বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
কোভিড-১৯ৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ বিএছআইপিয়ে উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ সৈতে হাত মিলাইছে
07 JUL 2020 12:50PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ সৈতে লগ হৈ কোভিডৰ প্ৰতিৰোধ, নিয়ন্ত্ৰণ আৰু ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে ধাৰাবাহিকভাৱে প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। এই ধাৰাবাহিকতাৰ অংশ হিচাপে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগ (ডি এছ টি)ৰ জৰিয়তে লক্ষ্ণৌস্থিত স্বেচ্ছাসেৱী সংগঠন বীৰবল সাহনী পুৰাবিজ্ঞান সংস্থান (বি এছ আই পি)য়ে উত্তৰ প্ৰদেশত কোভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে হাত মিলাইছে। পাঁচটা কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰী গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ মাজৰ এটা হিচাপে বি এছ আই পিয়ে কোভিডৰ প্ৰয়োগশালাৰ অনুসন্ধানৰ বাবে প্ৰয়োগশালাৰ পৰীক্ষা আৰম্ভ কৰাৰ প্ৰাৰম্ভিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
যথেষ্ট সময় আগৰে পৰা থকা পুৰণি ডি এন এ বি এছ এল-২এ প্ৰয়োগশালাৰ বাবে সংস্থানে ইয়াত কোভিড পৰীক্ষাৰ বাবে নিজক তাৎক্ষণিকভাৱে সাজু কৰি লয়।
বি এছ আই পিক ২ মে' ২০২০ত চন্দৌলি জিলাৰ পৰা পৰীক্ষাৰ বাবে কোভিডৰ সন্দেহজনক নমুনাৰ প্ৰথমটো খেপৰ অনুসন্ধানৰ বাবে লাভ কৰিছিল, তেতিয়াৰে পৰা প্ৰয়োগশালাত কোভিড নমুনাৰ অনুসন্ধানৰ কাম ২৪ ঘণ্টা চলি আছে। এই প্ৰয়োগশালাত নোডেল বিষয়াৰ দ্বাৰা থিৰাং কৰা নিৰ্দেশ অনুসৰি বিভিন্ন জিলাৰ পৰা নিতৌ প্ৰায় ৪০০ নমুনাৰ পৰীক্ষা কৰি থকা হৈছে।
এই প্ৰয়োগশালাত বৰ্তমানলৈকে ১২,০০০তকৈও অধিক নমুনাৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে, যাৰ মাজৰ পৰা প্ৰায় ৪০০+ নমুনা কোভিড পজিটিভ পোৱা গৈছে। সীমিত সঁজুলি আৰু কৰ্মশক্তি সত্ত্বেও বি এছ আই পিৰ তৰফৰ পৰা কৰি থকা এই প্ৰচেষ্টা প্ৰসংশনীয়।
সংস্থানৰ নিৰ্দেশক ড৹ বন্দনা প্ৰসাদৰ নেতৃত্বত, বি এছ আই পিয়ে কাৰ্য প্ৰনালী আৰু অধিক উন্নত কৰিবৰ বাবে সমৰ্পিত বৈজ্ঞানিকসকলৰ এটা টীম গঠন কৰিছে। বৈজ্ঞানিকৰ এই টীমত ড৹ অনুপম শৰ্মা, পৱন গোৱিল, কমলেশ কুমাৰ, শৈলেশ অগ্ৰৱাল, ৱিৱেশ বীৰ কাপুৰ, সন্তোষ পাণ্ডে আৰু নীৰজ ৰায় অন্তৰ্ভুক্ত আছে। ড৹ নীৰজ ৰায় কোভিড পৰীক্ষা প্ৰয়োগশালাৰ প্ৰভাৰী। জি এম চি, কনৌজৰ ড৹ অনুজ কুমাৰ ত্যাগী আৰু ড৹ সত্য প্ৰকাশ (মাইক্ৰ' বায়লজিষ্ট), ড৹ বৰুণ শৰ্মা, ড৹ ইন্দু শৰ্মা, নাগাৰ্জুন পি প্ৰশান্ত, হৰ্ষ আৰু ঋচাই পৰীক্ষাৰ পৰিণামবিলাকৰ বিশ্লেষণ আৰু ব্যাখ্যা কৰাত ড৹ নীৰজ ৰায়ক সম্পূৰ্ণ সহযোগিতা প্ৰদান কৰি আছে।
বি এছ আই পিৰ টীমে এনেদৰে কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত মহত্বপূৰ্ণ যোগদান দি আছে। গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ লক্ষ্ণৌ ক্লাষ্টাৰক কোভিড-১৯ পৰীক্ষাৰ বিষয়ত অখিল ভাৰতীয় স্তৰত দ্বিতীয় স্থানত ৰখা হৈছে।
ডি এছ টিৰ সচিব আশুতোষ শৰ্মাই কৈছে, ''বি এছ আই পিত কোৰোনা ভাইৰাছৰ আৰ টি-পি চি আৰ পৰীক্ষা বিভিন্ন বাধা সত্ত্বেও অসাধাৰণ গতি আৰু দক্ষতাৰে কৰিব পৰাটো, উপলব্ধ সংসাধনৰ পুনৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ এটা সুন্দৰ উদাহৰণ। আৰোপিত উদ্দেশ্য সাধনৰ বাবে সংস্থানৰ এই সংকল্পবদ্ধতা, দৃঢ়তা আৰু ধৈৰ্য প্ৰসংশনীয়।''
*******
নমুনাৰ অস্থায়ী সংগ্ৰহৰ স্থান, কৰিডৰ আৰু পৰীক্ষা প্ৰয়োগশালাৰ ফটো

Ministry of Science & Technology
BSIP joins hands with Govt of UP to combat COVID 19 in the state
07 JUL 2020 12:50PM by PIB Delhi
The Government of India, along with the State Governments, has been relentlessly working for prevention, containment, and management of COVID-19. Birbal Sahni Institute of Palaeosciences (BSIP), an autonomous institute under the Department of Science & Technology (DST), joined hands with the Government of Uttar Pradesh to combat COVID-19 in the state. BSIP, as one of the five Central Government Research Institutes in Lucknow, took initial steps to start laboratory testing of COVID-19.
The availability of the ancient DNA BSL-2A laboratory in the Institute itself made it possible to prepare for testing immediately.
BSIP received the first batch of suspected COVID samples to test on 2nd May 2020, from district Chandauli. Since then, the lab is running 24x7 to test approximately 400 samples per day from various districts of Uttar Pradesh, as decided by the nodal authorities.
Till date, more than 12,000 samples have been tested, out of which about 400+ samples have been reported positive for SARS-CoV-2. This is highly commendable on the part of the BSIP, more so due to only limited resources and manpower.
Led by the Director BSIP, Dr. Vandana Prasad, the BSIP has constituted a team of dedicated scientists for efficient functioning. Drs Anupam Sharma, Pawan Govil, Kamlesh Kumar, Shailesh Agarwal, Vivesh Veer Kapoor, Santosh Pandey, and Niraj Rai. Dr. Niraj Rai is in-charge of the COVID-19 testing lab, very ably supported by Dr. Anuj Kumar Tyagi (Microbiologist) from GMC, Kannauj, and Satya Prakash, Dr. Varun Sharma, Dr. Indu Sharma, Nagarjuna P, Prashant, Harsh and Richa in analyzing and interpreting test results.
Team BSIP is thus contributing significantly to the fighting against COVID-19 pandemic. The Lucknow cluster of Research Institutes has been placed at the second position at the All-India level in Covid-19 testing.
“RT-PCR testing of Coronavirus at BSIP is a shining example of re-purposing of available resources with exceptional speed and scale despite many constraints thanks to the shared purpose, commitment, determination, and grit,” said Prof Ashutosh Sharma, Secretary, DST.
BIMP
Photograph showing Temporary sample collection point, temporary corridor and testing lab