নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
মমা ওইবগী চহী, এম.এম.আর. হন্থহনবগী মরু ওইবা, ন্যুত্রিসনগী থাক ৱাংহনবা অমসুং মরী লৈনবা হীরমশিংগী মতাংদা য়েংশিন্নবা তাস্ক ফোর্স অমা শেমখ্রে
জয়া জেতলীনা তাস্ক ফোর্স অসি লুচিংগনি অমসুং জুলাই ৩১, ২০২০দা রিপোর্ত থাজিনগনি
মখোয়না হায়রক্কদৌবগী মতুং ইন্না হৌজিক লৈরিবা আইন্দা চান্নবা লেজিস্লেসনশিং হাপচিন্নবা/শেমদোক্নবা হায়গনি; অমসুং মসিবু থবক ওইনা পাংথোক্নবা কুপ্না য়াৎথোক্লবা মতমগী পরিং অমসু পীগনি
06 JUN 2020 11:53AM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা জুন ৪,২০২০দা থোকখিবা গেজেৎ নোতিফিকেসন অমদা মমা ওইবগী চহী, এম.এম.আর. হন্থহনবগী মরু ওইবা, ন্যুত্রিসনগী থাক ৱাংহনবা অমসুং মরী লৈনবা হীরমশিংগী মতাংদা য়েংশিন্নবা তাস্ক ফোর্স অমা শেম্লে হায়খ্রে।
কেন্দ্রগী শেল-থুমগী মন্ত্রীনা পার্লিয়ামেন্ততা মহাক্কী বজেৎ ২০২০-২১ পুথোকপগী ৱা ঙাংবদা হান্না চৎনরম্বা শারদা এক্ত ১৯২৯দা শেমদোক্তুনা ১৯৭৮দগী নুপীশিংনা লুহোংবা য়াবগী চহী অসি তরামঙা ওইরম্বদগী তরানিপান্দা হেনগৎখ্রে হায়না হায়খি। ভারতনা চাউখৎলকপগী মতুং ইন্না নুপীশিংনা অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং তমদুনা কেরিয়র শেম্নবগী খুদোংচাবা ফংবসু হেনগৎলে। এম.এম.আর. হন্থহনবগী মরু ওইবা লৈবগা লোয়ননা ন্যুত্রিসনগী থাক্তা হেন্না অফবা ওইহনবগী তঙাই ফদবসু লৈরে। নুপীমচা অমনা মমা ওইবগী চহীগী ওইবা হীরমশিংসু ফিভম অসিদা য়েংশিনবা মথৌ তাই। থা তরুক্কী মনুংদা মরী লৈনবা ৱারোলশিং পীশিল্লক্কদবা তাস্ক ফোর্স অমা শেম্নবা মহাক্না হৌদোক্লি হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি। (রিফরেন্সঃ এফ.ৱাই. ২০২০-২১গী বজেত্তা ৱা ঙাংবগী পেরা ৬৭)
মখাদা পীরিবা মীওইশিং অসি তাস্ক ফোর্স অসিদা য়াওগনিঃ
১. জয়া জেতলী (নই-দিল্লী)- চেয়রপর্সন
২. দাক্তর বিনোদ পাউল, মেম্বর (হেলথ), নীতি আয়োগ – মেম্বর (এক্স-ওফিসিও)
৩. সেক্রেতরী, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয় – মেম্বর (এক্স-ওফিসিও)
৪. সেক্রেতরী, নুপী অমসুং অঙাং চাউখৎপগী মন্ত্রালয় – মেম্বর (এক্স-ওফিসিও)
৫. সেক্রেতরী, দি./ও. হায়র ইদুকেসন – মেম্বর (এক্স-ওফিসিও)
৬. সেক্রেতরী, দি./ও. স্কুল ইদুকেসন অমসুং লিতরেসী – মেম্বর (এক্স-ওফিসিও)
৭. সেক্রেতরী, লেজিস্লেতিব দিপার্তমেন্ত – মেম্বর (এক্স-ওফিসিও)
৮. নাজমা অখতর (নই-দিল্লী) – মেম্বর
৯. বসুধা কামথ (মহারস্ত্রা)- মেম্বর
১০. দিপ্তে শাহ (গুজরাত)- মেম্বর
তাস্ক ফোর্স অসিনা য়েংশিনগদবশিং অসি মখাদা পীরিঃ
১. (ক) হকশেল, অনা-অয়েক য়াওদনা লৈবা অমসুং মীরোল্লিঙৈদা, অঙাং পোকপদা অমসুং পোক্লবা মতুংদা মমা অমসুং অঙাংগী ন্যুত্রিসনগী ওইবা ফিভম, (খ) ইনফেন্ত মোর্তেলিতী রেৎ (আই.এম.আর.), মেতর্নেল মোরতেলিতী রেৎ (এম.এম.আর.), তোতেল ফর্তিলিতী রেৎ (তি.এফ.আর.), সেক্স রেসিও এৎ বর্থ (এস.আর.বি.), চাইল্দ সেক্স রেসিও (সি.এস.আর.)নচিংবা অমসুং (গ) হীরমশিং অসিগা চান্নবা হকশেল অমসুং ন্যুত্রিসন্নচিংবা ৱাফমশিংগা লুহোংবগী চহী অমসুং মমা ওইবগী চহীগা মরী লৈনবশিং য়েংশিনবা
২. নুপীশিংগী মরক্তা অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং তম্বগী খুমাং চাউশিলহন্নবা খোংথাংশিং হৌদোকপা
৩. তাস্ক ফোর্স অসিনা হায়বশিংবু হৌজিক চৎনরিবা আইনশিংদা হাপচিন্দুনা শেমদোকপা য়াহন্নবা মতিক চাবা পাম্বৈ হৌদোকপা
৪. তাস্ক ফোর্স অসিনা হায়বশিংবু থবক ওইনা পাংথোক্নবা কুপ্না য়াৎথোক্লবা মতমগী পরিং অমসু পীনবা থবক য়াৎথোকপা
৫. তাস্ক ফোর্স অসিনা তঙাই ফদবগী মতুং ইন্না অতোপ্পা অখং অহৈশিংসু মখোয়গী মীফমশিংদা য়াওহনগনি
৬. তাস্ক ফোর্স অসিদা নিতি আয়োগনা সেক্রেতরিএল এসিস্তেন্স পীগনি অমসুং জুলাই ৩১, ২০২০ ফাওবগী মনুংদা রিপোর্ত পীশিনগনি

Ministry of Women and Child Development
Task Force set up to examine matters pertaining to age of motherhood, imperatives of lowering MMR, improvement of nutritional levels and related issues
The Task Force to be headed by Ms. Jaya Jaitly will submit its report by 31st July, 2020
It will suggest suitable legislations and/or amendments in existing laws to support its recommendations; and also work out a detailed roll-out plan with timelines to implement these recommendations
06 JUN 2020 11:53AM by PIB Delhi
The Government of India in a gazette notification issued on 04th June 2020, has set up a Task Force to examine matters pertaining to age of motherhood, imperatives of lowering MMR, improvement of nutritional levels and related issues.
Union Finance Minister, during her Budget Speech for 2020-21 in the Parliament stated that “Women’s age of marriage was increased from fifteen years to eighteen years in 1978, by amending erstwhile Sharda Act of 1929. As India progresses further, opportunities open up for women to pursue higher education and careers. There are imperatives of lowering MMR as well as improvement of nutrition levels. Entire issue about age of a girl entering motherhood needs to be seen in this light. I propose to appoint a task force that will present its recommendations in six months’ time..” (Ref.: Para 67 of the Budget Speech for FY 2020-21).
The composition of the Task Force is as under:
1. Ms. Jaya Jaitly (New Delhi) - Chairperson
2. Dr. Vinod Paul, Member (Health), Niti Aayog - Member (Ex-officio)
3. Secretary, M/o Health and Family Welfare - Member (Ex-officio)
4. Secretary, M/o Women & Child Development - Member (Ex-officio)
5. Secretary, D/o Higher Education - Member (Ex-officio)
6. Secretary, D/o School Education & Literacy - Member (Ex-officio)
7. Secretary, Legislative Department - Member (Ex-officio)
8. Ms. Najma Akhtar (New Delhi) - Member
9. Ms. Vasudha Kamath (Maharashtra) - Member
10. Dr. Dipti Shah (Gujarat) - Member
The Terms of Reference of the Task Force are as follows:
1. To examine the correlation of age of marriage and motherhood with (a) health, medical well-being and nutritional status of mother and neonate/infant/child, during pregnancy, birth and thereafter, (b) key parameters like Infant Mortality Rate (IMR), Maternal Mortality Rate (MMR), Total Fertility Rate (TFR), Sex Ratio at Birth (SRB), Child Sex Ratio (CSR) etc. and (c) any other relevant points pertaining to health and nutrition in this context.
2. To suggest measures for promoting higher education among women.
3. To suggest suitable legislative instruments and/or amendments in existing laws to support the recommendations of the Task Force.
4. To work out a detailed roll-out plan with timelines to implement the recommendations of the Task Force.
5. The Task Force may invite other experts to its meetings if and as required.
6. The Task Force will be provided secretarial assistance by the NITI Aayog and will submit its report by 31st July, 2020.