কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংনা অত্মা নির্ভর ভারতকী স্কিমগী মখাদা থাদরকপা লেমহৌরিবা চেঙ অমসুং চনা লেম্না য়েন্থোক্নবা ওগস্ত ৩১, ২০২০ ফাওবদা লোইশিনবা ঙম্লগনি
মন্ত্রালয়না লেমহৌরিবা স্তেৎ/য়ু.তি. পুম্নমক জনুৱারি ২০২১ ফাওবদা ৱান নেসন-ৱান রেসন কার্দতা য়াওহন্নবা হৌৎনরি: শ্রী রাম ভিলাস পসৱন
09 JUL 2020 6:54PM by PIB Imphal
কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী রাম ভিলাস পসৱননা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা ঙসি মিদিয়দা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান অন য়োজনা অমসুং অত্মা নির্ভর ভারত অভিয়ানগী থবক থৌরমগী মতাংদা ফোঙদোকখি। শ্রী পসৱননা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীগী পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই. নবেম্বর ২০২০ ফাওবা থা মঙা শাংদোকখিবগী ৱারেপ অদু তরাম্না ওকখ্রে। মহাক্না হায়রি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীনা লৈত-লাইরবা মীওইশিং কোবিদ-১৯গী লায়চৎকী মতম অসিদা চরা হেন্দনবগীদমক্তা খ্বাইদগী চাওবা চেঙ য়েন্থোকপগী স্কিম অনি– পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই. অমসুং এ.এন.বি.এ. হৌদোকখি। থাদখিবা লেমহৌরিবা চেঙশিং অত্মা নির্ভর ভারত অভিয়ানগী বেনিফিসরিশিংদা লেম্না য়েন্থোকপগী অহেনবা মতম পীদুনা ওগস্ত ৩১, ২০২০ ফাওবা শাংদোকপগী মতাংদসু শ্রী পসৱননা মিদিয়াদা থমখি। শ্রী পাৱননা হায়খি স্কিম অনি অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবনা লৈবাক অসিদা থোক্লিবা কোবিদ-১৯গী লায়চৎনা শেন্মীলোনদা অকায়বা পীবনা মরম ওইরগা লৈত-লাইরবনা থেংনরিবা অৱাবশিং অসি ফগৎহন্নবা ঙম্লগনি।
মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংদা চেঙ য়েন্থোকপা: (অত্মা নির্ভর ভারত পেকেজ)
এ.এন.বি.এ.গী লেম্না চেঙ য়েন্থোকপা ওগস্ত ৩১, ২০২০ ফাওবা শাংদোকপগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা শ্রী রাম ভিলাস পসৱননা হায়খি স্কিম অসি মে ১৫, ২০২০দা হৌদোকখি অমসুং তশেংবা বেনিফিসরিশিং খঙদোকপগী থবক্তা মতম খরা চংখি মরম অসিনা স্তেৎ/য়ু.তি.শিংনা চিংখ্রবা চেঙ এল.এম.তি. ৬.৩৯গী লেমহৌরিবা অদু ওগস্ত ৩১, ২০২০ ফাওবা য়েন্থোকপগী মতম শাংদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি হৌজিক স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংনা থাদখিবা লেমহৌরিবা চেঙ অমসুং চনা এ.এন.বি.গী মখাদা ওগস্ত ২০২০ ফাওবদা লেম্না য়েন্থোকপা ঙম্লগনি
নফসা নত্রগা স্তেৎ স্কিম পি.দি.এস. কার্দকী মখাদা কোনশিন্দবা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিং, পন্দুনা লৈরিবা অমসুং লাইরবা ইমুংশিংদা অত্মা নির্ভর ভারত পেকেজকী মখাদা ইমুং অমদা মীওই অমগী চেঙ কে.জি. ৫ অমসুং চনা কে.জি. ১ লেম্না য়েন্থোকখ্রে।
স্তেৎশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা চেঙ এল.এম.তি. ৬.৩৯ চিংখ্রে। স্তেৎশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা মেদা বেনিফিসরি কোতি ২.২৪দা অমসুং জুন ২০২০দা বেনিফিসরি কোতি ২.২৫দা চেঙ এম.তি. ২,৩২,৪৩৩ য়েন্থোকখ্রে। স্তেৎশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা চনা এম.তি. ৩৩,৬২০ পীথখ্রে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। তোঙান তোঙানবা স্তেৎশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা অপুনবা চনা এম.তি. ৩২,৯৬৮ চিংখিবগী মনুংদা এম.তি. ১০,৬৪৫ য়েন্থোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান অন য়োজনা - ১:
চেঙ (চেঙ/গেহু)
য়ু.তি.শিংনা অপুনবা চেঙ এল.এম.তি. ১১৬.০২ চিংখি হায়না শ্রী পসৱননা ফোঙদোকখ্রে। ২০২০গী এপ্রিল থাদা চেঙ এল.এম.তি. ৩৭.৪৩ (৯৪%) বেনিফিসরি কোতি ৭৪.১৪দা য়েন্থোকখ্রে, মে ২০২০দা চেঙ এল.এম.তি. ৩৭.৪১ (৯৪%) বেনিফিসরি কোতি ৭৩.৭৫দা য়েন্থোকখ্রে অমসুং ২০২০গী জুন থাদা চেঙ এল.এম.তি. ৩২.৪৪ (৮২%) বেনিফিসরি কোতি ৬৪.৪২দা য়েন্থোকখ্রে।
হৱাই
হৱাইগী ওইনা হৌজিক ফাওবদা স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংদা হৱাই এল.এম.তি. ৫.৮৩ থাদোকখ্রে অমসুং স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংদা এল.এম.তি. ৫.৭২ য়ৌখ্রে অদুগা হৱাই এল.এম.তি. ৪.৬৬না য়েন্থোকখ্রে হায়না শ্রী পসৱননা পাউদমখি।
প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান অন য়োজনা - ২:
হৌজিক থেংনরিবা অৱাবা অমসুং লৈত-লাইরবা মতেং পাঙবীবা মথৌ তাবা অসি য়েংলগা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীনা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই. স্কিম মথং থা মঙা হায়বদি নবেম্বর ২০২০ ফাওবা শাংদোকখ্রে। মন্ত্রীনা জুলাই ৮, ২০২০দা স্তেৎ/য়ু.তি. পুম্নমক্তা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী অহেনবা চেঙ/গেহু মীওই অমদা থা অমগী কে.জি. ৫ জুলাই-নবেম্বর ফাওবা নফসাগী বেনিফিসরি কোতি ৮০.৪৩দা (এ.এ.ৱাই. মীওই কোতি ৯.২৬ অমসুং পি.ঐচ.ঐচ. মীওই কোতি ৭১.১৭দা; চান্দিগর, পুদুচেরী অমসুং দদ্রা অমসুং নগর হভেলিদা দি.বি.তি. কেশ ত্রান্সফরগী মখাদা কোনশিনবা য়াওনা)দা য়েন্থোক্নবা ওর্দর অদু থোকখ্রে। বেনিফিসরি কোতি ৮১দা অপুনবা চেঙ এল.এম.তি. ২০৩ য়েন্থোক্লগনি।
মহাক্না হায়খি পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.-২গী ওইনা অপুনবা চেঙ এল.এম.তি. ২০১.১ স্তেৎশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা জুলাইদগী নবেম্বর ২০২০ ফাওবগী থা মঙাগী থাদখ্রে। মসিদা গেহু এম.এম.তি. ৯১.১৪ অমসুং চেঙ এল.এম.তি. ১০৯.৯৪ য়াওরি। স্কিম অসিগী মখাদা স্তেৎ/য়ু.তি. মরিসা গেহু অমসুং স্তেৎ/য়ু.তি. ১৫দা চেঙ য়েন্থোক্নবা থাদখ্রে।
অপুনবা চেঙ হৱাইগী স্তোক:
ফুদ কোর্পরেসন ওফ ইন্দিয়াগী তাং ০৯.০৭.২০২০গী রিপোর্তকী মতুং ইন্না, এফ.সি.আই.দা হৌজিক চেঙ এল.এম.তি. ২৬৭.২৯ অমসুং গেহু এল.এম.তি. ৫৪৫.২২ লৈরি। মসিনা অপুনবা চেঙ হৱাইগী স্তোক এল.এম.তি. ৮১২.৫১ লৈরগনি (গোদাউন্দা য়ৌরক্ত্রিবা হৌজিক লৈশিল্লিবা গেহু অমসুং ফৌ য়াওদনা)।নফসা অমসুং অতোপ্পা য়াইফ থৌরাংগী স্কিমশিংগী মখাদা থা অমগী মথৌ তাবা চেঙ অসি এল.এম.তি. ৫৫ রোম ওই।
লোকদাউন হৌখিবদগী চেঙ এল.এম.তি. ১৩৯.৯৭ চিংখ্রে অমসুং রেল রেক ৪৯৯৯গী খুত্থাংদা পুথোক-পুশিন তৌখি। জুলাই ১, ২০২০দগী রেল রেক ২৭৮কী খুত্থাংদা চেঙ এল.এম.তি. ৭.৭৮ চিংখ্রে অমসুং পুথোক পুশিন তৌখ্রে। রেল লম্বী নত্তনা, লম্বী অমসুং ঈশিং লম্বীশিংগী খুত্থাংদা পুথোক পুশিন তৌখি। জুলাই ১, ২০২০দগী অপুনবা চেঙ এল.এম.তি. ১১.০৯ পুথোকখ্রে অমসুং অৱাং-নোংপোক থংবা স্তেৎশিংদা জুলাই ১, ২০২০দগী চেঙ এল.এম.তি. ০.২৮ পুশিনখ্রে।
চেঙ হৱাই প্রোক্যুর্মেন্ত:
০৮.০৭.২০২০ ফাওবদা অপুনবা গেহু এল.এম.তি. ৩৮৯.৪৫ (আর.এম.এস. ২০২০-২১) অমসুং অপুনবা চেঙএল.এম.তি. ৭৪৮.৫৫ (আর.এম.এস. ২০১৯-২০) প্রোক্যুর তৌখ্রে।
ৱান নেসন ৱান রসন কার্দ:
জনুৱারি ২০২১ ফাওবদা স্তেৎ/য়ু.তি. পুম্নমক ও.এন.ও.আর.সি.গী বোর্দতা য়াওহন্নবা মন্ত্রী হোৎনরি হায়না শ্রী পসৱননা হায়খি। মমাংদা স্তেৎ/য়ু.তি. কয়ানা লম্বী থোংগা মরী লৈনবা খুদোংচাবা থেংনখিবা অদু মহাক্না ফোঙদোকখি, হীরম অসিদা মহাক্না দি.ও.তি.গা লোয়ননা সমস্যা অসি কোকহন্নবা হোৎনরি অমসুং গ্রাম পঞ্চায়ৎ খুদিংদা চহি অমগী মতমগী নেৎ কন্নেক্সন লেম্না পীনবা প্রপোজেল অমা তৌখিবা লৈ হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
States/UTs can complete distribution of remaining free food grains and whole gram allocated under Atma Nirbhar Bharat scheme by 31st August 2020
Ministry is trying to onboard all remaining States/UTs for One Nation-One Ration Card by January 2021: Shri Ram Vilas Paswan
09 JUL 2020 6:54PM by PIB Delhi
The Union Minister for Consumer Affairs, Food & Public Distribution Shri Ram Vilas Paswan today briefed the media through video conferencing about the progress of Prime Minister Garib Kalyan Ann Yojana and Atma Nirbhar Bharat Abhiyan. Shri Paswan welcomed the decision of Prime Minister Shri Narendra Modi for the extension of PMGKAY for five more months till November 2020.He said, Prime Minister Shri Narendra Modi started the two biggest food grains distribution scheme-PMGKAY and ANBA for poor and needy persons, so that no one sleeps hungry at the time of Covid-19 pandemic. Shri Paswan also briefed media about the cabinet decision to allow extra time period for distribution of balance of allocatedfree food grains to beneficiaries of Atma Nirbhar Bharat Abhiyan till 31st August 2020.Shri Paswan said that the implementation of these two schemes will ameliorate the hardships faced by the poor and needy due to economic disruption caused by Covid-19 outbreak in the country.
Food grain distribution to migrant labourers: (Atma Nirbhar Bharat Package)
Speaking about extension of the distribution of ANBA free food grains till 31st August, 2020, Shri Ram Vilas Paswan said that the scheme was launched on 15th May 2020 and the identification process of genuine beneficiaries took some time, therefore, distribution period of the balance of already lifted 6.39 LMT food grains with the states/UTs has been extended till 31st August 2020. He said that now States/UTs can complete distribution of balance of allocated free food grains and whole gramunder ANB by 31st August 2020.
Under the Atma Nirbhar Bharat Package, 5kg of free food grains per person and 1 kg of free whole gram per family has been distributed to migrant labourers, stranded and needy families, who are not covered under NFSA or State scheme PDS cards.
The states and UTs have lifted 6.39 LMT of food grains. States and UTs have distributed 2,32,433 MT of food grains to 2.24 crore beneficiaries in May and to 2.25 crore beneficiaries in June,2020.He informed that around 33,620 MT whole gram have been dispatched to the states and UTs. A total 32,968 MT whole gram has been lifted by various States and UTs, out of which10,645 MT has been distributed.
Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana-1:
Food grain (Rice/Wheat)
Shri Paswan informed that total of 116.02 LMT food grains has been lifted by the States/UTs. In the month of April2020, 37.43 LMT (94 %) food grains have been distributed to 74.14 crore beneficiaries, in May 2020, total 37.41 LMT (94%) food grains have been distributed to 73.75 crore beneficiaries and in the month of June 2020, 32.44 LMT (82%) food grains have been distributed to 64.42 crore beneficiaries.
Pulses
As regards Pulses, Shri Paswan informed that so far, 5.83 LMT Pulses have been dispatched to States/UTs and 5.72 LMT have reached the States/UTs, while 4.66 LMT pulses has been distributed.
Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana-2:
Keeping in view of the ongoing crisis and need for the continuous support to the poor and needy, Prime Minister Shri Narendra Modi extended the PMGKAY scheme for next five months i.e. till November 2020. The Minister informed that the allocation order for PMGKAY has already been issued to all States/UTs and FCI on 8th July 2020 for distribution of additional 5 Kg food grains(Rice/Wheat)/per person/month during July-November to all 80.43 crore NFSA beneficiaries(9.26 crore AAY persons and 71.17 core PHH persons; including those covered under DBT Cash Transfer in Chandigarh,Puducherry and Dadra & Nagar Haveli).A total of 203 LMT food grains will be distributed among 81 crore beneficiaries.
He said a total of 201.1 LMT food grains have been allocated for PMGKAY-2 to States and UTs for the 5 months period July to November 2020. This includes 91.14 LMT wheat and 109.94 LMT rice. Wheat has been allocated to four States/UTs and rice has been allocated to 15 States/UTs for distribution under this scheme.
Total food grain stock:
As per the Food Corporation of India report dated 08.07.2020, FCI currently has 267.29 LMT rice and 545.22 LMT wheat. Hence, a total of 812.51 LMT food grain stock is available (excluding the ongoing purchase of wheat and paddy, which have not yet reached the godown). About 55 LMT food grains is required for a month under NFSA and other welfare schemes.
Since the lockdown, about 139.97 LMT food grains have been lifted and transported through 4999 rail rakes. Since 1st July 2020, 7.78 LMT food grains have been lifted and transported through 278 rail rakes. Apart from the rail route, transportation was also done through roads and waterways. A total of 11.09 LMT food grains has been transported since 1st July 2020 and 0.28 LMT food grains have been transported to the North-Eastern States since 1st July 2020.
Food grain Procurement:
As on 08.07.2020, total 389.45 LMT wheat (RMS 2020-21) and 748.55 LMT rice (KMS 2019-20) were procured.
One Nation One Ration Card:
Shri Paswan said the Ministry is trying to include all remaining States/UTs on board of ONORC by January 2021. He said that earlier many States/UTs highlighted the challenges related to slow network connectivity, in this regard he informed that he has taken up the issue with the DoT and there is a proposal to provide free net connection to every gram panchayat for one year duration.