Ministry of Tourism
Ministry of Tourism brings out the “Hidden Treasures of Chhattisgarh” through 30th webinar under Dekho Apna Desh series
10 JUN 2020 6:06PM by PIB Delhi
To make viewers virtually explore the unexplored destination, create awareness about the hidden destinations in Chhattisgarh, unique culture, tribal heritage and festivals, the Ministry of Tourism’s celebrated Dekho Apna Desh webinar series showcased the “HIDDEN TREASURES OF CHHATTISGARH” on 09.06.2020. Dekho Apna Desh Webinar Series is an effort to showcase India’s rich diversity under Ek Bharat Shreshtha Bharat programme.
The 30th session of the Dekho Apna Desh webinar series on 09th June,2020 was moderated by Rupinder Brar, Additional Director General , Ministry of Tourism. P. Anbalagan, Secretary (Tourism & Culture), Government of Chhattisgarh, set the background for the session with his introductory remarks and the session was presented by Jaspreet Singh Bhatia, Founder, Icecubes Holidays, Jeet Singh Arya, Founder, Unexplored Bastar and Thommen Jose, Author & Blogger. The three presenters virtualised and highlighted the unexplored destinations and unique cultural and heritage wealth of Chhattisgarh.
Mr. Jaspreet Bhatia set the tone of the session by highlighting some of the key facts of the states and its immense tourism potential. Chhattisgarh, carved out of Madhya Pradesh came into being on 1 November 2000 and is 9th largest state in India . Being Central Eastern state of India, it borders 7 states, 44% of land covered by forest, 34% of tribal population. With 3 National parks, 11 Wildlife sanctuaries, 1 Bio-sphere reserve it is one of India’s greenest state and well connected with rest of the country by air, rail and road network.
Some of the best waterfalls of country are in Chhattisgarh, few of them are Chitrakote, Amritdhara, Pawai, Machli etc., Chhattisgarh is also blessed with three shaktipeeths Champaranya, Rajim and Sheorinarayan. Wrought iron, bell metal and terracotta are famous handicrafts of Chhattisgarh.
Mr. Jeet Singh Arya took the audience to a virtual tour of Bastar. Bastar is one of the unexplored destinations which is in south of Chhattisgarh. Bastar region has spectacular scenic views, roads and hidden waterfalls. Bastar region has more than 15 waterfalls. Kotumsar caves, which are largest series of caves after Meghalaya are in Chhattisgarh. Bastar Dussehra world’s longest festival which is celebrated for 75 days has a different story related to goddess Dhanteswari. Gond’s, Madiya, Muriaya’s are some of the tribes making Bastar as the land of indigenous tribes. Handicrafts history dates back to Harappan civilization the technique used is lost wax technique. Third largest lord Ganesha statue in the world which made of a single sand stone. Cave paintings with 12000 years of history are in Bastar region.
Mr. Thommen Jose presented the following lesser known places of tourist interest and experiences that Chhattisgargh offers
• Karkabhat – Megalithic burial site generally ignored by tourists. Studies conducted in the area have identified 3 types of menhirs- Conical, pointed obliquely and bifurcated like a fish tail.
• Dipadih – Temple complex dating back to the 7th Century is probably the best kept archaeological secret of Chhattisgarh. Excavated stone pillars have been erected along the path next to the entrance on which are exhibited the mythological creatures.
• Ghotul – It is both an ancient tribal system of education as well as the campus with its own system of hierarchs.
• Sonabai- Famous bas relief ornamentation works of Chhattisgarh got its roots when Sonabai made little toys for her son Daroga Ram to lull him to sleep.
• Tribal games – Cock fighting
Concluding the webinar session Rupinder Brar informed about Ministry of Tourism releasing the Operational Recommendations for the various hospitality & travel trade sectors namely hotels, Restaurants, B&B , Homestay / farmstay and Tourism Service Provider. These are the recommended Safety and Hygiene Guidelines for Tourism Sector to be followed post lockdown travel. Details available at Ministry of Tourism website tourism.gov.in
The National e-Governance Division (NeGD) created by the Ministry of Electronics & Information Technology (MeitY) has been playing a pivotal role in supporting the Ministry in conducting of the Dekho Apna Desh Webinars by providing technical assistance directly with a professional team thereby ensuring effective citizen engagement and communication with all stakeholders using the digital experience platform.
The sessions of webinars are now available on the https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured and also on all social media handles of Ministry of Tourism, Government of India.
The next episode of the webinar scheduled on, 11th June 2020 at 11.00 am, is title Himachal – Around the Next Bend. Registrations open at https://bit.ly/HimachalDAD

তুরিজম মন্ত্রালয়
পরিং নাইনা চত্থরকপা দেখো অপনা দেশকী মখাদা তুরিজম মন্ত্রালয়না ৩০শুবা ৱেবিনারগী খুত্থাংদা "ছতিশগরগী লোত্তুনা লৈরিবা লনশিং" পুথোকখ্রে
10 JUN 2020 6:06PM by PIB Imphal
অয়েংবশিংদা হান্না চৎলুদ্রিবা মফমশিং ভর্চুএল ওইনা পুবীনবা, ছতিশগরগী লোত্তুনা লৈরিবা মফমশিং, তোপ-তোপ্পা নাৎ, ত্রাইবেলশিংগী ইপা ইপুনা থম্বীরম্বশিং অমসুং কুমহৈশিংগী মতাংদা মীয়ামদা খঙহন্নবগীদমক তুরিজম মন্ত্রালয়না ০৯.০৬.২০২০দা "ছতিশগরগী লোত্তুনা লৈরিবা লনশিং" উত্তুনা পরিং নাইনা চত্থরকপা দেখো অপনা দেশ ৱেবিনারগী সেসন পাঙথোকখ্রে। পরিং নাইনা চত্থরকপা দেখো অপনা দেশ ৱেবিনার অসিনা এক ভারত শ্রেস্থ ভারত থৌরমগী খাদা ভারতকী ইনাক খুল্লবা তোঙান-তোঙানবা হীরমশিং উৎনবা হোৎনরি।
জুন ৯, ২০২০দা পাঙথোকখিবা পরিং নাইনা চত্থরকপা দেখো অপনা দেশ ৱেবিনার অদু তুরিজম মন্ত্রালয়গী এদিসনেল দিরেক্তর জেনরেল রুপিন্দর ব্রারনা ৱাতেমখি। ছতিশগর লৈঙাক্কী, সেক্রেতরী (তুরিজম অমসুং কলচর) পি. অনবালাগন্না সেসন অদুগী নুংগী ওইবা ৱাফমশিংদু মহাক্কী হৌদোক ৱাহৈগা লোইননা থমখি অমসুং সেসন অদু আইস্ক্যুবস হোলিদেজ লিংখৎখিবা জস্প্রীৎ সিংহ, অনএক্সপ্লোর্দ বাস্তর লিংখৎখিবা জীৎ সিংহ আরিয়া অমসুং অইবা অমসুং ব্লোগর ওইরিবা থোম্মেন জোসনা খুদোল তমখি। খুদোল তমখিবা মখোই অহুম্মক্না ছতিশগরগী হান্না চৎখিদ্রিবা মফমশিং অমসুং তোপ-তোপ্পা নাৎ অমসুং ইপা ইপুনা থম্বীরম্বশিং ভর্চুএল ওইনা খুদোল তমখি।
শ্রী জস্প্রীৎ সিংহনা রাজ্য অসিগী মরুওইবা হীরমশিং অমসুং তুরিজমগী হীরমদা চাউখৎপা য়াবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা সেসন অদু হৌদোকখি। মধ্য প্রদেশতগী খাইদোক্লক্তুনা নবেম্বরগী ১, ২০০০দগী হৌনা লৈরক্তুনা ভারতকী রাজ্যশিংগী মনুংদা ৯শুবা খ্বাইদগী চাউবা রাজ্য ওইরি। ভারতকী ময়াই থংবা নোংপোক লমদম ওইবনা রাজ্য অসিনা রাজ্য ৭কা ঙমখৈ থংনরি, লমগী শরুক ৪৪%না উমং ওইরি, ত্রাইবেল মীয়াম্না ৩৪% ওইরি। নেসনেল পার্ক ৩ লৈবগা লোইননা ৱাইল্দ লাইফ সেঙ্কচুৱরী ১১, বাইওস্ফিয়র রিজর্ব ১ লৈদুনা ভারতকী খ্বাইদগী অশং-অমান ওইবা রাজ্যশিংগী মনুংদা অমা ওইরি অমসুং লৈবাক অসিগী মফম অয়াম্বগা নোংথক্কী লম্বী, রেল অমসুং লৈমাইগী লম্বীগা শম্নরি।
লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী ফজবা ঈশিং চাইবীশিংগী মনুংদগী অয়াম্বদি ছতিশগরদা লৈরি, মখোয়শিং অসিগী মনুংদগী খরদি, চিত্রকোতে, অম্রিৎধরা, পাৱাই, মাচলিনচিংবনি। ছতিশগরদা চম্পরান্যা, রজিম অমসুং শিওরিনরায়ন হায়বা শক্তিপীথ অহুম খুদোলবীরমই। য়ৈথোক্লবা য়ৎ, শেম্বুঙ অমসুং তেরাকোত্তা হায়রিবশিং অসি ছতিশগরগী মমিং লৈরবা খুৎশা হৈবগী পোত্থোকশিংনি।
শ্রী জীৎ সিংহনা অয়েংবা মীয়াম্বু বাস্তরদা ভর্চুএল ওইনা পুবীখি। বাস্তর হায়বসি ছতিশগরগী খা থংবদা লৈবা কয়া চৎনদ্রিবা মফম অমনি। বাস্তরগী জগা অসিদা নীংথীজরবা মীৎয়েংফম ওইবা য়াবা মফমশিং, লম্বী, মীনা খঙনদ্রিবা ঈশিং চাইবীশিং লৈ। বাস্তরদা ঈশিং চাইবী ১৫দগী হেন্না লৈ। মেঘালয়গী মথংদা শম্নদুনা লৈবা শুরুংশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা কোতুমসার শুরুংসু ছতিশগরদা লৈ। মালেমদা খ্বাইদগী শাংবা নুমিৎ ৭৫নি পাঙথোকপা কুমহৈ অমা ওইরিবা বাস্তর দুসেরানা ধান্তেস্বরিগা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা ৱারী কয়া লীরি। গোন্দগী, মাদিয়া, মৌরিয়াগী ত্রাইবশিংনা বাস্তরবু য়েলহৌঙৈদগী লৈরক্লবা ত্রাইবশিংগী লম অমা ওইহনলি। মফম অসিগী খুৎশা হৈবগী থবকশিং অসি হরাপান সিবিলাইজেসনগী মতমদগী লৈরক্লে হায়না পানরি, মসিদা শীজিন্নরিবা তেক্নিক্তি মাঙখ্রবা খোইরুগী তেক্নিক্নি। মালেমদা খ্বাইদগী ৱাংবদা সেন্দ স্তোন অমখক্তদগী শাবা অহুমশুবা ওইরিবা ভগবান গনেশকী মীতমসু মফম অসিদা লৈরি। চগী ১২০০০ হেন্না লিরবা শুরুংদা য়েকপা লাইশিংসু বাস্তরদা লৈ।
শ্রী থোমসন জোসনা ছতিশগরগী মখাদা পীরিবা মীনা কয়া খঙনদবা লমকোইবশিংগী পুক্নিং চিংশিনগদবা মফমশিং অমসুং এক্সপিরিএন্সশিং অসি থমখিঃ
• কার্কাভাৎঃ লমকোইবশিংনা খঙদবনা চঙনরমদবা মেগালিথিক্কী ফুম্ফম জগা। হায়রিবা মফম অসিদা নৈনদুনা য়েংবা মতমদা মেনহির মখল ৩ ফংখি- শেরৈ মানবা, অব্লিক ওইনা মচীন তুম্বা অমসুং ঙা মমৈগুম্না বাইফর্কেৎ ওইবা।
• দিপাদিহঃ চহী চা ৭ হেল্লে হায়না দেতিং তৌরিবা খুবম অসি ছতিশগরগী খ্বাইদগী চেৎনা থুপনা লৈরম্বা আর্কিওলোজিগী ওইবা মফম অমনি। তৌথোক্লুবদা ফংবা নুঙগী য়ুম্বীশিংনা চঙফমগী হেক নাকল-নাকলদা য়ুংদুনা লৈদুনা লাইৱারীগী ওইবা শক্তম কয়া য়েক্লি।
• ঘোতুল- মসি অরিবা ত্রাইবেলগী পথাপ অমা ওইবগা লোইননা মশাগী পথাপ নাইজবা হৈরার্কী লৈবা মফম অমনি।
• সোনাবাই- ছতিশগরগী মমিং লৈরবা বেজ রিলিফ অসি সোনাবাইনা মহাক্কী মচা নুপা দরোগা রামবু শুম্নবগীদমক শানপোৎ শাবীখিবগী ৱারীদগী হৌরকখি।
• ত্রাইবেলশিংগী মশানা- য়েন কাওনবা।
ৱেবেনার অসিবু লোইশিল্লদুনা রুপিন্দর ব্রারনা তুরিজম মন্ত্রালয়দা তোঙান-তোঙানবা হোস্পিতালিতী অমসুং ত্রাবেল ত্রেদকী সেক্তর মমিং ওইনা পল্লবদা হোতেল, রেস্তোরন্তশিং, আর এন্দ বি, হোমস্তে/ফার্মস্তে অমসুং তুরিজমগী সর্বিস পীনবা ওপরেসনেল রিকমেন্দেসনশিং ফোংবগী মতাংদা পাউদমখি। হায়রিবশিং অসি লোকদাউন লোইরবা মতুংদা ইনগদবা তুরিজমগী সেক্তরগী চেকশিন্নবা অমসুং হাইজিন ওইনবা চৎন-কাংলোনশিংনি। অকুপ্পা মরোলশিং তুরিজম মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইৎ tourism.gov.in দা ফংগনি।
ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী (মৈতী)না শেম্বা নেসনেল ই-গবর্নান্স দিবিজন (এন.ই.জি.দি.)না অখং-অহৈশিংগী কাংবু অমনা নীংথীনা শীন্দুনা মীয়াম্না য়েংনিংনবা অমসুং স্তেকহোল্দরশিংগা দিজিতেল প্লেৎফোর্ম শীজিন্নদুনা পাউ ফাউননবা শীনবীদুনা মন্ত্রালয় অসিনা দেখো অপনা দেশ ৱেবিনারশিং পাঙথোকপদা তেক্নিকেলগী ওইবা মতেং পীরি।
পরিং নাইনা শন্দোকখিবা ৱেবিনারগী সেসনশিং অসি https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured দা অমসুং তুরিজম মন্ত্রালয়, ভারত সরকারগী সোসিএল মীদিয়া হেন্দলশিংদা ফংগনি।
হিমাচল- এরাউন্দ দি নেক্স বেন্দ হায়না মিংথোনবা ৱেবিনার অসিগী মথংগী তাংকক অসি জুন ১১, ২০২০গী অয়ুক পুং ১১দা পাঙথোক্কনি। https://bit.ly/HimachalDAD দা মিং চনবা য়ারগনি।