রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
লম্বী-থোং মন্ত্রালয়না রাজ্যশিংদা লম্বী শেম্নবা অমসুং রিহেবিলিতেসনগী ইক্বীপমেন্তশিং অমসুং হেভী অর্থ মুভিং মেছিনশিংগী রেজিস্ত্রেসন/দ্রাইভিং লাইসেন্স পীদনবা পাওতাক পীখ্রে
13 JUL 2020 8:37PM by PIB Imphal
রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱেজনা হেভী রোদ শেম্নবগী মেছিনরী অসি মোতোর ভিহিকল অমা নত্তে অমসুং এম.ভি, এক্তকী মখাদা লৈবা নত্তে হায়না শেংদোকখ্রে। মন্ত্রালয় অসিনা রাজ্যশিং অমসুং যুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা হায়রিবা মেছিনশিং অসিগী ওইনা রেজিস্ত্রেসন তৌহন্দনবা অমসুং লাইসেন্স পীদনবা হায়খ্রে।
রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী ত্রান্সপোর্ত বিভাগশিংদা ইবা চেরোল অমদা মন্ত্রালয় অসিনা সেন্ত্রেল মোতোর ভিহিকল রুল্স(সি.এম.ভি.আর.), ১৯৮৯গী মখাদা কোল্দ রিসাইক্লিং মেছিনশিং অমসুং সোইল ইস্তেবিলাইজেসন মেছিন(লম্বী শেম্বা অমসুং রিহেবিলিতেসন ইক্বীপমেন্ত) রেজিস্তর তৌবগী ৱাফম থাঙ্গৎখিবা লম্বী শেম্নবগী অমদি রিহেবিলিতেসন ইক্বীপমেন্তকী মতাংদা রিপ্রজেন্তেসন কয়া অমা ফংখিবা অদুগী মতাংদা পাওদমখি।
রিপ্রজেন্তেসন অসিনা কোল্দ মিল্লিং মেছিনশিং অসি এসফাল্তকী মচাকশিং অসি অমুক হন্না ফগৎহন্নবগীদমক্তা লৈরিবা বিতুমিনস পেভমেন্ত অসিগী মথক থংবা লৈমায় অসি কন্ননবা শিজিন্নৈ অমসুং মখোয়শিং অদু অপুনবা অমসুং বিতুমেন অদু কনবদা শিজিন্ননবা অমসুং মাইনিং অমসুং ক্রশিং তৌবগী মমলশিং অদু কন্ননবা অমু হন্না শিজিন্নৈ। মসিদা নত্তনা শুংদোক্লবা বিতুমেন অদু ফোরেক্স অদু কনবা বিতুমিনস ওইবদগী কল্লি।
মসিদা নত্তনা, এম্প্লোয়রনা কন্সেসনরদা পীরবা থবক অসি পীরিবা পরিংগী পনখৈ অদুগী মনুংদা লৈ। মরম অসিনা, মসিগী ইক্বিপমেন্ত অসি নিংথিজনা খংলবা মফমদা থবক তৌই। মখা তানা মথক্তা পল্লিবা ইক্বীপমেন্ত অসি থবক তৌবা ঙম্বগী খোংজেল অসি পুংদা কি.মি. ৫-১০ ফাওবা ওই অমসুং মসিগী ইক্বীপমেন্তশিং অসি ত্রেলরসইংদগী তৌরগা ৱর্ক সাইত্তা থবক পাংথোকহল্লি।
ঐচ.ই.এম.এম. ইক্বীপমেন্ত অমসুং মখোয়না পাংথোকপা থবকশিংগী ওইবা হেভী অর্থ মুভিং মেছিনরীজ (ঐচ.ই.এম.এম.)গী রিপ্রজেন্তেসন অসিদা রেজিস্ত্রেসন তৌবগী ৱাফম থাঙ্গৎখি। ঐচ.ই.এম.এম.না অসিগুম্বা দম্পরশিং, পোলোদরশিং, শোভেলশিং, দ্রীল মস্তরশিং, বুলদোজরশিং, মোতোর গ্রেদর অমসুং নুং থুগাইনবশিং অসি “ওফ দি রোদ”কী কাংলুপকী মওংদা খাইদোক্তুনা হায়না থবক পাংথোকহনবা অমসুং মাইনশিংগী মেনেজরশিংনা নিংথিনা শিল-লাংবা, য়েংশিনবা অমসুং শেন্নবগী মখাদা লৈবা মাইনগী পনখৈগী মনুংদা থবক পাংথোকই অমসুং নিংথিনা শিল-লাংই।
মোতোর ভিহিকলগী অমগী ৱাফম অসি নিংথিনা য়াত্থোক্নবা মন্ত্রালয় অসিগী ই-পাও অসিনা মোতোর ভিহিকল এক্ত, ১৯৮৮কী সেক্সন ২(২৮)দা ৱাখল চিশিল্লি, মসিদা মোতোর ভিহিকল হায়বগী ৱাহন্থোক্তি মেছিন অমা হেক্তগী মওংদা শেমগৎপা ভিহিকলনা লম্বিদা শিজিন্ননবা য়াবা নত্রগা য়াদবা, মদুদা মনুং নত্রগা মপালগী সোর্স অমদগী নত্রগা চেসিস অমদগী ইঙ্গিৎ পীদুনা বোদি শমদবা অমদি ত্রেলর হাপ্তনা থৌবা/ইনবা চৎপগী পাৱর পুথোকপা ঙম্বা হায়বনি; অদুম ওইনমক ফিক্স তৌরবা রেলশিং নত্রগা তোপ-তোপ্পা মওংদা চৎপা ভিহকল অদু শুপ্নতগী ফেক্তরী অমদা মরি লৈনবা মফমদা শিজিন্ননবগীদমক্তা ক্যুবিক সেন্তিমিতর কুনমঙাদগী হেন্দনা মপাঙ্গল লৈবা ইঞ্জিন পানবা কাংখোং মরী পানবা গারী অমা নত্রগা ভিহিকল গারী য়াওদে।
দ্রাইভিং লাইসেন্সকী ওইনা ভিহিকল অদু থৌনবগীদমক্তা মঙোন্দা ওথোরাইজ তৌবা লাইসেন্স অমা হেক পায়দবা তারবদি মীয়াম তিনবা মফমদা মীওই অমত্তনা গারী থৌবা য়োরোই হায়না মোতোর ভিহিকল এক্ত, ১৯৮৮কী সেক্সন ৩(১)দা হায়রি; অমসুং সেক্ন ৭৫গী সব-সেক্সন(২)গী স্কীম অমগী মখাদা মশাগী শিজিন্ননবা ৱাইবা নত্তবা নত্রগা শান্দোকপা মোতোর কেব নত্রগা মোতোর সাইকল নত্তনা মীওই অমত্তনা মাগী দ্রাইভিং লাইসেন্সতুদা তৌনবা হায়দবা ত্রান্সপোর্তকী গারী অমত্তা থৌবা য়ারোই।
মন্ত্রালয় অসিনা হায়খি, থোকখ্রিবা অসি সি.এম.ভি.আর.-তি.এস.সি.গী ৫৬শুবা মীফমদা খন্নখ্রে, মোতোর ভিহিকল এক্ত, ১৯৮৮কী দিফিনিসন্দা য়াওদবা অমসুং মেছিন অসি অয়াবা পীবগী য়াওদবা কোল্দ মাইনিংগী মেছিন, কোল্দ রিসাইক্লর অমসুং সোইল স্তেবিলাইজরগী মতাংদা ৱাফম পুথোকখি।
মান্নবা পরিংদা ঐচ.ই.এম.এম.না দম্পরশিং, পেলোদরশিং, দ্রীল মাস্তর, বুলদোজরশিং, মোতোর গ্রেদর অমসুং নুং থুগাইনবা অসি মোতোর ভিহিকল এক্ত ১৯৮৮কী মখাদা য়াওদে অমসুং মোতোর ভেহিকল এক্ত ১৯৮৮কী দিফিনিসন্দা রেজিস্তর তৌহল্লোইদবনি।

Ministry of Road Transport & Highways
Road Ministry advises States to not to insist upon Registration/Driving Licence for Road Building and Rehabilitation equipments and Heavy Earth Moving Machineries.
13 JUL 2020 8:37PM by PIB Delhi
Ministry of Road Transport and Highways has clarified that the heavy road making machinery is not a motor vehicle, and is not covered under MV Act. The Ministry has requested the States and UTs to not to insist upon registration and driving licence for these machines.
In a letter addressed to the Transport departments of all the States and UTs, the Ministry has informed that it has received a number of representations regarding Road Building and Rehabilitation Equipment, wherein concern regarding registration of cold recycling machines and soil stabilization machine (road building and rehabilitation equipment) under Central Motor Vehicle Rules (CMVR), 1989 has been raised.
The representations have clarified that Cold milling machines are used to salvage the crust of the existing bituminous pavement to recover the asphalt material and re-use them to conserve aggregate and bitumen and save the associates costs of mining and crushing. Also the extracted bitumen leads to saving of bituminous thus saving of forex.
Also, the work awarded to the concessionaire by the employer is within a given range of chainage. Therefore, these equipment work in a defined region. Further, the operating speed of the above mentioned equipment is 5-10 kmph and these equipment are deployed at the work site through trailers.
The representation regarding Heavy Earth Moving Machineries (HEMM) - wherein concern regarding registration of HEMM equipment and their operation has been raised. HEMM such as Dumpers, Payloaders, Shovels, Drill Master, Bulldozers, Motor Grader and Rock breakers are also categorised as "OFF THE ROAD" operated and maintained within mine boundary under sole management, supervision and control of Mines Manager and never used outside mine boundary.
The Ministry's communication draws attention to section 2(28) of the Motor Vehicles Act, 1988 for the definitfon of a Motor Vehicle, which says a Motor Vehicle means any mechanically propelled vehicle adapted for use upon roads whether the power of propulsion is transmitted there to from an external or internal source and indudes a chasis to which a body has not been attached and a trailed; but does not include a vehicle running upon fixed rails or a vehicle of a special type adapted for use only in a factory or in any other enclosed premises or a vehicle having less than four wheels fitted with engine capacity of not exceeding twenty-five cubic centimeters.
Section 3(1) of the Motor Vehicles Act, 1988 for necessity for driving licence says, no person shall drive a motor vehicle in any public place unless he holds an effective driving licence issued to him authorising him to drive the vehicle; and no person shall so drive a transport vehicle, other than a motor cab or motor cycle, hired for his own use or rented under any scheme made under sub-section (2) of section 75 unless his Driving Licence specifically entitles him so to do.
The Ministry said, the issue had been discussed in the 56th meeting of the CMVR-TSC wherein it was opined that cold milling machine, cold recycler and soil stabilizers are not covered under the definition of the Motor Vehicles Act, 1988 and that the type approval of the machine is also not made.
On the similar lines HEMM such as Dumpers, Payloaders, Shovels, Drill Master, Bulldozers, Motor Grader and Rock breakers are not covered under the definition of the Motor Vehicles Act, 1988 and may not be insisted for registration under the Motor Vehicles Act, 1988.