Prime Minister's Office
Prime Minister Addresses the virtual Global Vaccine Summit 2020
India stands in solidarity with the world in these challenging times says the Prime Minister
India pledges 15 Million US Dollars to Gavi, the international vaccine alliance
04 JUN 2020 7:30PM by PIB Delhi
India has today pledged 15 Million US Dollars to Gavi, the international vaccine alliance.
Prime Minister Shri Narendra Modi was addressing the virtual Global Vaccine Summit hosted by UK Prime Minister Boris Johnson in which over 50 ​countries - business leaders, UN agencies, civil society, government ministers, Heads of State and country leaders participated.
In his address the Prime Minister said India stands in solidarity with the World in these challenging times.
Shri Modi said, India’s civilization teaches to see the world as one family and that during this pandemic it had tried to live upto this teaching. He said India did it so by sharing the country’s available stocks of medicines with over 120 countries, by forging a common response strategy in its immediate neighborhood and by providing specific support to countries that sought it, while also protecting India’s own vast population.
Prime Minister said the COVID19 pandemic, in someways, has exposed the limitations of global cooperation and that for the first time in recent history, the human kind faces a clear common enemy.
Referring to Gavi, he said it is not just a global alliance but also a symbol of global solidarity and a reminder of that by helping others we can also help ourselves.
He said India has a vast population and limited health facilities and that it understands the importance of immunization.
Prime Minister said that one of the first programmes launched by his government was Mission Indradhanush, which aims to ensure full vaccination of the country’s children and pregnant women, including those in the remote parts of the vast nation.
He said in order to expand protection, India has added six new vaccines to its National Immunization Programme.
Prime Minister elaborated that India had digitized its entire vaccine supply line and developed an electronic vaccine intelligence network to monitor the integrity of its cold chain.
These innovations are ensuring the availability of safe and potent vaccines in the right quantities at the right time till the last mile, he said
Prime Minister said India is also the World’s foremost producer of vaccines and that it is fortunate to contribute to the immunization of about 60 percent of the World’s children.
Shri Modi said India recognizes and values the work of GAVI, that is why it became a donor to GAVI while still being eligible for GAVI support.
Prime Minister said India’s support to GAVI is not only financial but that India’s huge demand also brings down the Global price of vaccines for all, saving almost 400 Million Dollars for GAVI over the past five years.
Prime Minister reiterated that India stands in solidarity with the world along with its proven capacity to produce quality medicines and vaccines at low cost, its own domestic experience in rapidly expanding immunization and its considerable scientific research talent.
India not only has the capacity to contribute to the global health efforts, but also has the will to do so in a spirit of sharing and caring, he said

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭର୍ଚୁଆଲ ବିଶ୍ୱ ଟିକା ସମ୍ମିଳନୀ 2020ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
• ଏହି ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ଏକଜୁଟ ରହି ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଟିକା ମେଣ୍ଟ-ଗାଭିକୁ 15 ନିୟୁତ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଦେବାକୁ ଭାରତର ଶପଥ
04 JUN 2020 7:30PM by PIB Bhubaneswar
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଟିକା ମେଣ୍ଟ-ଗାଭିକୁ 15 ନିୟୁତ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଦେବା ଲାଗି ଭାରତ ଆଜି ଶପଥ ନେଇଛି ।
ବ୍ରିଟେନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୋରିସ ଜନସନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଭର୍ଚୁଆଲ ବିଶ୍ୱ ଟିକା ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଥିଲେ । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ବିଶ୍ୱର 50ଟି ଦେଶରୁ ବ୍ୟବସାୟ ନେତୃତ୍ୱ, ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଏଜେନ୍ସି, ନାଗରିକ ସମାଜ, ସରକାରୀ ମନ୍ତ୍ରୀ, ରାଜ୍ୟ ଓ ରାଷ୍ଟ୍ରମୁଖ୍ୟମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ନିଜର ଉଦବୋଧନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ଏକଜୁଟ ହୋଇ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ପରିବାର ଭାବେ ଦେଖିବା ନିମନ୍ତେ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛି ଏବଂ ଏହି ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଏହି ଶିକ୍ଷାକୁ ପାଳନ କରିବା ଲାଗି ଆମେ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛୁ । ସେ କହିଥିଲେ, ଏହି ସମୟରେ ଭାରତ ନିକଟରେ ମହଜୁଦ ଥିବା ଔଷଧ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ 120ଟି ଦେଶକୁ ଯୋଗାଇଛି । ପ୍ରଥମେ ପଡ଼ୋଶୀଙ୍କ ସହାୟତା କରିବା ପରେ ଅନ୍ୟ ଯେଉଁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଆବଶ୍ୟକ କରୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇଛି, ଏହାଛଡ଼ା ଭାରତର ବିପୁଳ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ଔଷଧ ମହଜୁଦ କରି ରଖାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଶ୍ୱିକ ସହଯୋଗର ସୀମାକୁ ଉଜାଗର କରିଛି ଏବଂ ନିକଟ ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ଲାଗି ସମଗ୍ରୀ ମାନବ ସମାଜ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ସାଧାରଣ ଶତ୍ରୁକୁ ଦେଖିପାରିଛି ।
ଗାଭି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଏହା କେବଳ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ମେଣ୍ଟ ନୁହେଁ ବରଂ ବୈଶ୍ୱିକ ଏକତାର ପ୍ରତୀକ । ଏହା ଆମକୁ ଚେତାଇ ଦେଉଛି ଯେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ନିଜର ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କରିପାରିବା ।
ସେ କହିଥିଲେ ଭାରତରେ ବିପୁଳ ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ସୀମିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ରହିଛି । ତେଣୁ ଆମ ଦେଶ ଟିକାକରଣର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ବୁଝିଥାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଥିଲା ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ, ଯାହା ସାରା ଦେଶର ଶିଶୁ ଓ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିକାକରଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା, ଏହି ଅଭିଯାନ ବିଶାଳ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଉପାନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ପହଁଚିଥିଲା ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସୁରକ୍ଷାକୁ ବଢ଼ାଇବା ନିମନ୍ତେ ଭାରତ ନିଜର ଜାତୀୟ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ 6ଟି ନୂଆ ଟିକା ସାମିଲ କରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ନିଜର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିକା ଯୋଗାଣ ଲାଇନକୁ ଡିଜିଟାଲ କରିଛି ଏବଂ ଏକ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ ଟିକା ଗୁଇନ୍ଦା ନେଟୱର୍କ ବିକଶିତ କରିଛି ଯାହା ଏହାର କୋଲ୍ଡ ଚେନର ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବ ।
ଏହିସବୁ ଅଭିନବତ୍ୱ ଆବଶ୍ୟକ ପରିମାଣରେ, ସଠିକ ସମୟରେ, ଶେଷ ସୀମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଟିକାର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ଟିକା ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ଏହା ବିଶ୍ୱର 60 ପ୍ରତିଶତ ଶିଶୁଙ୍କ ଟିକାକରଣରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗାଭିର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଭାରତ ବିବେଚନା ଓ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ, ଏହି କାରଣରୁ ଏହା ଗାଭିର ସହଯୋଗ ପାଉନଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଗାଭିକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ କେବଳ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗାଭିକୁ ସହଯୋଗ ଦେଉନାହିଁ ବରଂ ଭାରତର ବିପୁଳ ଚାହିଦା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଟିକାର ବୈଶ୍ୱିକ ଦରକୁ ହ୍ରାସ କରିପାରିଛି । ଫଳରେ ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗାଭିର ପାଖାପାଖି 400 ନିୟୁତ ଡଲାର ଅର୍ଥ ସଂଚୟ ହୋଇପାରିଛି ।
ଉନ୍ନତମାନର ଔଷଧ ଏବଂ ଟିକା କମ ମୂଲ୍ୟରେ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ଲାଗି ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତ ସହଯୋଗ କରିବା ଜାରି ରଖିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ଦ୍ରୁତବେଗରେ ଟିକାକରଣ ଏବଂ ବଳିଷ୍ଠ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଭା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଘରୋଇ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ।
ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଭାରତର କେବଳ ସାମର୍ଥ୍ୟ ନାହିଁ ବରଂ ସହଭାଗିତା ଓ ଯତ୍ନର ଭାବନା ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ ଦେଶ ପ୍ରସ୍ତୁତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।