সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
এন.বি.আর.আই.না কোবিদ-১৯গী তেস্ত তৌনবা এদভান্স ওইরবা ভাইরোলোজী লেব লীংখৎখ্রে
30 JUN 2020 12:28PM by PIB Imphal
লখনৌগী নেস্নেল বোতনিকেল রিসর্স ইন্সতিত্যুৎ (এন.বি.আর.আই.)না কোবিদ-১৯গী তেস্ত তৌনবা “এদভান্স ওইরবা ভাইরোলোজী লেব” অমা লীংখৎখ্রে। ফেসিলিতি অসি ইন্দিয়ন কাউন্সিল মেদিকেল রিসর্স (আই.সি.এম.আর.), ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন (দবল্যু.ঐচ.ও.) অমসুং হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না পীবা গাইদলাইনশিং অদু ঙাক্লগা লীংখৎখিবনি।
মসি বাইও সেফতি লেবেল (বি.এস.এল.)গী লেবেল ৩গী ফেসিলিতি অমনি। “ফেসিলিতি অমনা শীজিন্নরিবা পেথোজেনগী মখা পোন্না বাইওসেফতি লেবেলশিং অসি পীগনি। আই.সি.এম.আর.গী গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না, কোবিদ-১৯গী ওইন্দি বি.এস.এল.২ লেবেল ফেসিলিতি ওইগদবনি অদুবু মসিনা হেন্না এদভান্স ওইবা ভর্জন অমনি” হায়না এন.বি.আর.আই.গী মকোক থোংবা প্রিন্সিপল সাইন্তিস্ত ওইরিবা দোক্তর সমির সাৱন্তনা ফোঙদোকখি। মসিগী এদভান্স ওইবা ভর্জন অসিগী “নেগেতিব প্রেসর” অমা লৈ, মসিগী আর্থদি এরোসেল অমা হেক্তা চিংশিনবা ঙম্বা অমসুং মদু ফিল্তরশিংগী খুত্থাংদা থাদোক্নবা সক্সন ফেসিলিতি অমা য়াওই। মসিনা কলচর তৌনবা ফেসিলিতিশিংদা লায়না শন্দোকপগী ওইথোকপা অদু হন্থহল্লি।
এদভান্স ওইরবা ভাইরোলোজী লেব শঙগাখিবা
এন.বি.আর.আই.গী দিরেক্তর ওইরিবা প্রোফেসর এস.কে. বারিকনা হায় মদুদি ফেসিলিতি অসিনা উত্তর প্রেদেশ (য়ু.পি.)কী তেস্ত তৌবগী চাং অসি হেনগৎহল্লগনি। হৌজিক য়ু.পি.না নোংমদা সেম্পল ২০,০০০রোম তেস্ত তৌরি।
“প্রোতোকল অসি ঙাক্নবা, অহানবা চয়োলদা ঐখোয়না নোংমদা সেম্পল ১০০ তেস্ত তৌবা হৌগনি অমসুং মতুং তারকপদা ঐখোয়না নোংমদা সেম্পল ৫০০ ফাওবদা হেনগৎকনি” হায়না দোক্তর সাৱন্তনা ফোঙদোকখি।
“উত্তর প্রদেশ সরকার অমসুং কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিসর্স (দি.জি.-সি.এস.আই.আর.)গী মথক থোংবা ওথোরিতিশিংনা হায়রকপগী মতুং ইন্না, কোরোনাভাইরসকী লায়চৎ থোক্লকপা অসিদা উত্তর প্রদেশ মীয়ামগী শেবা তৌনবা এন.বি.আর.আই.না তেস্তিং ফেসিলিতি অসি লীংখৎনবা খোংথাং পাইখৎখি,” হায়না প্রোফেসর বারিকনা হায়খি। সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেদিসিনেল এন্দ এরোমাতিক প্লান্তস (সি.আই.এম.এ.পি.), লখনৌদগী সাইন্তিস্ত অমসুং রিসর্সকী তীম অমা লাক্তুনা কোবিদ সেম্পলশিং তেস্ত তৌবদা এন.বি.আর.আই.দা মতেং পাংলগনি হায়নসু প্রোফেসর বারিকনা পাউদমখি।

Ministry of Science & Technology
NBRI establishes advanced virology lab for COVID-19 testing
30 JUN 2020 12:28PM by PIB Delhi
The National Botanical Research Institute (NBRI), Lucknow, has established an “Advanced Virology Lab” for testing COVID-19. The facility has been developed based on the guidelines of the Indian Council Medical Research (ICMR), the World Health Organisation (WHO), and the Ministry of Health and Family Welfare.
It is a Bio Safety Level (BSL) 3 level facility. “Biosafety levels are assigned to a facility depending on the pathogen it deals with. According to ICMR guidelines, BSL2 level facility is recommended for COVID-19 but this is an advanced version,” said Dr Samir Sawant, Senior Principal Scientist, NBRI. This advanced version has a “Negative Pressure”, which means it has a suction facility that can suck any aerosol and pass it through filters. It can filter virus or bacteria to make it a safe COVID-19 testing facility. It reduces the possibilities of infections at culturing facilities.
Inauguration of Advanced Virology Lab
Prof. S K Barik, Director, NBRI, said that the facility will add to the testing capacity of Uttar Pradesh (UP). At present, UP is testing about 20,000 samples per day.
“To follow the protocol, we will start testing 100 samples a day in the first week and later we will scale it up to 500 samples a day,” said Dr Sawant.
“As requested by the higher authorities of the Government of Uttar Pradesh and the Director General of the Council of Scientific and Industrial Research (DG-CSIR), NBRI took up the initiative for developing the testing facility in the wake of coronavirus pandemic as a service to the people of Uttar Pradesh,” Prof Barik said. Prof. Barik also informed that a team of scientists and researchers from the Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants (CIMAP), Lucknow, will also join the NBRI team for the testing of COVID samples.