President's Secretariat
As the pandemic ravages human lives and economies across the globe, the Buddha’s message serves like a beacon, says President
04 JUL 2020 11:43AM by PIB Delhi
The President of India, Shri Ram Nath Kovind said that as the pandemic ravages human lives and economies across the globe, the Buddha’s message serves like a beacon. Lord Buddha advised people to shun greed, hatred, violence, jealousy and many other vices to find happiness. Contrast this message with the hankering of an unrepentant mankind indulging in the same old violence and degradation of nature. We all know that the moment the virulence of Coronavirus slows down, we have a far more serious challenge of climate change before us.
The President was speaking at a virtual event organized by the International Buddhist Confederation on the occasion of the Dharma Chakra Diwas at Rashtrapati Bhavan today (July 4, 2020).
The President said that India is proud of being the land of the origin of the Dhamma. In India, we see Buddhism as a fresh expression of the sublime truth. Lord Buddha’s enlightenment, and the subsequent preaching by him for over four decades, were in line with India’s tradition of respect for intellectual liberalism and spiritual diversity. In modern times, two exceptionally great Indians – Mahatma Gandhi and Babasaheb Ambedkar – found inspiration in the words of the Buddha and went on to shape the destiny of the nation.
The President said that following in their footsteps, we should strive to hear the call of the Buddha, to respond to his invitation to walk the Noble Path. The world seems full of suffering, in short term as well as in long term. There are many stories of kings and affluent people suffering from acute depression who took refuge in the Buddha to escape cruelties of life. Indeed, the life of the Buddha challenges earlier convictions as he believed in finding a deliverance from suffering in the midst of this imperfect world.
Click here to read the President’s address

রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
লাইচৎ অসিনা মীওইবগী পুন্সি অমদি মালেম পুম্বগী শেন্মিৎলোন মাঙ তাকহল্লিবসিদা, বুদ্ধগী পাউজেলনা লমজীং ওইরি, হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খ্রে
04 JUL 2020 11:43AM by PIB Imphal
লাইচৎ অসিনা মীওইবগী পুন্সি অমদি মালেম পুম্বগী শেন্মিৎলোন মাঙ তাকহল্লিবসিদা, বুদ্ধগী পাউজেলনা লমজীং ওইরি, হায়না ভারতকী রাস্ত্রপতি, শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা হায়খ্রে‍। লোর্দ বুদ্ধনা মীয়ামদা করাম চাউবা, নুংশিনদবা, হিংসা, মীহৌ চাউবা অমদি নুংঙাইবা লম্বীগী মায়োক্তা লৈবা ৱাফমশিং থাদোক্নবা তাক্লমখি‍। অদুবু মসিগী ওন্ন-তৈনবদা মীওইবা খুন্নাইনা খন্থবা তৌদনা হান্নগুম হিংসাগী থবক চত্থরি অমদি মহৌশাগী ফীভম কায়থরক্লি‍। ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই মদুদি কোরোনাভাইরস শন্দোকপগী চাং হন্থরক্লবা মতমদা ঐখোয়গী মাঙদা কা হেন্না শাথিরবা অইং অশা হোংলকপগী অচৌবা শীংনবা অমা তাদুনা লৈরি‍।
ৱাফমশিং অসি ইন্তরনেসনেল বুদ্ধিস্ত কনফিদরেসননা পাঙথোকপা ধর্ম চক্র নুমিৎকী থৌরমগা মরী লৈননা রাস্ত্রপতি ভবনদা ঙসি (জুলাই ৪, ২০২০) পাঙথোকখিবা ভর্চুএল থৌরম অমদা রাস্ত্রপতিনা ফোঙদোকখিবনি‍।
রাস্ত্রপতিনা হায়খিবদা ভারত অসি ধম্মগী হৌরকফম লমদমনি হায়বদা চাউথোকচবা ফাওরি‍। ভারত্তা ঐখোয়না বুদ্ধিজমবু ফজবা অচুমবগী অনৌবা মফোঙদোক অমা ওইনা লৌরি‍। লোর্দ বুদ্ধনা তাক্লমবশিং, অমদি মহাক্না মখা তানা চহী নিফু চুপ্না শন্দোক্লমবশিং অসি ইন্তেলেকচুএল লিবরেলিজম অমদি ৱাখল্লোন খেন্নবশিংবু ইকায়খুম্নবা হায়বা ভারতকী চৎনবীগা থোং মান্ননা চৎলি‍। অনৌবা মতমদা থোইদোক হেন্দোক্না ফাওখিবা ভারত মচা অনিবু – মহাত্মা গান্ধি অমসুং ববাসাহৈব অম্বেদকর – বুদ্ধগী ৱাফমশিংনা পুক্নীং থৌগৎখি অমদি লৈবাকসিগী মরাইবক শেম্লকখি‍।
রাস্ত্রপতিনা হায়খিবদা মখোয়গী তুং ইন্দুনা ঐখোয়না বুদ্ধগী ৱাফমশিং লৌশিনগদবনি অমদি মহাক্না হায়রম্বা পুকচেল চাউবগী লম্বীদা চৎনবা হোৎনগদবনি‍। মালেম অসিদা হৌজিক হৌজিক অমদি তুংগী ওইনসু অৱা-অনা কয়া থেংনবগুম তৌরি‍। পুক্নীং ৱাখলগী লায়নানা নারবা নিংথৌ অমদি মচীন চৎপা মীওই কয়ানা পুন্সিগী তমথিবা মচৎশিংদগী নান্থোক্নবা বুদ্ধগী মফমদা চঙজফম লৌখিবগী ৱারী কয়া লৈরি‍। তশেংবসু বুদ্ধনা মতিক চাদ্রবা মালেম অসিগী মরক্তা অৱা-অনাশিংদগী নান্থোক্নবা লম্বী থিবদা থাজবা থমখিবা মরম্না মহাক্কী পুন্সিনা হান্না থাজনরমবশিংদা শীংনবা অমা ওইখি‍।
রাস্ত্রপতিগী ৱারোল পানবগীদমক মসিদা নম্বীয়ু