ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନିରାପଦ ଯାତ୍ରା ନିମନ୍ତେ ରେଳବାଇର ପୋଷ୍ଟ କୋଭିଡ କୋଚ୍‌
• କପୁରତଲା ରେଲକୋଚ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରି ଦ୍ୱାରା କୋଭିଡ-19 ବିରୋଧୀ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କୋଚ୍‌ର ଡିଜାଇନ ପ୍ରସ୍ତୁତ
• ଏଥିରେ ବିନା ହାତ ସ୍ପର୍ଶରେ ମିଳିବ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ, ହ୍ୟାଣ୍ଡରେଲ୍‌, ଲ୍ୟାଚ ଉପରେ ତମ୍ବା ପ୍ରଲେପ, ପ୍ଲାଜାମା ବାୟୁ ବିଶୋଧକ ଓ ଟାଇଟାନିଅମ ଡାଇଅକ୍ସାଇଡ କୋଟିଂ
14 JUL 2020 2:26PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-19 ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପକ୍ଷରୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । କପୁରତଲା ସ୍ଥିତ ଭାରତୀୟ ରେଳଡବା କାରଖାନା ପକ୍ଷରୁ କୋଭିଡ ପରବର୍ତ୍ତୀ କୋଚ୍‌ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଧରଣର ନିରାପଦ କୋଚ ଡିଜାଇନ୍‌ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ରେଳଡବା ଭିତରେ ଯେଉଁସବୁ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ରହିଛି ତାହାକୁ ନ ଛୁଇଁ ସେସବୁର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ । ଏହି କୋଚରେ ହ୍ୟାଣ୍ଡ ରେଲ୍‌ ଓ ଲ୍ୟାଚେସ୍‌ ଉପରେ ତମ୍ବାର ଆବରଣ ଦିଆଯାଇଛି । ଡବା ଭିତରେ ପ୍ଲାଜାମା ବାୟୁ ବିଶୋଧକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ଟାଇଟାନିଅମ ଡାଇଅକ୍ସାଇଡ କଲେଇ (କୋଟିଂ) କରାଯାଇଛି, ଯାହା କରୋନା ଭୂତାଣୁକୁ ନଷ୍ଟ କରିବା ସହିତ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ନିରାପଦ ରଖିପାରିବ ।
ତଳେ ଏହି କୋଚ୍‌ର ବିଭିନ୍ନ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ।
1. ହ୍ୟାଣ୍ଡ୍‌ ଫ୍ରି ସୁବିଧା- ଏହି ନୂଆ କୋଚ୍‌ରେ ଏଣିକି ଆଉ ହାତରେ ପାଣି ଟ୍ୟାପ ଖୋଲିବାକୁ କିମ୍ବା ସାବୁନ ଉଠାଇବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଗୋଡ଼ରେ ଚାପିଦେଲେ ପାଣି ଟ୍ୟାପ ଖୋଲିବ ଏବଂ ସାବୁନ ବ୍ୟବହାରର ସୁବିଧା ମିଳିପାରିବ । ଶୌଚାଳୟର ଦ୍ୱାରଗୁଡିକୁ ଯାତ୍ରୀମାନେ ସହଜରେ ଗୋଡଦ୍ୱାରା ଖୋଲିପାରିବେ । ସେହିଭଳି ପାଇଖାନାର ଫ୍ଲସ ଭାଲ୍‌ବ ଗୋଡଦ୍ୱାରା ଚାଳିତ ହେବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ କମ୍ପାର୍ଟମେଣ୍ଟର ଦ୍ୱାରକୁ ଆଉ ହାତରେ ନ ଖୋଲି କହୁଣି ସାହାଯ୍ୟରେ ଖୋଲାଯାଇପାରିବ ।
2. ହ୍ୟାଣ୍ଡରେଲ୍‌ ଓ ଲ୍ୟାଚ ଉପରେ ତମ୍ବା ଆବରଣ- ପୋଷ୍ଟ କୋଭିଡ କୋଚରେ ଥିବା ହ୍ୟାଣ୍ଡରେଲ୍‌ ଓ ଲ୍ୟାଚଗୁଡିକ ଉପରେ ତମ୍ବାର ଆବରଣ ଦିଆଯାଇଛି । କାରଣ ତମ୍ବାର ଜୀବାଣୁନାଶକ ଗୁଣ ଥିବାରୁ ତାହା ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିଲେ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ଶୀଘ୍ର ମରିଯାଇଥାନ୍ତି । ଏହା ଉପରେ ଭାଇରସ୍‌ ଲାଗିବା କ୍ଷଣି ତମ୍ବାର ଆୟନ ପ୍ରଭାବରେ ଜୀବାଣୁର ପାଥୋଜେନ୍‌ ବିସ୍ଫୋରିତ ହୋଇ ଏହାର ଡିଏନ୍‌ଏ ଓ ଆରଏନ୍‌ଓକୁ ନଷ୍ଟ କରିଥାଏ ।
3. ପ୍ଲାଜାମା ବାୟୁ ବିଶୋଧକ- ନୂଆ କୋଚ୍‌ରେ ବ୍ୟବହୃତ ଶୀତତାପ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଯନ୍ତ୍ରରେ ପ୍ଲାଜାମା ବିଶୋଧକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଶୀତତାପ ଯନ୍ତ୍ରରୁ ବାହାରୁଥିବା ପବନ ଭୂତାଣୁ ଓ ଜୀବାଣୁମୁକ୍ତ ହେବା ସହିତ ଡବା ଭିତରର ପରିବେଶକୁ ନିରାପଦ ରଖିଥାଏ । ଏସବୁ ଶୀତତାପ ନିୟନ୍ତ୍ରକର ଭିତରେ ଆୟନଯୁକ୍ତ ପବନ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି । ଏହା ଫଳରେ ଡବା ଭିତରେ ଆୟନର ଉପସ୍ଥିତି 100 ଗୁଣରୁ 6 ହଜାର ଗୁଣ ବଢିପାରିବ । ଫଳରେ ସଂକ୍ରମଣର ଆଂଶକା ରହିବ ନାହିଁ ।
4. ଟାଇଟାନିଅମ ଡାଇଅକ୍‌ସାଇଡ ପ୍ରଲେପ- ପୋଷ୍ଟ କୋଭିଡ କୋଚ୍‌ରେ ଟାଇଟାନଅୟମ ଡାଇଅକ୍‌ସାଇଡ ପ୍ରଲେପର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ରଲେପରେ ଥିବା କ୍ଷୁଦ୍ରାତି କ୍ଷୁଦ୍ର ଟାଇଟାନିଅମ ଡାଇଅକ୍‌ସାଇଡ ଏକ ବିଶୋଧକଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକରେ । ଏହା ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ । ଏହା ଜୀବାଣୁ, ଭୂତାଣୁ, ଫଙ୍ଗସ୍‌ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷତିକାରକ କୀଟାଣୁକୁ ନିପାତ କରିଥାଏ । ଏହି ପ୍ରଲେପ ମଣିଷ ପାଇଁ ବିଷାକ୍ତ ନୁହେଁ । ଏହାର ବ୍ୟବହାର ଆମେରିକାର ଖାଦ୍ୟ ଓ ଭେଷଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏଫ୍‌ଡିଏ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଛି । ଏହା ମଣିଷର କୌଣସି କ୍ଷତି କରିନଥାଏ । ଏହି ଟାଇଟାନିଅମ ଡାଇଅକ୍‌ସାଇଡ ପ୍ରଲେପ ୱାଶ ବେସିନ, ଶୌଚାଳୟ, ସିଟ୍‌ ଓ ବର୍ଥ, ସ୍ନାକ ଟେବୁଲ, ଗ୍ଲାସ ୱିଣ୍ଡୋ, ଚଟାଣ ତଥା ଡବା ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରୀ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥାନରେ ଦିଆଯିବ । ଏହି ପ୍ରଲେପ ଏକବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାମ କରିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ରେଳଯାତ୍ରା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୋଗ ନିରୋଧକ ଏବଂ ନିରାପଦ ହୋଇପାରିବ ।

Ministry of Railways
Indian Railways creates POST COVID COACH to ensure safer journey
Rail Coach Factory, Kapurthala has designed a Post Covid Coach to fight COVID-19
Post Covid Coach is designed with handsfree amenities, copper-coated handrails latches, plasma air purification and titanium di-oxide coating
14 JUL 2020 2:26PM by PIB Delhi
Indian Railways has taken numerous steps and measures to prevent the spread of COVID-19 virus infection. Sustaining the ruthless fight against COVID-19, Indian Railways’ production unit, Rail Coach Factory, Kapurthala, has developed a Post Covid Coach to fight Covid 19. This Post Covid Coach has design improvements in the coach like handsfree amenities, copper-coated handrails & latches, plasma air purification and titanium di-oxide coating for Covid free passenger journey.
Following are the salient features of the Post Covid Coach:
1. Handsfree amenities: Post Covid Coach is having handsfree amenities like foot operated water tap & soap dispenser, foot operated lavatory door (outside), foot operated flush valve, foot operated latches in lavatory door, outside washbasin with foot operated water tap and soap dispenser and forearm operated handle on compartment door.
2. Copper-coated handrails & latches: Post Covid Coach equipped with copper-coated handrails & latches because copper degrades the virus landed on it within few hours. Copper has anti microbial properties. When virus lands on copper, Ion blasts pathogen and destroy the DNA and RNA inside the virus.
3. Plasma air purification: Post Covid Coach is having provision of plasma air equipment in AC duct. This plasma air equipment will sterilize the air and surfaces inside the AC coach using ionised air to make the coach Covid-19 and particulate matter resistant. This provision will also improve the ion concentration from 100 ions/cm3 to more than 6000 ions/cm.
4. Titanium Di-oxide coating: Post Covid Coach is having Titanium Di-oxide coating in the coach. Nano structured Titanium Dioxide Coating functions as photoactive material. This is aeco-friendly water-based coating that kills viruses, bacteria, mould, and fungal growth and most importantly enhances indoor air quality. It is non-toxic and approved by food testing laboratory of the United States Food & Drug Administration (FDA), CE certified. TiO2 is considered to be a safe substance and is harmless to humans. This Titanium Di-oxide coating applied on washbasins, lavatory, seats & berths, snack table, glass window, floor, virtually every surface that comes in human contact. Effective life of this coating is 12 months.