Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Enrolment of farmers under PMFBY for Kharif-2020 going on in full swing
Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare Shri Narendra Singh Tomar appeals to farmers to insure crops
The Scheme ensures protection of crop loss for entire cropping cycle, from pre-sowing to post-harvest activities
17 JUL 2020 1:18PM by PIB Delhi
The enrolment of farmers under Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) for Kharif-2020 season is going on in full swing in various States and UTs of the country. Government of India has made enrolment free for all the farmers who only need to pay premium amount. Farmers can get their food crops (cereals and oilseeds) insured at a minimal premium rate of 2% of sum insured, and commercial and horticulture crops at 5% of sum insured in Kharif -2020. The remaining premium will be subsidised by the Centre Government and States. The cut-off date for ongoing Kharif 2020 season in few States/UTs may end by 31st July 2020.
In order to motivate the farmers, the Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Narendra Singh Tomar has appealed to them to get enrolled under PMFBY through video message and requested all farmers to protect themselves against financial loss due to crop failures/damages as a result of natural disasters. (Minister’s full message to all farmers can be viewed on PIB’s YouTube channel at : https://youtu.be/b9LooMrHdEk)
The Scheme ensures protection of crop loss for entire cropping cycle, from pre-sowing to post-harvest activities. Farmers are encouraged to enrol for the Scheme at the earliest to avail the coverage against prevented sowing due to any unforeseen calamity. In addition, there is comprehensive risk coverage against drought, floods, inundation, landslides unseasonable rainfall, hailstorm, natural fires, and cyclone for the standing crop as well as coverage against hailstorm, cyclone and unseasonal rainfall for post-harvest crop.
In February 2020, the Government of India approved revamping of PMFBY in order to address some previous challenges in the implementation of the crop insurance scheme. The Government made the scheme voluntary for all the farmers from Kharif-2020 onwards. Earlier, the scheme was compulsory for all the loanee farmers. Now, farmers with loan dues can opt out of the scheme by submitting a simple declaration to their bank branch seven days before the cut-off date of enrolment.
Any farmer who wishes to get enrolled under PMFBY should contact his nearest Bank, Primary Agricultural Credit Society, Common Service Centre (CSC)/ Village Level Entrepreneurs (VLEs), Office of Agriculture Dept, Representative of Insurance Company or directly online through the National Crop Insurance Portal (NCIP) at www.pmfby.gov.in and Crop Insurance App
(https://play.google.com/store/apps/details?id=in.farmguide.farmerapp.central).
Farmers need to carry Aadhaar number, bank passbook, land record/tenancy agreement, and self-declaration certificate to complete the enrolment process. This season, all farmers enrolled under the Scheme will be intimated about the status of their application through regular SMS on their registered mobile numbers.
In a bid to ensure hassle-free enrolment of farmers, the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare provided training to 29,275 officials from banks, insurance companies, Common Service Centres (CSC), State Level Bankers' Committee (SLBC), Village Level Entrepreneurs (VLEs), State and District level Agriculture and ATMA officials etc. Besides this, insurance companies have also provided training to different stakeholders. The Ministry also aims at providing training to 600 executives of Kisan Call Centres.
The Ministry of Agriculture and Farmers Welfare has taken a slew of steps to create awareness among the farmers about the Scheme. Different insurance companies in cooperation with the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare and State Agricultural Departments have launched a massive campaign across the country. Different activities such as local level awareness meetings, display of banners and posters at important locations, distribution of pamphlets, IEC Vans, advertisements in local and national newspapers, Mass Media Campaign among others, are being conducted to create awareness at the grassroots level.
The PM Fasal Bima Yojana is designed to protect farmers from natural calamities, pest or insect attack and diseases, and help them get back on their feet by providing financial support through claim settlement. All farmers are encouraged to enrol under PMFBY to avail the benefits of crop insurance as a protection against crop loss due to unforeseen natural calamities.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
খারিফ-২০২০গী পি.এম.এফ.বি.ৱাই.গী মখাদা লৌমীশিংগী এনরোল তৌবগী থবক কন্না চত্থরি
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরনা মহৈ মরোংশিং ইনস্যুর তৌনবা আপিল তৌখ্রে
স্কিম অসিনা মরু হুনদ্রিঙৈ মমাংদগী লৌরোক মতুংগী থবকশিং ফাওবা অপুনবা ক্রোপ সাইকলগী মহৈ মরোং মাংবগী ঙাক্লৌ পীরি
17 JUL 2020 1:18PM by PIB Imphal
খারিফ-২০২০ পন্থাগী প্রাধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনা (পি.এম.এফ.বি.ৱাই.)গী মখাদা লৌমীশিংগী এনরোল তৌবগী থবক লৈবাক অসিগী স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংদা কন্না চত্থরি। ভারত সরকারনা প্রিমিয়মগী শেল থীগদবা লৌমীশিংগী ওইনা এনরোল লেম্না তৌহল্লি। লৌমীশিংনা খারিফ-২০২০দা মখোয়গী চানবা মহৈ মরোংশিং (হৱাই-চেংৱাই অমসুং থাও শুংনবা মরুশিং) অপুনবা ইনস্যুরগী খ্বাইদগী হন্থবা প্রিমিয়ম রেৎ ২%দা অমসুং ললোল ইতিক্কী অমসুং হোর্তিকলচরগী ওইবা মহৈ মরোংশিংনা অপুনবা ইনস্যুরগী ৫%দা ইনস্যুর তৌবা য়াগনি। লেমহৌরিবা প্রিমিয়মনা কেন্দ্র অমসুং স্তেৎ সরকারনা পুথোক্কনি। হৌজিক চত্থরিবা খারিফ-২০২০ পন্থাগী অরোয়বা তাং অসি স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিং খরদা জুলাই ৩১, ২০২০দা ওইরবা য়াই।
লৌমীশিং পুক্নিং থৌগৎনবা ‘লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরনা ভিদিও মেসেজগী থোংদা মখোয়দা পি.এম.এফ.বি.ৱাই.গী মখাদা এনরোল তৌনবা আপিল তৌখি অমসুং মহৌশাগী ওইবা খুদোংথীবশিংনা মরম ওইরগা মহৈ মরোংশিং মাং-তাকহনবদগী শেল মাংবদগী মশাবু কনজনবা লৌমীশিংদা হায়খি। (মন্ত্রীগী লৌমী খুদিংমক্তা পীবা মপুংফাবা মেসেজ অদু পি.আই.বি.গী য়ুতুব চেনেল: https://youtu.be/b9LooMrHdEkদা য়েংবা য়াগনি)
মহৈ মরোং থারিঙৈ মনুংদা, মরু হুনদ্রিঙৈদগী লৌরোক মতুংগী থবক থৌরমশিংদা অমাং অতা থোকপদা স্কিম অসিনা ঙাকলৌ পীরি। খঙহৌদনা থোক্লকপা খুদোংথিবনা মরম ওইরগা মরু হুনবা য়াদবা পুম্নমক অসিগী ওইনা কান্নবা ফংনবা স্কিম অসিদা লৌমীশিংনা এনরোল অথুবদা তৌনবা থৌগৎখি। মসিগী মথক্তা লৌরোক মতুংদা ঈকং, ঈচাও, লেন্দস্লাইদ, মতম চাদনা চুবা নোং, লেন, মহৌশাগী ওইবা মৈহৌ লাংপোক্কী খুদোংথিবা থোকসু কোনশিল্লি।
ক্রোপ ইন্দুরেন্স স্কিম ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মমাংদা থেংনখিবা খুদোংচাদবশিং অদু কোকহন্নবগীদমক ২০২০গী ফেব্রুৱারীদা ভারত সরকারনা পি.এম.এফ.বি.ৱাই. দা শেমদোক শেমজিন তৌবদা অয়াবা পীখ্রে। সরকারনা স্কিম, অসি খারিফ-২০২০দগী হৌরদুনা লৌমী পুম্নমক্না মশানা য়ানা য়াওহল্লি। মমাংদা স্কিম অসি লোন লৌবা লৌমী পুম্নমক্কী ওইনা শোইদনা য়াও্ল্লি। হৌজিক্তি এনরোলমেন্ত ককখিগদবা তাংগী মমাংগী নুমিৎ তরেৎনি ৱাৎলিঙৈদা মখোয়গী বেঙ্ক ব্রাঞ্চতা অচম্বা দেক্লেরেসন অমা পীশিল্লগা লোনগী দ্যুশিং লৈবা লৌমীশিংনা স্কিম অসিদগী তোকপা য়াগনি।
পি.এম.এফ.বি.ৱাই.গী মখাদা এনরোল তৌবা পাম্বা লৌমী অমনা মহাক্কী মনাক নকপা বেঙ্ক, প্রাইমরী এগ্রিকলচর ক্রেদিৎ সোসাইতী, কম্মন সর্ভিস সেন্তর (সি.এস.সি.)/বিলেজ লেবেল ওন্তর্প্রিনোরশিং (ভি.এক.ই.শিং), লৌউ শিংউ বিভাগকী লোয়শঙ, ইন্সুরেন্স কম্পনীগী মীহুৎকা নত্রগা নেস্নেল ক্রোপ ইন্সুরেন্স পোর্তেল (এন.সি.আই.পি.)গী www.pmfby.gov.in দা অমসুং ক্রোপ ইন্সুরেন্স এপতা ওনলাইনগী খুত্থাংদা হকথেংননা পাও ফাওনগদবনি।
(https://play.google.com/store/apps/details?id=in.farmguide.farmerapp.central)
এনরোলমেন্তগী থবক লোইশিন্নবা লৌমীশিংনা আধার নম্বর, বেঙ্ক পাসবুক, লমগী রেকোর্দ/চহিগী য়ান-চে, অমসুং সেলফ দেক্লেরেসন সর্তিফিকেৎ পুরকপা মথৌ তাই। কুমসি অসিদা স্কিম অসিগী মখাদা এনরোল তৌখ্রবা লৌমী পুম্নমক্তা মখোয়গী এপ্লিকেসনগী স্তেতসকী মতাংদা চাং নাইনা এস.এম.এস.কী খুত্থাংদা মখোয়গী রেজিস্তর তৌখ্রবা মোবাইল নম্বরশিংদা পাও পীরক্কনি।
লৌমীশিংনা কোম্না এনরোল তৌবা ঙমহন্নবা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়না বেঙ্কশিং, ইন্সুরেন্স কম্পনীশিং, কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিং (সি.এস.সি.), স্তেৎ লেবেল বেঙ্কর্স কম্মিতি (এস.এল.বি.সি.), বিলেজ লেবেল ওন্তর্প্রিনোর্স (ভি.এল.ই.শিং), স্তেৎ অমসুং দিস্ত্রিক্ত লেবেল এগ্রিকলচর অমসুং অত্মা ওফিসিএলশিং অসিনচিংবদা ত্রেনিং পীখ্রে। মসিগী মথক্তা ইন্সুরেন্স কম্পনীশিংনা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংদা ত্রেনিংসু পীখ্রে। মন্ত্রালয় অসিনা কিসান কোল সেন্তরশিংগী একজিক্যুতিব ৬০০তা ত্রেনিং ফংহন্নবা পান্দমসু থম্লি।
স্কিম অসিগী মতাংদা লৌমীশিংদা এৱের্নেস পীনবা খোঙথাং কয়া লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়না লৌখৎখ্রে। লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয় অমসুং স্তেৎকী লৌউ শিংউ বিভাগশিংগা লোয়ননা চুংশিন্নদুনা তোঙান তোঙানবা ইন্সুরেন্স কম্পনীশিংনা লৈবাক শিনবা থুংনা অচৌবা কেম্পেন অমা হৌদোকখ্রে। লোকেলগী থাক্তা পীবা এৱের্নেসকী মীফমশিং, বন্নরশিং অমসুং পোস্তরশিং মরু ওইবা মফমশিংদা থেৎপা, পেমফ্লেৎশিং য়েন্থোকপা, আই.ই.সি. ভেনশিং, লোকেল অমসুং নেস্নেলগী পাওচেদা এদভর্তিসমেন্তশিং হাপ্পা, মাস মিদিয়া কেম্পেন অসিগুম্বা তোঙান তোঙানবা থবক থৌরমশিং পাঙথোক্তুনা মখোংদগী হৌনা এৱের্নেস পীখ্রে।
পি.এম. ফসল বিমা য়োজনা অসিনা লৌমীশিংবু মহৌশাগী ওইবা খুদোংথিবশিং, তিন কাংনা লান্দরকপা অমসুং লায়না থোকহনবদগী ঙাকথোক্নবা অমসুং ক্লেম সেতলমেন্তগী খুত্থাংদা শেলগী তেংবাং ফংহন্দুনা মখোয় মশানা লেপ্পা ঙমজনবা মতেং পাংনবা দিজাইন তৌবনি। খঙহৌদনা থোক্লকপা মহৌশাগী খুদোংথিবশিংনা মরম ওইরগা মহৈ মরোংশিংদা অমাং অতা থোকপদা ঙাকথোক্নবা ক্রোপ ইন্সুরেন্সকী কান্নবশিং ফংহন্নবা পি.এম.এফ.বি.ৱাই.গী মখাদা লৌমী পুম্নমক্না এনরোল তৌগদবনি।