ্য অসিদা পোল্লিংগী মীওই লাখ ১.৮ হেন্না অমসুং মশিং য়াম্লবা গারিশিং য়াওনা অতৈ মচাক-মথুমশিং থৌরাং তৌবদা অচৌবা পোলুম অমা ওইরগনি । পাংথোক্কদৌরবা মরক্কী মীখলশিংদসু মসিগী অৱাবা অসি মায়োক্নগনি ।
থেংনগদৌরিবা খুদোংচাদবশিং অসি য়েংলগা অমসুং পোল্লিং স্তেসন অমদা অকক্নবা ভোত্তর মশিং লৈহন্নবা ৱারেপ অদু য়েংলগা, বিহারগী এশেমব্লি মীখল অমসুং পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরিবা বাই ইলেক্সনশিংদা চহি ৬৫গী মথক্তা লৈবা অহলশিংদা পোস্তেল বেল্লোত পীনবা নোতিস থোক্তনবা কমিসন্না ৱারেপ লৌরে । অদুবু চহি ৮০গী মথক্ত লৈবা ভোত্তরশিং, হকচাংগী ফিবম চাদ্রবশিং, তঙাইফদবা থবক্তা শীজিন্নরিবা ভোত্তরশিং অমসুং কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইবদগী ক্বারেনতাইন তৌরিবশিংদা পোস্তেল বেল্লোতকী খুদোংচাবশিং ফংহনগনি ।

Election Commission
ECI decides not to extend postal ballot facility to electors above 65yrs of age in Assembly Elections in Bihar & byelections due in near future in view of constraints of logistics, manpower and safety protocols of Covid 19
16 JUL 2020 7:12PM by PIB Delhi
In view of COVID-19 pandemic, lockdown guidelines have been issued in the country from time to time by National Disaster Management Authority, under the Disaster Management Act, 2005. In the guideline dated 17.05.2020, issued by Union Home Secretary and Chairperson National Executive Committee, constituted under the Disaster Management Act, 2005, it has been specified vide para 7 that,
“Protection of vulnerable persons: Persons above 65 years of age, persons with co-morbidities, pregnant women, and children below the age of 10 years, shall stay at home, except for essential and health purposes.”
Simultaneously, Ministry of Health & Family Welfare prescribed detailed procedure of quarantine (Home/Institutional) for COVID-19 positive/suspect persons vide its instructions dated 05.04.2020 and 18.05.2020.
Considering this extraordinary situation, Commission had recommended extension of optional postal ballot facilities to voters above 65 years in order to minimize their vulnerability and exposure at the Polling stations and to Covid positive voters and voters under quarantine so that they are not deprived of their voting rights. On the recommendation of the Commission, Ministry of Law & Justice notified the amended rules accordingly on 19.06.2020. However, before implementing this enabling provision, due notification is issued by the Commission, under section 60(c) of the Representation of the People Act, 1951 at the time of election. Before implementing these enabling provisions, Commission continually assesses the field situation and logistics of operationalization.
Commission has been constantly monitoring the electoral preparedness for the coming by-elections and General elections of Assembly in Bihar, in view of this unprecedented environment. Commission has already limited the number of electors to one thousand for each polling station for ease of voting, especially for elderly and vulnerable sections of electors, in COVID-19 situations. In view of this, the State is creating additional 34,000 (approximately) polling stations (45% more), which will increase the total number of polling stations to around 1,06,000. This would entail formidable logistical challenges of mobilizing 1.8 lakh more polling personnel and other additional resources including requirement of much larger number of vehicles in the State of Bihar. Similar challenges would be there for the coming by-elections also.
Considering all these issues, challenges and constraints and in view of the decision to limit the number of electors at each polling station to 1000, Commission has decided not to issue the notification to extend the facility of postal ballot to the electors above 65 years of age in the coming General Elections in Bihar and by- elections due in the near future. However, facility of optional postal ballot to electors who are above 80 years of age, PwD Voters, the electors engaged in essential services and voters who are COVID-19 positive/suspect in quarantine (home/institutional) will be extended in these elections.