Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
About 111.02 LMT food grains lifted through 3965 rail rakes during lockdown
Under AtmaNirbhar Bharat Package States/UTs lifted 4.42 LMT food grains and 15,413 MT grams for distribution
105.10 LMT food grains and 4.71 LMT Pulses lifted by States/UTs under PMGKAY
07 JUN 2020 7:02PM by PIB Delhi
Food grain distribution:
Since the lockdown was announced on March 24, 2020 about 111.02 LMT food grains have been lifted and transported through 3965 rail rakes. Apart from the rail route, transportation was also done through roads and waterways. A total of 234.51 LMT has been transported. 15,500 MT grains was transported through 13 ships. Total 11.30 LMT food grains have been transported to the North-Eastern States. Under the NFSA and PMGKAY, for next 3 months total 11.5 LMT food grain is required in NE States.
Food grain distribution to migrant labourers:
(AtmaNirbhar Bharat Package)
Under AtmaNirbhar Bharat package, Government of India has decided that 8 LMT food grains will be provided to about 8 Crore migrant labourers, stranded and needy families, who are not covered under NFSA or State scheme PDS cards. 5 Kg of food grain per person is being distributed free of cost for the months of May and June to all migrants. The states and UTs have lifted 4.42 LMT of food grains and distributed 10,131 MT of food grains to 20.26 lakh beneficiaries. The Government of India also approved 39,000 MT pulses for 1.96 crore migrant families. 8 Crore migrant labourers, stranded and needy families, who are not covered under NFSA or State scheme PDS cards will be given 1 kg of gram/dal per family for the month of May and June for free. This allocation of gram/dal is being done according to the need of the states.
Around 28,306 MT gram/dal have been dispatched to the states and UTs. A total 15,413 MT gram has been lifted by various States and UTs. 631 MT gram has been distributed by the states and UTs. The Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs. 3,109 crores for food grain and Rs 280 crores for gram under this scheme.
Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana:
Food grain (Rice/Wheat)
Under the PMGKAY, for the 3 months April-June a total of 104.4 LMT rice and 15.6 LMT wheat is required of which 91.40 LMT rice and 13.70 LMT wheat have been lifted by various States and UTs. A total of 105.10 LMT food grains has been lifted. For the month of April 36.98 LMT (92.45 %), for the month of May 34.93 LMT (87.33%) and for the month of June 6.99 LMT (17.47) has been distributed. The Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs. 46,000 crores under this scheme. Wheat has been allocated to 6 States/UTs, - Punjab, Haryana, Rajasthan, Chandigarh, Delhi and Gujarat and rice has been provided to the remaining States/UTs.
Pulses
As regards Pulses, the total requirement for the three months is 5.87 LMT. The Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs 5,000 crore under this scheme. So far, 4.71 LMT Pulses have reached the States/UTs, while 2.67 LMT pulses has been distributed.
Open Market Sales Scheme (OMSS):
Under the OMSS, the rates of Rice is fixed at Rs.22/kg and Wheat at Rs.21/kg. FCI has sold 5.46 LMT wheat and 8.38 LMT rice through OMSS during the lockdown period.
Food grain Procurement:
As on 06.06.2020, total 371.31 LMT wheat (RMS 2020-21) and 720.85 LMT rice (KMS 2019-20) were procured.
Total food grain & pulses stock available:
As per the Food Corporation of India report dated 06.06.2020, FCI currently has 269.79 LMT rice and 537.46 LMT wheat. Hence, a total of 807.25 LMT food grain stock is available (excluding the ongoing purchase of wheat and paddy, which have not yet reached the Godown). About 55 LMT food grains is required for a month under NFSA and other welfare schemes.
Besides, a total of 13.01 LMT pulses (Toor-6.07 LMT, Moong-1.62 LMT, Urad-2.42 LMT, Bengal Gram-2.42 LMT and Masur-0.47 LMT) is available in the buffer stock as on 4 June 2020.
End-to-End Computerization
Total 90% FPS automation has been done through e-PoS,while in total 20 states/UTs, it has been done100%.
Aadhar seeding of 90% ration cards have been achieved, while in 11 states/UTs, it has been done 100% .
One Nation One Ration Card:
As on 01 June 2020, the One Nation One Card scheme is enabled in 20 States/UTs, namely – Andhra Pradesh, Bihar, Daman & Diu (Dadra and Nagar Haveli), Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jharkhand, Kerala, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Mizoram, Odisha, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Uttar Pradesh, Telangana and Tripura. In August 2020 three more States namely - Uttarakhand, Nagaland and Manipur will also be added to the One Nation One Ration Card scheme. By 31st March 2021 remaining 13 States will be added to One Nation One Ration Card scheme and the scheme will be operational all over India.
The details of the remaining 13 States/UTs are-
S.No
State
% of ePoS
Aadhar Seeding of Ration Cards (%)
1
Ladakh
100%
91%
2
Tamil Nadu
100%
100%
3
Lakshadweep
100%
100%
4
Jammu and Kashmir
99%
100%
5
Chhattisgarh
97%
98%
6
Andaman and Nicobar
96%
98%
7
West Bengal
96%
80%
8
Arunachal Pradesh
1%
57%
9
Delhi
0%
100%
10
Meghalaya
0%
1%
11
Assam
0%
0%
12
Puducherry
0%
100%(DBT)
13
Chandīgarh
0%
99%(DBT)
EC Act:
The Department of Consumer Affairs has notified face masks and sanitizers under the Essential Commodities Act in view of their increased demand due to COVID-19. Prices of masks, sanitizers and ingredients used in their manufacturing have also been capped.
States have been given guidelines to ensure there is no obstruction in supply-chain management due to lockdown and check prices of all essential items. The Centre has delegated all powers to the State Governments to take decisions under the EC Act.

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
লোকদাউন মনুংদা রেল রেক ৩৯৬৫গী থোংদা চিঞ্জাক মহৈ-মরোং চাউরাক্না লাখ মেত্রিক তন ১১১.০২ হোন্দোকখ্রে
আত্মনির্ভর ভারত পেকেজকী মখাদা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা চিঞ্জাক মহৈ-মরোং লাখ মেত্রিক তন ৪.৪২ হোন্দোকখ্রে অমদি হৱাই মেত্রিক তন ১৫,৪১৩ য়েন্থোকখ্রে
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা চিঞ্জাক মহৈ-মরোং লাখ মেত্রিক তন ১০৫.১০ অমসুং হৱাই লাখ মেত্রিক তন ৪.৭১ হোন্দোকখ্রে
07 JUN 2020 7:02PM by PIB Imphal
চিঞ্জাক মহৈ মরোং য়েন্থোকপা:
২০২০গী মার্চ ২৪দা লোকদাউন লাউথোকখিবা মতমদগী চিঞ্জাক মহৈ-মরোং চাউরাক্না লাখ মেত্রিক তন ১১১.০২ হোন্দোকখ্রে অমদি রেল রেক ৩৯৬৫গী থোংদা ত্রান্সপোর্ত তৌখ্রে। রেল রুৎকী মথক্তা কংফাল লম্বী অমসুং ঈশিংগী লম্বীদসু ত্রান্সপোর্ত তৌখি। পুন্না লাখ মেত্রিক তন ২৩৪.৫১ ত্রান্সপোর্ত তৌখি। জহাজ ১৩গী থোংদা মহৈ-মরোং মেত্রিক তন ১৫,৫০০ ত্রান্সপোর্ত তৌখি। অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা পুন্না চিঞ্জাক মহৈ-মরোং লাখ মেত্রিক তন ১১.৩০ ত্রান্সপোর্ত তৌখি। নফসা অমসুং পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা মথংগী থা ৩গীদমক অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংনা চিঞ্জাক মহৈ-মরোং পুন্না লাখ মেত্রিক তন ১১.৫ মথৌ তারি।
মাইগ্রেন্ত লেবরশিংদা চিঞ্জাক মহৈ মরোং য়েন্থোকপা:
(আত্মনির্ভর ভারত পেকেজ)
আত্মনির্ভর ভারত পেকেজকী মখাদা, ভারত সরকারনা নফসা নত্ত্রগা স্তেত স্কিম পি.দি.এস. কার্দশিংগী মখাদা কভর তৌদবা মাইগ্রেন্ত লেবর, পন্দুনা লৈরিবা অমদি দরকার ওইবা ইমুং মনুং চাউরাক্না ক্রোর ৮দা চিঞ্জাক মহৈ-মরোং লাখ মেত্রিক তন ৮ ফংহন্নবা ৱারেপ লৌরে। মাইগ্রেন্ত খুদিংদা মে অমসুং জুন থাগীদমক মীওই অমমমদা চিঞ্জাক মহৈ-মরোং কিলোগ্রাম ৫ লেম্না য়েন্থোক্লি। রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা চিঞ্জাক মহৈ-মরোং লাখ মেত্রিক তন ৪.৪২ হোন্দোকখ্রে অমদি বেনেফিসরী লাখ ২০.২৬তা চিঞ্জাক মহৈ-মরোং মেত্রিক তন ১০.১৩১ য়েন্থোকখ্রে। ভারত সরকারনা মাইগ্রেন্ত ইমুং ক্রোর ১.৯৬কীদমক হৱাই মেত্রিক তন ৩৯,০০০সু অয়াবা পীখ্রে। নফসা নত্ত্রগা স্তেত স্কিম পি.দি.এস. কার্দশিংগী মখাদা কভর তৌদবা মাইগ্রেন্ত লেবর, পন্দুনা লৈরিবা অমদি দরকার ওইবা ইমুং মনুং চাউরাক্না ক্রোর ৮দা মে অমসুং জুন থাগীদমক ইমুং অমমমদা হৱাই কিলোগ্রাম অমা লেম্না পীরি।
রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা হৱাই চাউরাক্না মেত্রিক তন ২৮,৩০৬ থাদোকখ্রে। তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা পুন্না হৱাই মেত্রিক তন ১৫,৪১৩ হোন্দোকখ্রে। রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা হৱাই মেত্রিক তন ৬৩১ য়েন্থোকখ্রে। স্কিম অসিগী মখাদা ভারত সরকারনা চিঞ্জাক মহৈ-মরোংগীদমক চাউরাক্না লুপা ক্রোর ৩,১০৯ অমসুং হৱাইগীদমক লুপা ক্রোর ২৮০গী শেলগী পোৎলুম অমা চাদা ১০০ পুরি।
প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা:
চিঞ্জাক মহৈ-মরোং (চেং/গেহু)
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা, থা ৩ এপ্রিল-জুন ফাওবগীদমক পুন্না চেং লাখ মেত্রিক তন ১০৪.৪ অমসুং গেহু লাখ মেত্রিক তন ১৫.৬ দরকার ওইরি, মদুগী মনুংদা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা চেং লাখ মেত্রিক তন ৯১.৪০ অমসুং গেহু লাখ মেত্রিক তন ১৩.৭০ হোন্দোকখ্রে। এপ্রিল থাগী ওইনা লাখ মেত্রিক তন ৩৬.৯৮ (৯২.৪৫%), মে থাগী ওইনা লাখ মেত্রিক তন ৩৪.৯৩ (৮৭.৩৩%) অমদি জুন থাগী ওইনা লাখ মেত্রিক তন ৬.৯৯ (১৭.৪৭%) য়েন্থোকখ্রে। স্কিম অসিগী মখাদা ভারত সরকারনা চাউরাক্না লুপা ক্রোর ৪৬,০০০কী শেলগী পোৎলুম অমা চাদা ১০০ পুরি।
হৱাই
হৱাইগী ওইনা থা অহুম অসিদা পুন্না দরকার ওইরিবা অসি লাখ মেত্রিক তন ৫.৮৭নি। স্কিম অসিগী মখাদা ভারত সরকারনা চাউরাক্না লুপা ক্রোর ৫,০০০কী শেলগী পোৎলুম অমা চাদা ১০০ পুরি। হৌজিক ফাওবদা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা হৱাই লাখ মেত্রিক তন ৪.৭১ য়ৌখ্রে অমদি হৱাই লাখ মেত্রিক তন ২.৬৭ য়েন্থোকখ্রে।
ওপন মার্কেৎ সেল্স স্কিম (ও.এম.এস.এস.):
ও.এম.এস.এস.কী মখাদা, চেংগী মমল অসি কিলোগ্রাম অমদা লুপা ২২ অমসুং গেহুগী মমল অসি কিলোগ্রাম অমদা লুপা ২১দা লেপ্পে। লোকদাউন মতম মনুংদা এফ.সি.আই.না ও.এম.এস.এস.কী থোংদা গেহু লাখ মেত্রিক তন ৫.৪৬ অমসুং চেং লাখ মেত্রিক তন ৮.৩৮ য়োনখ্রে।
চিঞ্জাক মহৈ-মরোং লৈশিনবা:
০৬.০৬.২০২০ ফাওবদা পুন্না গেহু লাখ মেত্রিক তন ৩৭১.৩১ (আর.এম.এস. ২০২০-২১) অমসুং চেং লাখ মেত্রিক তন ৭২০.৮৫ (কে.এম.এস. ২০১৯-২০) লৈশিনখ্রে
অপুনবা চিঞ্জাক মহৈ-মরোং অমসুং হৱাই স্তোক্তা লৈরিবা:
ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়ানা ০৬.০৬.২০২০দা পীরকপা রিপোর্তকী মতুং ইন্না এফ.সি.আই.না হৌজিক চেং লাখ মেত্রিক তন ২৬৯.৭৯ অমসুং গেহু লাখ মেত্রিক তন ৫৩৭.৪৬ লৈরি। অদুনা হৌজিক পুন্না চিঞ্জাক মহৈ-মরোং লাখ মেত্রিক তন ৮০৭.২৫গী স্তোক লৈরি (হৌজিক গোদাউন্দা য়ৌরক্ত্রিবা হন্দক্তা লৈশিনখিবা অদু থাদনা)। নাফসা অমসুং অতোপ্পা ৱেলফেয়র স্কিমশিংগী মখাদা থা অমগীদমক দরকার ওইিরিবা চিঞ্জাক মহৈ-মরোং অসি চাউরাক্না লাখ মেত্রিক তন ৫৫নি। মদুগী মথক্তা ২০২০গী জুন ৪ ফাওবদা হৱাই লাখ মেত্রিক তন ১৩.০১ বফর স্তোক্তা লৈরি।
এন্দ-তু-এন্দ কম্প্যুতরাইজেসন
ই-পি.ও.এস.কী থোংদা পুন্না এফ.পি.এস. ওতোমেসন চাদা ৯০ তৌখ্রে, অদুগা রাজ্য/য়ু.তি. ২০না চাদা ১০০ তৌখ্রে।
রসন কার্দশিংগী আধার সীদিং চাদা ৯০ ফংলে, অদুগা রাজ্য/য়ু.তি. ১১দা চাদা ১০০ তৌরে।
ৱান নেসন ৱান রসন কার্দ:
২০২০গী জুন ১ ফাওবদা ৱান নেসন ৱান কার্দ স্কিম অসি রাজ্য/য়ু.তি. ২০, মমিং পল্লবদা আন্ধ্র প্রদেশ, বিহার, দামন অমসুং দ্যু (দাদ্রা অমসুং নগর হভেলি), গোৱা, গুজরাত, হরিয়ানা, হিমাচল প্রদেশ, ঝার্খন্দ, কেরলা, কর্নাতকা, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র, মিজোরম, ওরিশা, পঞ্জাব, রাজস্থান, সিক্কিম, উত্তর প্রদেশ, তেলঙ্গনা অমসুং ত্রিপুরাদা চৎনহনবা ঙমখ্রে। ২০২০গী ওগস্ত থাদা অহেনবা রাজ্য অহুম উত্তরাখন্দ, নাগালেন্দ অমসুং মনিপুরসু ৱান নেসন ৱান রসন কার্দ স্কিমদা হাপচিল্লগনি। ২০২১গী মার্চ ৩১ ফাওবদা লেমহৌরিবা রাজ্য ১৩ অসিসু ৱান নেসন ৱান রসন কার্দ স্কিমদা হাপচিন্দুনা স্কিম অসি লৈবাক পুম্বদা মথৌ তৌরগনি।
লেমহৌরিবা রাজ্য/য়ু.তি. ১৩গী অকুপ্পা ৱাফম অদুদি-
সেরিয়েল নম্বর
রাজ্য
ই.পি.ও.এস.কী %
রসন কার্দশিংগী আধার সীদিং (%)
১
লদাখ
১০০%
৯১%
২
তমিল নাদু
১০০%
১০০%
৩
লক্ষদীপ
১০০%
১০০%
৪
জম্মু অমসুং কশ্মীর
৯৯%
১০০%
৫
ছতিশগর
৯৭%
৯৮%
৬
অন্দমান অমসুং নিকোবর
৯৬%
৯৮%
৭
ৱেস্ত বেঙ্গল
৯৬%
৮০%
৮
অরুনাচল প্রদশ
১%
৫৭%
৯
দিল্লী
০%
১০০%
১০
মেঘালয়
০%
১%
১১
অসম
০%
০%
১২
পুদুচেরী
০%
১০০%(DBT)
১৩
চান্দিগর
০%
৯৯%(DBT)
ই.সি. এক্ত:
কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা দিমান্দ হেঙ্গৎলক্লিবা অসি য়েংদুনা কঞ্জুমর এফিয়ার্স বিভাগনা ফেস মাস্ক অমসুং সেনিতাইজরবু ইসেন্সিয়েল কমোদিতীজ এক্তকী মখাদা মশক খংখ্রে। মাস্ক, সেনিতাইজর অমসুং মখোয়শিং অসিবু শাবদা চংবা মপোৎ-মচৈশিংগী মমলসু কেপ তৌখ্রে।