Ministry of Home Affairs
Union Home Minister, Shri Amit Shah participates in the nationwide tree plantation drive of the CAPFs at CRPF Camp, Gurugram
“I applaud our CAPFs and pay gratitude to the brave Jawans who are not only providing security to the nation but have also undertaken this massive campaign to plant more than 1.37 crore trees across the country” – Shri Amit Shah
CAPFs not only providing security at airports and railway stations and fighting the scourge of terrorism, but also playing a vital role in the nation's battle against the COVID-19 pandemic - Union Home Minister
Shri Amit Shah says several programmes being run on environmental protection but only tree plantation can check pollution and save the Earth
We are on a strong pedestal in the fight against Corona under the leadership of Prime Minister with the motto ‘One People, One Thought, One Nation’
Prime Minister Shri Narendra Modi cautioned the world against over exploitation of Nature and the world accepted the Modi formula in the Paris declaration on tackling climate change – Union Home Minister
12 JUL 2020 2:08PM by PIB Delhi
The Union Home Minister, Shri Amit Shah planted a sapling of the ‘peepal’ tree at the Central Reserve Police Force (CRPF) Campus in Gurugram today to mark launch of the CAPFs nationwide tree plantation drive undertaken by the Central Armed Police Forces (CAPFs). Speaking on the occasion, Shri Amit Shah said, “I applaud our CAPFs and pay gratitude to the brave Jawans who are not only providing security to the nation but have also undertaken this massive campaign to plant more than 1.37 crore saplings of long lasting trees across the country.” He said the CAPF personnel are not only providing security at various locations across the country such as airports, and railway stations and fighting the scourge of terrorism, but are also contributing in the nation's battle against the COVID-19 pandemic. Paying tributes to the more than 31 CAPF Coronoa Warriors who have lost their lives to the pandemic, the Home Minister said their sacrifice will not go in vain and the contribution of the CAPFs will be etched in gold when the battle against COVID19 is recalled.
Shri Amit Shah said this tree plantation campaign is being undertaken at a time when the world is faced with this pandemic. He said the battle against COVID-19 is being carried out under the leadership of the Prime Minister, Shri Narendra Modi with people's participation. Today India is leading a successful fight in managing the pandemic in the country.At a time when the health services of even the most developed countries were collapsing under its impact, the whole world was concerned how would India, - such a big densely populated country with a federal structure, fight this pandemic, but today the most successful fight against this pandemic has been fought in India under the leadership of the Prime Minister, Shri Narendra Modi. The Union Home Minister said we are on a strong pedestal in the fight against COVID-19 under the leadership of the Prime Minister with the motto ‘One People, One Thought, One Nation’.
The Home Minister said across the world only governments are fighting this pandemic, but here in India, 130 crore people besides State Governments are united in fighting this threat. Nowhere across the country is there is a state of panic, in fact we are committed in facing this challenge and are resolute in overcoming this pandemic. In this fight, our CAPFs are playing a very important role, - whether it be markets, railway stations, whether state governments have sought support in managing crowded places or the local police have sought the support of our security forces in enforcing the lockdown, the Jawans of our security forces have not been found wanting. They have set an example before the nation and the world by being alert during deployment on COVID-19 duty, without bothering for their own life and safety.
The Union Home Minister said that the nationwide CAPF tree plantation drive has set a target of 1.37 crore saplings. Shri Amit Shah, quoting from an ancient Hindu text, said a tree is worth more than ten sons.
दशकूपसमावापी, दशवापीसमोह्रदः।
दशह्रदसमोपुत्रो, दशपुत्रसमोद्रुमः।।
[A pond is equal to 10 wells, a lake equal to ten ponds;
One son is worth ten lakes and one tree is worth ten sons]
Shri Amit Shah said we should harness natural resources and not exploit them. He said our sages had long ago emphasised that one must not exploit Nature but instead must support Nature. However, today due to consumerism, this balance has been disturbed and as a result we are facing the challenges of Climate Change and Global Warming. Due to exploitation of Nature, the ozone layer is depleting. We are emitting more carbon di-oxide and carbon mono-oxide into the environment and without the ozone layer life is not possible.
Emphasizing on the important role played by trees in reducing pollution, Shri Amit Shah said that various varieties of saplings have been chosen in this plantation drive such as peepal, jamun, neem, vatavriksh, burgud based on their oxygen giving capability and abilities to survive in different seasons. He said several programmes are being run on environmental protection but only tree plantation can check pollution and save the Earth.
Shri Amit Shah said the Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in the Paris World Environment Summit where he cautioned the world against overexploitation of Nature and the world accepted the Modi Formula in the Paris Declaration on tackling Climate Change. As a result of the Prime Minister’s efforts, the International Solar Alliance was set up in India, he said. During Shri Narendra Modi’s tenure as Chief Minister, Gujarat became the first state in India where a separate department was set up on environmental protection. The Prime Minister has also stressed on use of green fuels and has encouraged the use of ethanol blended petrol, Shri Amit Shah said. The Union Home Minister pointed out that various programmes of the Government of India such as 8 crore free cylinders to rural households are also environment friendly. Shri Amit Shah closed his address by saying that the CAPFs must ensure that the tree plantation drive should not be seen as the conclusion. It must be ensured that the saplings are taken care of till they are able to sustain on their own.
On the occasion Shri Amit Shah planted a sapling of the ‘peepal’ tree. The Union Home Secretary, Shri Ajay Kumar Bhalla, DGs of the 7 CAPFs and senior officials were also present. To mark the plantation drive, more than 10 lakh saplings are being planted at various locations of the Central Armed Police Forces (CAPFs) throughout the length and breadth of the country.
Inspired by the vision of the Prime Minister Shri Narendra Modi and under the leadership of the Union Home Minister Shri Amit Shah, the CAPFs (Assam Rifles, BSF, CISF, CRPF, ITBP, NSG and SSB) have initiated this tree plantation drive since February, 2020 with an aim to plant more than 1.37 crore trees during this year. A timetable was drawn up on the appropriate species to be planted in specified sectors and a nodal officer appointed for the purpose. It was decided that as far as possible local species should be planted and at least half of the total plantation be constituted of long lasting trees with a lifecycle of 100 years or more. Besides, care was taken that medicinal and environment friendly trees be preferred.
The tree plantation by the Union Home Minister has inspired commitment of the CAPF personnel towards environmental issues. The tree plantation drive is an initiative of the CAPFs towards Green India and underlines the resolve of the paramilitary forces to protect the environment apart from ensuring internal and external security. These saplings are being planted by the CAPF personnel by contributing voluntary labour. Till 30th June, 2020 more than 20 lakh saplings have been planted by all CAPFs across different regions of the country. The CAPFs will undertake similar campaigns in the years to come.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমিৎ শাহনা গুরুগ্রামদা লৈবা সি.আর.পি.এফ. কেম্পতা সি.এ.পি.এফ.কী লৈবাক শীনবা থুংনা পাংথোক্লিবা উ থাবগী খোঙজং শরুক য়াখ্রে
সি.আর.পি.এফ.না এয়রপোর্তশিং অমসুং রেলৱেজ স্তেসনশিং ঙাকপা অমসুং তেরোরিজম থেংনবা খক নত্তনা, লৈবাক অসিনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা শোক্নরিবা লাল অসিদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি : য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর
অমিৎ শাহনা হায়খি অকোয়বগী ফিবম কন্নবা থবক কয়া পায়খৎলি অদুবু উ থাবা খক্তনা পোল্লুসন লাকশিনগনি অমসুং মালেম অসি কনগনি
‘মীয়াম অমা, ৱাখল্লোন অমা, লৈবাক অমা’ হায়বা পান্দমদা প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা ঐখোয়না কোরোনাগী মায়োক্তা অকনবা লাল থেংনরি
মালেমগী লনশিং কাহেন্না শীজিন্নবগীদমক প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাকশিংদা চেকশিনৱা হায়রি অমসুং অইং-অশাগী খল কাইরকপা থেংননবা পেরিস দিক্লারেসনদা লাউথোকখিবা মোদী ফোর্মুলা মালেম্না য়ারে : য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর
ঐখোয়গী সি.এ.পি.এফ.শিং ঐনা থাগৎলি অমসুং লৈবাক অসি ঙাকপা খক নত্তনা লৈবাক শীনবা থুংনা উ করোর ১ হেন্না থানবা অচৌবা খোঙজং অসি পায়খৎপগীদমক ঐনা জৱানশিং ইকায়খুম্নবা উৎলি : অমিৎ শাহ
12 JUL 2020 2:08PM by PIB Imphal
ঙসি য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমিৎ শাহনা হায়খি লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সেস(সি এ পি এফ)শিংনা এয়রপোর্তশিং অমসুং রেলৱেজ স্তেসনশিং ঙাকপা অমসুং তেরোরিজম থেংনবা খক নত্তনা, লৈবাক অসিনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা শোক্নরিবা লাল অসিদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ঙসি হরিয়ানাগী গুরুগ্রামদা সি.এ.পি.এফকী লৈবাক শীনবা থুংনা পাংথোক্লিবা উ থাবগী খোঙজং হৌদোকপদা হোম মিনিস্তরনা হায়খি লাইচৎ অসিদা সি.এ.পি.এফকী জৱান ৩১ লৈখিদ্রে অমসুং মখোয়গী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎলি। মালেম অসিনা লাইচৎ অসি মায়োক্নরিঙৈ মতমদা উ থাবগী থবক অসি পায়খৎলি।
অমিৎ শাহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লাল শোক্নরি। ঙসিদি ভারতনা মাইপাক্না লাইচৎ অসি থেংনরি। খ্বাইদগী চাউখৎলবা লৈবাকশিং ফাওবা লাইচৎ অসিনা তোরা তুরবা মতম অসিদা মী কুংনা তাবা লৈবাক অমা ওইরিবা ভারতনা কমদৌনা লাইচৎ অসি থেংনবগে হায়বগী মতাংদা মালেম পুম্নমক্না ঙক্নরি। ঙসিদি ভারতনা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা লাইচৎ অসি মাইপাক্না থেংনরি। ‘মীয়াম অমা, ৱাখল্লোন অমা, লৈবাক অমা’ হায়বা পান্দমদা প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা ঐখোয়না কোরোনাগী মায়োক্তা অকনবা লাল থেংনরি।
হোম মিনিস্তরনা হায়খি মালেম শীনবা থুংনা সরকার খক্তনা লাইচৎ অসি থেংনরি অদুবু ভারত্তা মীওই করোর ১৩০ অসিগী মথক্তা রাজ্য সরকারশিংনা লাইচৎ অসি থেংনরি। মসিগী লানফম অসিদা ঐখোয়গী সি.এ.পি.এফশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি, কৈথেলশিং, রেলৱেজ স্তেসনশিংদা মীয়াম লাকশিনবদা মফম অদুগী পুলিস অমসুং রাজ্য সরকারগী মতেং পাংলি। মখোয় মশাগী পুন্সিগী খন্দনা কোবিদ-১৯গী মথৌ পাংথোক্লিবা সি.এ.পি.এফকী কোরোনা লান্মীশিং য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা ইকায়খুম্নবা উৎখি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি সি.এ.পি.এফকী উ থাবগী খোঙজং অসিদা উ চারা করোর ১.৩৭ থানবা পান্দম থম্লি। হিন্দুগী অরিবা লাইরিক অমা পল্লদুনা হায়খি , উ অমনা মচানুপা ১০দগী হেন্না মমল য়াম্মি।
दशकूपसमावापी, दशवापीसमोह्रदः
दशह्रदसमोपुत्रो, दशपुत्रसमोद्रुमः।।
[পুখ্রি অমগা গুহা ১০গা মান্নৈ, পাৎ অমগা পুখ্রি ১০গা মান্নৈ;
মচানুপা অমগা পাৎ ১০গা মান্নৈ অমসুং উ অমগা মচানুপা ১০গা মান্নৈ]
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি ঐখোয়না মহৌশাগী লনশিং শীজিন্নগদবনি অমসুং মখোয় মাঙহল্লোইদবনি। কনাগুম্বা অমনা মহৌশা অসি মাংহনবগী মহুৎতা মহৌশা অসি য়োকখৎকদবনি হায়না চহি কয়াগী মমাংদগী ঐখোয়গী মুনিশিংনা তকশিন্দুনা লাকখি। অদুবু ঙসিদি শীজিন্নবা হেনগৎলকপনা মরম ওইদুনা অইং-অশাগী খল কাইরকপা অমসুং মালেম অসি শাবা হেনগৎলকপগী অৱাবশিং ঐখোয়না থেংনরি। হৌজিক ওজোনগী লৈরোলশিং পাথরে। ঐখোয়না কার্বোন দাই—ক্সাইদ অমসুং কার্বোন মোনো-ওক্সাইদ কাহেন্না থাদোক্লি অমসুং ওজোনগী মরোলশিং অসি য়াওদনা থৱায় পানবা হিংবা ঙম্লোই।
পোল্লুসন হন্থহনবদা উনা লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদা অমিৎ শাহনা হায়খি ওক্সিজেন য়াম্না পুথোকপা ঙম্বা অমসুং তোঙান-তোঙানবা নোংজু-নুংশাগী ফিবমশিংদা হিংবা ঙমগদবা উ চারাশিং উ থাবগী খোঙজং অসিগীদমক খল্লে। অকোয়গী ফিবম কন্নবা থৌরম কয়া পায়খৎলি অদুবু উ থাবা খক্তনা পোল্লুসন লাকশিনবা ঙমগনি অমসুং মালেম অসি কনগনি।
অমিৎ শাহনা হায়খি মালেম অসি কাহেন্না শীজিন্নবগীদমক প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাকশিংদা চেকশিনৱা পীখি অমসুং অইং-অশাগী খল কাইরকপা থেংননবা পেরিস দিক্লারেসনদা লাউথোকখিবা মোদী ফোর্মুলা মালেম্না য়ারে। প্রধান মন্ত্রীনা হোৎনবদগী ভারত্তা ইন্তরনেসনেল সোলার এল্লাইন্স লিংখৎলে। নরেন্দ্র মোদীনা গুরাতকী চীফ মিনিস্তর ওইরিঙৈ মতমদা গুজরাত রাজ্যনা ভারত্তা অহানবা ওইনা অকোয়গী ফিবম ঙাক্নবা তোখাইবা বিভাগ অমা হাংদোকখি। মৈখু চেন্দবা থাওশিং অমসুং পেত্রোলদা ইথানোল য়ানশিনবগী থবক অসি প্রধান মন্ত্রীনা পুক্নিং থৌগৎলি। অকোয়বগী ফিবম কন্নবা থৌরাং অমা ওইনা ভারত সরকারনা খুঙ্গংগী য়ুমশিংদা লেম্না সিলিন্দর করোর ৮ য়েন্থোকখ্রে।
মহাক্কী লোইশিল্লকপগী ৱারোলদা অমিৎ শাহনা হায়খি উ থাখিবা অসিনা অরোইবনি হায়না সি.এ.পি.এফশিংনা খল্লোইদবনি। মখোয় মশা মরোমদোম হিংবা ঙমদ্রিবা ফাওবা উ চারাশিং শেন্নগদবনি। লৈবাক অসি ঙাকপা খক নত্তনা উ চারা করোর অমা থানবা অচৌবা খোঙজং অসিদা শরুক য়ারিবা সি.এ.পি.এফ জৱানশিংগী থৌনা ঐনা থাগৎলি।
থৌরম অদুদা অমিৎ শাহনা পিপাল চারা অমা থাখি। য়ুনিয়ন হোম সেক্রেতরি, অজয় কুমার বাল্লা, সি.এ.পি.এফ তরেৎকী দিরেক্তর জেনেরেলশিং অমসুং সেনিয়র ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি। উ থাবগী খোঙজং হৌদোকপা ওইনা লৈবাক শীনবা থুংনা সি.এ.পি.এফশিংনা লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা উ চারা লাখ ১০ হেন্না থাখি।
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী পান্দমনা ইথিল পীদুনা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমিৎ শাহগী লুচিং মখাদা চহি অসিদা উ চারা করোর ১ থানবা পান্দমদা ২০২০গী ফেবুৱারিদগী মসিগী উ থাবগী খোঙজং অসি সি.এ.পি.এফশিংনা পায়খৎলকপনি। অকক্নবা মফমশিংদা অকক্নবা পাম্বী মখলশিং থানবা তাইমতেবল অমা শেম্লে অমসুং মসিগীদমক নোদেল ওফিসার অমা হাপ্লে। য়ারিবমখৈ মফম অদুগী উ মখলশিং থানবা ৱারেপ লৌরে অমসুং থাগদৌরিবা উশিং অদুগী তঙ্খাই অমা চহি ১০০ নৎত্রগা মসিদগী হেন্না শাংনা হিংগদবা উ মখলশিং থাগনি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা উ থাখিবা অদুদা অকোয়বগী ফিবম ঙাক্নবা থবকশিংদা সি.এ.পি.এফগী মীওইশিং পুক্নিং থৌগৎখি। অশং-অমান্না থল্লবা ভারত অমা শেমগৎনবা সি.এ.পি.এফকী থৌরাং অমগী মখাদা উ থাবগী খোঙজং অসি পায়খৎলকপনি। সি.এ.পি.এফকী মীওইশিংনা ২০২০গী জুন ৩০ ফাওবদা লৈবাক শীনবা থুংনা উ চারা লাখ ২০ হেন্না থাখ্রে। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদসু মসিগা মান্নবা খোঙজংশিং সি.এ.পি.এফ.শিংনা পায়খৎকনি।