Ministry of Jal Shakti
Union Minister of Jal Shakti held a VC with Tripura Chief Minister
State to provide tap connections to all rural households by 2023
10 JUL 2020 2:42PM by PIB Delhi
Union Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat discussed issues related to implementation of Jal Jeevan Mission in Tripura with Chief Minister Shri Biplab Kumar Deb through video conferencing. This is one of the series of interactions of the central Minister with Chief Ministers of various States for expeditious implementation of the flagship programme. Government of India is implementing ‘Jal Jeevan Mission’ in partnership with States to ensure every rural household in the country has Functional Household Tap Connection for potable water in adequate quantity of prescribed quality on regular and long-term basis at affordable service delivery charges leading to improvement in their living standards. Government is making all efforts to provide tap connections in rural households on priority basis during prevailing CoVid-19 situation, so that rural people don’t have to go to public stand-posts for fetching water.
Tripura is planning 100% coverage by 2022-23, ahead of national goal by 2024. Out of 8 lakh rural households in Tripura, only 68,178 are provided with FHTCs. Out of the remaining 4.19 lakh households, Tripura plans to provide tap connections in 2.65 lakh households during 2020-21. Union Minister urged the CM to start the work of providing tap connections from existing water supply schemes in 1,178 villages in a ‘campaign mode’, so that about 7 lakh households can get tap water connections. The CM assured that all households of the State will be provided with tap connections by 2023, so that poor and marginalized people get tap connections in household premises.
In 2020-21, 156.61 Crore has been allocated and including State share and with the unspent balance lying with the State, there is assured availability of 383.45 Crore for implementation of JJM in Tripura. State is eligible for additional allocation based on physical and financial performance. Since Tripura has been allocated ₹ 191 Crores under 15th Finance Commission Grants to PRIs and 50% of it is to be used for water supply and sanitation, Union minister requested the CM to plan for utilizing this fund for rural water supply, grey-water management and most importantly for ensuring long-term operation and maintenance of water supply schemes.
Union Minister requested the CM for constitution of village water & sanitation committee/ Paani Samitis as a sub-committee of Gram Panchayat with minimum 50% of women members that will be responsible for planning, designing, implementing and operating & maintaining of in-village water supply infrastructure. It was also highlighted that every village has to prepare Village Action Plan (VAP) which essentially will comprise of development/ augmentation of drinking water sources, water supply component, grey-water management and operation and maintenance component. The CM was urged to give undivided focus to the mission and IEC campaign along with community mobilization needs to be taken up to make Jal Jeevan Mission, a people’s movement.
It was stressed that all the drinking water sources need to be tested once for chemical parameters and twice for bacteriological contamination (pre and post monsoon) every year. The State was further asked to ensure training of at least five persons, preferably women, in every village for surveillance of water quality through field test kits (FTKs).
During the CoVid-19 pandemic situation, efforts of the Government to provide household tap connections in rural areas will definitely improve the ease of living especially the women and girls by reducing their drudgery and making them lead a dignified life.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল শক্তিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা ত্রিপুরাগী চীফ মিনিস্তরগা ভিদিও কনফরেন্স অমা পাংথোকখ্রে
রাজ্যনা ২০২৩ ফাওবগী মনুংদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং পুম্নমক তোতি ঈশিং ফংহনগনি
10 JUL 2020 2:42PM by PIB Imphal
ত্রিপুরাদা জল জীবন মিসন পায়খৎনবগী মতাংদা ঙসি জল শক্তিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর গজেন্দ্র সিংহ সেখাৱাতনা চীফ মিনিস্তর বিপ্লব কুমার দেবগা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ৱারি শানখ্রে। স্কিম অসি য়াংনা পায়খৎনবা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংগী চীফ মিনিস্তরশিংগা কেন্দ্রগী মন্ত্রীগা পরিংনাইনা ৱারি শানবগী শরুক অমা ওইনা মসি পাংথোকপনি। লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমশিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা রাজ্যশিংগা লোয়ননা ভারত সরকারনা ‘জল জীবন মিসন’ পায়খৎলি। কোবিদ-১৯গী হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসিদা খুঙ্গংগী য়ুমশিংদা তোতি শম্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলি, মসিনা খুঙ্গংগী মীয়াম ঈশিং শোক্নবা মীয়ামগী থম্লিবা ঈশিং য়াফমশিংদা চৎহল্লোই।
২০২৪দা লৈবাক ওইনা পান্দম থম্লিবা অসিগী মমাংদা ২০২২-২৩দা চাদা ১০০ তোতি শম্নবা ত্রিপুরানা থৌরাং তৌরি। ত্রিপুরাদা লৈরিবা খুঙ্গংগী য়ুমথোঙ লাখ ৮গী মনুংদা য়ুমথোঙ ৬৮,১৭৮ খক তোতি ঈশিং ফংলি। লেমহৌরিবা য়ুমথোঙ লাখ ৪.১৮গী মনুংদা য়ুমথোঙ লাখ ২.৬৫ ২০২০-২১গী মনুংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা রাজ্য অসিনা পান্দম থম্লি। কেম্পেনগী মওংদা হৌজিক লৈরিবা ৱাতর সপ্লাই স্কিমশিং অসিদগী খুঙ্গং ১,১৭৮তা তোতি ঈশিং পীনবা থবক হৌনবা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা চীফ মিনিস্তরদা তকশিনখি। ২০২৩ ফাওবগী মনুংদা রাজ্য অসিগী য়ুমথোঙ খুদিংমক তোতি ঈশিং ফংহনগনি হায়না চীফ মিনিস্তরনা থাজবা পীখি , মরম অদুনা লায়রবশিং মখোয়গী য়ুমদা তোতি ঈশিং তারগনি।
২০২০-২১দা লুপা ক্রোর ১৫৬.৬১ কাইথোক্লে অমসুং রাজ্যগী চাকথুং অমসুং রাজ্য অসিদা শীজিন্নদনা লৈরিবা শেনফম য়াওরগা, মিসন অসিগীদমক ত্রিপুরানা লুপা করোর ৩৮৩.৪৫ ফংলগনি। পায়খৎকদৌরিবা থবক অমসুং শেন-থুমগী ফিবম য়েংলগা রাজ্য অসি অহেনবা ফন্দ লৌবা য়াগনি। ১৫সুবা ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্তশিংগী মখাদা পি.আর.আইশিংদা ত্রিপুরাগী ওইনা লুপা করোর ১৯১ কাইথোকখ্রে। অমসুং মসিদগী চাদা ৫০ ঈশিং ফংহন্নবা অমসুং সেনিতেসনগী শীজিন্নগনি। খুঙ্গংদা ঈশিং ফংহন্নবা, ঈশিং শেংদোক্নবা অমসুং ৱাতর সপ্লাই স্কিমশিং মতম শাংনা মথৌ তৌনবা অমসুং শেমজিন্নবা মসিগী ফন্দ অসি শীজিন্নবা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা চীফ মিনিস্তরদা খঙহনখি।
খুঙ্গংদা ঈশিং পীনবা মচাক-মথুমশিং শেমগৎনবা, থৌরাং তৌনবা, দিজাইন তৌনবা, থবক পাংথোকনবা অমসুং শেমজিন-শাজিনবা তৌনবা য়ামদ্রবদা নুপী মেম্বর চাদা ৫০ য়াওবা গ্রাম পঞ্জায়তকী সব-কমিতি অমা ওইনা ভিলেজ ৱাতর এন্দ সেনিতেসন কমিতি/পানি সমিতিশিং শেম্নবা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা চীফ মিনিস্তরদা হায়জখি। ঈশিং ফংহন্নবা তঙাইফদবা থবকশিং পায়খৎনবা খুঙ্গং খুদিংমক ভিলেজ এক্সন প্লান(ভি এ পি) থৌরাং তৌনবা খঙহনখি। জল জীবন মিসন অসিগী মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইহন্নবা মীয়াম শরুক য়াহন্দুনা আই.ই.সি কেম্পেন পাংথোক্নবা চীফ মিনিস্তরনা তকশিনখি।
করি কেমিকেলশিং য়াওরিবগে হায়বা খঙদোক্নবা থক্নবা ঈশিং পীরিবা হৌরকফমশিং অমুক্তা চাংয়েং তৌগদবনি অমসুং চহি খুদিংগী নোংচু থা মমাং অমসুং মতুংদা মহিক-মতাইগী চাংয়েং অনিরক তৌগদবনি। ফিল্দ তেস্ত কিতশিংগী খুৎথাংদা খুঙ্গং খুদিংমক অফবা ঈশিংগী চাংয়েং তৌনবা নুপীশিং য়াওনা য়ামদ্রবদা মীওই মঙা ত্রেনিং পীনবা রাজ্যশিংদা খঙহনখি।
কোবিদ-১৯ লাইচৎকী হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসিদা , খুঙ্গংগী মফমশিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা নুপীশিং অমসুং নুপীমচাশিং মখোয়গী পোৎলুম হন্থহন্দুনা হিংবদা লাইহল্লগনি অমসুং মখোয় চিংলেম্বা পুন্সি অমা ফংলগনি।