অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
মন্ত্রীমন্দলনা ভারত অমসুং ভুতানগী মরক্তা এনবাইরনমেন্তকী লমশিংদা খুৎশম্ননা চৎমিন্ননবগী য়ানা ৱারোল অয়াবা পীখ্রে
03 JUN 2020 5:10PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা ভারত সরকার অমসুং ভুতানগী রোয়েল সরকারগী মরক্তা এনবাইরনমেন্তকী লমশিংদা খুৎশম্ননা চৎমিন্ননবগী য়ানা ৱারোল অয়াবা পীখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোল
য়ানা ৱারোল অসিনা লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা অকোইববু ঙাক শেনবা অমসুং মহৌশাগী পোত্থোকশিংবু ইক্বিতী, রেসিপ্রোসিতী অমসুং অমগা অমগা কান্নমিন্নবদা য়ুম্ফম ওইদুনা লৈবাক অমমমসিদা লৈরিবা আইনগী চৎন-কাংলোনশিং য়েংলদুনা তুং কোয়না খুৎশম্ননা চৎমিন্নবা য়াহনগনি।
নাকল অনিগী অপাম্বশিং অমসুং য়ানখিবশিংদা মীৎয়েং হেন্না চংলদুনা য়ানা ৱারোল অসিনা মখাদা পীরিবা অকোয়বগী হীরমশিং অসি খন্নগনিঃ
• নুংশিৎ
• ফত্ত-হাওদিশিং
• কেমিকেল শেন্নবা
• ঈশিং-নুংশিৎকী অহোংবা
• পুন্না য়ানখিবা হীরমশিং
য়ানা ৱারোল অসি খুৎয়েক পীনবা নুমিত্তগী চৎনবা হৌগনি অমসুং মতুং তারকপা চহী তরা ফাওবা চৎনগনি। য়ানা ৱারোল অসিদা য়াওরিবা হীরমশিং অসিগী পান্দমশিং ফংবা ঙম্নবা লৈবাক অনি অসিদা লৈরিব্বা লুপশিং, লন্নাইগী কম্পেনীশিং, সরকারগী থাক পুম্নমক্কী ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং রিসর্স ইন্সতিত্যুসনশিংনসু খুৎশম্ননা চৎমিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎলি। লৈবাক অনিসিনা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবা কাংলুপ/অপুনবা মীফমশিং পাংথোক্নবা খন্নরি অমসুং থবক থৌরমশিং অসি হঙ্গৎনা য়েংশিন্দুনা মতম মতমগী ওইরক্লিবা ফিভমশিং অদু মাগী মাগী মরী লৈনবা মন্ত্রালয়/এজেন্সিশিংদসু খংহনগনি।
থবক পীবা ঙম্বগী মতিক য়াওনা মসিনা কান্নবা পীগদবা মরু ওইবশিং
য়ানা ৱারোল অসিনা অখংবশিং, খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং অমসুং পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরনা তেক্নিকেলগী মরমদা খংবশিং অমগা অমগা হায়নগনি অমসুং তুং কোইনা চাউখৎপা পুরক্নবা মতেং পাংগনি। য়ানা ৱারোল অসিনা য়ানবা হীরমশিংদা পুন্না থবক পায়খৎমিন্নবগী ওইথোকপা য়াবসু লৈ। তৌবতবু মসিনা থবক য়াম্না পীগনি হায়বদি তং তাদ্রি।
চাদিং
হৌদোক্লিবা য়ানা ৱারোল অসিদা তৌগদবা চাদিংশিং অসি পুন্না মীফম ফম্বা/পুন্না থবক তৌমিন্নগদবা কাংলুপ খক্তদা তৌগনি অমসুং ভারত অমসুং ভুতান্না মথং মথং ওইনা চাদিং তৌগনি। মী থারিবা লৈবাক্না মখোয়গী মীওইশিংগী চৎথোক চৎশিনগী শেল পুথোক্কনি অমসুং মখোয়বু ওক্লিবা লমদুনা মীফম ফম্বা অমসুং অতৈ লৈথোক লৈশিনগী শেল পুথোক্কনি। মসি হৌদোক্লিবা য়ানা ৱারোল অসিগী অকক্নবা চাদিং তৌবগী ৱাফম্নি।
য়ুমফম
য়ানা ৱারোল অমা সেন্ত্রেল পোলুসন কন্ত্রোল বোর্দ (সি.পি.সি.বি.), ভারতকী এনবাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী মন্ত্রালয় (এম.ও.ই.এফ.সি.সি.) অমসুং ভুতানগী রোয়াল সরকারগী নেস্নেল এনবাইরনমেন্ত কম্মিসন (এন.ই.সি.)না মরক্তা মার্চ ১১, ২০১৩দা খুৎয়েক পীনখি। মসিগী য়ানা ৱারোল অসি মার্চ ১০, ২০১৬দা চৎনবা লোয়খি। লোয়খিবা য়ানা ৱারোল অসিদা ফংখিবা কান্নবশিং অসি য়েংলদুনা নাকল অনিমক্কী সরকারনা মখা তানা অকোয়বগী মতাংদা খুৎশম্ননা চৎমিন্ননবগী ৱারেপ লৌখি।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Cabinet approves MoU between India and Bhutan on Cooperation in the areas of Environment
03 JUN 2020 5:10PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has given its approval for signing the Memorandum of Understanding between the Government of the Republic of India and the Royal Government of Bhutan on Cooperation in the areas of Environment.
Details:
The Memorandum of Understanding will enable establishment and promotion of closer and long-term cooperation between the two countries in the field of environment protection and management of natural resources on the basis of equity, reciprocity and mutual benefits, taking into account the applicable laws and legal provisions in each country.
Keeping in view the bilateral interest of both sides and mutually agreed priorities, a Memorandum of Understanding covering the following areas of environment has been considered:
• Air;
• Waste;
• Chemical Management;
• Climate Change;
• Any other areas jointly decided upon.
This Memorandum of Understanding shall enter into force on the date of signature and shall continue to remain in force for a period of ten years. The Participants intend to encourage organizations, private companies, government institutions at all levels and research institutions on both sides to establish cooperation activities aimed at fulfilling the objectives of the Memorandum of Understanding. The Participants also intend to hold Joint Working Group / bilateral meetings to review and analyze the progress of activities and shall keep their respective Ministries/Agencies, duly informed of progress and achievements.
Major Impact including Employment Generation Potential:
The Memorandum of Understanding shall facilitate exchange of experiences, best practices and technical knowhow through both public and private sectors and shall contribute to sustainable development. The Memorandum of Understanding provides the possibility for joint projects in areas of mutual interest. However, no significant employment generation is envisaged.
Expenditure:
The financial implications of the proposed Memorandum of Understanding are limited to holding of the bilateral meetings / Joint Working Group meetings which shall meet alternatively in India and Bhutan. The sending side shall bear the travel cost of their delegation while the receiving side is to meet the cost of organizing the meetings and other logistic arrangements. These are the limited financial implications of the proposed Memorandum of Understanding.
Background:
A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between the Central Pollution Control Board (CPCB), Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC) of the Government of the Republic of India and the National Environment Commission (NEC) of the Royal Government of Bhutan on 11th March, 2013. This MoU expired on 10th March, 2016. Noting the benefits of the earlier MoU, both sides have decided to continue cooperation and collaboration in the field of Environment.