অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়
ৰাজীৱ গান্ধী ৰাষ্ট্ৰীয় বিমান পৰিচালনা প্ৰশিক্ষণ বিশ্ববিদ্যালয়ে আৰম্ভ কৰিছে নতুন শিক্ষাবৰ্ষৰ নামভৰ্তি প্ৰক্ৰিয়া
স্নাতক আৰু স্নাতকোত্তৰ পাঠ্যক্ৰমৰ বাবে অনলাইন আবেদন গ্ৰহণৰ অন্তিম তাৰিখ ২৯ জুলাই, ২০২০
15 JUL 2020 1:07PM by PIB Guwahati
‘ৰাজীৱ গান্ধী ৰাষ্ট্ৰীয় বিমান পৰিচালনা প্ৰশিক্ষণ বিশ্ববিদ্যালয়’ হৈছে ভাৰতৰ একমাত্ৰ বিমান চালনা প্ৰশিক্ষণ বিশ্ববিদ্যালয়। সম্প্ৰতি বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ ২০২০ শিক্ষাবৰ্ষৰ নতুন পাঠক্ৰমৰ নামভৰ্তি প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰা হৈছে। বিমান সেৱা আৰু বিমানত পণ্য সামগ্ৰী পৰিবহনৰ ক্ষেত্ৰত বেচেলৰ অফ মেনেজমেণ্ট ষ্টাডিজ আৰু বিমানবন্দৰ পৰিচালনাত স্নাতকোত্তৰ ডিপ্ল’মা
পাঠক্ৰমত নামভৰ্তি প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰা হৈছে। অনলাইনযোগে আবেদন জমা দিয়াৰ শেষ তাৰিখ ২৯ জুলাই হিচাপে ধাৰ্য কৰা হৈছে। আগ্ৰহী শিক্ষাৰ্থীসকলে বিশ্ববিদ্যালয়ৰ gmraa.contact@gmrgroup.in ৱেবছাইটৰ মাধ্যমেৰে অনলাইনযোগে আবেদন কৰিব পাৰিব।
বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ ভাৰপ্ৰাপ্ত উপাচাৰ্য শ্ৰী অম্বৰ ডুবেই এই সন্দৰ্ভত কয়, দেশত বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰতিটো নতুন বিমানবন্দৰতে কৰ্মসংস্থানৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে। গতিকে সেইবোৰৰ বিমান সেৱা ক্ষেত্ৰত প্ৰশিক্ষিত কৰ্মীৰ প্ৰয়োজন হ’ব। আগ্ৰহী শিক্ষাৰ্থীসকলৰ যিয়ে তেওঁলোকৰ জীৱন বিমানসেৱা প্ৰদানকাৰী হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ বিচাৰে, তেওঁলোকে এই পাঠক্ৰমত যোগ দিব পাৰে। এই পাঠক্ৰমৰ মাধ্যমেৰে শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থানৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব বুলিও তেওঁ জনায়।
বিমানসেৱা আৰু বিমান পণ্য পৰিবহন ক্ষেত্ৰত বেচেলৰ অফ মেনেজমেণ্ট ষ্টাডিজৰ পাঠক্ৰমটো ৩ বছৰৰ। পণ্য সেৱা দক্ষতা পৰিষদৰ সহযোগিতাৰে এই পাঠক্ৰমটো পৰিচালিত হ’ব। সম্পূৰ্ণ ৩ বছৰৰ পাঠক্ৰমত শিক্ষাৰ্থীসকলে বিভিন্ন বিমান সংস্থা, বিমানবন্দৰ, বিমানযোগে পণ্য পৰিবহণসহ একাধিক ক্ষেত্ৰত প্ৰশিক্ষাৰ্থী হিচাপে কাম কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিব।
এই পাঠক্ৰমত আবেদনৰ বাবে শিক্ষাৰ্থীসকল ৫০ শতাংশ নম্বৰসহ উচ্চতৰ মাধ্যমিকত উত্তীৰ্ণ হ’ব লাগিব। ইয়াৰ উপৰিও উচ্চতৰ মাধ্যমিকত বিজনেছ ষ্টেটিছটিক্স বা বিজনেছ মেথমেটিক্স অথবা গণিতৰ ভিতৰত যিকোনো এটি বিষয় থাকিব লাগিব। এই অৰ্হতাসম্পন্ন শিক্ষাৰ্থীসকলে এই পাঠ্যক্ৰমৰ বাবে আবেদন কৰিব পাৰিব। ২০২০ চনৰ ৩১ আগষ্টৰ ভিতৰত শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বয়স ২১ বছৰৰ তলৰ হ’বও লাগিব। অৱশ্যে অনুসূচীত জাতি বা জনজাতিৰ ক্ষেত্ৰত ৫ বছৰৰ ৰেহাই দিয়া হৈছে। চলিত বছৰৰ ৩১ অক্টোবৰৰ ভিতৰত শিক্ষাৰ্থীসকলে চূড়ান্ত প্ৰমাণপত্ৰ জমা দিব লাগিব।
ইফালে বিমানবন্দৰ পৰিচালনাৰ ক্ষেত্ৰত স্নাতকোত্তৰ ডিপ্ল’মাৰ পাঠক্ৰমটো ১৮ মহীয়া। জিএমআৰ এভিয়েশ্যন একাডেমীৰ সৈতে যৌথভাৱে এই পাঠক্ৰমটো পৰিচালিত হ’ব। বিশ্ববিদ্যালয় প্ৰাঙ্গণতে ১২ মাহীয়া শ্ৰেণীকোঠা ভিত্তিক প্ৰশিক্ষণৰো ব্যৱস্থা আছে। বাকী ৬ মাস জিএমআৰ বিমানবন্দৰত ট্ৰেইনী বা প্ৰশিক্ষাৰ্থী হিচাপে কাজ কৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হ’ব।
এই পাঠক্ৰমত আবেদনৰ বাবে যিকোনো বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পৰা ন্যূনতম ৫৫ শতাংশ নম্বৰসহ স্নাতক উত্তীৰ্ণ হ’ব লাগিব। অৱশ্যে অনুসূচীত জাতি বা জনজাতিৰ ক্ষেত্ৰত ৫ শতাংশ নম্বৰ ৰেহাই দিয়া হৈছে। চলিত বছৰৰ ৩১ আগষ্টৰ ভিতৰত আবেদনকাৰী প্ৰাৰ্থীসকলৰ বয়স ২৫ বছৰতকৈ কম হ’ব লাগিব। আৰু ৩১ অক্টোবৰৰ ভিতৰত প্ৰাৰ্থীসকলে চূড়ান্ত প্ৰমাণপত্ৰ জমা দিব লাগিব।
বিমান সেৱা আৰু বিমানত পণ্য সামগ্ৰী পৰিবহনৰ ক্ষেত্ৰত বেচেলৰ অৱ মেনেজমেণ্ট ষ্টাডিজ আৰু বিমানবন্দৰ পৰিচালনা ক্ষেত্ৰত স্নাতকোত্তৰ ডিপ্ল’মা পাঠক্ৰমত আবেদন কৰিব পৰা যাব
একমাত্ৰ এই বিশ্ববিদ্যালয়ৰ http://www.rgnau.ac.in নিৰ্ধাৰিত ৱেবছাইটৰ মাধ্যমেৰে। সাধাৰণ আৰু অ’বিচি প্ৰাৰ্থীসকলৰ বাবে আবেদন কৰিবলৈ ৯৫০ টকা পৰিশোধ কৰিব লাগিব। অনুসূচীত জাতি, জনজাতিৰ প্ৰাৰ্থীসকলৰ বাবে আবেদন মাচুল ৪৭৫ টকা। উল্লেখ্য যে এই আবেদন মাচুল ওভতাই দিয়া নহ’ব।
উভয় পাঠক্ৰমৰ বাবেই প্ৰাৰ্থীসকলে অ’এমআৰভিত্তিক প্ৰবেশিকা পৰীক্ষাত অৱতীৰ্ণ হ’ব লাগিব। আগন্তুক ১৬ আগষ্টত সৰ্বভাৰতীয় পৰ্যায়ত এই পৰীক্ষা সম্পন্ন হ’ব।
ৰাজীৱ গান্ধী ৰাষ্ট্ৰীয় বিমান পৰিচালনা প্ৰশিক্ষণ বিশ্ববিদ্যালয় হৈছে দেশৰ ভিতৰতে প্ৰথম তথা একমাত্ৰ বিমান চালনা বিশ্ববিদ্যালয়। ২০১৩ চনত 'ৰাজীৱ গান্ধী ৰাষ্ট্ৰীয় বিমান চালনা বিশ্ববিদ্যালয় আইন'ৰ আওতাত উত্তৰ প্ৰদেশৰ আমেঠিত এই বিশ্ববিদ্যালয় গঢ়ি উঠিছিল। এই বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপনৰ মূল উদ্দেশ্যই হ’ল বিমান চলাচল বিষয়ক পঠন-পাঠন, শিক্ষাদান, প্ৰশিক্ষণ আৰু গৱেষণা ক্ষেত্ৰত উৎসাহ যোগোৱা। ভাৰতীয় বিমান চলাচল ক্ষেত্ৰত দক্ষতা বৃদ্ধিৰ বাবে এই বিশ্ববিদ্যালয়ে বিশেষ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। বৰ্তমান এই বিশ্ববিদ্যালয়খনত তিনিটা পাঠক্ৰমৰ ব্যৱস্থা আছে- প্ৰথমটো হৈছে স্নাতক পৰ্যায়ৰ পাঠক্ৰম, দ্বিতীয়টো স্নাতকোত্তৰ পৰ্যায়ৰ পাঠক্ৰম আৰু তৃতীয়টো হৈছে ডিপ্ল’মাভিত্তিক পাঠক্ৰম। মূলতঃ এই ডিপ্ল’মাভিত্তিক পাঠক্ৰমৰ আওতাত অগ্নিনিৰ্বাপণ ব্যৱস্থাপনা সম্পৰ্কেও প্ৰশিক্ষণ দিয়া হয়। এই বিশ্ববিদ্যালয় সম্পৰ্কে আৰু অধিক তথ্য জানিবলৈ নিম্নোল্লিখিত ৱেবছাইটত ক্লিক কৰক- www.rgnau.ac.in

Ministry of Civil Aviation
Rajiv Gandhi National Aviation University starts admission process for new session
29th July 2020 is the last date for submission of on-line applications for Under Graduate and Post Graduate programs
15 JUL 2020 1:07PM by PIB Delhi
India’s sole Aviation University, Rajiv Gandhi National Aviation University (RGNAU), Amethi, Uttar Pradesh has announced start of admission process for the courses in new session of 2020. The courses include- Bachelor of Management Studies (BMS) in Aviation Services & Air Cargo and Post Graduate Diploma in Airport Operations 29th July 2020 is the last date for submission of on-line applications for BMS and PG Diploma course. Interested students have to apply online on the University website- www.rgnau.ac.in
Shri Amber Dubey, Acting Vice Chancellor, Rajiv Gandhi National Aviation University, said, “Number of airports is increasing in the country and each new airport offers a great number of employment opportunities. With growth of aviation sector, we anticipate a bright prospect for trained aspirants. The job oriented courses being offered by RGNAU will prepare students to be ready for the emerging opportunities.”
The details of the courses are as below:
Bachelor of Management Studies (BMS) in Aviation and Air Cargo is a three years’ apprenticeship embedded degree program being offered in collaboration with the Logistics Skill Council. The entire 3rd year course comprises of an on-the-job apprenticeship with airlines, airports, cargo, MRO, ATC and ground services companies.
• Eligibility: The candidates with minimum 50% aggregate marks in 10 + 2, with mathematics or business statistics or business mathematics as one of the subjects, can apply for admission in this course. Relaxation of 5% marks is allowed for candidates belonging to SC / ST category. Aspiring candidate should be below 21 years of age as on 31st August 2020 and should be able to produce the final mark sheet by 31st October 2020.
Post-Graduate Diploma in Airport Operations (PGDAO) is an 18-month course being run in collaboration with GMR Aviation Academy. The course includes 12 months classroom training at the University campus and 06 months internship program at GMR Airports.
• Eligibility: Candidates with a minimum of 55% marks in aggregate in Graduation from a recognized University can apply for admission in this course. Relaxation of 5% of marks is allowed for candidates belonging to SC/ST category. In order to be eligible for admission, a candidate should be below 25 years of age as on 31st August, 2020 and should be able to produce the final mark sheet by 31st October, 2020.
Application process: For both the courses, applications are to be filled online only by accessing the RGNAU website http://www.rgnau.ac.in. The application fee is Rs. 950/- for General/OBC candidates and Rs. 475/- for SC/ST/PwD categories. The fee is non-refundable; any bank or payment gateway service charges must be borne by the applicant.
Selection process: The selection of the candidates for both the courses will be based on an OMR based entrance examination conducted on All India basis on Sunday, 16th August, 2020.
Program
Eligibility
Application process
Selection process
Last date of application
Bachelor of Management Studies (BMS) in Aviation and Air Cargo (03 years course)
Minimum 50% aggregate marks in 10 + 2 (Mathematics / Business Statistics / Business Mathematics as one of the subjects);
5% relaxation in marks for SC/ST candidates;
Should be below 21 years of age as on 31st August 2020
Apply online on RGNAU website http://www.rgnau.ac.in
Application fee:
Rs. 950/- for General/ OBC candidates and Rs. 475/- for SC/ST/ PwD categories
Fee is non-refundable; any bank or payment gateway service charges must be borne by the applicant.
An OMR based entrance examination on All India basis on Sunday, 16th August, 2020
29th July 2020
Post-Graduate Diploma in Airport Operations (PGDAO) (18-month course)
Minimum of 55% aggregate marks in Graduation from a recognized university;
5% relaxation in marks for SC/ST candidates;
Should be below 25 years of age as on 31st August, 2020
About Rajiv Gandhi National Aviation University
The Rajiv Gandhi National Aviation University (RGNAU) is India’s first and only Aviation University established under the Rajiv Gandhi National Aviation University Act, 2013, in Amethi, Uttar Pradesh. The objective of RGNAU is to facilitate and promote aviation studies, teaching, training, research in conjunction with the industry to achieve excellence in operations and management of all the sub-sectors within the aviation industry. In order to bridge the skill gap within the Indian Aviation industry,the university currently offers three programs – one Under Graduate Program, One Post Graduate Program and a Certificate Course in Basic Fire Fighting. The university also conducts a number of EDPs/ MDPs to provide updated knowledge for mid-level and senior aviation professionals already engaged in their professions. More information about university can be accessed at: www.rgnau.ac.in