Ministry of Home Affairs
Union Home Minister Shri Amit Shah and Raksha Mantri Shri Rajnath Singh visit the 1000 Beds with 250 ICU Beds Sardar Vallabh Bhai Patel COVID19 Hospital
Union Home Minister Shri Amit Shah said Prime Minister Shri Narendra Modi is fully committed to helping the people of Delhi in these challenging times and this Covid hospital is yet again, highlights this resolve
Shri Amit Shah say “I thank DRDO, Tatas and our Armed Forces Medical personnel who have risen to the occasion and helped tackle the emergency.”
Shri Amit Shah has conducted series of meetings since 14th June to develop a robust strategy to fight COVID19 by enhancing the capacity of hospitals and developing new facilities also to raise the number of beds.
Reflecting the spirit of defeating COVID19 and curing and saving as many lives as possible, the hospital was developed in just 12 days
05 JUL 2020 7:33PM by PIB Delhi
Union Minister Shri Amit Shah and Raksha Mantri Shri Rajnath Singh visited the 1000 Beds with 250 ICU beds Sardar Vallabh Bhai Patel COVID19 Hospital in Delhi Cantonment. This reflects the commitment of the Modi Government for the welfare of people. Furthering this spirit of welfare of people and defeating COVID19 and curing and saving as many lives as possible, the hospital was developed in record time of 12 days by DRDO, Ministry of Home Affairs, Ministry of Health and Family Welfare Ministry, Armed Forces and Tata Sons.
On this occasion Union Home Minister Shri Amit Shah said Prime Minister Shri Narendra Modi is fully committed to helping the people of Delhi in these challenging times and this Covid hospital is yet again, highlights this resolve. He said “I thank DRDO, Tatas and our Armed Forces Medical personnel who have risen to the occasion and helped tackle the emergency.”
Union Health Minister Dr Harshvardhan, Minister of State for Home Shri G.Kishan Reddy, Delhi Chief Minister Shri Arvind Kejriwal and DRDO Chairman Shri G.Satheesh Reddy were also present.
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Union Home Minister Shri Amit Shah held series of meetings since 14th June to review COVID-19 management and ways to tackle it in Delhi-NCR. On the directions of Shri Amit Shah a number of important decisions were taken like reducing COVID treatment rates to one third in Delhi’s private hospitals, Providing 20,000 additional beds, Increasing testing by using Rapid Antigen Kits, Re-demarcation of containment zones, Contact tracing of infected persons with the help of Arogya Setu and Ithas App and providing COVID telemedicine to the patients by expert doctors of AIIMS.
With the efforts of Modi Government the 1000 beds Sardar Patel COVID Hospital has been established in record time. Delhi is currently experiencing a surge in number of COVID-19 infections with an increasing number of patients requiring medical care. An urgent need to augment the existing hospital beds capacity of Delhi for the COVID-19 patients was discussed between Ministry of Home Affairs and MoD on the modalities of deploying a 1000 beds hospital in a span of less than 14 days. DRDO was asked to establish the hospital.
DRDO undertook the design, development and operationalisation of the facility on a war footing. With the permission from the Indian Air Force, land situated near the New Delhi Domestic Terminal T1 was identified and construction work by DRDO commenced the 23rd of June at the site on Ulan Bator road, adjacent to CGDA Hqrs.
The hospital will be operated by medical team of Doctors, Nurses and Support Staff from the Armed Forces Medical Services (AFMS) while the facility will be maintained by DRDO. Additionally, for the mental wellbeing of patients, the hospital has a dedicated DRDO managed psychological counselling centre. COVID-19 patients referred by the District Administration will be admitted and treated free of cost at this facility. Critical cases will be referred to AIIMS.
The project has been funded with major contribution of Tata Sons. Other contributors are M/s BEL, M/s BDL, AMPL, Sri Venkateswara Engineers, Brahmos Pvt Ltd, Bharat Forge and the DRDO employees voluntarily contributing one day salary.
The unique centrally air-conditioned medical facility is spread over 25,000 sqm and is equipped with 250 ICU beds. Each ICU bed is equipped with monitoring equipment and ventilator. The infrastructure is built with negative internal pressure gradient for safe contagion containment. The facility has been engineered using rapid fabrication technique based on octanorm modules.
The hospital consists of separate Reception cum Patient Admission Block, Medical Block with Pharmacy and Laboratory, Duty Doctors and Nurses Accommodation and 4 modular Patient Blocks each consisting of 250 beds. The corridor network has been designed to keep the patient’s movement separate from the doctors and staff movement. Sanitation facilities and toilets are situated between the blocks for easy access to patients and facility personnel.
The Patient Blocks are self-sufficient with facilities for patients and medical care staff. Patient facilities include Oxygen Supply to each bed, X-Ray, ECG, Haematological test facilities, Ventilators, Covid Test Lab, Wheel Chairs, Stretchers and other medical equipment. DRDO developed COVID-19 technologies productionised by the Industry in the last 3 months such as Ventilators, Decontamination Tunnels, PPEs, N95 Masks, Contact-Free Sanitiser Dispensers, Sanitisation Chambers and Medical Robots Trolleys will be utilised at the facility.
The facility will be secured with security staff, CCTV surveillance and access control systems. The hospital is equipped with an integrated fire safety and control system. Environmental, Safety and Waste Disposal Processes have been built in to the design of operations. A large parking area has been designated for Staff, Public, Ambulances and Firefighting services.
The hospital is being made operational on 5th of July 2020, having been constructed in 12 days. Commissioning of this Hospital will contribute to an increase of 11% additional COVID-19 beds in Delhi, thus overcoming the current critical situation.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহ অমসুং ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা আই.সি.য়ু. ফমুং ২৫০গা লোয়ননা ফমুং ১০০০ লৈবা সর্দার বলব ভাই পতেল কোবিদ-১৯ হোস্পিতালদা চত্তুনা য়েংশিনখ্রে
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহ অমসুং ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা দিল্লীগী মীয়ামশিংবু লুরবা মতমসিদা তেংবাংনবা লেংদনা লেপ্লি অমসুং মসিগী কোবিদ হোস্পিতাল অসিনা ৱাখল্লোন অসিবু অমুক্কা হন্না মীয়ামদা খংহনখ্রে
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি, “ঐহাক্না দি.আর.দি.ও., তাতা অমসুং আর্মদ ফোর্সকী মেদিকেলগী মীওইশিংবু লুরবা তাঞ্জা অসিদা থোক্লক্তুনা মতেং পাংলকপগীদমক থাগৎলি”।
শ্রী অমিত শাহনা হোস্পিতালশিংগী মীওই লায়েংবা ঙম্বগী মশিং হেনগৎহন্দুনা অমসুং ফমুং মশিং হেনগৎহন্নবা অনৌবা ফেসিলিতী কয়া শেমগত্তুনা কোবিদ-১৯ থেংননা অচৌবা পথাপ অমা শেম্নবাজুন ১৪দগী মীফম কয়া অমা পাংথোকখ্রে
কোবিদ-১৯বু মায়থিবা পীনিংবগী অমসুং য়ারিবমখৈ পুন্সি য়াম্না লায়েংবা অমসুং কন্নিংবগী ইথিল উৎলদুনা হোস্পিতাল অসি শুপ্নগী নুমিৎ ১২দা শাখি
05 JUL 2020 7:33PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহ অমসুং ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা দিল্লী কন্তোনমেন্ততা লৈবা আই.সি.য়ু. ফমুং ২৫০গা লোয়ননা ফমুং ১০০০ লৈবা সর্দার বলব ভাই পতেল কোবিদ-১৯ হোস্পিতালদা চত্তুনা য়েংশিনখ্রে। মসিনা মোদী সরকারনা মীয়ামগীদমক্তা লেপ্লি হায়বদু ময়েক শেংনা তাক্লি। অসিগুম্লবা কোবিদ-১৯বু মায়থিবা পীনিংবগী অমসুং য়ারিবমখৈ পুন্সি য়াম্না লায়েংবা অমসুং কন্নিংবগী ইথিল উৎলদুনা হোস্পিতাল অসি দি.আর.দি.ও., গৃহ মন্ত্রালয়, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়, আর্মদ ফোর্স অমসুং তাতা সন্সনা হাইনখিবগী মতুং ইন্না শুপ্নগী নুমিৎ ১২দা শাবা লোইশিনখি।
থৌরম অসিদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহ অমসুং ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিল্লীগী মীয়ামশিংবু লুরবা মতমসিদা তেংবাংনবা লেংদনা লেপ্লি অমসুং মসিগী কোবিদ হোস্পিতাল অসিনা ৱাখল্লোন অসিবু অমুক্কা হন্না মীয়ামদা খংহনখ্রে হায়খি অমসুং মহাক্না দি.আর.দি.ও., তাতা অমসুং আর্মদ ফোর্সকী মেদিকেলগী মীওইশিংবু লুরবা তাঞ্জা অসিদা থোক্লক্তুনা মতেং পাংলকপগীদমক থাগৎলি হায়না ফোংদোকখি।
থৌরম অসিদা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী দাঃ হর্শবর্ধন, কেন্দ্রগী হোমগী স্তেৎ মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দী, দিল্লীগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী অর্বিন্দ কেজ্রিৱাল অমসুং দি.আর.দি.ও.গী চেয়রমেন শ্রী জি. সতীশ রেদ্দীশু শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা জুন ১৪দগী হৌনা দিল্লী-এন.সি.আর.দা কোবিদ-১৯ শেন্ননবা অমসুং লাকশিন্নবা মীফম কয়া অমা পাংথোক্তুনা লাক্লি। শ্রী অমিত শাহগী পাউতাক মখাদা দিল্লীগী লন্নাই হোস্পিতালশিংদা কোবিদ লায়েংবগী মমল শরুক অহুম থোকপগী অমদা হন্থহনবা, অহেনবা ফমুং ২০,০০০ পীবা, রেপিদ এন্তিজেন কিৎ শিজিন্নদুনা তেস্ত তৌবা মশিং হেনগৎহনবা, কন্তেনমেন্ত জোন নৌনা খাইদোকপা, আরোগ্য সেতু অমসুং ইথাসাপকী তেংবাংনা অনাবা মীওইশিংগী কন্তেক্ত ত্রেসিং তৌবা অমসুং এমসকী অহৈবা দাক্তরশিংনা অনাবশিংদা তেলেমেদিসিন পীবনচিংবা ৱারেপ কয়া অমা লৌখ্রবনি।
মোদী সরকারগী তেংবাংগা লোয়ননা রেকোর্দ ওইবা মতমগী মনুংদা ফমুং ১০০০ লৈবা সরদার পতেল কোবিদ হোস্পিতাল শাখি। মেদিকেল কেয়র তঙাই ফদবা অনাবা মশিং হেনগত্তুনা দিল্লীদা হৌজিক কোবিদ-১৯ কেস মশিং য়ামখৎলক্লি। দিল্লীগী কোবিদ-১৯গী অনাবশিংগী ওইনা লৈরিবা ফমুং মশিং হেনগৎপগী তঙাই ফদবগী মতাংদা গৃহ মন্ত্রালয় অমসুং এম.ও.দি.গী মরক্তা নুমিৎ ১৪নিগী মনুংদা ফমুং ১০০০ থাবা হোস্পিতাল অমা শেম্বগী মতাংদা খন্নখি। দি.আর.দি.ও. হোস্পিতাল অসিবু শানবা হায়খি।
দি.আর.দি.ও.না দিজাইন তৌবা, শেম-শাবা অমসুং ফেসিলিতী অসিবু শিজিন্নবা য়াহন্নবা ৱার ফুতিংদা থবক তৌখি। ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সকী অয়াবা লৌরবা মতুংদা ন্যু দিল্লী দোমেস্তিক তর্মিনেল তি.১গী মনাক্তা লৈবা লম অমা শক খংদোক্তুনা জুন ২৩দগী হৌনা জি.সি.দি.এ. হেদ ক্বার্তরগা মায়োক্নবা উলান বাতোর লম্বীদা লৈবা মফমসিদা শেম শাবগী থবক হৌখি।
হোস্পিতাল অসি আর্মদ ফোর্স মেদিকেল সর্বিস (এ.এফ.এম.এস.)কী দাক্তর, নর্স অমসুং সপ্পোর্ত স্তাফকী মেদিকেল তিম অমনা চলায়গনি অমসুং ফেসিলিতী অসিনা দি.আর.দি.ও.না শেন্নগনি। অহেনবা ওইনা অনাবশিংগী ৱাখল নুংঙাইহন্নবা হায়দুনা হোস্পিতাল অসিদা দি.আর.দি.ও.না শেন্নবা অখন্নবা সাইকোলোজিকেল কাউন্সেলিং সেন্তর অমসু লৈগনি। জিলাগী লৈঙাক্লোইশিংনা হায়রকপা কোবিদ-১৯গী অনাবশিং অসি মফমসিদা শেল লৌদনা লায়েংগনি। অরুবা কেসশিংদি এমসতা থাগনি।
প্রোজেক্ত অসি তাতা সন্সনা মরু ওইনা পীরকপা শেনফম্না শেল থাদবনি। অতোপ্পা শেল পীরকপশিংদি এম./এস. বি.ই.এল., এম./এস. বি.দি.এল., এ.এম.পি.এল., শ্রী ভেঙ্কতেস্বরা ইঞ্জিনিয়রস, ব্রাহ্মোস প্রাইবেৎ লিমিতেদ, ভারত ফোর্জ অমসুং দি.আর.দি.ও.গী থৌমীশিংনা মশা য়ানা পীরকপা নোঙমগী তোলোবশিংনি।
মসিগী য়াম্না তোঙানবা সেন্ত্রেল এয়র কন্দিসন ওইবা ফেসিলিতী অসি আই.সি.য়ু.গী ফমুং ২৫০ লৈদুনা স্ক্বার মীতর ২৫০০০০গী পাক চাউবা লমদা লৈ। আই.সি.য়ু. ফমুং খুদিংমক বেন্তিলেতর অমসুং মোনিতর তৌনবা খুৎলায়শিং য়াওই। ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি লায়না শন্দোকপা থিংনবা মওংদা নেগেতিব ইন্তর্নেল প্রেসরগা লোয়ননা শাবনি। ফেসিলিতী অসি ওক্তানোর্ম মোদ্যুলদা য়ুম্ফম ওইবা রেপিদ ফেব্রিকেসন তেক্নিক শিজিন্নদুনা শেম শাবনি।
হোস্পিতাল অসিদা তোঙানবা রেসেপ্সন অমসুং পেসেন্ত এদ্মিসন ব্লোক, ফার্মাসী অমসুং লেবোরেতরী লৈবা মেদিকেল ব্লোক, দ্যুতী তৌরিবা দাক্তর অমসুং নর্সশিংগী লৈফম, ফমুং ২৫০ লৈবা মোদ্যুলার পেসেন্ত ব্লোক মরি লৈ। চংফমশিং (কোরিদোর নেৎৱর্ক) অসি অনাবশিংনা চত্থোক চৎশিন তৌবদা দাক্তরশিং অমসুং স্তাফকী মীওইশিংগা থেংনদনবা মওংদা শেম শাই। সেনিতেসন ফেসিলিতী অমসুং তোইলেৎশিং অসি অনাবা অমসুং ফেসিলিতীগী মীওইশিংনা শিজিন্নবদা লায়নবা ব্লোক খুদিংগী মরক্তা লৈ।
অনাবগী ব্লোক অসিদা অনাবশিং অমসুং মেদিকেল কেয়র স্তাফকী ফেসিলিতীশিং য়াওদুনা সেলফ সফিসিএন্ত ওই। অনাবগী ফেসিলিতীশিংদা য়াওরিবশিং অসিদি- ফমুং খুদিংমক্কী ওক্সিজেন সপ্লাই, এক্স-রে, ই.সি.জি., হীমাতোলোজিকেল তেস্ত ফেসিলিতীশিং, বেন্তিলেতরশিং, কোবিদ তেস্ত লেব, হ্বীল চেয়র, স্ত্রেৎচর অমসুং অতোপ্পা মেদিকেলগী খুৎলায়শিংনি। মমাংগী থা ৩দা ইন্দস্ত্রীশিংনা শিজিন্নখিবা দি.আর.দি.ও.না পুথোকখিবা কোবিদ-১৯গী তেক্নোলোজী পোত্থোকশিং- বেতিলেতরশিং, দিকন্তামিনেসন তন্নেল, পি.পি.ই., এন. ৯৫ মাস্ক, কন্তেক্ত-ফ্রী সেনিতাইজর দিস্পেন্সর, সেনিতাইজেসন চেম্বরশিং অমসুং মেদিকেল রোবোৎ ত্রোল্লীশিং ফেসিলিতী অসিদা শিজিন্নগনি।
ফেসিলিতী অসি ঙাক শেন্নবা স্তাফ, সি.সি.তি.ভি. সর্বেলিএন্স অমসুং এক্সেস কন্ত্রোলগী পথাপশিংনা তেক্ত কায়দনা থমগনি। হোস্পিতাল অসিদা ইন্তিগ্রেতেদ ফায়র সেফতী অমসুং কন্ত্রোল সীস্তেম য়াওরি। থবক তৌবগী মওং দিজাইন তৌবদা অকোয়বগী, তেক্ত কায়দনবা অমসুং ফত্তবা মাংহনবগী পথাপশিংশু হাপখ্রবনি। স্তাফ, মীয়াম, এম্বুলেন্স অমসুং মৈপোক লাংপোক্কী মীওইশিংগীদমলতা অচৌবা পার্কিং তৌফম অমসু ফেসিলিতী অসিদা য়াওরি।
নুমিৎ ১২নিগী মনুংদা শাবা লোয়রবা মতুংদা ফেসিলিতী অসি জুলাই ৫, ২০২০দগী থবক তৌবা হৌখ্রে। হোস্পিতাল অসিনা থবক তৌবা হৌবদা দিল্লীদা লৈবা অহেনবা কোবিদ-১৯গী ফমুং মশিং ১১% হেনগৎহনগনি অমসুং মসিনা হৌজিক থেংনরিবা লুরবা ফিভম অসিবু মায়থিবা পীগনি।