NITI Aayog
NITI Aayog Launches Behaviour Change Campaign, ‘Navigating the New Normal’,and Website
(Essential focus on mask-wearing by all)
25 JUN 2020 8:03PM by PIB Delhi
NITI Aayog, in partnership with Bill andMelinda Gates Foundation (BMGF), Centre for Social and Behavioural Change (CSBC), Ashoka University, and the Ministries of Health and WCD, today launcheda behaviour change campaign called ‘Navigating the New Normal’, and its website.
Focusing on Covid-safe behaviours, especially wearing masks, during the ‘Unlock’ phase of the ongoing pandemic, the campaign was launched in the presence of NITI Aayog Member Dr V.K. Paul, CEO Amitabh Kant, Principal Scientific Adviser Prof. K. Vijayraghavan, BMGF Country Director Hari Menon, noted lyricist and CEO and CCO of McCann Worldgroup India Prasoon Joshi.Senior officials of NITI Aayog, Ministry of Health and Family Welfare,and BMGF were also present. As many as 92,000 NGOs and civil society organisations(CSOs) working with NITI Aayogtoo participated in the virtual launch, which was done via a webcast.
Developed under the guidance of Empowered Group 6, constituted by the Government of India and chaired by CEO, NITI Aayog, the campaignhas two parts. The first is a web portal, http://www.covidthenewnormal.com/, containing resources informed by behavioural science and the use of nudge and social norms theory, related to Covid-safe behavioural norms during the ongoing Unlock phase, and the second is a media campaign focused on the wearing of masks.
In his opening address, NITI Aayog CEO Amitabh Kant said,‘As India unlocks, one key worry is how do we encourage the public and institutions to practiseCovid-safe behaviours. Until a vaccine is available, wearing masks along with practising hand hygiene and social distancing, will be important to slow down the spread of the novel coronavirus.
A person sitting at a tableDescription automatically generated‘Empowered Group 6 and Ministry of Health wanted that we give a nudge towards desired social behaviourin which the enforcement burden shifts from the Governmentto the citizens. NITI Aayog, in partnership with Bill and Melinda Gates Foundation and Centre for Social and Behavioural Change,has made an effort to provide people with prompts and reminders along with simple, easy-to-practice ideas of designing their environment in such a manner that practising these behaviours become easy.’
NITI Aayog Member Dr V.K. Paul emphasized that our future is dependent not on the virus but our behaviours. ‘If we create distance, wear masks, or use a barrier like a vaccine, the virus can’t spread. We are fighting this war with the ingenuity of humanity. In an ideal world, if we create and fortify these Covid-safe behaviours, the virus will not be able to spread. Special areas of concern are small factories and poor labourers, who comprise a large part of our vulnerable population, and where and to whom these messages must penetrate and reach. We hope as we build this campaign that there will be many other strands; that this will not just be a ripple or a wave, but a tsumani of behaviour change.’
Principal Scientific Adviser K. Vijayraghavan lauded the initiative and said the disease will spread in an unmitigated manner unless we effectively increase distancing. MoHFW Officer on Special Duty Rajesh Bhushan expressed the Ministry’s full support for the campaign.
Hari Menon, India Country Director, BMGF, said, ‘We are committed to our partnership with the Government of India and NITI Aayog to support the national Covid-19 response. We are honoured to work together with the Government on this novel initiative that puts behavioural science into practice, in an easy and simple manner, to encourage Covid-19 preventive behaviours. I am hopeful that “Navigating the New Normal” campaign will help normalize protective behaviours, especially mask-wearing.’
A screen shot of a computerDescription automatically generatedMcCann Worldgroup India CEO and CCO Prasoon Joshi said, ‘We have a lot of challenges during this phase. We must keep reinforcing Covid-appropriate behaviours till they become a part of our daily routine. Our effort is to nudge the public to adopt the practise of wearing masks. As a society we will have to accept the need of wearing masks, we have to embrace it and reflect it in our behaviour.’
https://www.youtube.com/watch?v=pbaSzQQ9q5s&feature=youtu.be
About the Campaign:
The Website
Developed in consultation with MoHFW and other stakeholders, the website aims to increase public participation and engage CSOs and NGOs. It will become a repository of strategies and collaterals to practise Covid-safe behaviours in different sectors. It aims to provide open-source access to anyone, including CSOs, NGOs, the public, institutions, anganwadi workers and district administration. With the availability of this information, institutions and civil society organisations can plan to resume their normal activities while practising Covid-safe behaviours.
The portal focuses on easy implementation of four key behaviours in the unlock phase:
1. mask-wearing
2. socialdistancing
3. handhygiene
4. not spitting in public
The website will have sector-specific collaterals and guidelines for health, nutrition, and public transport (in metro cities).
A Focused Mask-Wearing Campaign
Mediawill be utilised in establishing the correct way to wear masks. Undoubtedly, this simple measure has made a big difference in the fight against Covid-19. Countries such as Japan and South Korea have made ‘mask-wearing’ a socially accepted norm. The mask-wearing campaign is designed by Bill and Melinda Gates Foundation in partnership with McCann Worldgroup.

নীতি আয়োগ
নীতি আয়োগনা লমচৎ শাজৎতা অহোংবা পুরক্নবা কেম্পেন ‘নেবিগেতিং দি ন্যু নোর্মেল’ অমসুং ৱেবসাইৎ হৌদোকখ্রে (মীয়াম্না মাস্ক-উপ্পাগী মতাংদা তঙাই ফদবা মীৎয়েং থম্বা)
25 JUN 2020 8:03PM by PIB Imphal
নীতি আয়োগনা বিল এন্দ মেলিন্দা গেৎস ফাউন্দেসন (বি.এম.জি.এফ.), সেন্তর ফোর সোসিএল এন্দ বিহেবিয়রেল চেঞ্জ (সি.এস.বি.এস.), অশোকা য়ুনিভর্সিতি, অমসুং হকশেল মন্ত্রালয়শিং অমসুং দবল্যু.সি.দি.গা চুশিন্নদুনা ঙসি ‘নেবিগেতিং দি ন্যু নোর্মেল’ কৌবা লমচৎ শাজৎতা অহোংবা পুরক্নবা কেম্পেন অমা অমসুং মসিগী ৱেবসাইৎ হৌদোকখ্রে।
নীতি আয়োগকী মেম্বর দোক্তর ভি.এ. পোল, সি.ই.ও. অমিতাব কান্ত, প্রিন্সিপল সাইন্তিস এদবাইজর পরোফেসর কে. বিজেরাঘভন, বি.এম.জি.এফ. কন্ত্রী দিরেক্তর হরি মেনন অমসুং মেককেন ৱার্ল্দগ্রুপ ইন্দিয়াগী মমিং লৈরবা শৈরেংবা অমসুং সি.ই.ও. অমসুং সি.সি.ও., প্রাসোন জোশি য়াওনা ঙসি হৌজিক থোক্লিবা লায়চৎ অসিগী ‘অনলোক’ ফেজ মনুংগী ওইবা কোবিদকী শাফগদবা লমচৎ শাজৎ মরু ওইনা মাস্কশিং উপ্পাদা মীৎয়েং থমদুনা কেম্পেন অসি হৌদোকখি। নীতি আয়োগ, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালব অমসুং বি.এম.জি.এফ.কী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু য়াওখি। ৱেনকাস্ত অমগী থংদা পাঙথোকখিবা ভর্চ্যুল ওইনা হৌদোকপা অসিদা নীতি আয়োগকা পুন্না থবক তৌরিআ এন.জি.ও. অমসুং সিবিল সোসাইতি ওর্গনাইজেসন (সি.এস.ও.) ৯২,০০০ রোমনা শরুক য়াখি।
ভারত সরকারনা অমসুং নীতি আয়োগকী সি.ই.ও.না চিয়র তৌদুনা শেম্বা এম্পাৱর তৌখ্রবা গ্রুপ ৬গী লুচিং মখাদা কেম্পেন অসি শরুক অনি থোকই। অহানবা অসিনা হৌজিক চৎথরিবা অনলোক ফেজ অসিগী মনুংদা তৌগবা কোবিদকী শাফগদবা লমচৎ শাজৎকা মরী লৈনবা কাংলোনশিংগী বিহেবিয়রেল সাইন্স অমসুং ইঙ্কিৎ অমসুং খুন্নাইগী চৎনলোনচৎশিং শীজিন্নবগী থীওরিনা পীবা ৱারোমশিং য়াওবা ৱেব পোর্তেল http://www.covidthenewnormal.com/ অমসুং অনিশুবা অসিনা মাস্কশিং করম্না উপকনি হায়বদা মীৎয়েং থম্বা মীদিয়া কেম্পেন অমা।
নীতি আয়োগকী সি.ই.ও. অমিতাব কান্তনা হৌদোকপগী ৱারোল থম্লদুনা হায়, ‘ভারতনা অনলোক তৌবা অসিদা মরু ওইনা ৱারিবা অসি মীয়াম অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংদা করম্না কোবিদকী শাফগদবা লমচৎ শাজৎ চৎকদগে হায়না থৌগৎপা অসিনি। ভেক্সিন অমা পুথোকত্রিবা ফাওবদি মাস্ক উপ্পাগা লোয়ননা হেন্দ হাইজিন অমসুং সোসিএল দিস্তেন্সিং থম্বা অসিনা নোবেল কোরোনাভাইরস অসি শন্দোকপা তপথহনবদা মরু ওইগনি।’
‘এম্পাৱর তৌরবা গ্রুপ ৬ অমসুং হকশেল মন্ত্রালয়না পাম্লিবা অসি ঐখোয়না মথৌ তারিবা খুন্নাইগী লমৎ শাজৎ অসিদা অয়াবা পীদুনা মসি চৎনহনবগী পোৎলুমসি সরকারদগী প্রজাদা পীদুনা চৎনহনবা অসিনি। নীতি আয়োগনা বিল এন্দ মেলিনদা গেৎস ফাউন্দেসন অমসুং সেন্তর ফোর সোসিএল এন্দ বিহেবিয়রেল চেঞ্জকা লোয়ননা খুৎশমন্দুনা মীয়ামদা অচম্বা, লায়না তৌবা য়াবা ৱাখল্লোনশিং শেমদুনা মখোয়গী অকোয়বদা মসিগী লমচৎ শাজৎ অসি চৎপদা লায়হন্ননবা খুদক্তা অমসুং তুংদা তৌনবা হোৎনরি।’
নীতি আয়োকী মেম্বর দোক্তর ভি.কে.পোলনা হায় ঐখোয়গী তুংলমচৎ অসি ভাইরস অসিগী মখা পোনবা নত্তে ঐখোয়গী লমচৎ শাজৎশিংদনি। ‘করিগুম্বা ঐখোয়না অরাপ্পা থম্লবা, মাস্কশিং উপলবা, নত্রগা ভেক্সিনশুম্বা পল অমা শীজিন্নরবদি ভাইরস অসি শন্দোকপা ঙম্লোই। মীওইবগী হৈজ-শিংজবা অদুগা লোয়ননা ঐখোয়না ভাইরস অসি লান্থেংনরি। করিগুম্বা ঐখোয়না কোবিদকী শাফগদবা মচৎ শাজৎ অসি ঙাক্না চৎলবদি, ফিদম্নফম ওইরবা মালেম অসিদা ভাইরস অসিনা শন্দোরকপা ঙম্লোই। অখন্ননা মীৎয়েং চংগদবা মফমশিং অদুদি ঐখোয়গী মীশিং অসিগী খ্বাইদগী য়াম্বা অমদি লায়না অসি নারকপা য়ারিবা অপিকপা ফেক্তরীশিং অমসুং লাইরবা শিন্মীশিং অসিনি অমসুং মসিগী পাউজেল অসি কদায়দা অমসুং কনাদা তৌরগা মখোয়দা তাহনবা য়ৌহনবা অসিনি। ঐখোয়না কেম্পেন অসি শেমগৎপদা আশা তৌরিবা অদুদি মসিগা মান্নবা অতোপ্পা কয়া লৈহনগনি; মসি শুবনতগী ঈথক মচা অমা ওইরোই অদুবু মসি লমচৎ শাজৎকী অহোংবা পুরক্নবা অচৌবা সুনামি অমা ওইহনগনি হায়বা অসিনি।’
প্রিন্সিপল সাইন্তিস এদবাইজর কে. বিজেরাঘভাননা খোংথাং অসি থগৎখি অমসুং ঐখোয়গী মরক্তা অরাপ্পা থমদ্রবদি লায়না অসি লাকশিনবা ঙমদবা মওংদা শন্দোরক্কনি হায়না ফোংদোকখি। অখন্নবা থৌ পুরিবা এম.ও.এচ.এফ.দবল্যু.গী ওফিসর রাজেশ ভুশননা মন্ত্রালয়গী মাইকৈদগী কেম্পেন অসিদা অঙম্বা মতেং পাংগনি হায়খ্রে।
বি.এম.জি.এফ.কী ভারত লৈবাক্কী দিরেক্তর হরি মেনননা আয়, ‘ঐখোয়না ভারত সরকার অমসুং নীতি আয়োগকা খুৎশমন্দুনা লৈবাক অসিনা কোবিদ-১৯ থেংনবদা অঙম্বা মতেং পাংগনি। কোবিদ-১৯ ঙাকথোক্নবা লমচৎ শাজৎশিং থৌগৎপা ওইনা বিহেবিয়রেল সাইন্স অসি থবক ওইনা ওন্থোক্তুনা অরাইবা অমসুং অচম্বা মওংদা শীজিন্ননবা সরকার অসিগা লোয়ননা অফবা খোংথাং অমা ওইনা পুন্না হোৎনমিনবা অসি ঐখোয়গী ওইনদি লাইবক ফবনি। ঐহাক্না আশা তোরি মদুদি “নেবিগেতিং দি ন্যু নোর্মেল” কেম্পেন অসিনা মরু ওইনা মাস্ক উপ্পনা ঙাকথোক্নবা লমচৎ শাজৎ অসি ইন্দুনা মহৌশাগী পুন্সিদা পুরকপদা মতেং ওইরগনি।’
মেককেন ৱার্ল্দগ্রুপ ইন্দিবাগী সি.ই.ও. অমসুং সি.সি.ও. প্রাসোন জোশিনা হায়, ‘ ফেজ অসিগী মনুংদা ঐখোয়না খুদোংচাদবা কয়া থেংনৈ। ঐখোয়না কোবিদকা চান্নবা লমচৎ শাজৎশিং অসি ঐখোয়গী নুংতি-নুমিৎ খুদিংগী ওইবা শরুক অমা ওইদ্রিবা ফাওবা য়ারিবা মখৈ ঙাক্কদবনি। ঐখোয়না হোৎনরিবা অসি মীয়াম্না মাস্ক উপ্পগী হৈনবী অসি লৈহন্নবনি। খুন্নাই অসিগী শরুক অমা ওইনা মাস্কশিং উপ্পগী মথৌ তাবা অসি ঐখোয়না ঙাক্কদবনি, অমসুং ঐখোয়গী লমচৎ শাজৎকী শরুক অমা ওইরে হায়বা অসি উৎকদবনি।’
https://www.youtube.com/watch?v=pbaSzQQ9q5s&feature=youtu.be
কেম্পেন অসিগী মরমদা:
ৱেবসাইৎ
এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু. অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা দেবেলপ তৌবা ৱেবসাইৎ অসিগী পান্দমদি মীয়ামনা শরুক য়াবা হেনগৎহনবা অমসুং মসিদা সি.এস.ও.শিং অমসুং এন.জি.ও.শিং য়াওহনবনি। মসিনা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা কোবিদকী শাফগদবা লমচৎ শাজৎশিং অসি থবক ওইনা ওন্থোকহনবদা ললোং শিন্নবা মফম অমা অমসুং ৱাশকপা ঙমহল্লগনি। মসিনা সি.এস.ও.শিং, এন.জি.ও.শিং, মীয়াম, ইন্সতিত্যুসনশিং, অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিং অমসুং দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসন য়াওনা মীওই অমা হেক্তনা চংবা য়ানবা পান্দম থম্মী। ই-পাউ অসি লৈরবদি ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং সিইল সোসাইতি ওর্গনাইজেসনশিংনা কোবিদকী শাফগদবা লমচৎ শাজৎশিং অসি ঙাকতুনা মখোয়গী মহৌশাগী ওইবা থবক থৌরমশিং তৌবা ঙম্লগনি।
অনলোক ফেজ অসিদা মরু ওইবা লমচৎ শাজৎ মরি ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা পোর্তেল অসিনা মীৎয়েং থম্লি:
1. মাস্ক উপ্পা
2. সোসিএল দিস্তেন্সিং
3. হেন্দ হাইজিন
4. মীয়াম তীনবা মফমদা লোক-তিন শিৎতবা
হকশেল, মচি ওইবা চিঞ্জাক অমসুং পব্লিক ত্রান্সপোর্ত (অচৌবা সহরশিংদা) অসিগী ওইনা অখন্নবা সেক্তরগী কান্ননবা অমসুং গাইদলাইনশিং ৱেবসাইৎ অসিনা পীরি।
মাস্ক উপ্পদা য়ুম্ফম ওইবা কেম্পেন অমা
মাস্ক চুম্না উপনবা মওং তাক্নবা মীদিয়া শীজিন্নগনি। মসিগী অচম্বা খোংথাং অসিনা কোবিদ-১৯ লান্থেংনবদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরকই হায়বদা হায়মনবা থোকলোই।জাপান অমসুং সাউথ কোরিয়া গুম্বা লৈবাক্তা ‘মাস্ক উপ্পা’ অসি খুন্নাইনা য়ারবা চৎনবী অমা ওইখ্রে। মাস্ক উপ্পগী কেম্পেন অসি বিল এন্দ মেলিনদা গেৎস ফাউ্দেসনগা মেককেন ৱার্ল্দগ্রুপকা লোয়ননা চুংশিন্নদুনা দিজাইন তৌবনি।