ସୂକ୍ଷ୍ମ, ଲଘୁ ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସବୁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂରକରି ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇକୁ ଚମ୍ପିଆନ କରିବାର ବାଟ ଦେଖାଇଲା ସଂପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
• ନୂଆ ବର୍ଗୀକରଣ ନିୟମ ନିବେଶ ସୀମା ବଢ଼ାଇଲା, ଅନ୍ୟ ଏକ ସର୍ତ୍ତଭାବେ ଜୋଡିହେଲା କାରବାର; ଏହାଦ୍ୱାରା ଉଦ୍ୟୋଗର ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ବଢ଼ିଲା
• ପ୍ରବେଶ ନିୟମ ଅତି ସହଜ ହେଲା, ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥା ‘ଉଦ୍ୟମ’ ମାଧ୍ୟମରେ ବିନା କାଗଜପତ୍ରରେ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ପଞ୍ଜୀକରଣ ହୋଇପାରିବ
• ପଞ୍ଜୀକରଣ ସ୍ତରରୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହେଲା
26 JUN 2020 5:34PM by PIB Bhubaneswar
ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକର ବର୍ଗୀକରଣ ଏବଂ ପଞ୍ଜୀକରଣ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଏକୀକୃତ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରି ଅଣୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ) ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି । ଏହି ଦୃଢ଼ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଫଳରେ ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗର ପ୍ରଗତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂଆ ଆଶା ସଞ୍ଚାର ହୋଇଛି । ଏଠାରେ ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ ଜୁନ୍‌ ପହିଲାରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ବର୍ଗୀକରଣ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା । ଏଥିରେ ଉଭୟ ନିବେଶ ଓ କାରବାରକୁ ବିଚାରକୁ ନିଆଯାଇ ଉଦ୍ୟୋଗର ବର୍ଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା । ଏଥିରେ ଆହୁରି କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ନୂଆ ବିଜ୍ଞପ୍ତି 2020 ଜୁଲାଇ ପହିଲାରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ।
ଏହି ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଅନୁସାରେ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆସନ୍ତା ମାସଠାରୁ ନୂଆ ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବ । ଏଥିପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପରାମର୍ଶଦାତା କମିଟି, ଆୟକର ବିଭାଗ ଅଧିକାରୀ, ଜିଏସ୍‌ଟି କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ସଂଘ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂପୃକ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ଜୁନ୍‌ ମାସସାରା ଆଲୋଚନା କରିଥିଲା । ଏହିସବୁ ଆଲୋଚନା ଓ ପରାମର୍ଶ ପରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ସବିଶେଷ ବିଜ୍ଞପ୍ତି 26 ଜୁନ୍‌ 2020ରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି ।
ସେ ସଂପର୍କରେ ନିମ୍ନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି-
• ଏହି ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇର ବର୍ଗୀକରଣ ପାଇଁ ସବିଶେଷ ମାନଦଣ୍ଡ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛି । ଏଥିରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ଫାସିଲିଟେସନ (ସୁବିଧା) ପ୍ରକ୍ରିୟା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବିଧିବ୍ୟବସ୍ଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ।
• ଏହି ବିଜ୍ଞପ୍ତିର ଆଉ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବିଶେଷତ୍ୱ ହେଲା ଯେ ଏହା ଲାଗୁ ହେବା ସହିତ ବର୍ଗୀକରଣ ଓ ପଞ୍ଜୀକରଣ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ପୂର୍ବର ସମସ୍ତ ନୀତି ନିୟମ ଅକାମୀ ହେବ ଏବଂ ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସବୁ କରାଯିବ । ସବୁ ଉଦ୍ୟମୀ ତଥା ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ସହ ସଂପୃକ୍ତ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷ ବର୍ଗୀକରଣ ଓ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପାଇଁ ନୂଆ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଅନୁସାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ।
• ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ ଆହୁରି କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏଣିକି ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଉଦ୍ୟମନାମରେ ପରିଚିତ ହେବ । ଉଦ୍ୟୋଗ ସହ ଉଦ୍ୟମ ଶବ୍ଦର ଅର୍ଥଗତ ସଂପର୍କ ଅଧିକ ଥିବାରୁ ଏହି ନୂଆ ନାମକରଣ କରାଯାଇଛି । ଅତଏବ ଏଣିକି ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଉଦ୍ୟମ ପଞ୍ଜୀକରଣ ନାମରେ ପରିଚିତ ହେବ ।
• ଅନ୍ୟ ଏକ ଐତିହାସିକ ଦୃଢ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିବା ଏକ ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଉଦ୍ୟମ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏଣିକି ଆତ୍ମଘୋଷିତ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ ପୂର୍ବକ ଅନ୍‌ଲାଇନରେ ଫାଇଲ କରିହେବ । ଏଥିପାଇଁ କାଗଜପତ୍ର, ନଥି, ପ୍ରମାଣପତ୍ର କିମ୍ବା ସାର୍ଟିଫିକେଟ ଆଦି ଅପ୍‌ଲୋଡ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ।
• ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନେ କହିଛନ୍ତି ଉଦ୍ୟମ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆୟକର ଏବଂ ଜିଏସ୍‌ଟି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣଭାବେ ସମନ୍ୱିତ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି । ଅତଏବ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟ ପ୍ୟାନ୍‌ ନମ୍ବର ଏବଂ ଜିଏସ୍‌ଟିଆଇଏନ୍‌ ତଥ୍ୟ ସହ ମିଳାଇ ସମସ୍ତ ସୂଚନାର ସତ୍ୟାସତ୍ୟ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିହେବ ।
ବିଜ୍ଞପ୍ତିର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଶେଷତ୍ୱ
• ଜଣେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏଣିକି ନିଜର ଆଧାର ନମ୍ବର ଭିତ୍ତିରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିପାରିବେ । ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟ ସେ ଆତ୍ମଘୋଷଣା (ସେଲ୍‌ଫ ଡିକ୍ଲାରେସନ) ଭିତ୍ତିରେ ଦେଇପାରିବେ । ସେଥିପାଇଁ ତାଙ୍କୁ କୌଣସି କାଗଜପତ୍ର ବା ସାର୍ଟିଫିକେଟର ପ୍ରମାଣ ଅପ୍‌ଲୋଡିଂ କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ମୋଟାମୋଟି କହିବାକୁ ଗଲେ ଏହା ଏକ ପେପରଲେସ୍‌ ପ୍ରକ୍ରିୟା ।
• ପୂର୍ବ ଘୋଷଣା ମତେ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଓ ମେସିନାରୀ କିମ୍ବା ଯନ୍ତ୍ରାଂଶରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଏବଂ ମୋଟ ବାର୍ଷିକ କାରବାର ବା ଟର୍ଣ୍ଣଓଭର ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ବର୍ଗୀକରଣର ମାନଦଣ୍ଡ ହେବ ।
• ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି ଯେ ସାମଗ୍ରୀ କିମ୍ବା ସେବାର ରପ୍ତାନୀ ଅଥବା ଉଭୟକୁ ଏଣିକି ଅଣୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗର ଟର୍ଣ୍ଣଓଭର ହିସାବ କଲାବେଳେ ବିଚାରକୁ ନିଆଯିବ ନାହିଁ ।
• ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନ୍‌ଲାଇନରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିହେବ । ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ସଂପର୍କରେ ଆସନ୍ତା ଜୁଲାଇ ପହିଲା ପୂର୍ବରୁ ସର୍ବସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଯିବ ।
• ଆଉ ଏକ ପ୍ରଥମ ଘଟଣାରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ଦୃଢ ଫାସିଲିଟେସନ ମେକାନିଜମ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକ ପାଇଁ କରାଯାଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ଜିଲା ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ତରରେ ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି । ଯେଉଁମାନେ ଉଦ୍ୟମ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ ଫାଇଲ କୌଣସି କାରଣ ବଶତଃ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଜିଲାସ୍ତରରେ ଜିଲା ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକୁ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ଫାସିଲିଟେସନ ଦାୟିତ୍ୱ ଅର୍ପଣ କରାଯାଇଛି । ସେହିଭଳି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ନିକଟ ଅତୀତର ଉଦ୍ୟମ ଚମ୍ପିଆନ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ରୁମ୍‌ଯାହା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଖୋଲାଯାଇଛି, ସେଗୁଡିକ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗୀ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ଫାସିଲେଟସନ ଦାୟିତ୍ୱ ଅର୍ପଣ କରାଯାଇଛି । ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବେ । ଯେଉଁମାନଙ୍କର ବୈଧ ଆଧାର କାର୍ଡ ନାହିଁ ସେମାନେ ଫାସିଲିଟେସନ ପାଇଁ ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସହାୟତା ନେଇପାରିବେ । ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଧାର କାର୍ଡ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଆବେଦନ ପ୍ରତ୍ର କିମ୍ବା ପରିଚୟପତ୍ର, ବ୍ୟାଙ୍କ ପାସ୍‌ବୁକ୍‌ର ଫଟୋ, ଭୋଟର ପରିଚୟପତ୍ର, ପାସ୍‌ପୋର୍ଟ କିମ୍ବା ଡ୍ରାଇଭିଂ ଲାଇସେନସ ଆଦି ଦେଖାଇବାକୁ ପଡିବ । ଏବୁକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ ଫାସିଲିଟେସନ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇଦେବେ । ଆବେଦନକାରୀ ଆଧାର ନମ୍ବର ପାଇବା ପରେ ସେମାନଙ୍କ ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରାଯିବ । ବିଭାଗୀୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତିନ ଗଡ଼କରୀ ଆଜି ଏହି ନୂଆ ନିର୍ଦେଶାବଳୀ ପ୍ରକାଶ କରିବା ଅବସରରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂଆ ବର୍ଗୀକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ ଓ ଫାସିଲିଟେସନ ଆଦି ଅତି ସରଳ, ବେଗଗାମୀ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହୋଇଛି । ସହଜ ବେପାର ବଣିଜ (ଇଜ୍‌ ଅଫ୍‌ ଡୁଇଂ ବିଜିନେସ) ପାଇଁ ଏହି ନୂଆ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏକ ବୈପ୍ଲିବିକ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଆହୁରି ବାର୍ତ୍ତା ଦେଉଛି ଯେ ସାଂପ୍ରତିକ ସମୟରେ ଯେଉଁ ସବୁ ଅଣୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ନାନାବିଧ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ, ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦୃଢଭାବରେ ସେମାନଙ୍କ ପଛରେ ଛିଡା ହୋଇଛି ।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀମାନେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପରେ ବିଶେଷ ଖୁସୀ ଓ ଆଶାବାଦୀ । ଏହା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ ଏକ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ବୋଲି ସେମାନେ ମତ ଦେଇଛନ୍ତି । ଆଉ କେତେକ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇକୁ ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚମ୍ପିଆନ କରିବାରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଯେଉଁ ଅଙ୍ଗୀକାର ରଖିଥିଲା ତାହାକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଏହା ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହି ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସଂପୃକ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗର ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡିକ ଦୂରକରି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବଜାର ଦଖଲ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେମାନେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Ministry of MSME shows the way to make MSMEs break their Barriers and become Champions
New Classification raises the Investment limits and adds turnover as another criteria: this raises the hopes and aspirations of millions of MSMEs
Eases the Entry rules beyond comprehension; No papers required for Registering an MSME called Udyam now onwards
Effective mechanism for facilitation set up right from Registration level
26 JUN 2020 5:34PM by PIB Delhi
In a historic move, bold initiative and landmark decision, Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) has come out with a consolidated notification in the form of guidelines for classification and registration of MSMEs. It may be recalled that Ministry had published a Notification on 1st June, 2020 with new criteria for classification of MSMEs based on Investment and Turnover. It was also said that it will be effective from 1st July, 2020.
Accordingly, the MSME Ministry has moved in advance towards implementing the new norms from the next month. For this purpose, Ministry had undertaken a series of consultations with various stakeholders including the advisory committee, officials of Income Tax, GST, State Governments and MSME Associations in the month of June.
Based on the same, MSME Ministry has issued a detailed notification on 26th June, 2020.
• This Notification gives the detailed criteria for classification of MSMEs and the procedure for registration and the arrangements made by the Ministry for facilitation in this process.
• Another striking feature of this notification is that it supersedes all earlier notifications issued with regard to classification or registration of MSMEs. Now, the entrepreneurs, enterprises and the MSMEs have to refer to just this notification for matters relating with classification or registration.
• The notification also says that hereafter, an MSME will be known as Udyam, as this is more closer to the word Enterprise. Accordingly, the registration process will be known Udyam Registration.
• In another landmark and bold decision, the Ministry has also notified that:
Udyam Registration can be filed online based on self-declaration with no requirement to upload documents, papers, certificates or proof.
Officials said that this is possible because the Udyam Registration process has been fully integrated with the Systems of Income Tax and GST and the details filled in can be verified on the basis of PAN number or GSTIN details.
Other Highlights of the Notification include:
• An enterprise can be registered just on the basis of Aadhaar number. Other details can be given on self-declaration basis without any requirement of uploading or submitting any papers-thus it is a paperless exercise in true sense;
• As declared earlier, Investment in ‘Plant and Machinery or Equipment’ and ‘Turnover’ are the basic criteria for classification of MSMEs now;
• The notification clarifies that Exports of goods or services or both shall be excluded while calculating the turnover of any enterprise whether Micro, Small or Medium;
• The process of registration can be done online through the portal which will be made known to the public before 1st July, 2020, the date from which this new arrangement is going to be effective.
• In another first, the Ministry of MSME has established a strong facilitation mechanism for the MSMEs. This process is in the form of Single Window Systems at the district level and regional level. It will help those entrepreneurs who are not able to file the Udyam Registration for any reason. At the district level, the District Industry Centres have been made responsible for facilitating the entrepreneurs. Similarly, Ministry’s recent initiative of Champions Control Rooms across the country have been made legally responsible for facilitating such Entrepreneurs in registration and even thereafter.
• Those people who do not have a valid Aadhaar Number can also approach the Single Window Systems for facilitation alongwith adhaar enrollment request or identity, bank photo passbook, voter ID card, passport or driving license and the Single Window Systems will facilitate them in registering after getting the adhaar number.
Minister of MSME, Shri Nitin Gadkari while releasing the new guidelines today said that their new system of classification, registration and Facilitation of MSMEs will be an extremely simple and yet fast-track, seamless and globally benchmarked process and a revolutionary step towards Ease of Doing Business. These steps and strategies also give a strong message that the Ministry is standing strongly behind the MSMEs who are facing several challenges at this time.
Ministry officials are upbeat about these developments and say that this is making of a history in the Ministry. Others in the Ministry also say that this is one more step towards fulfillment of Ministry’s commitment of making Indian MSMEs National and International Champions and to enable them to break their barriers and capture global markets.