বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ মাজত বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰে ক’ভিড-১৯ৰ বাবে গৱেষণাৰ প্ৰস্তাৱ আহ্বান
05 JUN 2020 3:59PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী স্কট মৰিছনে ৪ জুন, ২০২০ত ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়া নেতৃবৰ্গৰ ভাৰ্চুৱেল সন্মিলনৰ সময়ত ২০২০ চনত ক’ভিড-১৯ৰ সন্দৰ্ভত এক বিশেষ যুটীয়া সহযোগিতাৰ বিষয়ে ঘোষণা কৰে৷
ভাৰত চৰকাৰৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যা বিভাগ(ডিএছটি), বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যা মন্ত্ৰালয় আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ উদ্যোগ, বিজ্ঞান, শক্তি আৰু সম্পদ বিভাগে(ডাইছেৰ) উভয় চৰকাৰৰ দ্বাৰা পূঁজি বিনিয়োগেৰে বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত যুটীয়াভাৱে ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়া কৌশলগত গৱেষণা পূঁজি (এআইএছআৰএফ)ৰ অধীনত আগ্ৰহী বৈজ্ঞানিক আৰু গৱেষকসকলৰ পৰা ক’ভিড-১৯ সম্পৰ্কীয় যুটীয়া গৱেষণা প্ৰকল্পৰ আহ্বান জনাইছে৷
গৱেষণাৰ প্ৰস্তাৱসমূহত এণ্টিভাইৰেল ক’টিংছ, অন্য প্ৰতিৰোধমূলক প্ৰযুক্তি, ডাটা বিশ্লেষণ, মডেলিং, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ প্ৰয়োগ আৰু পৰীক্ষা আৰু চিকিসা পৰীক্ষণৰ সন্দৰ্ভত অগ্ৰাধিকাৰমূলক ক্ষেত্ৰসমূহত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব লাগিব৷ প্ৰকল্পৰ সময় সৰ্বাধিক ১২ মাহ যদিও ৬ মাহ অতিৰিক্ত বৃদ্ধি কৰিব পাৰিব৷
এই অনুদান সূযোগৰ উদ্দেশ্য হৈছে ক’ভিড-১৯ মহামাৰী ৰোধ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত কেন্দ্ৰীত স্পষ্ট ফলাফলৰ লগতে হস্ৰম্যাদী সহযোগিতাপূৰ্ণ প্ৰকল্পত বিত্ত যোগান ধৰা৷ এই অনুদান সূযোগৰ জৰিয়তে ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াই দুয়োখন দেশত ক’ভিড-১৯ সম্পৰ্কীয় ভেকচিন, চিকিসা শাস্ত্ৰ আৰু নিদানৰ দৰে ক্ষেত্ৰত আৰু পৰস্পৰ লাভজনক প্ৰকল্পত বৰ্তমান কৰি থকা মুখ্য গৱেষণা সংস্থাসমূহৰ লগতে উদ্যোগসমূহকো একেলগ কৰিব, যাৰ ফলস্বৰূপে ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে বিশ্ব পৰ্যায়ত কৰি থকা কাম-কাজ যোগদান দিব পাৰে৷
এই সম্পৰ্কে সবিশেষ onlinedst.gov.inত উপলব্ধ৷ অলনাইন আবেদন দাখিল কৰাৰ অন্তিম তাৰিখ ২ জুলাই, ২০২০৷

Ministry of Science & Technology
Research proposals invited for COVID-19 for bilateral collaboration in science between India & Australia
05 JUN 2020 3:59PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi and the Prime Minister of Australia, Scott Morrison MP, jointly announced a Special COVID-19 Collaboration in 2020 during an India-Australia Leaders’ Virtual Summit on 04 June 2020.
Accordingly, Department of Science & Technology (DST), Ministry of Science & Technology, GOI and Department of Industry, Science, Energy and Resources (DISER), Australia have invited joint research projects on COVID-19 from interested scientists and researchers under the Australia-India Strategic Research Fund (AISRF), a platform for bilateral collaboration in science, jointly managed and funded by the governments of India and Australia.
The research proposals are expected to focus on antiviral coatings, other preventive technologies, data analytics, modeling, AI applications, and screening and diagnostic testing as priority areas. The project duration would be for 12 months with maximum extension of 6 months.
The objective of the grant opportunity is to fund short collaborative research projects with tangible outcomes focused on responding to the COVID-19 pandemic. The intended outcomes of the grant opportunity are to bring together leading research institutions and industry in both Australia and India currently working on areas relevant to COVID-19 such as vaccines, therapeutics, and diagnostics, and projects of a mutually beneficial nature whose outcomes contribute to the global response to the COVID-19 pandemic.
The details are available on onlinedst.gov.in. The last date for submission of online application is 2nd July 2020.