হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা. হর্শ বর্ধন্না ছত্তারপুরগী সরদার পতেল কোবিদ ক্যের সেন্তর অমসুং হোস্পিতালদা চৎখ্রে
মেদিকেল স্তাফ অমসুং আই.তি.বি.পি. পর্সনেলনা থৱায় য়াওনা অমসুং কত্থোকপগা লোয়ননা মথৌ তৌবা অদু থাগৎখি
12 JUL 2020 5:08PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী মন্ত্রী, দা. হর্শ বর্ধননা ন্যু দিল্লীগী ছত্তারপুরগী সরদার পতেল কোবিদ কেয়র সেন্তরদা (এস.পি.সি.সি.সি.) ঙসি চত্তুনা সেন্তর অসিগী কোবিদ-১৯ লাকশিনবগী ফীভম অদু য়েংশিনখ্রে। ফমুং ১০,২০০ লৈবা “সর্দর পতেল কোবিদ ক্যের সেন্তর” অসি দিল্লীগী ছত্তর্পুরগী রাধা স্বামি সতসঙ বীস (আর.এস.এস.বি.)দা কেন্দ্র অমসুং দিল্লী সরকারনা পুন্না চুংশিন্নদুনা লাকশিন্নবা খোংথাং কনখৎনবগী শরুক অমা ওইনা শেমগৎখি।
ফেসিলিতী অসি চত্তুনা অমসুং কুপ্না য়েংশিনখিবা অসিদা দা. হর্শ বর্ধননা স্তোরশিংদা ইন্সপেক্সন অমা চৎপগা লোয়ননা আর.এস.এস.বি.গী চাক থোংফম অদু য়েংশিনখি। হেল্থক্যের ফেসিলিতী অসিনা সেন্তর অসিদা লৈরিবা অনাবা মীওইশিংগী ইম্ম্যুনিতী কনখৎনবা নেচরোপেথী অমসুং অয়ুর্বেদাগী প্রোতোকলশিং ঙাকনা চৎলি। দাইতিসিয়নশিগী পাউতাক্কী মতুং ইন্না মখোয়বু অয়ুক্তা অয়ুর্বেদিক কধা পীরবা মতুংদা চাক পীজৈ অমসুং শঙ্গোমদা য়াইঙং হাপ্লগা পীথক্লগা নোংমদু লোইশিল্লি। পি.পি.ই. শেৎলবা মতুংদা হকশেল মন্ত্রীনা অনাবা মীওই ১২গা লোয়ননা ৱারী ৱাতাই শাখি অমসুং সেন্তর অসিদা মখোয়না ফংলিবা খুদোংচাবশিং অমসুং হেল্থক্যেরগী মথক্তা মখোয়গী হকশেলগী ওইবা মতাংদসু হাংখি। তোইলেৎশিংগী ফীভম বাওনা সেনিতেসন অমসুং হাইজিনগী মতাংদসু মহাক্না হাংখি। ক্যের অসিদা ফংলিবা অসিগী মতাংদা অনাবা মীওইশিংনা অপেনবা ফোঙদোকখি। দা. হর্শ বর্ধননা নর্সিং স্তেসিনশিংদসু চৎখি অমসুং সেন্তর অসি চল্লাইবদা মথৌ তৌরিবা সেনিতেসন ৱার্করশিং বাওনা কত্থোকপগা লোয়ননা থৱায় য়াওনা মথৌ তৌরিবা দোক্তরশিং, নর্সিং স্তাফবু থাগৎপা ফোঙদোকখি।
লায়না অসি নারুবদগী ফগৎলক্তুনা হৌজিক সেন্তর অসিদা মথৌ তৌরিবা কোবিদ ভোল্যুন্তীর ৩০গা লোয়ননা দা. হর্শ বর্ধননা ৱারী শাখি। মখোয়বু ‘কোবিদ লান্মী” কৌদুনা মহাক্না মখোয়গী কত্থোকপা অমসুং থৱায় য়াওনা হোৎনবা অসিবু থাগৎখি। সেন্তর অসি লিংখৎপা অমসুং নুমিৎ খুদিংগী চল্লাইবদা মতেং পাংলিবা মীওইশিংবুসু মহাক্না থাগৎখি। সেন্তর অসিগী তোপ-তোপ্পা মগুন অদুদি ফমুংশিং, ওক্সিজেন সিলিন্দরশিংগী মতেং পাংবগী খুত্থাংদা মখল কয়াগী দোনেসন তৌরিবা মীয়াম অমসুং দোনরশিংনা মতেং পাংবা অসিনি।
কেন্দ্রগী হকশেলগী মন্ত্রীদা ফেসিলিতী অসিগী মতাংদা পাউদমখিবদা, এস.পি.সি.সি.সি.দা লৈরিবা ফমুং ১০২০০গী মনুংদা হৌজিক্কী ওইনা ২০০০ শীজিন্নরি হায়না মঙোন্দা পাউদমখি। মসিদা এনক্লোজর ৮৮ লৈবদা অমদা ফমুং ১০০-১১৬ থারি লোয়ননা নর্সিং স্তেসন অমনা এনক্লোজর অনি য়েংশিল্লি। ঙসি ফাওবদা, এস.পি.সি.সি.সি.দা এনক্লোজর ২০ অমসুং নর্সিং স্তেসন ১০ শেম্বা লোইদুনা লৈরে। মসিগী ফমুং ১০%না ওক্সিজেন য়াওবা দেদিকেতেদ কোবিদ হেল্থ সেন্তর (দি.সি.ঐচ.সি.) ওইরি। ঙসি ফাওবদা অনাবা মীওই ১২৩ এদমিদ তৌরকপগী মনুংদা ৫না কো-মোর্বিদিতীশিং লৈবা ওইবনা অহেনবা মীৎয়েং চংনবা হোস্পিতালশিংসা হোংদোকখ্রে।
হেল্থক্যের ফেসিলিতী অসিদা ইন-হাউস সাইকোলোজিকেল কাউন্সিলিং অমসুং সাইকিয়াত্রী সর্ভিসশিং নিমহান্সকী ত্রেন তৌরবা কাউন্সেলরশিংনা পীরি। অনাবা মীওইশিংগী মেদিতেসন অমসুং য়োগ সেসনশিং পাঙথোক্লি অমসুং রিফরেল হোস্পিতাল, আই.তি.বি.পি.না তেলিমেদিসিন সপ্পোর্ত ফংহল্লি। দি.সি.ঐচ.সি.দা লৈরি ইন-হাউস মেদিকেল স্পেসিএলিস্ত পুম্নমক আই.তি.বি.পি.দগী: এনক্লোজর অমদা দোক্তর ১, স্তাফ নর্স ২ অমসুং পেরামেদিক্স ৩না সিফ অমদা পুরি। মেদিকেল তীম অসি নুমিৎ ৮গী মতুংদা ক্বারন্তিন তৌনবা থাই অমসুং মখোয়বু শিন্নবা অনৌবা স্তাফ লাকই। লোয়ননা মেদিকেল পর্সনেলগী চাদা ১০দি কন্তিনজেন্সী রেসর্ব ওইনা থম্মী।
কোবিদ সেন্তর অসিনা লৌখৎলিবা চেকশিন থৌরাংগী থাক অসি দা. হর্শ বর্ধননা অপেনবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়, “ লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা কোবিদ-১০ লান্থেংন্নবা ইকাইখুম্নরিবা প্রধান মন্ত্রীগী মীৎয়েং মখাদা লেপ্পা লৈতনা পব্লিক হেল্থক্যের ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহল্লি”। দিল্লী দিস্ত্রিক্ত ওথোরোতীশিং অমসুং আই.তি.বি.পি. পর্সনেলনা নুমিৎ ১০নিগী অতেনবা মতমগী মনুংদা পুন্না হোৎনখিবনা মরম ওইরগা ফেসিলিতী অসি শাবা ঙম্বনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। আই.তি.বি.পি. অমসুং বি.এস.এফ.কী দোক্তরশিংনা কতথোকপগা লোয়ননা মথৌ তৌবা অসি থাগৎলদুনা মহাক্না হায়, “ দেদিকেতেদ বেসিক ক্যের লাইফ সপ্পোর্ত এমব্যুলেন্স ১০, এক্স-রে, ওক্সিজেন সিলিন্দরশিং, বি ফাসিক দিফিব্রিলেতর কমপ্লেৎ, পল্স ওক্সিমিতরশিং, সক্সন মেছিনশিং অমসুং বি.আই. পি.এ.পি. মছিন অমসুং অতৈ অতোপ্পা মেদিকেল ইক্বিপমেন্ত য়াওবা মেসিকেল ফেসিলিতীগা লোয়ননা সেন্তর অসিনা কোবিদ-১৯ মায়োক্নবা ঙম্নবা শেম শাবা লোইবা অসি শীংথানিংঙাই ওই"সুং পি.এ.পি. ম, সক্সন মেঢ়দরথাগঃা. িসললিবা ম
হাক্কী খোংচৎকী মতুংদা মিদিয়া ব্রিফিংদা দা. হর্শ বর্ধননা হায়, “পাক শন্না তেস্তিং তৌবা, সর্বিলেন্স, খুদক্তা করম্বা লায়েং পীগদগে খনবা ঙম্বা অমসুং কেসশিংগী ক্লিনিকেল মেনেজমেন্তগী খুত্থাংদা ঙন্না খঙদোকপা ঙম্নবা ভারতকী ক্লিনিকেল প্রোতোকলনা পান্দম থমলি। মসিনা মরম ওপিরগা শীখিবা কেসকী চাং ২.৬৬% ওইদুনা খ্বাইদগী নেম্বা ওইরি। ঐখোয়না মায় পাকপা অসি অনাবা মীওই লাখ ৫.৩ হেন্না ফহনখিবগা লোয়ননা ফগৎলকপগী চাং ৬৩% য়ৌবা অসিনা উৎলি।” মহাক্না মখা তারদুনা হায় ঐখোয়না অনলোক ২.০ মখা চত্থরকপা অসিগা ইরোইননা ঐখোয় পুম্নমক্না “খ্ন্নাইগী হীদাক” - “গজ অনিগী অরাপ্পা থম্বা” অসি ঙাকনা চৎপা অমসুং ঐখোয় খুদিংমক্না কোবিদকা চান্নবা লমচৎ শাজৎ ঙাকপা অসি মরু ওই।
এস.পি.সি.সি.সি.গী খোংচৎ অসিদা দা. হর্শ বর্ধনবু দা. বি. এম. মিশ্রা, দি.এম. (সাউথ দিল্লী), এসঐচ. এনন্দ স্বারুপ, আই.জি. (আই.তি.ব.পি.), দা. প্রশান্ত মিশ্রা, কম্মান্দেন্ত বেজ কেম্পনা লোয়নরকখি। দিস্ত্রিক্ত ওথোরিতীশিং আই.তি.বি.পি. অমসুং বি.এস.এফ.তগী অতৈ অতোপ্পা পর্সনেল অমসুং রাধা স্বামি সতসঙ বীসতগী মীহুৎশিংসু খোংচৎ অসিদা শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh Vardhan Visits Sardar Patel COVID Care Centre & Hospital at Chhattarpur
Commends the dedication and selfless service of medical staff and ITBP personnel
12 JUL 2020 5:08PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health & Family Welfare, visited the Sardar Patel COVID Care Centre (SPCCC) at Chhattarpur, New Delhi here today and reviewed the status of COVID-19 management at the Centre. A 10,200-bedded “Sardar Patel COVID Care Centre” has been developed at Radha Soami Satsang Beas (RSSB) in Chhatarpur, Delhi as part of coordinated efforts of the Centre and Delhi Government to bolster the containment measures.
During his visit and detailed review of the facility, Dr. Harsh Vardhan visited the kitchen area of RSSB followed by an inspection of Stores. The healthcare facility follows naturopathy and protocols of Ayurveda for boosting immunity of the in-patients at the Centre. They are given Ayurvedic Kadha in the morning followed by meals as advised by dieticians and the day ends with milk with turmeric. After donning the PPE, the Health Minister interacted with nearly 12 patients and inquired about their health and wellbeing, in addition to the facilities and healthcare that they receive at the centre. He also inquired about the sanitation and hygiene maintenance including the upkeep of the toilets. The patients expressed satisfaction at the care they are receiving. Dr Harsh Vardhan also visited the Nursing Stations and lauded the selfless work and dedicated services being provided by the doctors, nursing staff and all others, including the sanitation workers, who are engaged in operation of this Centre.
Dr Harsh Vardhan also interacted with the 30 COVID volunteers who have themselves recovered from the infection and are now offering their services at the Centre. Calling them “COVID Warriors”, he thanked them for their contribution and dedication. He also thanked all those who have donated to the setting up and everyday operation of the centre. A unique feature of the Centre is that it has been supported by donations from the community and donors, in kind, donation and support through beds, oxygen cylinders etc.
In a briefing to the Union Health Minister about the facility, he was informed that out of 10200 beds which are ready at SPCCC, right now 2000 are in use. There are 88 enclosures each with 100-116 beds capacity with two enclosures supervised by 1 Nursing Station. As on date, SPCCC is ready with 20 Enclosures and 10 Nursing Stations. 10% of the beds comprise the Dedicated COVID Health Centre (DCHC) with oxygen support. As on date, 123 patients are admitted out of which 5 patients with co-morbidities have been shifted to hospitals for tertiary care.
At the healthcare facility, in-house psychological counselling and psychiatry services are being provided by NIMHANS trained counsellors. Meditation and Yoga sessions for the patients are conducted and Telemedicine support is being provided by Referral Hospital, ITBP. In-house Medical Specialists all from ITBP are available for DCHC: 1 Doctor, 2 Staff Nurses and 3 Paramedics for each enclosure in one shift. The Medical Team is sent for quarantine after 8 days and new staff comes to replace them. Also, 10 percent of medical personnel are kept as contingency reserve.
Dr Harsh Vardhan expressed satisfaction at the level of preparedness of the COVID Centre. He said, “Under the continued guidance of Hon’ble Prime Minister, we have ramped up the public healthcare infrastructure across the country to combat COVID-19”. He commended the coordinated efforts of the Delhi district authorities and ITBP personnel which resulted in building this facility in a record ten days. Appreciating the selfless work of the doctors of ITBP and BSF, he said, “It is remarkable to see that the Centre is ready to deal with the COVID-19 patients with medical facilities which include ten Dedicated Basic Care Life Support Ambulances, X-Ray, Oxygen Cylinders, Bi PHASIC Defibrillator complete, Pulse Oxymeters, Suction Machines and BI PAP machine along with other medical equipment.”
While briefing media after his visitation, Dr Harsh Vardhan said, “India’s Clinical Protocol has focused on early detection through widespread testing, surveillance, prompt triaging and clinical management of cases. This has resulted in one of the lowest Case Fatality Rate of 2.66%. Our success can be seen in the Recovery Rate which is almost 63% with more than 5.3 lakh patients recovered.” He added that as we proceed further into Unlock2.0, it is critical to ensure that all of us rely on the “Social Vaccine” – “Do Gaj ki Doori” and each one of us must follow COVID appropriate behaviour.
In this visit to SPCCC, Dr. Harsh Vardhan was accompanied by Dr. B M Mishra, DM (South Delhi), Sh. Anand Swaroop, IG (ITBP), Dr. Prashant Mishra, Commandant Base Camp. District authorities, other personnel from ITBP and BSF and representatives from Radha Soami Satsang Beas were also present during the visit.