জল শক্তি মন্ত্রালয়
কর্নাতকানা ২০২২-২৩ ফাওবগী মনুংদা জল জীবন মিসনগী মখাদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতিগী ঈশিং ফংহন্নবা থৌরাংলি
08 JUN 2020 5:42PM by PIB Imphal
কর্নাতকানা রাজ্য অদুদা জল জীবন মিসন চৎননবা চহিগী ওইবা মখোয়গী এক্সন প্লান জল শক্তীগী মন্ত্রলয়দা পুথোরকখ্রে৷ দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসন লোইশঙগী সেক্রেতরীনা লুচিংদুনা পাঙথোকখিবা মীফম অদুনা লৈবাক অদুদা এক্সন প্লান অদু ২০২০-২০২১গী ওইনা চৎননবা অয়াবা পীখ্রে৷ জল শক্তিগী মন্ত্রলয়না রাজ্যশিংগা খুৎশম্নদুনা ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংশিংগী য়ুমথোং খুদিংদা নোংমদা মী অমদা থক্নবা ঈশিং লিতর ৫৫ পীনবা পান্দম থম্লিবা প্রাইম মিনিস্তরগী ফ্লেকশিপ প্রোগ্রাম জল জীবন মীসন অসি চৎনবা য়ানবা রোদমেপ অমা শেম্লি৷
কর্নাতকানা ২০২২-২৩ ফাওবদা য়ুমথোং চামদা চামা চলহন্নবা হোৎনরি৷ রাজ্য অদুদা খুঙ্গংগী ইমুং লাখ ৮৯গী মনুংদা লাখ ২৪.৫০দি তোতিগী ঈশিং ফংহনখ্রে৷ ২০১৯-২০দা ইমুং ২২,১২৭ খক্তমক তোতিগী ঈশিং ফংহনখি৷ লেমহৌরিবা খুঙ্গংগী ইমুংশিংদা তোতিগী ঈশিং ফংহন্নবা চাওনা থজবা লৈ৷ ২০২০-২১দা রাজ্য অসিনা ইমুং লাখ ২৩.৫৭দা তোতিগী ঈশিং ফংহনবা ঙম্নবা হোৎনরি৷ মখা তানা রাজ্য অসিনা ২০২০-২১গী মনুংদা দ্রিস্ত্রিক ১, ব্লোক ৫ অমসুং খুঙ্গং ৮,১৫৭ চামদা চামা মনুং চলহন্নবা হোৎনরি৷ মফম খরগী ইমুংশিংদা তোতিগী ঈশিং হান্না ফংহনবা হায়বা ৱাখল্লোল অসিদা মন্ত্রালয়গী ওফিসিয়েলশিংনা ‘ইক্যুইতী অমসুং ইনক্লুসিবনেস’কী ৱাখল্লোলদা পাংথোকই অদুগা রাজ্যনা সমাজ অদুগী শোৎথরবা কাংলুপ , এস.সি.শিং/ এস.তি.শিংদা এফ.ঐচ.তি.সি.শিং অদু ফংহন্নবা পানদম থম্লি৷ রাজ্য অসিনা চৎলিনা চহি অসিদা হান্নগী লৈরম্লিবা পাইপকী ঈশিংগী সিস্তেম ৩,১৩৯ অদু ‘কেমপেন্দ মোদ’কী মওংদা নৌনা শেমজিন শাজিন্দুনা ইমুং লাখ ২৩.৫৭দা ঈশিং পীনবা পান্দম থম্লি৷
কর্নাতকা লৈঙাক্কী শোৎথরবা দিস্ত্রিক ২ লৈ অদুনা প্লান্নিং তৌরিঙৈদা হায়রিবা মফমশিং অসিদা হান্না ঈশিং ফংহনবিয়ু হায়না স্তেত্তা হায়খ্রে৷ অসিগুম্না সনসদ আদর্শ গ্রাম য়োজনগী মখাদা লৈরিবা খুঙ্গংশিং, ফিভম শোক্না শোকহল্লবা মফমশিং, এস.সি./ এস.তি. হেন্না নমনা খুন্দারিবা খুঙ্গংশিং অমসুং ঈশিং নিংথীনা ফংদবা মফংশিংদা চাং মান্নবা মওংদা ঈশিং ফংহন্নবা মীৎয়েং চঙগদবনি৷
কেন্দ্রগী লৈঙাক্না কর্নাতকাদা ২০১৯-২০দা লুপা কোতি ৫৪৬.০৬ থাদরম্বা অদুদগী চাং ৱাংনা হেনগৎতুনা জল জীবন মিসন অদু চৎননবা লুপা কোতি ১,১৮৯.৪০গী শেনফম থাদবগী অয়াবা পীখ্র৷ ফিজিকেল আউপুত্তা য়েংলগা কেন্দ্র লৈঙাক্না রাজ্যদা অথুবা মতমদা প্রোগ্রাম অদু চৎননবা হায়রম্মী, লৈরিবা তোতি পুশিনবা মশিংগা শেল থুমগী চাওখৎপা খোঙথাং অনি অসি মান্ননা চৎমিন্নবা মতমদা রাজ্য অসিগী প্রফোর্মেন্সকী মতুং ইন্না অহেনবা শেল লাকপা ঙমগনি৷ রাজ্য অসিদা লুপা কোতি ৫৫.৬৭ ফংহনদুনা অমসুং চহিগী ওইবা এলোকেসন লুপা কোতি ১,১৮৯.৪০গা লোইননা অমসুং রাজ্যগী চান্নবা শরুক অদুগা য়েংনরগা কর্নাতকাগী খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা ইমুংশিংদা জল জীবন মিসনগী মখাদা তোতি শম্নবা লুপা কোতি ২,৭০৯.২৫ ফংহনগদৌরি৷
রাজ্য অসিনা পি.আর.আই.শিংদা ১৫শুবা শেঞ্জাগী কম্মিসন গ্রান্ত ওইনা লুপা কোতি ৩,২১৭ ফংলগনি শেনফম অদুগী তংখায় অমদি শোইদনা ঈশিং অমসুং সেনিতেসনদা থাদরগনি৷ রাজ্য অসিনা তোঙান তোঙানবা প্রোগ্রামশিং খুদম ওইনা এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস., এস.বি.এম. (জি),পি.আর.আই.শিংদা ১৫শুবা শেঞ্জাগী কম্মিসন গ্রান্ত, দ্রিস্ত্রিক্ত মিনরেল ফন্দ, সি.এ.এম.পি.এ., সি.এস.আর. ফন্দ, লোকেল এরিয়া দিবেলপমেন্ত ফন্দগী মখাদা কনবর্জেন্স প্লান্নিং তৌবা দর্কার ওই৷ অসিগুম্বা ফন্দশিং অসি পুনশিন্দুনা ঈশিং ফংফম অমসুং থক্নবা ঈশিংগী অৱাৎপা লৈতনবা ঈশিং য়োক্তুনা মাংহনদনা থম্নবগী থবক কয়া পাংথোকপা য়ানবা খুঙ্গং খুদিংমক্কী ভিলেজ লেবেল অমসুং ভিলেজ এক্সন প্লান শেমগদবনি৷
খুঙ্গংগী লমশিংদা মতম কুইনা ঈশিং পীবগী সিস্তেম অসি লৈহৌনবা রাজ্যনা লোকেল ভিলেজ কম্যুনিতী/গ্রাম পঞ্চায়ৎ নত্ত্রগা প্লান্নিং তৌবদা য়াওবা য়ুজর কাংলুপশিং, ইমপ্লিমেন্তেসন, মেনেজমেন্ত, ওপরেসন অমসুং ঈশিং পীবগী মেন্তেনেন্স য়াওনবা হোৎনরি৷ খুঙ্গং খুদিংমক্তা আই.ই.সি. কেমপেন্ত কম্যুনিতী মোবিলাইজ তৌদুনা জে.জে.এম. অশেংবা মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইনবা খোংথাং লৌখৎলি৷ খুঙ্গংগী মনুংদা লৈরিবা ঈশিং পীবগী ইফ্রাইস্ত্রকচর অমসুং মদু চলাইহনবা অমসুং য়েংশিন্নবগীদমক লৈঙাক্না সেল্ফ হেল্প গ্রুপ অমসুং ভোলুনতরী ওর্গনাইজেসন লিংখৎনবা হোৎনরি৷
জে.জে.এম.গী মখাদা ঈশিং চাংয়েং তৌবগী শরুক অমা ওইনা চহি অমদা ঈশিংগী সোর্স খুদিংমক কেমিকেল পেরামীতরদা অমুরক অমসুং কুমগী নোং তারবা অমসুং লোইরবা মতুং মহিক মতাই বেক্তরিয়া য়াওশিনব্রা হায়না অনিরক চাংয়েং তৌনবা প্রোবিজন শেমখ্রে৷ মদুগী মতুং ইন্না ঈশিং লৌফম খুদিং শুংশোই শোইদনা চাংয়েং তৌগদবনি হায়দুনা রাজ্যদা খঙহনখ্রে৷ অসিদসু নত্তনা প্রজা মীয়ামদা অফবা ঈশিং লেবোরেতরীগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা হাংদোক্কদবনি হায়দুনা রাজ্যনা খঙহল্লকখ্রে৷ খুঙ্গং খুদিংদা থারক্লিবা ঈশিং অদু চাংয়েং তৌবা হৈনবা খুঙ্গং খুদিংগী নুপী ৫ তম্বীরি৷ লৈরিবা রাজ্য অমসুং জিলাগী থাক্তা লেবোরেতরীশিংদা থাজবা হেনগৎনবা য়াম্না কন্না হোৎনরি৷ ২০২০-২১দা কর্নাতকানা ঈশিং চাংয়েং তৌবগী লেব ৩০ হেন্না ফগৎহনবগী পান্দম থম্লি৷
চৎথরিবা কোবিদ ১৯ লাইচৎকী মতাং অসিদা খুঙ্গংগী লমদমশিংদা খুদক্তগী ঈশিং পীবগী অমসুং ঈশিং য়োকশিনদুনা থম্বগী মরী লৈনবা থবকশিং হৌনবা রাজ্যনা হায়রকখ্রে মসিনা হৈশিংলবা মাইগ্রেন্ত থবক শুবশিংবু থবক পীদুনা হিংনবগী পাম্বৈ অমা ওইহল্লনি অমসুং খুঙ্গংগী ইমুং খুদিংগী মীওইশিংদা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহল্লগনি৷

Ministry of Jal Shakti
Karnataka plans to provide tap connections to all rural households under Jal Jeevan Mission by 2022-23
08 JUN 2020 5:42PM by PIB Delhi
Karnataka presented their Annual Action Plan for implementation of Jal Jeevan Mission in the State to the Ministry of Jal Shakti. The meeting conducted through a VC chaired by Secretary, Department of Drinking Water & Sanitation approved the action plan of the State for 2020-21. The Ministry of Jal Shakti has been working with the States in preparing a roadmap to implement the Prime Minister’s flagship programme Jal Jeevan Mission, which aims to provide 55 litres of potable water per person per day to every rural household of the country by 2024.
Karnataka is planning 100% household coverage by 2022-23. Out of 89 lakh rural households in the State, 24.50 lakh have been provided with tap connections (FHTCs). In 2019-20, only 22,127 tap connections were provided. There is an immense scope to provide tap connections to remaining rural households. In 2020-21, the State is planning to enable 23.57 lakh households with tap water connections. Further, State is planning for 100% coverage of 1 district, 5 blocks and 8,157 villages during 2020-21. Focusing on the priorities of making provision of household tap connections in certain areas, Ministry officials stressed on the principle of ‘equity and inclusiveness’, while State plans to provide FHTCs to SCs/ STs, marginalized and weaker sections of the society. State plans to provide 23.57 lakh tap connections by way of retrofitting and augmentation of 3,139 existing piped water supply systems during this year, for which works are to commence in a ‘campaign mode’.
Karnataka State has 2 aspirational districts, so the State has been advised to give priority to these areas while planning. Similarly focus should be on universal coverage of quality-affected habitations, water scarce areas, SC/ ST dominated villages and villages under Sansad Adarsh Gram Yojana.
Central Government has approved fund of Rs 1,189.40 Crore for implementation of Jal Jeevan Mission in Karnataka in 2020-21, which is a considerable increase from Rs. 546.06 Crore in 2019-20. State was asked for expeditious implementation of the programme in terms of physical outputs i.e. no of tap connections provided and commensurate financial progress, so that the State can avail additional funds based on the performance. With opening balance of Rs. 55.67 Crore available with the State and along with this year’s allocation of Rs. 1,189.40 Crore, and considering the State matching share, a total of Rs. 2,709.25 Crore will be available under Jal Jeevan Mission to provide tap connections to families in rural areas in Karnataka.
Also, the State would receive Rs 3,217 Crore as 15th Finance Commission Grants to PRIs, 50% of which will mandatorily be spent on water and sanitation. There is need for convergence planning to be done by the State under various programmes like MGNREGS, SBM (G), 15th Finance Commission Grants to PRIs, District Mineral Development Fund, CAMPA, CSR Fund, Local Area Development Fund, etc. at village level and Village Action Plan (VAP) of every village is to be prepared by dovetailing all such funds for carrying out water conservation activities leading to strengthening water source and ensure drinking water security.
State plans to involve local village community/ Gram Panchayats or user groups in planning, implementation, management, operation and maintenance of water supply systems in villages to ensure long-term sustainability. In all villages, IEC campaign along with community mobilization is taken up to make JJM truly a people’s movement. State plans to engage women self-help groups and voluntary organisations to mobilize the rural community for creation of in-village water supply infrastructure as well as for their operation and maintenance.
Under JJM, provision has been made to test every source once for chemical parameters and twice for bacteriological contamination (pre and post monsoon) in a year as a part of water quality monitoring. State has been asked for mandatory testing of all water sources accordingly. It has also been advised for opening water quality laboratory facilities to general public. In each village, five women are being trained to test the quality of water supplied at village level. A lot of emphasis is given on accreditation of existing State and district level laboratories. Karnataka plans for standardization of 30 water testing labs in 2020-21.
In the prevailing CoVid-19 pandemic situation, State has been requested start works related to water supply and water conservation immediately in villages so as to provide works to the skilled/ semi-skilled migrant workers to provide livelihood as well as to ensure potable water in the households of rural people.