Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare Shri Narendra Singh Tomar holds meeting with States through Video Conferencing; deliberates upon recent initiatives by the Government to boost rural economy
New operational guidelines for formation and promotion of 10,000 Farmer Producer Organizations released
Shri Tomar assures of all necessary support to the States for agriculture infrastructure development, promotion of FPOs and credit facilities to farmers through KCC
10 JUL 2020 7:11PM by PIB Delhi
Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare Shri Narendra Singh Tomar held a meeting with States through Video Conferencing today to deliberate upon the recent initiatives taken by the Government to boost rural economy. The meeting was attended by Ministers of State for Agriculture, Shri Parshottam Rupala and Shri Kailash Chaudhary, Agriculture Ministers of almost all the States and senior officers of the Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare. On the occasion, the Union Agriculture & Farmers’ Welfare Minister released a booklet on new operational guidelines for formation and promotion of 10,000 Farmer Producer Organizations (FPOs). The key implementation issues were discussed during interaction with the States.
Addressing the video conference, Shri Narendra Singh Tomar thanked Prime Minister Shri Narendra Modi for allocating Rs 20 lakh crore package for ‘Atma Nirbhar Bharat Abhiyaan’, under which Rs 1 lakh crore financing facility has been allocated for establishment of Agriculture Infrastructure Projects at farm-gate & aggregation points (Primary Agricultural Cooperative Societies, Farmers Producer Organizations, Agriculture entrepreneurs, Start-ups, etc.). He said that this fund will be utilized for creating post-harvest infrastructure to avoid wastage of crop produce, which is about 15-20% of total yield at present. He emphasized upon the need to utilize the agriculture infrastructure fund to mobilize a medium-long debt financing facility for investment in viable projects relating to post-harvest management.
The Minister further emphasized that Kisan Credit Card (KCC) saturation drive was initiated by the Government and target of issuing 2.5 crore KCCs by the end of year is set under the ‘Atma Nirbhar Bharat’ campaign. Referring to the PM-Kisan Yojana and Kisan Credit Cards (KCC), he said that out of around 14.5 crore operational farm landholdings, data on around 10.5 crore has been collected so far under PM-Kisan. There are about 6.67 crore active KCC accounts presently. After the KCC saturation drive was started in February 2020, about 95 lakh applications have been received out of which 75 lakh applications have been sanctioned.
The Minister further stated that total 10,000 FPOs are to be formed till 2023-24 and support to each FPO is to be continued for 5 years. The cost of proposed scheme is Rs. 6,866 crores. He assured that all the necessary help/support would be rendered to the States to accelerate agriculture infrastructure development, promotion of FPOs and extending credit facilities to the farmers through KCC.
The State Agriculture Ministers expressed their happiness that the KCC facilities have now been extended to the farmers practicing Animal Husbandry and Fisheries. The State Agriculture Ministers further appreciated the initiatives of Government of India and assured to render their support to the Centre in their efforts towards strengthening agriculture infrastructure in the States, creation of FPOs and widening the coverage of KCC to enhance farmers’ income and boost rural economy.
Presentations by Department of Agriculture, Cooperation & Farmers Welfare were made on Agriculture Infrastructure Fund, KCC Saturation Drive and New FPO Policy.
Link of New operational guidelines for formation and promotion of 10,000 Farmer Producer Organizations

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা স্তেৎশিংগা লোয়ননা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খু্ত্থাংদা মীফম অমা পাঙথোকখ্রে; খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন ফগৎনবা সরকারনা পায়খৎলিবা খোংথাংশিংগী মতাংদা খন্নখি
ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন ১০,০০০ শেম্বগী অমসুং চাওখৎনবগী অনৌবা চৎনগদবা গাউদলাইনশিং ফোঙখ্রে
শ্রী তোমারনা লৌউ-শিংউগী মচাক মথুম শেমগৎনবা, এফ.পি.ও.শিং চাওখৎনবা অমসুং কে.সি.সি.গী খুত্থাংদা লৌমীশিংদা শেলগী খুদোংচাবা পীনবা স্তেৎশিংদা মথৌ তাবা মতেং পুম্নমক পীগনি হায়না থাজবা পীখি
10 JUL 2020 7:11PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা সিংহ তোমারনা স্তেৎশিংগা লোয়ননা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খু্ত্থাংদা খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন ফগৎনবা সরকারনা পায়খৎলিবা খোংথাংশিংগী মতাংদা খন্ননবা মীফম অমা ঙসি পাঙথোকখ্রে। মীফম অসি লৌউ-শিংউগী মিনিস্তর ওফ স্তেৎ শ্রী পার্শোত্তম রুপলা অমসুং শ্রী কাইলাশ চৌধরী, স্তেৎ অয়াম্বগী লৌউ-শিংউগী মন্ত্রীশিং অমসুং এগ্রিকলচর, কোওপরেসন এন্দ ফার্মরস ৱেলফিয়র বিভাগকী মকোক থোংবা ওফিসরশিংনা মীফম অসিদা শরুক য়াখি। থৌরম অসিদা কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রীনা ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (এফ.পি.ও.শিং) ১০,০০০ শেম্বগী অমসুং চাওখৎনবগী অনৌবা চৎনগদবা গাউদলাইনশিংগী বুকলেৎ অমা ফোঙখ্রে। স্তেৎশিংগা লোয়ননা ৱারী শাখিনগী অদুদা ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা থেংনগদবা মরু ওইবা সমস্যাশিং খন্নখি।
ভিদিও কনফরেন্স অসিদা ৱারোল পীরদুনা শ্রী নরেন্দ্রা সিংহ তোমারনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা সিংহ মোদীনা ‘অত্মা নির্ভর ভারত অভিয়ান’গী লুপা কোতি লাখ ২০গী পেকেজ কায়থখিবদা থাগৎপা ফোঙদোকখি, মসিগী মখাদা ফার্ম-গেৎ অমসুং এগ্রিগেসন পোইন্তশিং (প্রাইমরী এগ্রিকলচর কোওপরেতিব সোসাইতিশিং, ফার্মরস প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং, এগ্রিকলচর ওন্তর্প্রিনোরশিং, স্তার্ত-অপশিং অসিনচিংবা)গী এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্তকচর প্রোজেক্তশিং লিংখৎনবা লুপা কোতি লাখ ১গী শেলগী খুদোংচাবশিং পীনবা কায়থখি। মহাক্না হায় ফন্দ অসিনা হৌজিক পুথোক্লিবা অপুনবা অসিগী ১৫-২০% রোমগী মহৈ-মথুম মাংলিবা অসি মাংহন্দনবা লৌরোক মতুংগী মচাক মথুম শেমগৎপদা শীজিন্নগনি। লৌরোক মতুংগী ওইবা মেনেজমেন্তগী প্রোজেক্তশিংগা মরী লৈনবদা ইনবেসমেন্ত তৌনবা চাং অমদা-অশাংবা দেব ফাইনান্সিং ফেসিলিতী পীবদা এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ শীজিন্নবা মথৌ তাবগী মতাংদা মহাক্না ফোঙদোকখি। লৈনবদা ইনবেসমেন্ত ত
‘অত্মা নির্ভর ভারত’ কেম্পেনগী মখাদা সরকারনা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ (কে.সি.সি.) ফংহন্নবা খোংথাং হৌখ্রে অমসুং চহি অসিগী অরোইবদা কে.সি.সি. কোতি ২.৫ পীনবা পান্দম থম্লি হায়না মন্ত্রীনা মখা তানা ফোঙদোকখি। পি.এম.- কিসান য়োজনা অমসুং কিসান ক্রেদিৎ কার্দশিং (কে.সি.সি.)পল্লদুনা মহাক্না হায় মথৌ তৌরিবা লৌবুক্কী লমমপু কোতি ১৪.৫ রোমগী মনুংদা পি.এম.-কিসানগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা কোতি ১০.৫কী দেতা খোমগৎপা ঙমখ্রে। হৌজিক এক্তিব ওইবা কে.সি.সি. একাউন্ত কোতি ৬.৬৭ লৈ। কে.সি.সি. ফংহন্নবা খোংথাং ফেব্রুৱারী ২০২০দগী লৌখৎখ্রবা মতুং, এপ্লিকেসন লাখ ৯৫ লাকখি মসিগী মনুংদা এপ্লিকেসন লাখ ৭৫তা সেঙ্কসন তৌখ্রে।
মন্ত্রীনা মখা তানা ফোঙদোকখি মদুদি ২০২৩-২৪ ফাওবদা অপুনবা এফ.পি.ও. ১০,০০০ শেম্নবা অমসুং এফ.পি.ও. খুদিংদা মতেং পীবা চহি ৫ শাংথগনি। প্রপোক তৌখিবা স্কিম অসি লুপা কোতি ৬,৮৬৬ চংগনি। লৌউ-শিংউগী মচাক মথুম শেমগৎনবা, এফ.পি.ও.শিং চাওখৎনবা অমসুং কে.সি.সি.গী খুত্থাংদা লৌমীশিংদা শেলগী খুদোংচাবা পীবা শাংদোক্নবা স্তেৎশিংদা মথৌ তাবা মতেং পুম্নমক পীগনি হায়না মহাক্না থাজবা পীখি।
স্তেৎকী লৌউ-শিংউ মন্ত্রীশিংনা কে.সি.সি.গী খুদোংচাবশিং অসি এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং ফিশরিস তৌরিবা লৌমীশিংদা হৌজিক ফংহল্লগনি হায়বা অসিদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। ভারত সরকারনা পায়খৎলি খোংথাং অসি স্তেৎকী লৌউ-শিংউ মন্ত্রীশিংনা থাগৎখি অমসুং স্তেৎশিংদা লৌউ-শিংউগী মচাক মথুম হেনগৎহন্নবা, এফ.পি.ও.শিং শেম্নবা অমসুং লৌমীশিংগী ইনকম অমসুং খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন ফগৎনবা কে.সি.সি. পীবা হেনগৎহন্নবা কেন্দ্রনা হোৎনবা অসিদা মখোয়না অঙম্বা মতেং পাংনবা থাজবসু পীখি।
এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ, কে.সি.সি. ফংহন্নবা দ্রাফ অমসুং অনৌবা এফ.পি.ও. পোলিসীগী প্রজেন্তেসনশিং এগ্রিকলচর, কোওপরেসন এন্দ ফার্মরস ৱেলফিয়র বিভাগনা পীখি।
ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন ১০,০০০ শেম্বগী অমসুং চাওখৎনবগী অনৌবা চৎনগদবা গাউদলাইনশিংগী লিঙ্ক