ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী মতস্যা সম্পদা য়োজনা(পি.এম.এম.এস.ৱাই.) না মথং চহি ৫দা লুপা ক্রোর ২০,০০০ থাদদুনা ঙাগী পোত্থোকপ মেত্রিক তন লাখ ২২০ পুথোক্নবা পান্দম থম্লি
“ব্লু রিভোলুসনগী খুত্থাংদা ইকোনোমিক রিভোলুসন” য়ুনিয়ন ফিসরি মিনিস্তরনা হায়রি
গিরীরাজ সিংহনা হায়রি অহানবা ওইনা ঙা ফাবা জহাজশিংগী ইন্সুরেন্স স্কিম হৌদোক্লগনি
সমুদ্র মপানগী ঙা ফাবা খুঙ্গংগী “সাগর মিত্র” ৩,৪৭৭ সরকারনা মিংচল্লে অমসুং ফিস ফার্মরস প্রদুসর ওর্গনাইজেসন(এফ.এফ.পি.ও.)শিং শৌগৎলি : গিরীরাজ সিংহ
26 MAY 2020 6:19PM by PIB Imphal
২০১৮-১৯দা মেত্রিক তন লাখ ১৩৭.৫৮ পুথোকপদগী চহিদা চাদা ৯ হেনগৎহন্দুনা ২০২৪-২৫ ফাওবদা ঙাগী পোৎথোক মেত্রিক তন লাখ ২২০ পুথোক্নবা প্রধান মন্ত্রী মতস্যা সম্পদা য়োজনা (পি.এম.এম.এস.ৱাই.)না পান্দম থম্লি। ফিসরি, এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিইংগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর গিরীরাজ সিংহনা ঙসি হায়খি থাজবা য়াম্না থম্লিবা স্কিম অসিনা মপান্দা য়োনবদগী লুপা ক্রোর ১,০০,০০০ তানবা ঙমগনি অমসুং মথং চহি ৫দা ঙা ফাবগী হিরমদা হকথেংননা অমসুং নাকোইননা থবক লাখ ৫৫ ফংহনবা ঙমগনি। ঙামীশিং, ঙা য়োনবা মীওইশিং অমসুং ঙা ফাবগা মরী লৈনবশিংদা স্কিম অসি কৎথোক্লদুনা মিনিস্তর গিরীরাজনা হায়খি অহানবা ওইনা ঙা ফাবা জহাজশিংগী ইন্সুরেন্স স্কিম হৌদোক্লগনি।
২০২০গী মে ২০দা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা অয়াবা পীখিবা প্রধান মন্ত্রী মতস্যা সম্পদা য়োজনা (পি.এম.এম.এস.ৱাই.)গী মতাংদা পাংথোকপা প্রেস কনফরেন্স অমদা য়ুনিয়ন মিনিস্তর গিরীরাজনা হায়খি কেন্দ্রগী চাকথুং লুপা ক্রোর ৯,৪০৭, রাজ্যগী চাকথুং লুপা ক্রোর ৪,৮৮০ অমসুং বেনিফিসরিশিংনা পুথোকপা লুপা ক্রোর ৫,৭৬৩ য়াওনা স্কিম অসিদা চাউরাক্না লুপা ক্রোর ২০,০৫০ থাদগনি। শেনবা চহি ২০২০-২১গী হৌরগা শেনবা চহি ২০২৪-২৫ ফাওবা স্কিম অসি রাজ্যশিং/য়ুতিশিংদা চহি ৫ চংনা পায়খৎকনি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি স্কিম অসিগী মখাদা ঙাগী পোৎথোক, মগুন, তুংকোইনা চৎনগদবা থৌরাং, তেক্নোলোজি শীজিন্নবা, মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা, য়োনফম ফগৎহনবা, অশীন-অরাংগী থবক ফগৎহনবা, ঙামীগী য়াইফ-থৌরাং অমসুং মপান্দা ঙা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা থবক পায়খৎকনি। পি.এম.এম.এস.ৱাই.না লনাই মীওইশিং শরুক য়ানবা, ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ শেমগৎনবা, ললোন-ইতিক্কী নমুনা শেমগৎনবা, ললোন-ইতিক লাইহন্নবা, অনৌবা থবকশিং পায়খৎনবা, স্তার্দ-অপশিং অমসুং ইনকুবেতরশিং ফগৎনবা থবকশিং পায়খৎকনি। পি এম এম এস ৱাই অসি ঙামীশিংদা য়ুম্ফম ওইবা স্কিম অমনি, ঙামীশিং, ঙা য়োনবশিংগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনবা অসি স্কিম অসিগী মরুওইবা পান্দমশিংগী মনুংদা অমনি।
ফিসরিস মিনিস্তরনা হায়খি স্কিম অসিদা থাদগদৌরিবা অপুনবা শেনফমগী চাদা ৪২ ঙা ফাবগী মচাক-মথুমশিং শেমগৎপদা শীজিন্ননবা খাক্লে। মসিদা য়াওরিবা থবকশিংদি ঙা ফানবা হিথাংফমশিং অমসুং থুংলনবা মফমশিং শেমগৎপা, কোল্ড চেন শেমগৎপা, ঙাগী কৈথেল , মোদেল কোস্তেল ফিসিং ভিলেজ অমসুং দিব-সি ফিসিং শেমগৎপা য়াওরি। মসিগী মথক্তা লনাই মীওইশিং শেন থাদহন্দুনা মরুওইবা ঙা ফাবগী মচাক-মথুমশিং শেমগৎপা, ঙা ফারবা মতুংদা হৌজিক চাদা ২৫ মাংলিবা অসি চাদা ১০দা হন্থনবা ভেলু চেনশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা হোৎনগনি। স্বাথ সাগরগী মখাদা বাইও-তোইলেতশিং শীজিন্নবা হেনগৎহনবা, ঙা ফাবগী জহাজশিং ইন্সুরেন্স য়াওহনবা, ফিসিরি মেনেজমেন্ত প্লান, ই-ত্রেদিং, ঙা লৈবা মফমশিং থিদোকপা অমসুং নেসনেল আই-তি দেতাবেজ শেম্বা য়াওনা ঙা ফাবগী থবক অসি মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা মিৎয়েং চংগনি।
হকচাং ফনবা লৈবাক অসিদা ঙা চাবা হেনগৎহনবগী মরুওইবা পল্লদুনা মিনিস্তরনা হায়খি স্কিম অসিগী পান্দমশিং ফংবা ঙম্নবা সরকারনা “সাগর মিত্র”শিং রেজিস্তার তৌরগনি আমসুং ফিস ফার্মরস প্রদুসর ওর্গনাইজেসন(এফ.এফ.পি.ও.)শিং শেম্বদা পুক্নিং থৌগৎলি। সাগর মিত্র ৩৪৭৭ শেমগৎতুনা সমুদ্র মপানগী ঙা ফাবা খুঙ্গংশিংদা ঙা ফাবগী লৌশিং তাকপী তম্বীনবা নহারোলশিং শীজিন্নগনি। নহারোল কয়া থবক পীনবা লনাই লমশিংদা মশিং য়াম্লবা ফিসরিস এক্সতেন্সন সর্বিস সেন্তরশিং লিংখৎকনি।
স্কিম অসিনা অনৌবা থবকশিং অমসুং অনৌবা হিরমশিং হায়বদি ত্রেসএবিলিতি, সর্তিফিকেসন, এক্রিদিতেসন, থুমহি চেনবা মফমদা ঙা য়োকপা, জিনেতিক অমসুং নিউক্লিয়স ব্রিদিং সেন্তরশিং, ঙা য়োকপগী স্তার্দ-অপশিং, ঙা চাবা হেনগৎহন্নবা থবকশিং, ব্রান্দ শেমগৎপা, ঙাগী জি আই, এক্বা পার্কশিং, সমুদ্র মপানগী ঙা ফাবা খুঙ্গংশিংগী শেমগৎপা, ঙাগী হোলসেল কৈথেল শেমগৎপা, এক্বাতিক রিফরেল লেবশিং, এক্বাকলচর এক্সতেন্সন সর্বিস, বাইওফ্লোক, ঙা ফানবা অনৌবা হি পুথোকপা, লায়না মশক খঙদোকপা, ক্বালিতি তেস্ত তৌনবা লেবশিং, ওর্গনিক ওইনা ঙা য়োকপা অমসুং পোতেন্সিয়েল ফিসিং জোন(পি.এফ.জেৎ.) খুৎলায়শিংদা মিৎয়েং চংগনি।
মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি স্কিম অসিনা পোৎথোক হেনগৎহন্নবা অমসুং ঙা য়োক্নবা হাংদুনা লৈরিবা মফমশিং শীজিন্ননবা অনৌবা তেক্নোলোজিশিং হায়বদি রি-সর্কুলেতরি এক্বাকলচর সিস্তেমশিং, বাইওফ্লোক, এক্বাপোনিক্স, কেজ কলতিবেসনদা মিৎয়েং চংগনি। মেরিকলচর, সিৱিদ থাবা অমসুং লৈতেংগী ঙা য়োকপা অসিনা মরুওইনা খুঙ্গংগী নুপীশিংদা থবক ফংহনগনি।
অফবা ঙা মচা অহোংবা মমলদা মরাংকাইনা ফংহনবগী মতাংদা মিনিস্তরনা হায়খি স্কিম অসিনা হৌজিক লৈবাক অসিদা হেক্তর অমদা তন ৩গী চাংদা পুথোকলিবা অসিদগী হেক্তর অমদা তন ৫ পুথোকপা ঙমহনগনি। শেন্দোং য়াম্না লৈবা ঙা মখলশিং পুথোক্নবা ব্রুদ বেঙ্কশিংগী নেসনেল নেতৱার্ক অমা লিংখৎকনি। স্কিম অসিনা ঙামীশিংগী পোৎথোক হেনগৎহনবা অমসুং মপান্দা থাদোকপগী চাংদম্নবদা শরুক য়াবা অমসুং ঙামীশিংনা অৱাংবা মমলদা ঙা য়োনবা ঙমহনগনি।
হৌজিক ভারতনা মালেমগী ওইনা ঙা পুথোকপগী চাদা ৭.৭৩ ওইরি অমসুং ২০১৮-১৯দা মপান্দা ঙা য়োনবদা লুপা ক্রোর ৪৬,৫৮৯ তানবা ঙমখি অমসুং হৌজিক ভারত অসি মালেমদা ঙা য়োকপদা অনিশুবদা অমসুং মপান্দা ঙা য়োনবা খ্বাইদগী চাউবা মরিসুবা লৈবাক ওইরি। ঙা পুথোকপা অমসুং মপান্দা থাদোকপদা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক ওইনবা মহাক্কী মিনিস্ত্রিনা ঙা য়োকপগী থবক অসি অৱাংবা থাক অমদা পুখৎকনি। সেক্তর অসি চহিগী গ্রোথ অসি ২০১৪-১৫দগী ২০১৮-১৯ ফাওবদা চাদা ১০.৮৮ হেনগৎখি। লৌউ-শিংউগী পোৎথোক মপান্দা য়োনবগী চাদা ১৮ ঙাগী পোৎথোক্না ওইখি।
ফিসরি, এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিইংগী রাজ্য মন্ত্রী সঞ্জিব কুমার বালিয়ান অমসুং প্রতাব চন্দ্র সারাঙ্গি অমসুং ফিসরিস দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি দোক্তর রজিব রঞ্জন প্রেস কনফরেন্স অদুদা শরুক য়াখি। থৌরম অদুদা শক্নাইরিবশিংনা পি এম এম এস ৱাইগী লাইরিক মচা অমা ফোংখি।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) aims to enhance fish production to 220 LMT with an investment of over Rs.20,000 crores in next five years
“Economic Revolution through Blue Revolution”, says Union Fisheries Minister
Shri Giriraj Singh says insurance coverage for fishing vessels to be introduced for the first time
Government to register 3,477 “Sagar Mitra” in coastal fisher villages and encourage Fish Farmers Producer Organizations (FFPOs): Shri Giriraj Singh
26 MAY 2020 6:19PM by PIB Delhi
The Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) aims to enhance fish production to 220 lakh metric tons by 2024-25 from 137.58 lakh metric tons in 2018-19 at an average annual growth rate of about 9%. The Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Shri Giriraj Singh, today said the ambitious scheme will result in doubling export earnings to Rs.1,00,000 crore and generate about 55 lakhs direct and indirect employment opportunities in fisheries sector over a period of next five years. Dedicating the PMMSY to fishers, fish farmers, fish workers, fish vendors and other stakeholders associated with the fisheries sector, Shri Giriraj Singh said that insurance coverage for fishing vessels is being introduced for the first time.
Addressing a press conference on the “PMMSY - A scheme to bring about Blue Revolution through sustainable and responsible development of fisheries sector in India”, approved by the Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi on 20th May, 2020, Shri Giriraj Singh said that the scheme envisages an estimated investment of Rs. 20,050 crores comprising Central share of Rs. 9,407 crore, State share of Rs 4,880 crore and Beneficiaries contribution of Rs. 5,763 crore. He added that the PMMSY will be implemented over a period of 5 years from FY 2020-21 to FY 2024-25 in all States/Union Territories.
Shri Giriraj Singh said that under the PMMSY thrust will be given towards enhancement of fish production and productivity, quality, sustainability, technology infusion, post-harvest infrastructure, modernisation and strengthening of value chain, standards and traceability in fisheries sector from ‘catch to consumer’, establishing a robust fisheries management framework, fishers’ welfare, enhancement of fisheries export competitiveness. He further mentioned that PMMSY will create a conducive environment for private sector participation, development of entrepreneurship, business models, promotion of ease of doing business, innovations and innovative project activities including start-ups, incubators etc. in fisheries sector. The Minister further mentioned that PMMSY being a fisher centric umbrella scheme, fishers, fish farmers, fish workers and fish vendors are the key stakeholders in the developmental activities envisaged and enhancement of their socio-economic status is one the core objectives of this scheme.
The Fisheries Minister said that about 42% of the total estimated investment of the PMMSY is earmarked for creation and upgradation of fisheries infrastructure facilities. Focus areas include Fishing Harbours and Landing Centers, Post-harvest and Cold Chain Infrastructure, Fish Markets and Marketing Infrastructure, Integrated Modern Coastal Fishing Villages and Development of Deep-sea Fishing. Besides creating critical fisheries infrastructure by attracting private investments in fisheries sector, the scheme plans to reduce post-harvest losses from the present high of 25% to about 10% by modernizing and strengthening value chain. Under the Swath Sagar plan, activities envisaged with a view to modernize the fisheries sector include promotion of Bio-toilets, Insurance coverage for fishing vessels, Fisheries Management Plans, E-Trading/Marketing, Fishers and resources survey and creation of National IT-based databases.
Underlining the need to enhance domestic fish consumption with corresponding health benefits, the Minister said that the Government will register “Sagar Mitra” and encourage formation of Fish Farmers Producer Organizations (FFPOs) to help achieve the PMMSY goals. Youth will be engaged in fisheries extension by creation of 3477 Sagar Mitras in coastal fisher villages. Large number of Fisheries Extension Services Centers will be set up in private space to create job opportunities to young professionals.
The scheme will also focus on several new activities and areas such as Traceability, Certification and Accreditation, Aquaculture in saline/alkaline areas, Genetic improvement programmes and Nucleus Breeding Centres, Fisheries and Aquaculture start-ups, promotional activities for fish consumption, branding, GI in fish, Integrated Aqua parks, Integrated coastal fishing villages development, State-of-art wholesale fish markets, Aquatic Referral Laboratories, Aquaculture Extension Services, Biofloc, support for new/upgradation of fishing boats, disease diagnostic and quality testing labs, Organic Aquaculture Promotion and Certification and Potential Fishing Zone (PFZ) devices.
Shri Giriraj Singh said that the PMMSY provides thrust for infusing new and emerging technologies like Re-circulatory Aquaculture Systems, Biofloc, Aquaponics, Cage Cultivation etc. to enhance production and productivity, productive utilization of wastelands and water for Aquaculture. He added that some activities like Mariculture, Seaweed cultivation and Ornamental Fisheries having potential to generate huge employment especially for rural women will be promoted.
Stressing on attaining self-sufficiency in availability of quality seed at affordable price, Shri Giriraj Singh said that the scheme will result in increasing aquaculture average productivity to 5 tons per hectare from the current national average of 3 tons per hectare. This will be achieved through promotion of high value species, establishing a national network of Brood Banks for all commercially important species, Genetic improvement and establishing Nucleus Breeding Centers for self-reliance in Shrimp Brood stock, accreditation of Brood banks, Hatcheries, Farms and also addressing diseases, antibiotics and residues issues, aquatic health management. These steps are likely to ensure quality, higher productivity, improve export competitiveness and fetch higher prices to fishers and farmers.
Constituting about 7.73% of the global fish production and export earnings of Rs.46,589 Crores (2018-19), India today has attained the status of the second largest aquaculture and 4th largest fish exporting nation in the world. Shri Giriraj Singh that the country has high potentiality to attain the 1st highest fishing producing and exporting nation in the world in the coming years, and his Ministry is committed to take the fisheries sector to newer heights. The Minister said that the Fisheries sector has shown an impressive growth in terms of fish production and export earnings during the past five years. The sector recorded an Average Annual Growth Rate of 10.88% during 2014-15 to 2018-19, 7.53% average annual growth in fish production and 9.71% average annual growth in export earnings, with 18% share in agricultural exports. He further added that the Gross Value Added (GVA) of Fisheries sector in the national economy during 2018-19 stood at Rs 2,12,915 crores which constituted 1.24% of the total National GVA and 7.28% share of Agricultural GVA.
Foreseeing the huge scope for development of fisheries, the Prime Minister Shri Narendra Modi, in December, 2014, had called for “a revolution” in the Fisheries sector and named it as “Blue Revolution”. The Union Government has taken several initiatives to harness the potential of the Fisheries sector in a sustainable and responsible manner towards ushering the Blue Revolution in Fisheries as envisioned by the Prime Minister. Some of the major reforms and steps taken by the Union Government include (i) Creation of a separate Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying in the Union Government, (ii) Setting up a new and dedicated Department of Fisheries with independent administrative structure, (iii) Implementation of the Centrally Sponsored Scheme on Blue Revolution: Integrated Development and Management of Fisheries during the period 2015-16 to 2019-20 with a central outlay of Rs. 3,000 crore, (iv) Creation of Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF) during 2018-19 with a fund size of Rs. 7,522.48 crore, and (v) Launching of PMMSY with an investment of Rs. 20,050 crore, the scheme with highest ever investment for fisheries sector.
The Ministers of State for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Shri Sanjiv Kumar Baliyan and Shri Pratap Chandra Sarangi, and Secretary, Department of Fisheries, Dr. Rajeev Ranjan, were present during the press conference. On the occasion, the dignitaries released a booklet on the PMMSY.
Click here to view booklet on PMMSY