ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନାରେ ଚଳିତବର୍ଷ ଏପ୍ରିଲରୁ ନଭେମ୍ବର ମଧ୍ୟରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଯେଉଁ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଓ ଡାଲି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ତାହାର ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ 1,48,938 କୋଟି ଟଙ୍କା
• ଏଥିରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଖାଦ୍ୟ ସବ୍‌ସିଡି, ପରିବହନ ଓ ଡିଲର ଖର୍ଚ୍ଚ ବାବଦରେ 46,061 କୋଟି ଟଙ୍କା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ
01 JUL 2020 5:19PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନାର ସଂପ୍ରସାରଣ ଚଳିତବର୍ଷ ନଭେମ୍ବର ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲୁ ରହିବା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗତକାଲି ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜୁନ୍‌ରେ ଶେଷ ହୋଇଥିବା ଏହି ଯୋଜନାର ମିଆଦକୁ ଆଉ 5ମାସ ବଢାଇ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଜୁଲାଇ ମାସରୁ ଏହି ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲାଗୁ ହେବ । ଏହି 5ମାସ ମଧ୍ୟରେ 80 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ମୁଣ୍ଡପିଛା ପ୍ରତି ମାସରେ 5 କେଜି ଗହମ କିମ୍ବା ଚାଉଳ ଓ ଏକ କେଜି ଡାଲି ପରିବାର ପିଛା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବିଭାଗ ଏ ସଂପର୍କରେ ଏହି ଯୋଜନାରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ବ୍ୟୟ ଆକଳନ କରିଛି । ତଦନୁସାରେ ମୁଣ୍ଡପିଛା 5 କେଜି ଗହମ/ଚାଉଳ ଗତ 3ମାସ ମଧ୍ୟରେ (ଏପ୍ରିଲ, ମେ, ଜୁନ୍‌) ଯାହା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି, ସେଥିରେ କେବଳ ସବ୍‌ସିଡି ବାବଦରେ ସରକାରଙ୍କର 44,131 କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି । ଚାଉଳ ବାବଦରେ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ପିଛା ମୋଟ ଆର୍ଥିକ ଖର୍ଚ୍ଚ 37,267.60 ଟଙ୍କା ଓ ଗହମ ବାବଦରେ 26,838.40 ଟଙ୍କା ହିସାବ କରାଯାଇଛି ।
ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନରେ ଯେଉଁ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟକୁ ପଠାଯାଉଛି ତାହାର ପରିବହନ ଓ ବୋଝେଇ ଖଲାସ ବାବଦ ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ଡିଲର କମିସନ ବାବଦ ବ୍ୟୟକୁ ଉଭୟ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ବହନ କରିବା କଥା । ଏଥିପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଆଇନରେ ଅନୁପାତ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହୋଇଛି । ତେବେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ଯୋଜନାରେ ବାବଦ ସମସ୍ତ ବ୍ୟୟ ବହନ କରୁଛନ୍ତି । ତେଣୁ ସେଥିପାଇଁ 1,930 କୋଟି ଟଙ୍କା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ପରିବହନ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବାବଦରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡିବ । ତେଣୁ ଏସବୁକୁ ମିଶାଇ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ସବ୍‌ସିଡି ଏହାର ପରିବହନ, ଡିଲର ଦେୟ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଖର୍ଚ୍ଚ ବାବଦରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମୋଟ 46,061 କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବେ । ଏହି ହିସାବରେ ଏପ୍ରିଲରୁ ଜୁନ୍‌ ତଥା ଜୁଲାଇରୁ ନଭେମ୍ବର ମୋଟ 32 ନିୟୁତ ଟନ ଚାଉଳ ଓ ଗହମ ସଂପୃକ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ବିନା ମୂଲ୍ୟରେ ଦିଆଯାଉଥିବାରୁ ସେ ବାବଦରେ ସରକାର ପ୍ରାୟ 1,22,829 କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବେ ।
ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗର ହିସାବ ଅନୁସାରେ ଏପ୍ରିଲ-ଜୁନ୍‌ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ଡାଲି ମୂଲ୍ୟ 5 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଥିବାବେଳେ ଜୁଲାଇରୁ ନଭେମ୍ବର ଶେଷଯାଏଁ ଯେଉଁ ଡାଲି ଦିଆଯିବ ତାହା 6,800 କୋଟି ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ମୋଟ 11,800 କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିବ ।
ଏହା ସହିତ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ସରକାର ଦୁଇମାସ ପାଇଁ ଯେଉଁ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ମାଗଣାରେ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ସେ ବାବଦରେ ମୋଟ 3,109.52 କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିବା ହିସାବ କରାଯାଇଛି । କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭଣ୍ଡାରରୁ ଏ ବାବଦ ଉଠାଯାଇଥିବା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ମୂଲ୍ୟ ମାସିକ 1,400 କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବାବେଳେ ତାହା ଉପରେ 11,200 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଖର୍ଚ୍ଚ ମାସିକ ଅତିରିକ୍ତ ପଡୁଛି । ତେଣୁ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଏବଂ ଡାଲି ବଣ୍ଟନ ବାବଦରେ ମୋଟ ଖର୍ଚ୍ଚ ପରିମାଣ 1,48,938 କୋଟି ଟଙ୍କା ହିସାବ କରାଯାଇଛି ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Estimated cost for distribution of foodgrains (Rice and Wheat) and pulses under Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana during April – November 2020 is around Rs 1,48,938 crore
This includes total estimated expenditure of Rs. 46,061crore to be borne by Government of India towards foodgrain subsidy and expenditure on account intra state transportation, dealer's margin including additional dealer's margin towards use of ePOS
01 JUL 2020 5:19PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi had yesterday announced the extension of Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana till the end of November 2020. He said that the PMGKAY scheme is extended from July till the end of November 2020. During this five-month period, more than 80 crore people will be provided 5 kg free wheat/rice per month along with 1 kg free whole chana to each family per month.
The Department of Food and PD has worked out estimated cost under TPDS @ 5 Kg per person per month for three months i.e. April-June, 2020 would entail an estimated subsidy of Rs. 44,131 crore taking the estimated Economic Cost of Rs. 37,267.60/MT for rice and Rs. 26,838.40/MT for wheat (as per BE 2020-2021).
Further, while under NFSA, the expenditure towards intra state transportation and handling charges for movement from FCI depots to Fair Price Shops (FPSs) as also dealer's margin etc. is shared between Govt. of India and States/UTs as per the sharing pattern and norms for expenditure on this account as per rules framed under NFSA. As Govt. of India is bearing the entire expenditure towards this Scheme, an expenditure of Rs 1,930 crore would be required to be met towards transportation & handling and FPS dealers' margins etc. by Govt. of India as per the existing norms in this regard under NFSA. ln view of the above, the total estimated expenditure to be borne by Govt. of India towards foodgrain subsidy and expenditure on account intra state transportation, dealer's margin including additional dealer's margin towards use of ePOS would be Rs. 46,061crore.
On the basis of above, an estimated cost of 32 million tonne (12 Million Tonne for April-June 2020 and 20 LMT for July- November 2020) for distribution of foodgrains (Rice and Wheat) from April to November 2020 will be approx. Rs 1,22,829 crores.
As per Department of Consumer Affairs note, the estimated expenditure towards distribution of pulses is Rs 5,000 crore for the period April-June 2020. Accordingly, the estimated expenditure for distribution of pulses during the period April-November 2020 will be Rs 11,800 crore approx.
In addition to above, the estimated cost for distribution of foodgrains to migrant labours for the period of two months is Rs 3,109.52 crore. The foregone cost of Central Issue Price for foodgrains which comes to approximately Rs.1,400 crore per month entails an expenditure of approximately Rs.11,200 crore.
Thus, the estimated cost for distribution of food grains (Rice and Wheat) and pulses will be Rs 1,48,938 crore approx.