Ministry of Tourism
Ministry of Tourism organises 26th Dekho Apna Desh webinar titled 'The Tenacity of Survival -Inspirational story of Kutch'
The webinar showcases different aspects of Kutch with the message of “Kutch nahi Dekha toh Kuch nahi Dekha”
Dekho Apna Desh Webinar Series is an effort to showcase India’s rich diversity under Ek Bharat Shreshtha Bharat
01 JUN 2020 1:05PM by PIB Delhi
The 26th session of the Dekho Apna Desh webinar series of Ministry of Tourism on 30.05.2020 titled “The Tenacity of Survival”-Inspirational story of Kutch showcased the history, culture, crafts, textile heritage of India’s largest district Kutch, Gujarat and the resilient spirit of the people of Kutch to fight natural calamities, the skills that form the report card of the continuous dynamics defining the Indian civilization. The webinar displayed the message of Kutch that “Kutch nahi Dekha toh Kuch nahi Dekha”. Dekho Apna Desh Webinar Series is an effort to showcase India’s rich diversity under Ek Bharat Shreshtha Bharat
This session of webinar moderated by Ms. Rupinder Brar Additional Director General, Ministry of Tourism and was presented by Dr. Navina Jafa, Director, Indian Cultural Heritage Research.
Ms. Jafa through her powerful narration skills presented the contrasting geographical features, and genetic cocktail that defines India in the most dramatic manner.
Kutch is a land of salt desert, grasslands and mangroves. Interestingly, the mangroves here are known for an amazing phenomenon of being world’s only Inland Mangrove. The Rann of Kutch alone produces three-fourth of total salt supply of India. The place is also the home to the Kharai breed of camel which has the special ability to survive on both dry land as well as in the saline water. They can even swim in sea water and feed on saline water and plants. They are well-adapted to the extreme climate of the desert and high salinity of water.
The key highlights of the presentation were virtual visit to the community of Ajrakh traditional block printers. Ajrakh is one of the oldest types of block printing on textiles still practiced in parts of Gujarat and Rajasthan in India. Textiles printed in this style are hand-printed using natural dyes on both sides by a laborious and long process of resist printing (a method of printing in which designated areas in the pattern are treated to resist penetration by the dye).
The seminar then took the participants visit to Bannithe Salt Desert in Kutch where the work of three major indigenous communities engaged in pottery, embroidery and leather work was showcased. Ms. Jafaalso spoke about the monastery of the ear torn ascetics (the siddhi sidhhant sect) and the langar (Community kitchen) run by the Monastery.
The presentation also covered the coastal town of Mandavi, where regional Sufi beliefs guide traditional boat builders on the Arabian Sea.
The other salient attractions of Kutch showcased in the webinar included:
• Dholavira- UNESCO World Heritage Site and second largest Harappan site located in India. It is indeed a marvellous example of town-planning and architecture.
• Fossil Park
• Rann of Kutch-Salt Desert of Arabian Sea
• Kala Dungar
• Guru Gorkanath Temple
• Narayan Sarovar Temple
• Lakhport Fort & Port
• Surhando- Unique peacock-shaped instrument plays a melodious music
• Thaali Dance- A balancing dance performed to commensurate the celebrations of marriage and child birth
• Tooofaan- Famous wild dance of the ocean also known as “Samundar ki Masti”
• Waai Sufi Mystics
Dhordo is a village in Bhuj taluka of the Kutch district of Gujarat. The eco-system of this place not conducive for any other activity boosted tourism like anything. The Rann Utsav which is annually organisedfromNovember to March has become the main driver for tourism in Gujarat. This transformation of the most challenging Dhordo White Rann to the most happening tourist destination of Gujarat has led to many temporary and permanent accommodation structures in and around Dhordo. The sheer human grit, imagination and enterprise have transformed a harsh and unusual terrain in to an engine of socio economic and cultural vibrancy, bringing to its people a sense of self reliance and pride. The most popular of them all is the Rann Utsav Tent City organized with the support of Gujarat Tourism.
Rann Festival held every year is celebrated from December to February. The Bhuj city is converted into a Tent City with basic amenities. The festival has attractions of BSF Band, Hot Air Ballooning activities, a cultural fiesta of folk music and dance, shopping and tasting the traditional cuisines.
An itinerary for 3-4 days and 7-8 days was shared for capturing the real spirit of Kutch. The itinerary aimed to guide the tourists travelling to Kutch, have a bird’s eye view of things, locations or the tourist sites and to look into the culture, traditions, textiles, block printing, musical instruments, market places, village tours and dance forms.
Bhuj is a well-connected by road from its neighbouringcities in Gujarat, good rail connectivity from various parts of the country especially from Delhi and Mumbai and is also accessible by air from the Rudra Mata Airport.
The sessions of webinars are now available on the https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured and also on all social media handles of Ministry of Tourism, Government of India.
The next episode of the Webinar scheduled on, 2nd June 2020 at 11:00 am, is titled ‘Haryana: Culture, Cuisine and Tourism’. Please register here: https://bit/ly/3dmTbmz

তুরিজম মন্ত্রালয়
তুরিজম মন্ত্রালয়না 'দি তেনাসিতী ওব সর্বাইবেল- ইন্সপিরেস্নেল স্তোরী ওব কছ' হায়না মিংথোনবা ২৬শুবা দেখো অপ্না দেস ৱেবিনার পাঙথোকখ্রে
ৱেবিনার অসিদা "কছ য়েংদ্রবদি করিগুম্বা অমত্তা উদ্রবনি" হায়বা পাউজেল অসি পীবগা লোইননা কছকী তোঙান-তোঙানবা মশকশিং উৎলি
দেখো অপ্না দেশ হায়বা ৱেবিনারগী পরিং অসি ভারতকী ইনাক খুল্লবা তোঙান-তোঙানবা মশকপু এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী মখাদা উৎনবা হোৎনবনি
01 JUN 2020 1:05PM by PIB Imphal
তাং ৩০.০৫.২০২০দা 'দি তেনাসিতী ওব সর্বাইবেল'- ইন্সপিরেস্নেল স্তোরী ওব কছ হায়না মমিং থোন্দুনা পাঙথোকখিবা তুরিজম মন্ত্রালয়গী ২৬শুবা দেখো অপ্না দেশ ৱেবিনার পরিংদা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা জিল্লা ওইরিবা গুজরাৎকী কছ জিল্লাগী পুৱারী, নাৎ, খুৎশা হৈবশিং, ইপা ইপুনা থম্বীরম্বা তেক্সতাইল অমসুং মহৌশাগী খুদোংথীবশিং লাকপা মতমদা থেংনবা ঙম্বা কছকী মীয়ামগী খাঙবা কনবা, ভারতকী চাউখৎলোনবু লেপ্পা লৈতনা মশক তাক্লিবা মখল শুরবা হৈশিংবশিং উৎখ্রে। হায়রিবা ৱেবিনার অসিনা "কছ য়েংদ্রবদি করিগুম্বা অমত্তা ঊদ্রবনি" হায়বা পাউজেল অসি উৎখি। দেখো অপ্না দেশ হায়বা ৱেবিনারগী পরিং অসি ভারতকী ইনাক খুল্লবা তোঙান-তোঙানবা মশকপু এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী মখাদা উৎনবা হোৎনবনি।
তুরিজম মন্ত্রালয়গী এদিস্নেল দিরেক্তর জেনরেল রুপিন্দর ব্রারনা ৱাতেমখিবা ৱেবিনারগী সেসন অসি ইন্দিয়ন কলচরেল হেরিতেজ রিসর্চকী দিরেক্তর দা. নবিনা জাফানা খুদোল তমখি।
মিস জাফানা মহাক্কী মতীক লৈরবা ৱারী লীবগী হৈশিংবনা ভারতপু মশক তাক্লিবা খেন্নবা লমশিং অমসুং তোৎনরবা হৌরকফমশিংবু ফজবা মওং অমদা পাউদমখি।
কছ হায়বসি থুমগী লৈকংলাগী লম অমনি, নাপীশিংগী হৌফমনি অমসুং মেংগ্রোবশিংগী লম অমনি। য়াম্না নুংঙাইরিবদি, মফম অসিদা ফংলিবা মেংগ্রোবশিং অসি মালেমদা অমত্তা ঙায়রবা ইনলেন্দ মেংগ্রোব অমা ওইবগীদমক মমিং চৎলি। কছকী রন খক্তনা ভারতকী থুমগী শরুক মরি থোকপগী মনুংদা অহুম পুথোক্লি। হায়রিবা মফম অসি কংফাল অমসুং থুমহী চেনবা ঈশিংদসু হিংবা ঙম্বা খরাই কাঙলুপকী উৎকী লৈফম অমনি। মখোয়না শমুদ্রগী ঈশিংদা ইরোইবা ঙমই অমসুং থুমহী চেনবা ঈশিং থক্তুনা অমসুং পাম্বীশিং চাদুনা হিংবা ঙমই।
উৎলিবা অদুগী মরুওইবশিংগী মনুংদা মৈহৌরোলগী মওংদা শাপা নম্বা আজ্রাখকী খুনাইদা ভর্চুএল ওইনা উন্নবনি। আজ্রাখ অসি ভারতকী গুজরাত অমসুং রাজস্থান্দা হৌজিকশু অদুমক চৎনরিবা খ্বাইদগী লিরবা ফিরোলদা শাপা নম্বগী মখল অমনি। মসিগী মওংদা নম্লবা ফিরোলশিং অসি মহৌশাদগী ফংবা মচু শঙনবা পোত্থোকশিং শীজিন্নদুনা ৱানা অমসুং মতম চঙনা নম্লিবা মফমশিং অদু ফাওদোক্তনবা হোৎনদুনা খুৎনা নমই।
সেমিনার অদুনা শরুক য়ারিবশিংবু চফু শাবা, ফিরোল শাবা অমসুং শউনগী পোত্থোকশিং পুথোকপগী থবক পায়খৎলিবা মরু ওইবা খুনাই অহুমগী বানিথেগী থুমগী লৈকঙলাদা পুবীরমই। মিস জাফানা ইয়র তোর্ন এসেতিক্সশিং (সিদ্ধী সিধান্ত কাংবু)গী মোনাস্তরীগী মরমদা অমসুং মোনাস্তরীনা চলাইবা লাঙ্গর (কম্ম্যুনিতী কিৎচন)গী মরমদা ঙাংলমই।
সুফিগী থাজনবীনা অরব শমুদ্রদা মহৌরোলদগী লৈরক্লবা হি শাবশিংবু লমজিংবীরিবা মান্দবিগী শমুদ্র খোঙবালগী শহর মচাবুসু কোনশিল্লমই।
ৱেবিনার অদুদা উৎখিবা কছপু পুক্নিং চিংশিল্লিবা অতোপ্পা হীরমশিংদিঃ
• ধোলাবিরা- ভারত্তা লৈবা য়ুনেস্কো মালেমগী হেরিতেজগী মফম অমা ওইরিবা অমসুং অনীশুবা হরাপানগী মফম। হায়রিবসিমক শহর শেম্বা অমসুং আর্কিতেকচরগী মতীক চারবা খুদম অমনি।
• ফোসিল পার্ক
• কছকী রন- অরব শমুদ্রগী থুমগী লৈকঙলা
• কালা দুঙ্গর
• গুরু গোর্কানাথকী লাইশঙ
• নরায়ন সরোবারগী লাইশঙ
• লাখপোর্তকী লানবন অমসুং হিথাংফম
• সুরান্দো- নুংশিবা ঈশৈগী শুর খোংবা ৱাহোংগী মওং মানবা তোপ-তোপ্পা জন্ত্র
• থালি জগোই- লুহোংবা অমসুং অঙাং পোকপা মতমদা হরাউবা ফোংদোকপা ওইনা শাবা হকচাং তুহন্দনবা হোৎনবা জগোই
• তুফান- "সমুন্দর কী মস্তী" হায়না খঙনবা মহাশগরগী মমিং লৈরবা জগোই
• ৱাই সুফি মিস্তিক্স
ধোর্দো হায়বসি গুজরাৎকী কছ জিল্লাগী ভুজ তালুকাদা লৈবা খুঙ্গং অমনি। হায়রিবা মফম অসিগী অকোইবগী ফিবম্না অতোপ্পা শিনফমদা চান্নদ্রবসু লমকোইবগা মরী লৈনবা থবক্তদি অতোপ্পা মফমশিংদগী অদুক্কী মতীক হেল্লি। নবেম্বরদগী মার্চফাওবদা পাঙথোকপা রন উৎসব অসি গুজরাত্তা তুরিজম লাক্নবগী অচৌবা মরম অমা ওইরি। মসিগী ধোর্দোগী অঙৌবা রনবু মীয়াম্না পাম্নবা লমকোইবশিংগী পুক্নিং চিংশিনবা মফম অমা ওইরকখিবা অহোংবা অসিনা ধোর্দোগী অকোইবদা মতম খরগী অমসুং মতম চুপ্পগী ওইবা লৈফম পীনবা শাগৎপগী অচৌবা মরম অমা ওইখি। মীওইবগী মপুং ফারবা ইথিল, মঙলান অমসুং ইন্তর্প্রাইজনা মফম চাদবা জগা অসিবু সোসিও ইকোনোমিক অমসুং কলচর ভাইব্রেন্সি অমা শাগত্তুনা মফম অসিগী মীয়ামদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা অমসুং চাউথোকচনবনি। মসিগী মনুংদগী খ্বাইদগী মীয়াম্না পাম্নরিবদি গুজরাত তুরিজমগী মতেংনা পাঙথোকপা রন উৎসব তেন্ত সিতীনি।
রন কুম্হৈ অসি চহী খুদিংগী দিসেম্বরদগীনা ফেব্রুৱারীফাওবা পাঙথোকই। ভুজ শহর অসি তঙাইফদবা পোৎলম খুদিংমক ফংহন্দুনা তেন্ত সিতী ওন্থোকই। কুম্হৈ অসিদা বি.এস.এফ.কী বেন্দ, হোৎ এয়র বলুনিং, নাৎকী ঈশৈ অমসুং জগোই, দুকানশিং অমসুং নাৎকী ওইবা ইনশাং মথেল কয়ানা পুক্নিং চিংশিল্লি।
কছকী অশেং মশক খঙনবগীদমক নুমিৎ ৩-৪ অমসুং ৭-৮গী ইতিনররি মীয়ামদা পীরি। ইতিনররি অসিনা কছতা কোইবা লাকপা লমকোইবশিংবু পোৎচৈ নত্ত্রগা মফমশিংদা নোংথক্তগী য়েংথরকপগী মহাও পীরি অমসুং নাৎ, চৎনবী, ফিরোলশিং, শাপা নম্বা, ঈশৈগী খুৎলাইশিং, দুকানশিং, খুঙ্গংদা কোইবা অমসুং জগোই কয়া উৎলি।
ভুজ হায়বসি মহাক্কা য়ুম্থংনরিবা গুজরাতকী শহরশিংগা লম্বী নীংথিনা শম্নৈ, লৈবাক অসিগী মফমশিং মরুওইনা দিল্লী অমসুং মুম্বাইদগী রেলগী লম্বী নিংথেনা শম্নৈ অমসুং রুদ্রা মাতা এয়রপোর্ত্তগী নোংথক্কী লম্বীদসু লাকপা য়াই।
ৱেবিনার অসিগী সেসনশিং অসি https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured দা অমসুং ভারত সরকারগী তুরিজম মন্ত্রালয়গী সোসিএল মীদিয়া হেন্দলশিংদা ফংগনি।
মথংগী ৱেবিনারগী পরিংনা জুন ২, ২০২০গী অয়ুক পুং ১১দা 'হরিয়ানাঃ নাৎ, চীঞ্জাক অমসুং তুরিজম' হায়বা মিং অসিদা পাঙথোক্কনি। মসিদা রেজিস্তর তৌবিয়ুঃ https://bit/ly/3dmTbmz