লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ, পঞ্জাব, গুজরাত, উত্তর প্রেদশ, মহারাস্ত্র, ছত্তিসগর, হরিয়ানা অমসুং বিহার স্তেৎশিংগী লম হেক্তর লাখ ৩ রোমদা লোকস্ত কন্ত্রোল ওপরেসন চত্থখ্রে
রাজস্থানগী জিলা ৭, উত্তর প্রদেশকী সিতাপুর অমসুং গোদা জিলাশিং, অমসুং হরিয়ানাগী মহেন্দ্রাগর অমসুং ভিৱানি জিলাশিং অসিগী মফম ২৬তা জুলাই ১২-১৩দা কন্ত্রোল ওপরেসনশিং চত্থখ্রে
14 JUL 2020 2:15PM by PIB Imphal
এপ্রিল ১১, ২০২০দগী হৌদুনা জুলাই ১২, ২০২০ ফাওবা লোকস্ত সর্কল ওফিসরশিং (এল.সি.ও.শিং)না রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ, পঞ্জাব, গুজরাত, উত্তর প্রদেশ অমসুং হরিয়ানা স্তেৎশিং অসিগী লম হেক্তর ১,৬০,৬৫৮দা লোকস্ত কন্ত্রোল ওপরেসন চত্থখ্রে। জুলাই ১২, ২০২০ ফাওবা রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ, পঞ্জাব, গুজরাত, উত্তর প্রদে, মহারাস্ত্র, ছত্তিসগর, হরিয়ানা অমসুং বিহার স্তেৎশিংগী স্তেৎ সরকারনা লম হেক্তর ১,৩৬,৭৮১দা লোকস্ত কন্ত্রোল ওপরেসন চত্থখ্রে।
জুলাই ১২-১৩, ২০২০গী লোন্নবা অহিংদা রাজস্থানগী জিলা ৭ মদুদি বার্মর, জেসলমর, জোধপুর, বিকানের, শ্রীগঙ্গানগর, চুরু, ঝুনঝুনু, অমসুং অলৱর হায়রিবশিংগী মফম ২৬তা, উত্তর প্রদেশকী গোরা জিলাগী মফম অমদা অমসুং হরিয়ানাগী ভিৱানি অমসুং মহেন্দ্রাগর িলাগী মফম ২দা এল.সি.ও.শিংনা কন্ত্রোল ওপরেসনশিং চত্থখি। মসিগী মথক্তা মশা-শাগী স্তেৎ লৌউ-শিংউ বিভাগশিংনা হরিয়ানাগী ভিৱানি অমসুং মহেন্দ্রাগর িলাগী মফম ২দা; অমসুং উত্তর প্রদেশকী সিতাপুর অমসুং গোরা জিলাশিংগী মফম ২দা মশিং য়ামদবা অমদি চাইথোক্লগা লৈবা কৌজেংশিংদা জুলাই ১২-১৩, ২০২০গী লোন্নবা অহিংদা কন্ত্রোল ওপরেসনশিং চত্থখি।
হৌজিক রাজস্থান, গুজরাত, মধ্য প্রদেশ, অমসুং উ্তর প্রদেশকী স্তেৎশিংদা স্প্রে য়াওবা গারিগা লোয়ননা কন্ত্রোল তীম ৬০ মথৌ তৌরি অমসুং কেন্দ্র সরকারগী পর্সনেল ২০০ হেন্না লোকস্ত কন্ত্রোল ওপরেসনশিংদা শীজিন্নরি। মসিগী মথক্তা স্প্রেগী খুৎশু-খুৎলাই ২০ ঙসি ভারত্তা য়ৌরকখ্রে অমসুং লোকস্ত কন্ত্রোলগীদমক শীজিন্নখ্রে। লাকশিনবগী চাং হেনগৎনবা, অহেনবা গারি ৫৫ লৈশিনখ্রে অমসুং লোকস্ত কন্ত্রোলগীদমক শীজিন্নখ্রে।
মখা তানা, অৱাংবা উ-পাম্বীশিং অমসুং মী চংবদা খুদোংচাদবা মফমশিংদা তিলহীদাকশিং কাপথোক্তুনা কৌজেং লাকশিন্নবা রাজস্থানগী বার্মর, জেসলমের, বিকানের, নাগোর অমসুং ফালোদিদা দ্রোন ১৫গা লোয়ননা কম্পনি ৫ থাজিনখ্রে। কৌজেং লাকশিন্নবা দ্রোনশিং শীজিন্নবা অহানবা লৈবাক ভারতনা ওইরি। মথৌ তাবগী মতুং ইন্না রাকাস্ধানগী সেদ্যুল দেজর্ত এরিয়াগীদা শীজিন্ননবা বেল হেলিকোপ্তর অমা দিপ্লোই তৌখ্রে। ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সনসু এম.আই.-১৭ হেলিকোপ্তর অমা শীজিন্নদুনা এন্তি-লোকস্ত ওপরেসনশিংগী চাংয়েংশিং তৌখ্রে।
গুজরাত, উত্তর প্রদেশ, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র, ছত্তিসগর, বিহার অমসুং হরিয়ানাদা মহৈ মরোং থোইদোক্না অমাং অতা থোকপগী পাউ লৈতে। অদুম ওইনমক রাজস্থানগী জিলা খরদা মহৈ-মরোং খরা অমাং অতা থোকপগী পাউ লাক্লি।
রাজস্থানগী বার্মর, জেসলমর, জোধপুর, বিকানের, ঝুনঝুনু, শ্রীগঙ্গানগর, অলৱর অমসুং চুরু জিলাশি; উত্তর প্রদেশকী সিতাপুর অমসুং গোনদা জিলা অমসুং হরিয়ানাগী ভিৱানি অমসুং মহেন্দ্রাগর িলাদা মপুং ফাদ্রিবা লৈ মচুগী কৌজেং অমসুং মপুং ফারবা হঙ্গাম মপালগী কৌজেংগী শঙ্গু লৈরি।
১. য়ু.পি.গী গোনদা জিলাগী য়াকুবপুর তহসিল কর্নলগঞ্চদা লোকস্ত কন্ত্রোল চত্থবা
২. হরিয়ানাগী অলৱরগী রামগরদা কন্ত্রোল ওপরেসন চত্থবা
৩. রাজস্থানগী চিৱারাদা কন্ত্রোল ওপরেসন চত্থবা
৪. রাজস্থানগী কসানিদা কৌজেং শীখিবা

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Locust control operations carried out in around 3 lakh hectares area in Rajasthan, Madhya Pradesh, Punjab, Gujarat, Uttar Pradesh, Maharashtra, Chhattisgarh, Haryana and Bihar
During 12th -13th July, control operations were carried out at 26 places in 7 districts of Rajasthan, Sitapur and Gonda districts of Uttar Pradesh, and in Mahendragarh and Bhiwani districts of Haryana
14 JUL 2020 2:15PM by PIB Delhi
Starting from 11th April, 2020 till 12th July, 2020, control operations have been done in 1,60,658hectares area in States of Rajasthan, Madhya Pradesh, Punjab, Gujarat, Uttar Pradesh and Haryana by Locust Circle Offices (LCOs). Till 12thJuly, 2020, control operations have been done in 1,36,781hectares area in States of Rajasthan, Madhya Pradesh, Punjab, Gujarat, Uttar Pradesh, Maharashtra, Chhattisgarh, Haryana and Bihar by State Governments.
In the intervening night of 12th-13th July, 2020; control operations were carried out at 26 places in 7 districts viz.Barmer, Jaisalmer, Jodhpur, Bikaner, Sriganganagar, Churu, Jhunjhunu and Alwar of Rajasthan, 1 place in Gonda district of Uttar Pradesh and at 2 places in Mahendragarh and Bhiwani districts of Haryana by LCOs. Besides this, respective State Agriculture Department/s also carried out control operations at 2 places in the districts of Bhiwani and Mahendragarh in Haryana and 2 places in the districts of Sitapur and Gonda in Uttar Pradesh, in the intervening night of 12th-13th July, 2020 against small groups and scattered population of locusts.
Presently 60 control teams with spray vehicles are deputed /deployed in State of Rajasthan, Gujarat, Madhya Pradesh and Uttar Pradesh and more than 200 Central Government personnel are engaged in locust control operations. In addition, 20 spray equipments have been received and are deployed for locust control. To strengthen the control capacity, 55 additional vehicles have also been purchased and deployed for locust control.
Further, 5 companies with 15 drones are deployed at Barmer, Jaisalmer, Bikaner, Nagaur and Phalodi in Rajasthan for effective control of locusts on tall trees and in inaccessible areas through spraying of pesticides. A Bell helicopter has been deployed in Rajasthan for use in Scheduled Desert Area as per the need. Indian Air Force also has conducted trials in anti-locust operation by using a Mi-17 helicopter.
No significant crop losses have been reported in the States of Gujarat, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Maharashtra, Chhattisgarh, Bihar and Haryana. However, some minor crop losses have been reported in some districts of Rajasthan
Swarms of immature pink locusts and adult yellow locusts were active in Barmer, Jaisalmer, Jodhpur, Bikaner, Jhunjhunu, SriganganagarAlwar and Churu districts of Rajasthan; Bhiwani, and Mahendragarh districts of Haryana and Sitapur and Gonda districts of Uttar Pradesh .
1. Control operation at Yakubpur Tehsil Karnekganj in Gonda district, UP
2. Control operation at RamgarhAlwar in Haryana
3. Control operation at Chirawa, in Rajasthan
4. Locust mortality at Kasani in Rajasthan