স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
ক’ভিড-১৯ ৰ শেহতীয়া তথ্য
কৰ্ণাটকৰ বিস্তৃত সংযোগ অনুসৰণৰ আইটি-নিৰ্ভৰ আৰ্হি আৰু ঘৰে-ঘৰে গৈ কৰা সমীক্ষাক কেন্দ্ৰৰ প্ৰশংসা
19 JUN 2020 1:28PM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯ পজিটিভ ঘটনাৰ বিস্তৃত সংযোগ অনুসৰণ আৰু ১.৫ কোটিৰো অধিক গৃহস্থীক সামৰি নিজে গৈ/ফোনৰ যোগৰে প্ৰতিটো পৰিয়ালৰে কৰা সমীক্ষাৰ জৰিয়তে কৰ্ণাটকে ক’ভিড-১৯ ব্যৱস্থাপনাৰ অৰ্থে গ্ৰহণ কৰা উৎকৃষ্ট ব্যৱস্থাক কেন্দ্ৰই প্ৰশংসা কৰিছে। ‘সমগ্ৰ চৰকাৰ’ (Whole of Government) পন্থাৰ অংশ হিচাপে তথা বহু-বিভাগীয় এজেন্সীসমূহক জড়িতকৰণৰে ৰাজ্য চৰকাৰখনে গ্ৰহণ কৰা এই দুই ব্যৱস্থা প্ৰযুক্তি-নিৰ্ভৰ উপায় আৰু মধ্যৱৰ্তিতাৰদ্বাৰা ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। তেওঁলোকে প্ৰতিটো ঘটনাকে ফলপ্ৰসূতাৰে অনুসৰণ আৰু চিহ্নিতকৰণৰ জৰিয়তেই মহামাৰীটোৰ সংক্ৰমণত সফলতাৰে বাধা আৰোপ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
কেন্দ্ৰই বাকীবোৰ ৰাজ্যকো তেওঁলোকৰ স্থানীয় প্ৰসংগ সাপেক্ষে এনে উৎকৃষ্ট ব্যৱস্থা ৰূপায়ণৰ জৰিয়তে ক’ভিড-১৯ মহামাৰীটোৰ ফলপ্ৰসূ ব্যৱস্থাপনা কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ কৈছে।
মহামাৰীটোক দমন কৰিবলৈ যাওঁতে যোগাযোগ অনুসৰণ এটা জটিল অংশ আৰু যিটোক স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিয়ে সামৰি লোৱাটো সম্ভৱপৰ নহয়। ভাৰত চৰকাৰে নিৰ্ধাৰণ কৰা যোগাযোগৰ উচ্চ আৰু নিম্ন সম্ভাৱনা উভয়কে সামৰি কৰ্ণাটকে ‘সংযোগ’ৰ সংজ্ঞাটোকে বিস্তৃত ৰূপত গণ্য কৰে। কৰ্ণাটকৰ প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ সংযোগসমূহক নিখুঁতভাৱে অনুসৰণ কৰা হয় আৰু লগে-লগে কঠোৰ কোৱাৰেন্টাইনলৈ প্ৰেৰণ কৰা যায়।
ৰাজ্য চৰকাৰখনে নিৰ্ধাৰণ কৰা বিস্তৃত এছঅ’পি অনুসৰি ১০,০০০ ৰোধিক সু প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত ক্ষেত্ৰ কৰ্মীয়ে সংযোগ অনুসৰণৰ বিশেষ দায়িত্ব পালন কৰে যিয়ে প্ৰতিগৰাকী এনে লোকক তেওঁলোকে পালন কৰিবলগীয়া পৰ্যায়ক্ৰমিক কাম-কাজসমূহৰ কথা বুজাই দিয়ে। বিশাল পৰিমাণৰ কাম, পজিটিভ লোকসকলৰ প্ৰকৃত ভুল আৰু বিভিন্ন কাৰণৰ কাৰণে সত্য লুকুৱাই ৰাখিবলৈ কৰা চেষ্টাৰ প্ৰত্যাহ্বান নেওচিবলৈ কনটেক্ট ট্ৰেচিং ম’বাইল এপ আৰু ৱেব এপ্লিকেশ্যন ব্যৱহাৰ কৰা হয়।
ৰাজ্যখনে বস্তি বা সমজাতীয়া অঞ্চলত বসবাস কৰা সংযোগসমূহক বাধ্যতামূলক আনুষ্ঠানিক কোৱাৰেন্টাইনৰ জৰিয়তে বৃহৎ নিগম এলেকাৰ বস্তিসমূহত সংক্ৰমণৰ প্ৰসাৰ প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ সক্ষম হয়। কৰ্ণাটকলৈ ঘূৰি অহা তথা ৰাজ্যখনলৈ অহা প্ৰতিজন ভ্ৰমণকাৰীৰ কাৰণে “সেৱা সিন্ধু” পৰ্টেলত নিজৰ-নিজৰ নাম পঞ্জীয়ন কৰাটোও বাধ্যতামূলক কৰা হয়, যাৰ জৰিয়তে পৰৱৰ্তী দিনসমূহৰ বাবে তেওঁলোক গৃহ/আনুষ্ঠানিক কোৱাৰেন্টাইনত থকা সময়ত ৰাজ্য চৰকাৰখনে অনুসৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হয়। ‘কোৱাৰেন্টাইন ৱাটচ এপ’টো কোৱাৰেন্টাইন আৰোপ কৰিবলৈ ক্ষেত্ৰ কৰ্মীসকলৰ সহায়ৰ অৰ্থে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। সমাজৰ লোকসকলৰ অংশগ্ৰহণৰে গৃহ কোৱাৰেন্টাইন বলবৎ কৰিবলৈ ৰাজ্যখনে ম’বাইল স্কোৱাডো গঠন কৰে। ওচৰ-চুবুৰীয়া বা ৰাইজৰপৰা কোনো লোকৰদ্বাৰা কোৱাৰেন্টাইন উলংঘা সন্দৰ্ভত তথ্য লাভ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত, নিয়ম উলংঘাকাৰী লোকজনক আনুষ্ঠানিক কোৱাৰেন্টাইনলৈ প্ৰেৰণ কৰা হয়।
বয়সীয়া, ৰূগীয়া লোক, গৰ্ভৱতী মহিলাৰ দৰে অধিক সম্ভাৱনা থকা লোকসকল আৰু ইনফ্লুয়েঞ্জা সদৃশ দুৰ্বলতা (আইএলআই)/ জটিল গভীৰ শ্বাস-প্ৰশ্বাস সম্পৰ্কীয় অসুস্থতা (এছএআৰআই)ত ভুগি থকাসকলক গুৰুত্ব প্ৰদানৰে তেওঁলোকক চিনাক্ত, সুৰক্ষা আৰু চিকিৎসা প্ৰদান কৰিবলৈ কৰ্ণাটকে নিজে গৈ/ফোনৰ জৰিয়তে প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীতে সমীক্ষা কৰে।
২০২০ ৰ মে’ জুৰি এই সমীক্ষাটো কৰা গৈছিল আৰু মুঠ ১৬৮ লাখ গৃহস্থীৰ ১৫৩ লাখ গৃহস্থীকে সামৰি লোৱা হৈছিল। হেল্থ ছাৰ্ভে এপ তথা ৱেৱ এপ্লিকেশ্যন ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে পুলিং বুথ পৰ্য়ায়ৰ বিষয়া (বিএলঅ’)সকলক যাৱতীয় তথ্যৰ সংগ্ৰহত নিযুক্ত কৰা হৈছিল। সমীক্ষাটোৰ জৰিয়তে আহৰণ কৰা তথ্যসমূহ ইতিধ্যেই স্বাস্থ্য বিভাগৰে সৈতে উপলব্ধ গৰ্ভৱতী মহিলা আৰু টিবি/এইচআইভি/ডায়েলাইচিছ/কৰ্কট ৰোগীৰ তথ্যৰ সৈতে মিলাই চোৱা যায়। ৰাজ্য চৰকাৰখনে NASSCOM ৰ সহযোগত প্ৰৱৰ্তন কৰা টেলি-কনচালটেচন হেল্পলাইন আপথামিত্ৰ (কল নং: ১৪৪১০)ৰ জৰিয়তে এটা প্ৰচাৰ অভিযান চলোৱা হয় যাৰ ফলত ইন্টাৰেক্টিভ ভইচ ৰেচপনছ চিষ্টেম (আইভিআৰএছ) আৰু বহিৰ্গামী কল (outbound calls)ৰদ্বাৰা এনে সম্ভাৱনাপূৰ্ণ ব্যক্তি থকা পৰিয়ালসমূহৰ সৈতে সম্পৰ্ক স্থাপন কৰা যায়। টেলিমেডিচিন ডাক্তৰৰদ্বাৰা এনে গৃহস্থীসমূহৰ কোনো লোকৰ ক’ভিড-১৯ৰ লেখীয়া লক্ষণ প্ৰত্যক্ষ কৰাটো নিশ্চিত হোৱা মাত্ৰকে পৰৱৰ্তী পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰা হৈছিল। এনে গৃহস্থীৰ সংশ্লিষ্ট লোকসকলক যাৱতীয় স্বাস্থ্য সেৱা আগবঢ়োৱাটো সুনিশ্চিত কৰিবলৈ ক্ষেত্ৰ পৰ্যায়ৰ স্বাস্থ্য কৰ্মী (আশা)সকলো তেওঁলোকৰ ঘৰলৈ গৈছিল।

Ministry of Health and Family Welfare
UPDATES ON COVID-19
Centre Lauds Karnataka’s IT-based model of Comprehensive Contact Tracing and House-to-House Survey
19 JUN 2020 1:28PM by PIB Delhi
The Centre has lauded the best practice from Karnataka for COVID-19 management which includes the comprehensive contact tracing of COVID-19 positive cases and physical/phone-based household survey which has covered more than 1.5 crore households. The two initiatives taken by the State Government are developed as part of the ‘Whole of Government’ approach with the involvement of multi-sectoral agencies and supported by technology-based solutions and interventions. They effectively trace and track each case thereby successfully containing the spread of the epidemic.
The Centre has asked the other States to adapt these best practices to their local context and replicate them for better management of the COVID-19 pandemic.
Contact tracing is a critical component to contain the epidemic and ensure that the health infrastructure does not get overwhelmed. Karnataka has widened the definition of ‘Contact’ to include both the high risk as well as low risk contacts as defined by Government of India. The number of primary and secondary contacts in Karnataka were meticulously traced and put under strict quarantine.
More than 10,000 well trained field staff carry out specific responsibilities for contact tracing as per the detail SOP designed by the State which prescribes step-by-step actions to be performed by each designated person. The Contact Tracing Mobile App and Web Application are being used to overcome the huge quantum of work, genuine forgetfulness of the positive persons and attempts to hide facts due to various reasons.
The State has been able to curtail the spread of infection in the slums of big corporation areas through compulsory institutional quarantine of the contacts residing in slums or similar areas. It has also been made mandatory for all returnees / travelers coming to Karnataka to register on “Seva Sindhu” portal, which enables the State to follow them for the next few days when they are in home / institutional quarantine. The ‘Quarantine Watch App’ is used to assist the field workers in enforcing the quarantine. The State has also formed Mobile Squads for enforcement of the home quarantine through community participation. In case information is received from the neighbor or public about violation of quarantine by any person, that person is moved to institutional quarantine.
With a view to identifying, protecting and treating high risk population like the elderly, persons with co-morbidities, pregnant women and those with Influenza like Illness (ILI)/ Severe Acute Respiratory Illness (SARI) on priority, Karnataka has conducted a physical/phone based household survey.
The survey was carried out during May 2020 and covered 153 lakh households out of total 168 lakh total households. Polling Booth Level Officers (BLO) were engaged to collect necessary information by using a Health Survey App as well as a Web Application. The data collected through the survey was complemented by the information already available with the Health Department for pregnant mothers and TB/HIV/Dialysis/Cancer patients. An outreach campaign through Apthamitra tele-consultation helpline (Call No. 14410) set up by the State Government, with support from NASSCOM, is being used to reach out to the households at risk through Interactive Voice Response System (IVRS) and outbound calls. The households reporting anyone with COVID-19 like symptoms are triaged by a telemedicine doctor and further advised. Field level health worker (ASHAs) also visits those households to ensure that the required healthcare service is provided.