Ministry of Tourism
Ministry of Tourism virtually showcases “Himachal- Around the Next bend” through 31st webinar under Dekho Apna Desh series
12 JUN 2020 6:29PM by PIB Delhi
The Union Tourism Ministry’s “ Dekho Apna Desh” webinar series on 11th June 2020 walked into its 31st session showcasing “Himachal- Around the next bend” focusing on the beautiful villages, mountains, pristine rivers, culture and heritage. Dekho Apna Desh Webinar Series is an effort to showcase India’s rich diversity under Ek Bharat Shreshtha Bharat programme.
The session of the Dekho Apna Desh webinar series on 11th June, 2020 was moderated by Rupinder Brar, Additional Director General, Ministry of Tourism. The session was presented by Frank Schlichtmann, Founder, The 4tables Project, Ankit Sood, Managing Host, Sunshine Himalayan Adventures and Michael & Devanshe Lidgley, Owners, Himalayan Orchard. The three presenters virtualised and highlighted the unexplored destinations and unique cultural and heritage wealth of Himachal Pradesh.
Mr. Frank Schlichtmann started the session by highlighting an interesting Art village Called Gunehar, beautiful amalgamation of nature, streams, forest. Gunehar is located in the Kangra district. The idea behind this Art project in Gunehar is to develop conscious effort among the travellers to put focus on the village without affecting the place with too much crowding. Gunehar is well connected by road, rail and air. The valley has many small villages and Gunehar is the largest panchayat with just 3000 people. People are largely Gaddis with a few Bara Bhangalis. The settlement started a little 100 years ago. Originally people of the village are shepherds but now many of them are farmers, some have shops and some work. Villagers are grounded, have sense of dignity and knowledgeable. 4 tables project started in the year 2008 with good participation, followed by Art festival in 2013. Art shops were developed, inviting the artists to come and work in empty spaces and present their art work which is attended by people from all walks of life. The whole event is a joint venture with the artist, visitors and villagers. The villagers call it Mela. It has become a huge success and final week is organised as art festival with theatre, music, film screening etc. Local cultural elements are well represented towards the closing ceremony of the Art festival.
Mr.Ankit Sood took us virtually through the World Heritage Site Great Himalayan National Park located in the Kullu region. Great Himalayan National Park is spread across four valleys-Sainj valley, Jiwa Nal valley, Tirthan Valley and Parvati valley. The park protects over 1,000 plant species, including many medicinal herbs, 31 mammal species and 209 bird species, as well as amphibians, reptiles and insects. Four of GHNP’s mammal species and three of its bird species are globally threatened, including the musk deer and the western horned tragopan.
The third little known destination in Himachal Pradesh showcased by Michael & Devanshe Lidgley was that of Kotkhai, a town in Shimla district.
• Kotkhai Palace is 800 years old and the royal family is still residing in the palace.
• Rukhla village – An apple growing village. A three hour hike from Rukhla takes you to the highest point where you can have a mesmerising 360 degree view of Greater Himalayas. The village is well known for its majestic flora and fauna including Black Bear, Barking Deer, Musk Deer, Langur, Leopards and Monal.
• Kiari temple- Kotkhai architecture wood and stone earthquake resistant
• Narayan temple- Rebuild based on original style.
• Naga cult-.Master of the underworld reigns over subterranean water sources linked to fertility. Naag is the son of Bhuri Mata, a powerful Goddess worshipped in Himachal and sacrifice of sheep pleases him. Songs are sung in Pahadi dialect.
• Apple farming
The Dekho Apna Desh Webinars are conducted in association with National e-Governance Division (NeGD) created by the Ministry of Electronics & Information Technology (MeitY).
The sessions of webinars are now available on the https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured and also on all social media handles of Ministry of Tourism, Government of India.
The next episode of the webinar scheduled on, 13th June 2020 at 11.00 am, is titled Trekking in the Himalayas - Magical Experiences. Registrations https://bit.ly/HimalayasDAD

তুরিজম মন্ত্রালয়
৩১শুবা ৱেবিনারগী খুত্থাংদা দেখো অপনা দেশ পরিংগী মখাদা তুরিজম মন্ত্রালয়না “হিমাচল – এরাওন্দ দি নেক্স বেন্দ” ভর্চ্যুল ওইনা উৎখ্রে
12 JUN 2020 6:29PM by PIB Imphal
জুন ১১, ২০২০দা কেন্দ্রগী তুরিজম মন্ত্রালয়গী “দেখো অপা দেশ” ৱেবিনার সিরিজকী ৩১শুবা সেসন “হিমাচল- এরাওন্দ দি নেক্স বেন্দ” উৎখি মসিনা ফজরবা খুঙ্গংশিং, চীংশাং নাপোমশিং, শেংলবা তুরেলশিং, নাৎ অমসুং হেরিতেজ অসি মপুং ওইনা উৎলি। দেখো অপনা দেশ ৱেবিনার সিরিস অসি এক ভারত শ্রেশথা ভারত প্রোগ্রামগী মখাদা ভারতকী মখল মখা শুনা লৈরিবা ময়াম অসি উত্থোক্নবা হোৎনবা অমনি।
দেখো অপনা দেশ ৱেবিনার সিরিজকী জুন ১১, ২০২০গী সেসন অসি তুরিজম মন্ত্রালয়গী এদিসনেল দিরেক্তর জেনরেল, রুপিন্দর ব্রারনা মোদরেৎ তৌখি। সেসন অসিদা ৪ তেবলস প্রোজেক্তকী ফাউন্দর, ফ্রেঙ্ক শ্লিচমন, সনসাইন হিমালায়ন এদবেনচরসকী মেনেজিং হোস্ত, অঙ্কিৎ সুদ অমসুং হিমালায়ন ওচর্দকী মপু মাইকেল & দেবনসে লিঙলেনা লান্থোকখি। হিমাচল প্রদেশকী ময়াম্না খঙদ্রিবা উদ্রিবা মফমশিং অমসুং তোপ-তোপ্পা নাৎ অমসুং য়েলহৌঙৈদগী লৈরক্লবা লনশিং অদুবু তশেং-তশেংবা মান্না উৎখি অমসুং তাকখি।
ফ্রেঙ্ক শ্লিচমননা সেসন অসি হৌদোকপদা মহৌশা, লোকশিং, উমাং-ৱামংশিংগী পুনফম ওইরিবা ফজরবা পুক্নিং চিংশিন্নিঙাই ওইরবা গুনেহার কৌবা কলাগী খুঙ্গং অমা উৎখি। গুনেহার অসি কাংরা দিস্ত্রিক্ততা লৈ। গুনেহারগী কলাগী প্রোজেক্ত অসিগী তুংদা লৈরিবা ৱাখল্লোন অসি খুঙ্গং অসিদা মী য়াম্বা তীন্দুনা অকায়বা পীদনা মফম অসিদা মীৎয়েং চংনবগী ৱাখল লমকোইবশিংগী মরক্তা পোকহন্নবা হোৎনবনি। গুনেহার অসি মখা, রেল অমসুং নোংথক্কী লম্বীশিংদা ফাওনবা য়াই। তম্পাক অসিদা খুঙ্গং মচা কয়া লৈ অমসুং গুনেহার অসিনা মীওই ৩০০০ খক্তা লৈদুনা খ্বাইদগী চাওবা পঞ্চায়েৎ ওইরি। অয়াম্বা মীওইশিং গাদি ওই লোয়ননা খরনা বরা ভঙ্গালিসনি। মফম অসিদা চহি ১০০গী মমাংদগী মী তাবা হৌখি। তশেংবদি খুঙ্গং অসিগী মীয়াম অসি ষনশেনবা ঙাক্তনি অদুবু হৌজিক্তি মখোয় অয়াম্বা লৌমী ওইরে, খরনা দুকান ফম্লি অমসুং খরনা থবক তৌরে। খুঞ্জাশিং অসি নোলুকই, পুকচেল চাওবা অমসুং লৌশিং লৈ। মীয়াম্না য়াওবগা লোয়ননা ২০০৮গী চহি অসিদা ৪ তেবলস প্রোজেক্ত অসি হৌদোখি, ২০১৩দা আর্ত কুম্মৈনা তুং ইন্নরকখি। তোঙান তোঙানবা মখল কয়াগী থবক তৌরবা অমদি সমাজকী থাক কয়া অসিগী মীওইশিং তীনফম ওইবা কলাকারশিং লাক্তুনা অমসুং অহাংবা মফমশিং অসিদা থবক তৌদুনা মখোয়গী কলাগী থবকশিং অদু উৎথোকচনবা কলাগী ওইবা দুকানশিং হাংখি। তৌরিবা থৌরম পুম্নমক অসি কলাকারশিং, য়েংবা লাকপশিং অমসুং খুঞ্জাশিংগা লোয়ননা পুন্না পায়খৎমিন্নখি। মসিবু খুঞ্জাশিংনা মেলা হায়না কৌই। মসি চাওনা মাই পাকপা অমা ওইখি অমসুং অরোইবা চয়োলদা অসি থি‌এতর, ঈশৈ-নোংমাই, ফিলম উৎপা অসিনচিংবগা লোয়ননা কলাগী কুম্মৈ পাংথোকই। কলাগী কুম্মৈ অসি লোইশিনবগী থৌরমদা মফম অসিগী নাৎকা মরি লৈনবা অদু ময়েক শেংনা উৎলি।
মিস্তর অঙ্কিৎ সুদনা ঐখোয়বু কুল্লু রিজনদা লৈবা ৱার্ল হেরিতেজ সাইৎ গ্রেৎ হিমালায়ন নেস্নল পার্কতা ভর্চ্যুল ওইনা পুরি। গ্রেৎ হিমালায়ন নেস্নল পার্ক অসিনা তম্পাক মরি – সেঞ্জ তম্পাক, জিৱা তম্পাক, তির্থান তম্পাক অমসুং পার্বতি তম্পাক হায়রিবা অসি শিন্বা থুংনা কোল্লি। পার্ক অসিনা হীদাক্তা কান্নবা পাম্বী য়াওনা পাম্বী মখল ১,০০০, জীবা মখল ৩১ অমসুং উচেক মখল ২০৯ লোয়ননা ঈশিংদা অমসুং কংফাল অনীদা লৈবা রেপতাইলশিং অমসুং তিন-কাংশিং ঙাকপি শেনবিদুনা থম্লি। মস্ক দিয়র অমসুং ৱেসতর্ন হোর্ন্দ ত্রাগোপেন য়াওনা জি.ঐচ.এন.পি.গী জীবা মখল মরি অমসুং উচেক মখল অহুম অসি মলেমদগী মুৎখিবা য়ানা লৈরবনি।
মাইকেল অমসুং দেবনসে লিঙলেনা উৎখিবা হিমাচল প্রদেশকী মীনা খঙনদবা অহুমশুবা মফম অদু শিমলা দিস্ত্রিক্তকী অপিকপা শহরমচা , কোতখাইনি।
• কোতখাইগী কোনুং অসি চহি ৮০০ শুরে অমসুং নিংথৌগী ইমুং মনুং হৌজিকসু কোনুং অসিদা লৈরি।
• রুখ্লা ভিলেজ –সেম থারিবা খুঙ্গং অমা। রুখ্লাদগী পুং অহুম চীং কখৎলগা খ্বাইদগী ৱাংবা মফম অদুদা ঐখোয়না পুক্নিং হুনা ফজবা গ্রেতর হিমালেয়াজকী ৩৬০ দিগ্রীগী ভ্যু উবা ফংঙি। ব্লেক বিয়র, বার্কিং দিয়র, মস্ক দিয়র, লঙ্গুর, কবো কৈ অমসুং মোনাল য়াওনা চীংলেম্না ফজরবা ফ্লোরা অমসুং ফৌনা অসিগীদমক খুঙ্গং অসিবু মীয়াম্না খঙনৈ।
• কিয়ারি তেম্পল - য়ুহা হাবদা অতেক অকাই থোক্ত্রবা কোতখাইগী উ অমসুং নুঙগী অর্কিতেকচর
• নারায়ন তেম্পল- হান্না লৈরম্বা মওং অদুদা য়ুমফম ওইরগা নৌনা শাদোকপা
• নাগা কল্ত- চবোক ফবগা মরী লৈনবা ঈশিং লৈবা লৈনুংগী মফম পুম্নমক্তা পাল্লম্বা লৈনুংগী নিংথৌ। নাগ অসি হিমাচলদা খুরুম্বা শক্তি লৈবা লাইরেম্বী অমা ওইরিবী, ভুরী মাতাগী মচানুপানি অমসুং য়াও বল্লি তৌবনা মহাকপু পেলহল্লি। ইশৈশিং অসি পহালি মরোমদা শকই।
• সেম থাবগী ফার্ম
দেখো অপনা দেশ ৱেবিনারশিং অসি ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজিগী মন্ত্রালয় (মিইতৱাই)না শেম্বা অমদি নেস্নল ই-গোভর্নান্স দিবিজন (এন.ই.জি.দি.)গা খুৎশমন্দুনা পাংথোকপনি।
ৱেবিনারশিংগী সেসন মসিদা ফংবিগনি https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured অমসুং ভারত সরকারগী তুরিজম মন্ত্রালয়না পাইবা সোসিএল মীদিবা পুম্নমক্তসু ফংগনি।
ত্রেকিং ইন দি হিমালায়াজ- মেজিকেল এক্সপিরিয়েন্স হায়না মীংথোন্দুনা ৱেবিনারগী মথংগী তাঙ্কক অসি জুন ১৩, ২০২০গী অয়ুক পুং ১১দা শন্দোক্লগনি। রেজিস্ত্রেসনগীদমক https://bit.ly/HimalayasDAD