বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
এনচিএছটিচিৰদ্বাৰা হিন্দী ভাষাত জনপ্ৰিয় ক’ভিড কথা প্ৰকাশ
ক’ভিড কথাঃ জনসজাগতাৰ বাবে এক মাল্টিমেডিয়া গাইডবুক
ক’ভিড -১৯ মহামাৰীৰ সবিশেষ তথ্য ইয়াত সন্নিৱিষ্ট কৰা হৈছে
27 MAY 2020 5:25PM by PIB Guwahati
বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগৰ অধীনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি সংযোগ পৰিষদে ড০ অনামিকা ৰয় স্মাৰক ন্যাসৰ লগলাগি ক’ভিড -১৯ মহামাৰীৰ সবিশেষ তথ্য সন্নিৱিষ্ট থকা জনসজাগতাৰ ক্ষেত্ৰত এক জনপ্ৰিয় মাল্টিমেডিয়া গাইডবুক ক’ভিড কথা হিন্দী ভাষাত প্ৰকাশ কৰি উলিয়াইছে।
মাহৰ আৰম্ভণিতে ইয়াৰ ইংৰাজী সংস্কৰণ প্ৰকাশ প্ইছিল আৰু হিন্দীভাষিক সমাজৰ মাজত ইয়াৰ চাহিদালৈ লক্ষ্য কৰি ৰাইজৰ হিতাৰ্থে অতিৰিক্ত কিছু শেহতীয়া তথ্যৰ সংযোজনেৰে সংৱৰ্দ্ধিত ৰূপত হিন্দী সংস্কৰণ প্ৰকাশ কৰা হৈছে।
বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগৰ সচিৱ অধ্যাপক আশোতোষ শৰ্মাই ক’ভিড কথাৰ শলাগ লৈ কয় য়ে সাধাৰণ মানুহৰ বাবে বিজ্ঞানক সহজ ভাষাৰে বুজাই দি হিন্দীভাষিক সমাজৰ মাজত ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ বিষয়ে সজাগতা অনাত ই গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিব। অধ্যাপক শৰ্মাই লগতে কয় য়ে বিজ্ঞানভিত্তিক কাৰ্টুনসমূহে এই সংকটৰ সময়ত মানুহৰ চিন্তাক্লিষ্ট মনত অলপ হ’লেও আনন্দৰ খোৰাক যোগাবলৈ সক্ষম হোৱাৰ লগতে তেওঁলোকক সহজে বিজ্ঞানৰ বাৰ্তা দিবলৈও সক্ষম হ’ব।
মাল্টিমেডিয়া প্ৰযুক্তি আৰু ডিজিটেল মঞ্চৰ ব্যৱহাৰৰ যোগেদি ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ বিষয়ে সাধাৰণ সজাগতা প্ৰচাৰৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগে পাৰস্পৰিক মত বিনিময়ৰ সুবিধা থকা বৈদ্যুতিন গাইডৰ ব্যৱস্থা কৰিছে যি জনসাধাৰণক মহামাৰীৰ বিষয়ে বুজাত আৰু আত্মবিশ্বাসেৰ্ তাৰ মোকাবিলা কৰাত সহায় কৰিব।
উল্লেখনীয়ভাৱে জনসাধাৰণৰ সহযোগত সমগ্ৰ দেশতে এক ক’ভিড কথা আন্দোলনৰ সৃষ্টি হৈছে আৰু ই এক শৃংখলৰ ৰূপ লৈছে। ক’ভিড কথা মেঘালয়ত খাছী ভাষালৈ অনুদিত হৈছে। তামিল ভাষাতো প্ৰকাশ পাব। বাংলা আৰু অসমীয়া সংস্কৰণৰ ক্ষেত্ৰতো মানুহে নিজে নিজে কাম কৰি আছে।
বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত বহু উৎসাহী ব্যক্তিয়ে ক’ভিড কথাক বিভিন্ন ধৰণে যেনে, লুটিয়াব পৰা (ফ্লিপ) সংস্কৰণ, এনিমেশ্যন, ভিডিঅ’ আদি লগলগাই প্ৰকাশ কৰিছে। বিভিন্ন সংস্থাইও ক’ভিড কথাৰ কোনো কোনো অংশ যেনে কৰিবলগীয়া আৰু নকৰিবলগীয়া (ডুজ এণ্ড ড’ন্টছ), ছাইন্টুন, এটা আখৰ ব্যৱহাৰেৰে দৈনিক তথ্য আদি নিজৰ প্ৰচাৰ মাধ্যম তথা সামাজিক মাধ্যমযোগে প্ৰকাশ কৰিছে। হিন্দী আৰু অন্যন্য ভাষাৰ ক’ভিড কথাৰ সংস্কৰণসমূহে তৃণমূল পৰ্যায়ত ক’ভিড -১৯ মহামাৰীৰ বিষয়ে সজাগতা অনাত সহায় কৰিব।

Ministry of Science & Technology
NCSTC brings out popular COVID Katha in Hindi
COVID Katha: A multimedia guide for mass awareness
Carries important information on A-to-Z of COVID-19 pandemic
27 MAY 2020 5:25PM by PIB Delhi
The National Council for Science & Technology Communication (NCSTC), Department of Science & Technology (DST) in association with Dr. Anamika Ray Memorial Trust, has brought out the Hindi version of the Popular Multimedia Guide for Mass Awareness carrying important information on A-to-Z of COVID-19 pandemic.
The English version has already been released early this month. In order to fulfil the great demand of the Hindi version of COVID Katha especially from the Hindi heartland, the Hindi edition of the COVID Katha has been brought out with added and revised information for the benefit of the people.
Prof. Ashutosh Sharma, Secretary, DST while appreciating the COVID Katha: A multimedia guide for mass awarenesshas said that the interpretation of science in common man’s language is important for awareness amongst laypersons and Hindi being largely spoken language the Hindi version of COVID Katha carries more value. Prof. Sharma said that science cartoons (scientoons) while carrying scientific messages and explaining the health concepts in a simple manner also add humour and amusement during the present health crisis when people feel stressed!
To spread general awareness on COVID-19 using multimedia techniques and digital platforms, the Department of Science & Technology, Govt. of India, has come out with an interactive electronic guide to help people understand and address the pandemic with suitable knowledge and confidence.
Interestingly, a people supported COVID Katha movement has been started across the country, and a chain reaction is taking shape. The COVID Katha is being translated in the Khasi language of Meghalaya; Tamil version is also coming up; people are working on Bengali and Assamese versions on their own.
Various science communication enthusiasts are effectively trying to put together COVID Katha in different formats, i.e., Flip version, Animations, Videos and other formats. Several official agencies are also using various elements of COVID Katha in their social media and other mass communication campaigns on COVID-19, i.e., Do’s & Don’ts, Scientoons, daily information using one alphabet every day, etc. Hindi and other languages versions of COVID Katha would help spread awareness deeper into grass-root level.
Click here to see COVID Katha in Hindi
Click here to see COVID Katha in English