স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
স্কিল ইন্দিয়া মিসনগী মখাদা মীওই ৯৬,০০০ হেন্না যোগ ইন্সত্রক্তরশিং অমসুং ত্রেন্নরশিং ওইনা ত্রেন তৌখ্রে
যোগ হৈবা মীওই মশিং য়াম্না লৈবা রাজ্য মঙাগী মনুংদা উত্তর প্রদেস, কর্নাতকা, মৈধ্য প্রদেশ, ওরিশা অমসুং মহারাস্ত্র য়াওরি
20 JUN 2020 7:06PM by PIB Imphal
৬সুবা মালেমগী যোগ নুমিৎ থৌরম পাংথোক্নবা স্কিল দিবলপমেন্ত এন্দ ওন্ত্রপ্রেনিয়রসিপ মিনিস্ত্রিনা ইরাই নুমিৎতা ৱেবিনার অমা পাংথোকখ্রে। ‘সে য়েস তু যোগ এন্দ নো তু রোগ’ হায়বা পান্দমদা পাংথোকখিবা ৱেবিনার অদুদা আর্ত ওফ লিভিংগী ফাউন্দর গুরুদেব শ্রী শ্রী রবি সনকার, যোগ ইন্সিতিতুৎকী দিরেক্তর দোক্তর হানসাজি য়োগেন্দ্র অমসুং স্কিল দিবলপমেন্ত এন্দ ওন্ত্রপ্রেনিয়রসিপ মিনিস্ত্রিগী মিনিস্তর দোক্তর মহেন্দ্র নাথ পান্দে শরুক য়াখি । বিউতি এন্দ ৱেলনেস সেক্তর স্কিল কাউন্সিলগী সি.ই.ও মোনিকা বালনা মোদেরেতর ওইদুনা পাংথোকখিবা ৱেবিনার অদুগী পান্দমদি মীয়ামদা যোগগী কান্নবা অমসুং কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা মীয়াম যোগ শান্নবা পুক্নিং থৌগৎপনি ।
মীয়ামদা যোগগী মতাংদা খঙহনবগী মথক্তা, যোগগী লমদা নহারোলশিংনা থবক ফংনবা লৈরিবা খুদোংচাবশিং খঙহন্নবা পান্দম ৱেবিনার অসিদা থম্লি । স্কিল ইন্দিয়া মিসন্না নহারোল কয়া যোগগী লমদা থবক পীনবা থবকশিং পায়খৎলি অমসুং প্রধান মন্ত্রী কাউসাল বিকাস য়োজনা, প্রাইমারি রিককনিসন ওফ প্রাইয়োর লার্নিং, সোর্ত তার্ম ত্রেনিং অমসুং স্পিসিয়েল প্রোজেকশিংগী মখাদা মীওই ৯৬,১৯৬ যোগ ইন্সত্রক্তরশিং অমসুং ত্রেন্নরশিং ওইনা ত্রেন তৌখ্রে ।
যোগগী কোর্স অহুম লৈরি – যোগ ইন্সত্রক্তর ,যোগ ত্রেন্নর অমসুং সেনিয়র যোগ ত্রেন্নরনি । মিনিস্ত্রি অমসুং বিউতি এন্দ ৱেলনেস সেক্তর স্কিল কাউন্সিলগী মতেংগা লোয়ননা আর্ত ওফ লিভিং আমসুং পাতাঞ্জালিনা মাইপাক্না থবকশিং পায়খৎলে । যোগ হৈবা মীওই মশিং য়াম্না লৈবা রাজ্য মঙাগী মনুংদা উত্তর প্রদেস, কর্নাতাকা , মৈধ্য প্রদেস , ওরিসা অমসুং মহারাস্ত্রা য়াওরি । ২০২০-২১দগী ক্লাস ১১দগী সি বি এস ই স্কুলশিংদা বিউতি এন্দ ৱেলনেস সেক্তর স্কিল কাউন্সিলনা যোগগী ভোকেসনেল কোর্সশিং হাংদোকলে ।
শ্রী শ্রী রবি সানকরনা হায়খি , যোগ অসি স্কিল অমনি অমসুং মসি ইন্দস্ত্রিগা মরী লৈনৈ । কোরোনাভাইরস লাইচৎ শন্দোরকপদগী হৌজিক মালেমগী মীয়াম্না যোগগী মরুওইবা হেনগৎলক্লে । ঐখোয়গী ৱাখল খাংবা ঙম্বা, ৱাখল ইংথনবা মতেং পাংনবা হায়রিবা মতম অসিদা ঐখোয় খুদিংমক যোগ শানগদবনি । যোগ অসি শাথেক অমা নত্তে, যোগ অসি পুন্সি মহিং অমনি ।
মহাক্না হায়খি, যোগ অসি মী খুদিংমক্কী পুন্সি মহিং অমা ওইহন্নবা প্রধান মন্ত্রী মোদীগী মঙলান লৈরি , যোগ অসি ভারতকী কাচিন-কোয়া য়ৌরে । কাউসাল বিকাস কেন্দ্রশিংগী মখাদা লৈবাক্কী মনুংহুঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈবা মীওইশিং যোগ তম্লে । যোগ অসি নহারোলশিংগী শীনফম অমা ওইরক্লে ।
স্কিল দিবলপমেন্ত এন্দ ওন্ত্রপ্রেনিয়রসিপ মিনিস্ত্রিগী মিনিস্তর দোক্তর মহেন্দ্র নাথ পান্দেনা হায়খি যোগ অসি ভারতনা মালেমদা পীবা মমল নাইদ্রবা খুদোল অমনি । চহি খর অসিদা হকচাং ফনা লৈনবা যোগ অসি মালেমগী ইহৌ অমা ওইরক্লে হায়না প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগা ফোংদোকখ্রে । ঐখোয়না মীয়ামদা যোগ অসি শীনফম অমা ওইনবা অমসুং নহারোলশিং তুংগী য়েংগা যোগ শান্নবা ৱাখল তাহন্নবা বিউতি এন্দ ৱেলনেস সেক্তর স্কিল কাউন্সিলগা লোয়ননা থবক পায়খৎলি । কোবিদ-১৯ মতুংদা যোগ ইন্সত্রক্তরশিং অমসুং ত্রেন্নরশিং য়াম্না দরকার ওইরক্কদবা মরম্না অথুবা ওইনা মীওই কয়া ত্রেন্নিং পীবা দরকার ওইরে । যোগ অসি মালেমগী শীনবা থুংনা চৎনবা অমসুং যোগগী লমদা নহারোলশিং শীনফম অমা ওইনবা ঐখোয়গী পান্দম অদু ফংনবা থবক পায়খৎলি ।
দোক্তর হান্সাজি য়োগেন্দ্রনা হায়খি মালেমগী যোগ নুমিৎ থৌরমদা ভারত্তা স্কিল হেনগৎহন্নবগী মতাংদা অমসুং কমদৌনা যোগনা খুন্নাইগী হকশেলগী লমদা অহোংবা পুরক্কদে হায়বগী মতাংদা খন্নখি । হৌজিক কোবিদ লাইচৎ মনুংদা যোগ অসি লায়না অসি ঙাকথোক্নবা অমসুং ইমুনিতি ফগৎহন্নবা খ্বাইদগী ফবা খুৎলায় অমা ওইরে ।
নেসনেল স্কিল দিবলপমেন্ত কোরোপেরেসনগী মখাদা লৈরিবা বিউতি এন্দ ৱেলনেস সেক্তর স্কিল কাউন্সিলনা কোরপোরেতশিং অমসুং লুপশিংগা লোয়ননা যোগনা থবক ফংহন্নবগী পান্দমদা মীওই কয়া ত্রেনিং পীরি । মসিদা সিদেসকো ইন্তরনেসনেল, হ্বাইত লোতস অমসুং ইন্তরনেসনেল যোগ এল্লাইন্স য়াওরি । ভারতকী নহারোলশিং যোগগী ত্রেনিং পীনবা থৌরম অদুদা ব্যুতী এন্দ ৱেলনেস সেক্তর স্কিল কাউন্সিলনা যোগ ইন্সতিতুৎকা য়ানা ৱারোল অমা খুৎয়েক পীনখি ।

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Over 96,000 people trained as Yoga Instructors and Trainers under Skill India Mission
Top 5 states with the highest number of skilled yoga candidates are Uttar Pradesh, Maharashtra, Karnataka, Madhya Pradesh and Odisha
20 JUN 2020 7:06PM by PIB Delhi
In a bid to promote yoga for stress management and holistic physical and mental well-being, the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) organized a webinar on Friday to celebrate the sixth International Yoga Day. With the chosen theme of B&WSSC ‘Say Yes to Yog and No to Rog’, the webinar was conducted in the august presence of Gurudev Sri Sri Ravi Shankar, Founder, Art of living; Dr. Hansaji Yogendra, Director, the Yoga Institute and Dr. Mahendra Nath Pandey, Minister of Skill Development and Entrepreneurship. Moderated by Ms. Monica Bahl, CEO, Beauty and Wellness Sector Skill Council (B&WSSC), the webinar aimed at driving wider awareness regarding the benefits of yoga in improving physical fitness and mental agility and encourage more people to embrace yoga especially in the wake of the COVID-19 crisis.
Apart from helping people understand the role of Yoga in overcoming anxiety and stress, the webinar also educated people about the various career opportunities available in the field of Yoga for youth. As a result of Skill India’s sustained efforts to help youth leverage various employment opportunities available in the field of yoga, over 96,196 candidates have been trained as yoga instructors and trainers across the country through different skilling initiatives under Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY), primarily Recognition of Prior Learning (RPL), Short Term Training (STT) & Special Projects. There are three specific courses for yoga - Yoga Instructor (NSQF 4), Yoga Trainer (level 5)
and Senior Yoga Trainer (level 6). Some significant partners who helped the Ministry and the Beauty & Wellness Sector Skill Council (B&WSSC) reach this remarkable milestone are, Art of Living and Patanjali. The states with the highest number of skilled candidates are Uttar Pradesh, Maharashtra, Karnataka, Madhya Pradesh, Odisha, Kerala, West Bengal. B&WSSC also has vocational education courses in Yoga for CBSE schools starting from class XI from academic year 2020-2021, B&WSSC’s Yoga job roles will also be available in all the Samagra Shiksha schools across all the states for its Higher Secondary Sections.
Gurudev Sri Sri Ravi Shankar, Founder, Art of living, said “Yoga is not only about spirituality; It is a skill in itself and is in fact related to an industry. The significance of yoga has become all the more crucial in the current time as people across the globe are dealing with the various challenges posed by the outbreak of the novel coronavirus. We all must embrace yoga at these trying times as it helps enhance our mental agility and vitality, making us a lot calmer and more composed. Yoga is not just a posture; yoga is a style of living.”
“Thanks to the efforts of the MSDE, aligned with PM Modi’s vision to make yoga a part of everyone’s life, yoga has reached even the hinterlands of India. People in even the remote corners of the country are learning yoga through Kaushal Vikas Kendras. Skill development is going on in full swing in the whole country and yoga has become a great career choice for the youth,” added Gurudev.
Emphasizing on the need for yoga instructors and trainers in the country, Dr. Mahendra Nath Pandey, Minister of Skill Development & Entrepreneurship said, “Yoga is an invaluable gift to the world from
India that has roots in our ancient Vedic traditions. Our Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi has also stated that yoga has emerged as one of the biggest mass movements in the quest for good health and well-being across the globe in the last few years. Aligned with his vision, we have been working closely with Beauty & Wellness Sector Skill Council (B&WSSC) to build awareness regarding various career prospects in the field of yoga and encourage youth to embrace yoga for a promising future. In a post COVID-19 era, I foresee an urgent need of skill sets enhancement of the potential workforce with a surge in demand for certified yoga instructors and trainers. We are committed towards our vision to make yoga truly global and empower youth across the country to explore lucrative career opportunities in the field of yoga.”
Highlighting the benefits of yoga, Dr. Hansaji Yogendra said, “On the occasion of International Yoga Day we discussed the growing need of skill development in India and how Yoga has paved a pivot role in bringing the much needed change in society around health and wellness. In current pandemic of COVID as well Yoga has been the most wonderful tool to fight this disease and build stinger immunity.
Beauty and Wellness Sector Skill Council (B&WSSC) under National Skill Development Corporation, the implementing body of the MSDE, has collaborated with many corporate and organizations to expand their outreach in skilling candidates under the yoga job role. The partnership includes with companies like CIDESCO International, White Lotus and International Yoga Alliance. B&WSSC has also signed an MoU with The Yoga Institute in the august presence of Dr H R Nagendra and Dr. Hansaji for skilling of Indian youth in Yoga.