Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
New dimension added in locust control activities - Chemical spraying in targeted areas started with a Bell Helicopter taking its first sortie in 65 RD Banda area of Jaisalmer district in Rajasthan
From 11th April 2020, locust control operations have been done in around 2.5 lakh hectares area in States of Rajasthan, Madhya Pradesh, Punjab, Gujarat, Uttar Pradesh, Maharashtra, Chhatisgarh, Haryana and Bihar
05 JUL 2020 2:45PM by PIB Delhi
Control operations to check damage to crops from locust attacks are continuing. Yesterday (04.07.2020), a new dimension was added in locust control activities. A Bell Helicopter took its first sortie in 65 RD Banda area of Jaisalmer district in Rajasthan and completed its mission of chemical spraying in targeted areas; thereby augmenting the locust control efforts.
Starting from 11th April, 2020 till 3rd July, 2020, control operations have been done in 1,35,207 hectares area in States of Rajasthan, Madhya Pradesh, Punjab, Gujarat, Uttar Pradesh and Haryana by Locust Circle Offices (LCOs). Till 3rd July, 2020, control operations have also been done in 1,13,215.5 hectares area in States of Rajasthan, Madhya Pradesh, Punjab, Gujarat, Uttar Pradesh, Maharashtra, Chhatisgarh, Haryana and Bihar by State Governments.
In the intervening night of 3rd - 4th July, 2020, control operations were carried out at 25 places in 6 districts viz. Jaisalmer, Barmer, Bikaner, Jodhpur, Nagaur, and Dausa of Rajasthan State and 2 places in Jhansi district of Uttar Pradesh by LCOs. Besides this, State Agriculture Departments also carried out control operations at 4 places in Jhansi and Mahoba districts of Uttar Pradesh and at 2 places in Bharatpur distrcit of Rajasthan, in the intervening night of 3rd - 4th July, 2020 against small groups and scattered population of locusts.
No Significant crop losses have been reported in the States of Gujarat, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Maharashtra, Chhatisgarh, Bihar and Haryana. However, some minor crop losses have been reported in some districts of Rajasthan.
Swarms of immature pink locusts and adult yellow locusts are active in Jaisalmer, Barmer, Bikaner, Jodhpur, Nagaur, Dausa, and Bharatpur of Rajasthan State and Jhansi and Mahoba districts of Uttar Pradesh.
1. The Bell Helicopter getting ready for its first sortie for locust control @ Jaisalmer
2. A fleet of Control Vehicles / teams poised to hit road in Rajasthan for undertaking locust control
3. Drone maneuvering during spray operations at Phalodi, Jodhpur
4. A section of mortal remains of locusts in a field at Dausa, Rajasthan
Other Inputs:
• Presently 60 control teams with spray vehicles are deputed /deployed in State of Rajasthan, Gujarat, Madhya Pradesh and Uttar Pradesh more than 200 Central Government personnel are engaged in locust control operations. Further, 5 companies with 12 drones are deployed at Barmer, Jaisalmer, Bikaner, Nagaur and Phalodi in Rajasthan for effective control of locusts on tall trees and in inaccessible areas through spraying of pesticides. India is the first Country who is using drones for locust control
• On 21st May, 2020 MoCA granted conditional exemption to the Government Entity for use of remotely Piloted Air Craft System for anti-locust operations subject to various terms and conditions. Further, on 27th June, 2020, MoCA further relaxed the terms and conditions and permitted the use of engine-powered drone up to 50kg and use of drones during night times also for anti-locust operations
• As per the Food and Agriculture Organization’s Locust Status Update of 03.07,2020, many of the spring-bred swarms that migrated to Indo-Pak border before the monsoon rains, some continued east to northern states of India and a few groups reached Nepal. The forecast is that these swarms will return to Rajasthan with the start of the monsoon in the coming days to join other swarms still arriving from Iran and Pakistan, which is expected to be supplemented by swarms from the Horn of Africa in about mid-July. Early breeding has already occurred along the Indo-Pak border where substantial hatching and band formation will take place in July that will cause the first-generation summer swarms to form in mid-August
• Weekly virtual meeting on Desert Locust of South-West Asian countries (Afghanistan, India, Iran and Pakistan) is being organised by FAO. 15 virtual meetings of the technical officers of South West Asian countries have taken place so far

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
কৌজেং লাকশিন্নবগী পায়খৎপা থবকশিংদা অনৌবা দাইমেন্সন অমা হাপচিনখ্রে-রাজস্থানগী জৈসলমের জিলাগী আর.দি.৬৫ বন্দাগী মফমশিংদা অহানবা ওইনা ঙাকথোক্নবগী থবক পাংথোক্তুনা বেল হেলিকোপ্তর অমনা পান্দম থম্লিবা মফমশিংদা কেমিকেল চাইখ্রে
এপ্রীল ১১, ২০২০দগী রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ, পঞ্জাব, গুজরাত, উত্তর প্রদেশ, মহারাস্ত্র, ছতিসগর, হরিয়ানা অমসুং বিহারনচিংবা মফমিংদা হেক্তর লাক্ষ ২.৫মুক্তা কৌজেং লাকশিন্নবগী থবক পাংথোকখি
05 JUL 2020 2:45PM by PIB Imphal
মহৈ-মরোংশিংবু কৌজেংনা মাংহন-তাকহনবদগী ঙাকথোকপা য়েংশিন্নবা লাকশিন্নবগী থবকশিং মখা তানা পাংথোক্লি। ঙরাং(০৪.০৫.২০২০)দগী কৌজেং লাকশিন্নবগী থবক্তা অনৌবা দাইমেন্সন অমা হাপচিনখ্রে। জীলাগী আর.দি.৬৫ বন্দাগী মফমশিংদা অহানবা ওইনা ঙাকথোক্নবগী থবক পাংথোক্তুনা বেল হেলিকোপ্তর অমনা পান্দম থম্লিবা মফমশিংদা কেমিকেল স্প্রেয়িং তৌগী মিশন অদু মপুং ফানা পাংথোকখিদুনা কৌজেং লাকশিন্নবগী কন্না হোৎনরিবশিং অদু পাকথোক-চাওথোকখ্রে।
এপ্রীল ১১, ২০২০দগী লম হেক্তর ১,৩৫,২০৭দা লোকস্ত সর্কল ওফিসর(এল.সি.ও.)শিংনা রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ, পঞ্জাব, গুজরাত, উত্তর প্রদেশ, মহারাস্ত্র, ছতিসগর, হরিয়ানা অমসুং বিহারনচিংবা মফম হেক্তর লাক্ষ ২.৫মুক্তা কৌজেং লাকশিন্নবগী থবক পাংথোকখি। জুলাই ৩, ২০২০দা লম হেক্তর ১,১৩,২১৫.৫দা রাজ্য সরকারশিংনা রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ, পঞ্জাব, গুজরাত, উত্তর প্রদেশ, মহারাস্ত্র, ছতিসগর, হরিয়ানা অমসুং বিহারনচিংবা মফম হেক্তর লাক্ষ ২.৫মুক্তা কৌজেং লাকশিন্নবগী থবক পাংথোকখি।
জুলাই ৩ অমসুং ৪, ২০২০গী লোন্নবা অহিংদা জৈসলমের, বার্মর, বিকানের, জোধপুর, নাগৌরগী জীলা ৬কী মফম ২৫দা অমসুং রাজস্থানগী দৌসাদা অমসুং উত্তর প্রদেশকী ঝান্সিগী মফম অনিদা এল.সি.ও.শিংনা লাকশিন্নবগী থবকশিং পাংথোকখি। মসিদা নত্তনা রাজ্যগী লৌউ-শিংউ বিভাগনা উত্তর প্রদেশকী ঝান্সিগী অমসুং মাহোবা জীলাদা অসুং রাজস্থানগী বারতপুর জীলাগী মফম অনিদা জুলাই ৩-৪, ২০২০গী লোন্নবা অহিংদা কৌজেংগী অপিকপা কাংলুপশিং অমসুং চাইথোক্তুনা লৈবশিং অদু লাকশিন্নবগী থবক পাংথোকখি।
গুজরাত, উত্তর প্রদেশ, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র, ছতিসগর, বিহারন পঞ্জাব অমসুং হরিয়ানাদা মহৈ-মরোংশিং মাংহন-তাকহনখিবগী থোইদোকপা পাও ফংদে। অদুম ওইনমক, রাজস্থানগী মফম খরদা অপীকপা মহৈ-মরোংশিং খরা অমাং-অতা থোকহনখিবগী পাও ফংখি।
মপুং ফাদ্রিবা লৈ মচুগী কৌজেংশিং অমসুং মপুং ফারবা হঙ্গাম মপান মচুগী কৌজেংগী তীন চবুনশিং অসিনা জৈসলমের, বার্মর, বিকানের, জোধপুর, নাগৌর, দৌসা অমসুং রাজস্থানগী ভারতপুরদা অমদি উত্তর প্রদেশকী ঝান্সি অমসুং মাহোবা জীলাদা য়াম্না লৈ।
১. বেল হেলিকোপ্তরনা ইহান হানবা ওইনা কৌজেং লাকশিন্নবগী লান্থেং মায়োক্ননবা থৌরাং তৌবা @ জৈসলমের
২. কৌজেং লাকশিন্নবগী থবক পায়খৎপা ওইনা রাজস্থানগী লম্বিদা শাফু পীননবা লাকশিন্নবা গারীশিং/তীমশিংনা থুনা চংশিনবা
৩. জোধপুরগী ফালোদিদা চাইবগী থবক চত্থরিঙৈদা দ্রোন্না চেকশিন্না য়েংশিনবা
৪. রাজস্থানগী দৌসাগী লৌবুক অমদা কৌজেংশিংনা শিরগা তাদুনা লৈবগী সেক্সন অমা
অতোপ্পা ইনপুৎশিং :
• হৌজিক-হৌজিক চাইনবগী গারীগা কোন্ননা লাকশিন্নবগী তীম ৬০ থবক্তা/মথৌ তৌহন্দুনা রাজস্থান, গুজরাত, মধ্য প্রজেশ অমসুং উত্তর প্রদেশকী রাজ্যশিংদা কেন্দ্র সরকারগী পর্সোনেল ২০০দগী হেনবনা কৌজেং লাকশিন্নবগী থবক পাংথোক্লি। মখা তানা দ্রোন ১২গা কোন্ননা কম্পনি ৫না রাজস্থানগী বার্মের, জৈসলমর, বিকানের, নাগৌর অমসুং ফালোদিদা অৱাংবা উশিংদা অমসুং য়ৌবা ঙমদবা মফমশিংদা তীলহাৎ হিদাকশিং চাইদুনা কৌজেং লাকশিন্নবগী থবকশিং য়াম্না নিংথিজনা পাংথোক্লি। কৌজেং লাকশিনবগী থবক্তা দ্রোন শিজিন্নবাহানবনি।
• মে ২১, ২০২০দা এম.সি.এ.না তোঙান-তোহানবা চৎন-কাংলোনশিং অমসুং ৱাফমশিং চৎনহন্দুনা কৌজেংগী মায়োক্তা থবক পায়খৎনবগীদমক্তা লাপ্না থমদুনা পাইলোত এয়রক্রফ সিস্তেম শিজিন্ননবগীদমক সরকারগী এন্তিতীশিংদা অয়াবা পীখ্রে।
• মখা তানা জুন ২৭, ২০২০দা এম.সি.এ.না নুমিদাংগী মতমদসু কৌজেং লাকশিন্নবগী থবকশিং পাংথোকপদা কে.জি.৫০ফাওবগী ইঞ্জিন-পাৱর দ্রোনশিং অমসুং দ্রোনশিং শিজিন্ননবগী চৎন-কাংলোনশিং কোমথোক্তুনা অয়াবা পীখ্রে।
• ফুদ অমসুং এগ্রিকলচর ওর্গনাইজেসন্না কৌজেং লাকশিন্নবগী ০৩.০৭.২০২০দা অপদেত তৌরকপা স্তেতসকী কুমগী নোংনা য়ৌরক্ত্রিঙৈগী মমাংদা ইন্দো-পাকক্কী ঙমখৈরোমদা য়েনিংথাদা মরু কোকপা তীন কয়া অমা মফম হোংদুনা চৎলি, খরা অমনা ভারতকী নোংপোক্তগী অৱাংথংবা রাজ্যশিংদা মখা তানা অদুগা খরা অমনা নেপাল য়ৌনা মফম হোংই। ফোর্কাস্ত অসিদা মসিগী তীলশিং অসি মোন্সুন অসিনা হৌরকপদা জুলাইগী ময়ায়দগী অফ্রিকাগী হোর্নদগী হেনহৎলকপা য়ানা লৈরিবা ইরান অমসুং পাকিস্তান্দগী য়ৌরক্কদৌরিবা তীলশিংগা পুনশিন্ননবা রাজস্থান্দা অমুক হল্লক্কনি হায়রি। জুলাইদা মরাং কাইনা মরুম কোনফম অমসুং বেন্দশিং পৈশিনবগা লোয়ননা ভারত-পাক্কী ঙমখৈদা হান্নদগী হৌনা অঙনবগী মরুম কোকপা হৌখিদুনা অগস্তকী ময়ায়গী কালেন্দা অহানবা মরোল অমা থোকহল্লক্লগনি।
• এফ.এ.ক্যু.না খা-নোংচুপ থংবা এসিয়াগী লৈবাকশিং(অফগানিস্তান, ভারত অমসুং পাকিস্তান)গী লৈঙোইলমগী কৌজেংশিংগী মতাংদা চয়োলগী ওইনা ভর্চুএল মিতিং পাংথোকখ্রে। হৌজিকফাওবদা খা-নোংচুপ থংবা এসিয়াগী তেক্নিকেল ওফিসরশিংগী ভর্চুএল মিতিং ১৫ পাংথোকখ্রে।