বিত্ত মন্ত্ৰালয়
ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ঘোষণা কৰিলে বেংকিং নিয়ন্ত্ৰণ (সংশোধনী) অধ্যাদেশ, ২০২০
এই সংশোধনীয়ে সমবায় বেংকসমূহৰ উৎকৃষ্ট ব্যৱস্থাপনা আৰু সুস্থ নিয়ন্ত্ৰণ সুনিশ্চিত কৰিব
ৰাজহুৱা/আমানতকাৰী/বেংকিং/যথোপযুক্ত বেংকিং কোম্পানী ব্যৱস্থাপনাৰ হকে পুনৰগঠন/একত্ৰীকৰণ আঁচনি প্ৰস্তুত
27 JUN 2020 7:10AM by PIB Guwahati
বেংকসমূহত আমানতকাৰীসকলৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰদান কৰা প্ৰতিশ্ৰুতি অনুসাৰে, ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ঘোষণা কৰিলে বেংকিং নিয়ন্ত্ৰণ (সংশোধনী) অধ্যাদেশ, ২০২০। (অধ্যাদেশখন সন্দৰ্ভত গেজেট জাননীখন চাবলৈ ক্লিক কৰক)
এই অধ্যাদেশে সমবায় বেংকসমূহৰ কাৰণে প্ৰযোজ্য হোৱা বেংকিং নিয়ন্ত্ৰণ আইন, ১৯৪৯ ৰ সংশোধন ঘটায়। এই অধ্যাদেশে আমানতকাৰীসকলৰ স্বাৰ্থ সুৰিক্ষত কৰাৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে আৰু ইতিমধ্যে আৰবিআয়ে আন বেংকসমূহক প্ৰদান কৰা ক্ষমতাক সমবায় বেংকসমূহলৈয়ো সম্প্ৰসাৰিত কৰি শাসন আৰু অনিচ্ছাকৃত ক্ৰুটিৰ বিলোপ সাধনৰ জৰিয়তে এনে সমবায় বেংকসমূহক শক্তিশালী কৰি তোলা তথা পেশাদাৰী মনোভাৱ জগাই তুলি সুস্থ বেংকিং নিয়ন্ত্ৰণ প্ৰৱৰ্তন আৰু মূলধনত তেওঁলোকৰ প্ৰৱেশ সক্ষম কৰি তোলাৰ কথা অধ্যাদেশখনত অৱতাৰণা কৰা হৈছে। এই সংশোধনীয়ে ৰাজ্যিক সমবায় আইনৰ অধীনস্থ সমবায় সমিতিসমূহৰ ৰাজ্যিক নিয়ামকৰ বৰ্তমানে অব্যাহত থকা ক্ষমতাসমূহত প্ৰভাৱ নেপেলায়। এই সংশোধনীয়ে কৃষি উন্নয়নৰ অৰ্থে দীৰ্ঘ-কালীন বিত্তৰ যোগান ধৰাৰ প্ৰাথমিক উদ্দেশ্য আৰু মূল ব্যৱসায় কৰা প্ৰাইমেৰী এগ্ৰিকালচাৰেল ক্ৰেডিট ছ’চাইটি (পিএচিএছ) বা সমবায় সমিতিসমূহক ক্ৰিয়া নকৰে তথা যিয়ে “বেংক” বা “বেংকাৰ” বা “বেংকিং” শব্দকেইটা ব্যৱহাৰ নকৰে আৰু চেক ড্ৰ নকৰাসকলৰ ক্ষেত্ৰটো এই সংশোধনী প্ৰযোজ্য নহয়।
এই অধ্যাদেশে বেংকিং নিয়ন্ত্ৰণ আইনৰ ৪৫ নং দফাৰ সংশোধনীকো সামৰি লৈছে। য’ত ৰাজহুৱা, আমানতকাৰীসকলৰ স্বাৰ্থ সুৰক্ষা, বেংকিং প্ৰণালী আৰু যথোপযুক্ত ব্যৱস্থানাপনাৰ আশু সমাধানৰ অৰ্থে বেংকিং কোম্পানীসমূহৰ পুনৰগঠন আৰু একত্ৰীকৰণ আঁচনি প্ৰস্তুতৰ কথাও উল্লেখ আছে। মৰেটৰিয়ামৰ নিৰ্দেশনা জাৰি নকৰা সন্দৰ্ভত ইতিমধ্যে হোৱা বাদানুবাদ এই অধ্যাদেশে ইতি পেলাই বিত্তীয় প্ৰণালীটো ব্যাহত হৈ নপৰাটো সুনিশ্চিত কৰিব।

Ministry of Finance
President Promulgates Banking Regulation (Amendment) Ordinance, 2020
Amendments to ensure better management & sound regulation of Cooperative banks
Facilitates making of reconstruction/amalgamation Scheme in the interest of public/depositors/banking/proper banking company management
27 JUN 2020 7:10AM by PIB Delhi
In pursuance of the commitment to ensure safety of depositors across banks, the President has promulgated the Banking Regulation (Amendment) Ordinance, 2020. (Click to view the Gazette notification on the Ordinance)
The Ordinance amends the Banking Regulation Act, 1949 as applicable to Cooperative Banks. The Ordinance seeks to protect the interests of depositors and strengthen cooperative banks by improving governance and oversight by extending powers already available with RBI in respect of other banks to Co-operative Banks as well for sound banking regulation, and by ensuring professionalism and enabling their access to capital. The amendments do not affect existing powers of the State Registrars of Co-operative Societies under state co-operative laws. The amendments do not apply to Primary Agricultural Credit Societies (PACS) or co-operative societies whose primary object and principal business is long-term finance for agricultural development, and which do not use the word “bank” or “banker” or “banking” and do not act as drawees of cheques.
The Ordinance also amends Section 45 of the Banking Regulation Act, to enable making of a scheme of reconstruction or amalgamation of a banking company for protecting the interest of the public, depositors and the banking system and for securing its proper management, even without making an order of moratorium, so as to avoid disruption of the financial system.