হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
অৱাববু খুদোংচাবদা ওন্থোকপা- দোক্তর হর্শ বর্ধন্না ওস্ত্রেলিয়াগী হকশেল মন্ত্রীগা কোবিদ-১৯ লাকশিনবা য়াওনা লৈবাক অনিগী হকশেলগী লমদা মতেং পাংনবদা খন্নখ্রে
14 JUL 2020 2:42PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দোক্তর হর্শ বর্ধন্না ওস্ত্রেলিয়াগী হকশেল মন্ত্রী মিস্তর গ্রেগরি এন্দ্রিয়ু হন্তকা লোয়ননা ঙসি হকশেলগী লমদা মতেং পাংনবদা খন্ননবা দিজিতেলগী থোংদা ৱারি শাখ্রে।
ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়ানা ২০১৭গী এপ্রিল ১০দা হকশেল অমসুং মেদিসিনগী লমদা পুন্না থবক পায়খৎনবা এম.ও.য়ু. অমা খুয়েক পীনখি। এম.ও.য়ু. অদুদা মেলরিয়া অমসুং ত্যুবর্ক্যুলোসিসগুম্বা লৌনগনবা লায়নাশিং, মেন্তল হেল্থ অমসুং লৌনগন্দবা লায়নাশিং, এন্তিমাইক্রোবিএল রেজিস্তেন্স, ফার্মাকোতিকেলশিংগী রিগুলেসন, হীদাক লাংথকশিং অমসুং মেদিকেলগী খুশু-খুলায়শিং অমসুং হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং দিজিতাইজেসন তৌবগুম্বদা অনিমক্কী অপাম্বা লমশিং য়াওরি। এম.ও.য়ু. অদুদা হৌজিক ওইরিবা কোবিদ লায়চৎকুম্বা মীয়ামগী হকশেলগী খুদোংথীবশিং মায়োক্ননবসু য়াওরি।
অহৌবদা দা. হর্শ বর্ধন্না ওতিজমনা নারবা অঙাংশিংগী কি.মি. ৫গী রন অমসুং অঙাংশিংদা দাইবেতিস নাবদা এৱ্যেরনেস পীবগুম্বা চেরিতি ইভেন্তশিং শিল লাংবগী মিস্তর গ্রেগরি হন্তদা অপাম্বা অদু ফোঙদোকখি। পুন্না থবক তৌমিন্নবা মথৌ তাবগী মতাংদা ৱা ঙালদুনা দা. হর্শ বর্ধন্না হায় “চাওখৎলবা মালেমগী ওইবা ওস্ত্রেলিয়াগী খ্বাইদগী ফবা হেল্থক্যের সিস্তেম অমা লৈরবসু ভারত্তা হেল্থক্যের অসি লাক্কদৌরিবা চহি ১০দা বিলিয়ন $২৭৫ য়ৌগনি হায়না পানরিবা খোংজেল য়াংনা চংশিল্লিবা সেক্তর অনি। ভারতকী দোমেস্তিক দিমান্দ অসি মালেমগী শেন্মীৎলোন্দা অপনবা কয়া লৈরসু হেনগৎলক্কনি হায়না পানরি। ভারতনা আর.অমসুং দি. অমসুং মেদিকেল তুরিজমদা অচৌবা খুদোংচাবশিংসু পীরি”। ভারতকী অয়ুর্বেদ অমসুং য়োগগুম্বা মহৌশাদগী লৈরক্লবা লায়েং পথাপশিংনা ওস্ত্রেলিয়ানা ওবেসিতি অমসুং মরী লৈনবা লায়নাশিং লায়েংবদা মতেং পাংবা ঙমগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
‘হকশেল ফনা থম্বা অসি মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইহন্নবা’ প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীগী খোঙথাং “ভারতকী য়ুনিভর্সেল হেল্থক্যের (অয়ুশমান ভারতকী মখাদা) অসিনা ইমুং কোতি ১০০ কোনশিল্লি; মীওই কোতি ১০দা মমাং চহি খক্তদা কান্নবা ফংহনখি; ইং কুমজা ২০২৫ ফাওবদা ভারতনা তি.বি. মুথৎনবা হোৎনবা; ভারতনা হাইপর্তেন্সন, খোম, থবোম্বী, খানাও অমসুং চিনগী কেন্সর অসিনচিংবা লৌনগন্দবা লায়নাশিংগী পাক শন্না স্ক্রীনিং তৌনবা লৌখৎলিবশিং; হকশেলগী লম অসি চাওখৎনবা অমসুং প্রজা খুদিংমক্তা ফংফম থোকপা খুদোংচাবা পীনবা দিজিতেল হেল্থ ব্লুপ্রিন্ত ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা ভারতনসু হোৎনরি; কেন্সর অমসুং কার্দিয়ো-বাস্কুলরগী অমসুং কার্দিএক ইমপ্লান্তশিংগী অনাবশিং লায়েংনবা অহোংবা হীদাকশিং এফোর্দেবল মেদিসিন্স এন্দ রিলাইএবল ইমপ্লান্তস ফোর ত্রীৎমেন্ত (অমরিৎ) প্রোগ্রামগী মখাদা লায়রবশিংগী মরক্তা খরা হেন্না শোত্থবদা ফংহল্লগনি।” হায়না দা. হর্শ বর্ধন্না ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় প্রধান মন্ত্রীগী “সরকারগী অপুনবা” ৱাখল্লোননা মীওই কোতি ৪০০দা শেলগী মতেং ফংহল্লি অমসুং মখোয়দা হেল্থক্যের ফংহনবদা অওনবা পুরকখ্রে।
মিস্তর হন্তনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীনা অন্তরজাতিগী ওইবা কম্ম্যুনিতীদা থম্লিবা থাজবা অসিগী মতাংদা ৱাখল্লোন ফোংদোকখি। ওস্ত্রেলিয়াগী য়ুনিভর্সেল তেলিমেদিসিন্না হৌজিক ফাওবা কেস মিলিয়ন ১৮ লাকশিনবদা মতেং পাংখ্রে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। সরকার অমসুং লনাই হোস্পিতালশিংগী অমসুং মেন্তেল হেল্থকী সমস্য য়েংশিনবা অসিগী খত্থাংদা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মীৎয়েং থম্বা মোদেলশিং অসি মতৌ তম্বদা কান্নগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। অহোংবা জেনরিক দ্রগশিং সপ্লাই তৌদুনা মালেমগী হীদাক্কী ৬০% সপ্লাই তৌবদা ভারতনা অচৌবা থৌদাং লৌরিবা অদু শকখঙবা উত্তুনা মহাক্না মখা তারদুনা জিনোমিক্স অমসুং স্তেম সেল তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা তাংনা থোকপা লাবনাশিংগী অনৌবা হীদাক পুথোক্নবা ওস্ত্রেলিয়াদা ভারতনা মতেং করম্না পাংবা য়াবগে ফোঙদোকখি।
লায়চৎ অসিবু লাকশিনবা অমসুং য়েংশিনবদা ভারতকী মেদিকেলগী ইচিল-ইনাওশিংনা লৌরিবা থৌদাং অসিগী মতাং ফোঙদোক্লদুনা দা. হর্শ বর্ধননা হায় কোবিদ-১৯ অসি লাকশিনবদা ভারতকী মেদিকেলগী লমদা লৈরিবশিং, পেরামেদিকশিং অমসুং সাইন্তিস্তশিংনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মহাক্না হায় মখোয়না হীদাক পুথোকপদা অমসুং হান্না লৈরবা হীদাকশিং অমুক হন্না শীজিন্নবদা মতেং পাংলি। মখোয়না লায়না অসি হৌরকপা মতমদা ভারস অসু আইসোলেৎ তৌখি অমসুং জিনোম সিক্বেন্সিং শীজিন্নদুনা ভাইরস অসি থিজিনবগী থবক তৌরি। “জনুৱারিদা ভাইরস অসি তেস্ত তৌনবা লেব অমখক লৈরম্বদগী ভারত্তা হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংনা মীয়ামদা পাক শন্না তেস্ত তৌবা ফংহন্নবা লেব ১২০০ হেন্না লৈরে হায়না মহাক্না মখা তাখি। ভারতকী হীদাক শারিবশিংনসু লৈবাক ১৪০দা ভারতনা হাইদ্রোক্সিক্লোরোক্বিন সপ্লাই তৌবা ঙমহল্লি।”
হকশেল অমসুং অতোপ্পা তঙাই ফদবা লমশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবদা হকশেল মন্ত্রীশিংনা য়ানবা পুরকখ্রে।

Ministry of Health and Family Welfare
Turning Crisis into opportunity- Dr. Harsh Vardhan discusses bilateral Health Co-operation including management of COVID-19 with Australian Health Minister
14 JUL 2020 2:42PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare had a digital interaction with his Australian counterpart Mr. Gregory Andrew Hunt to discuss bilateral Health co-operation, here today.
India and Australia have signed an MoU on co-operation in the field of Health and Medicine on 10th April, 2017. The MoU covers areas of mutual interest like the management of communicable diseases like Malaria and Tuberculosis, mental health and non-communicable diseases, antimicrobial resistance, regulation of pharmaceuticals, vaccines and medical devices and digitization of health infrastructure. The MoU also covers response to public health emergencies like the present COVID pandemic.
At the outset, Dr. Harsh Vardhan expressed deep admiration for Mr. Gregory Hunt for his organization of charity events like a 5 km run for children suffering for autism and raising awareness on juvenile diabetes. Speaking on the need for working together, Dr. Harsh Vardhan outlined that “while Australia has one of the best healthcare systems of the developed world, healthcare in India is one of the fastest growing sectors expected to hit $275 billion mark in the next 10 years. India’s domestic demand is expected to engine the growth regardless of any turbulence in the global economy. India also offers vast opportunities in R&D and medical tourism”. India’s traditional holistic medical systems like Ayurveda and Yoga can help Australia curb obesity and related diseases, he further added.
Dr Harsh Vardhan elaborated on ‘health as a social movement’ approach of Prime Minister Shri Narendra Modi “India’s Universal Healthcare Coverage (under Ayushman Bharat) covers a massive 100 million families; 10 million individuals have benefitted in the last year alone; India is committed to eliminating TB by the year 2025; India has also undertaken efforts for mass screening of non-communicable diseases like hypertension, cancer of breast, lung, throat and mouth, etc; India has also made strides in implementing the Digital Health Blueprint to modernize the health sector and enable streamlined delivery of services to the last citizen; affordable medicines that treat cancer and cardio-vascular ailments and cardiac implants are made available to the poorest of the poor under the (Affordable Medicines and Reliable Implants for Treatment (AMRIT) program.” He also added that the Prime Minister’s “Whole of Government” perspective enabled financial inclusion of 400 million people and transformed their access to healthcare.
Mr. Hunt spoke of the trust Prime Minister Shri Narendra Modi espouses in the international community. Australia’s Universal Telemedicine has helped tackle 19 million cases, so far, he stated. Its focus on health infrastructure through public and private hospitals and approach on mental health issues are models worth emulating, he stated. Acknowledging India’s huge role in supplying inexpensive generic drugs supplying 60% of the world’s medicine, he expanded on how India could help Australia in researching new medicines for rare diseases using Genomics and Stem Cell Technology.
Elaborating upon the role of India’s medical community in containment and management of the pandemic, Dr. Harsh Vardhan noted that India’s medical professionals, paramedics and scientists have played a pivotal role in containing COVID-19. He stated that they are helping in drug discovery and in repurposing of existing drugs. They have also isolated the virus in the early onset of diseases and are engaged in studying the virus using Genome sequencing. “From just one lab to test the virus in January 2020, India now has more than 1200 labs all across the country facilitating the people in widespread testing, he further added. India’s drug manufacturers have also enabled India to supply Hydroxychloroquin to 140 countries.”
The Health Ministers agreed to continue to jointly work in the area of health and other common interests.