PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
23 MAY 2020 7:55PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
UPDATES ON COVID-19 FROM THE MINISTRY OF HEALTH AND WELFARE
Union Health Secretary along with senior officers of the Health Ministry held a high level review meeting with the Pr. Health Secretaries, Urban Development Secretaries, Municipal Commissioners, Mission Directors (NHM) and other officials from the 11 municipal areas which have high case load of Covid-19. It was told that major challenge lies in those corporations having shorter doubling time, higher mortality rate and a higher confirmation rate than the national average.It was pointed out that testing needs to be stepped up in some municipal areas to ensure early detection of cases, timely clinical management and a reduction in fatality rate.
So far, a total of 51,783 people have been cured. In the last 24 hours, 3,250 patients were found cured. This takes the total recovery rate to 41.39%. The total number of confirmed cases is now 1,25,101. Since yesterday, an increase of 6654 has been noted in the number of COVID-19 confirmed cases in India.
For details:
Indian Railways to operationalise 2600 More Shramik Special Trains in next 10 days
In a constant endeavour to provide relief to migrants to reach home State, in a major decision, Ministry of Railways has decided to operationalise 2600 more Shramik Special Trains in next ten days across the country as per the needs of State Governments.This initiative is expected to benefit 36 lakh stranded passengers across the country.It may be noted that Indian Railways started running “Shramik Special” trains from 01 May 2020, to move migrant workers, pilgrims, tourists, students and other persons stranded at different places due to lockdown. These special trains are being run from point to point on the request of both the concerned State Governments. Indian Railways has run 2600 Shramik Special Trains in last 23 days. Around 36 lakhs stranded migrants have been transported till now to their home States.
For details:
Booking of tickets for 200 Trains which are being introduced wef 01st June, in full swing
Indian Railways will start operations of 200 daily passenger trains across the country from 1 June 2020 and booking of all these trains commenced from 21 May 2020. These special services shall be in addition to the existing Shramik special trains being run since 01st May and Special AC trains (30 trains) being run since 12th May 2020. Booking of tickets for these trains started from 21st May and as on 22nd May 2020 at 20:14 hours, all the 200 trains were available in system for booking and 652644 online tickets were booked for these trains having 1413277 passengers.
For details:
More areas under Summer Crops over last year, procurement too rises despite lockdown
The Sowing Area Coverage of Summer Crops of Rice, Pulses, Coarse Cereals and Oilseeds has been more this time compared tothe corresponding period of last year. In Rabi Marketing Season (RMS) 2020-21, a total of 337.48 Lakh MT wheat arrived in FCI out of which 326.96 Lakh MT is purchased.Under the Pradhan Mantri KisanSammanNidhi (PM-KISAN) Scheme during the lockdown period from 24.3.2020 till date, about 9.55 crore farmer families have been benefitted and an amount of Rs. 19100.77 crore has been released so far.
For details:
India Post delivers over 2000 tonnes of medicines and medical equipment across the country
Shri Ravi Shankar Prasad, Union Minister of Communications, Electronics and IT instructed the senior officers of India Post to work towards realising the vision of the Prime Minister for an AatmaNirbhar Bharat. The VC was conducted on first “Make in India” VC Solution developed by C-DOT. As such, it was also a first successful trial run of the VC solution.The Covid efforts of India Post include: More than 2000 tonnes of medicines and medical equipment being booked and delivered to needy individuals and hospitals across the country; Road Transport Network running more than 25000 Kms daily and carrying more than 75 tonnes of mails and parcels, being introduced to strengthen the supply chain; Around Rs.1500 Crore being disbursed at the door step using Aadhar enabled Payment Systemof India Post Payments Bank to around 85 lakh beneficiaries.
For details:
Telephone conversation between PM and Prime Minister of Mauritius
Prime Minister Shri NarendraModi had a telephone conversation with H.E. PravindJugnauth, Prime Minister of Mauritius. Prime Minister Jugnauth conveyed his condolences for the losses caused in India by Cyclone Amphan. He thanked PM for sending the Indian Naval Ship 'Kesari' to Mauritius as part of 'Operation Sagar', with a consignment of medicines and a 14-member medical team to help the Mauritian health authorities fight the COVID-19 pandemic. Prime Minister recalled the special people-to-people ties between India and Mauritius and said that India is duty-bound to support its friends during this time of crisis.
For details:
Telephone Conversation between PM and President of Sri Lanka
Prime Minister Shri NarendraModi spoke on phone today with H.E. GotabayaRajapaksa, President of Sri Lanka, regarding the ongoing COVID-19 pandemic and its likely health and economic impacts in the region.Prime Minister assured the Sri Lankan President that India would continue to provide all possible support to Sri Lanka for mitigating the effects of the pandemic.
For details:
In less than 72 hours, more than 2,00,000 students downloaded the National Test Practice App
Human Resource Development Minister Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' has informed that the National Test Abhyaas App launched by the National Testing Agency for students preparing for JEE (Mains) and NEET has become very popular among the students and within less than 72 hours of its launch, more than 2,00,000 students have downloaded this app. He also informed that more than 80 thousand students have also given mock tests for JEE (Mains) and NEET. He added that students give maximum mock test between 10 am and 12 noon.
For details:
Consultations ongoing to raise advertisement air time on community radios to 12 minutes per hour: Sh. PrakashJavadekar
Union Minister for Information and Broadcasting, Shri PrakashJavadekarhas said that he was eager to raise air time for advertisements to 12 minutes from 7 minutes on Community Radios currently to bring them at par with TV channels. Addressing listeners of all Community Radio stations, the Minister exhorted people to keep up their fight against Coronavirus. He said that we will drive it away the way we have driven away other diseases. However, he highlighted that we have a new normal, one that consists of 4 steps viz, staying at home as much as possible, frequent washing of hands, wearing face mask in public and social distancing.
For details:
Monthly Production Report for April 2020
During the Covid-19 Lockdown period of April’20, the domestic crude oil production, production of natural gas and the refinery output went down.
For details:
Post-COVID India will emerge more confident and gain esteem in the world arena: Dr.Jitendra Singh
Union Minister, Dr Jitendra Singh has said that Post-COVID India will emerge more confident and gain esteem in the world arena.In an interview to a private TV channel, Dr Jitendra Singh said, notwithstanding all the apprehensions and anticipations at this hour of crisis, he is confident that six months later from today, the world will look up to India with respect and seek to engage with us. Not only this, he said, India will also emerge as a safe destination for business and trade.
For details:
Comfortable face mask designed by CeNS could encourage public to use it for long hours
A team of researchers at Centre for Nano and Soft Matter Sciences (CeNS), Bangalore, has developed a cup-shaped design (patent filed) of the mask that helps to create enough space in front of the mouth while speaking. It has been transferred to a Bangalore based company for mass production.
For details:
Ajmer Smart City’s war room instrumental in fight against Covid-19
AMC has set up Covid-19 War room at Nagar Nigam which is headed by the Senior Ajmer Administrative officials, Medical and Police officers to monitor the existing Covid-19 situation and take further action to reduce the spreading of Covid-19 among its citizens. War Room is also instrumental in planning and implementation of various innovative strategies in order to create awareness among its citizens for following Covid-19 precautionary steps issued by WHO and MHA
For details:
“HunarHaat” to restart from September 2020 with the theme of “Local to Global”
After a gap of about 5 months due to the Corona pandemic, “HunarHaat”, which has become “Empowerment Exchange” of artisans and craftsmen from across the country, will restart from September 2020 with the theme of “Local to Global” and comparatively larger participation of artisans.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Chandigarh: The UT Administrator again advised that the Administration must focus on BapuDham Colony area to ensure that the spread of infection is contained. Aggressive and intensive checking should be done, so that all cases could be detected early for medical treatment.
• Punjab: As part of the efforts to bring back people stranded abroad, the first evacuation flight from USA landed at the Mohali International Airport on 22.05.2020. As per the health department protocol, all the passengers were subjected to medical screening with strict compliance with the social distancing norms and nobody was found symptomatic. All the passengers were also impressed upon by the Health Department teams deployed at the airport to take all health related precautions such as covering their face with masks, using hand sanitizers, washing hands as much as possible and observe social distancing guidelines.
• Haryana: Haryana Government has issued guidelines regarding seating capacity limits for taxis, cab aggregators, maxi cabs and auto rickshaws for the period of lockdown 4.0 in accordance with the guidelines issued by Union Ministry of Home Affairs. Taxi and cab aggregator will be allowed to ply with two passengers in addition to the driver. This means that there will be three persons in the vehicle. One pillion rider will be allowed on the two-wheelers and it shall be mandatory for both the persons to wear helmets, masks and gloves and the manually driven rickshaw shall carry not more than two passengers. All drivers and passengers are advised to install the AarogyaSetu application on mobile phones and regularly update their health status on the application.
• Himachal Pradesh: Chief Minister directed the officers to provide all protective equipment to the doctors, paramedical staff, police personnel and other staff dealing with the persons arriving in the State by trains from various parts of the country. Chief Minister also directed the Deputy Commissioners to create additional facilities for institutional quarantine in their respective districts keeping in view large number of people still expected to reach the State in coming days. Chief Minister said that home quarantine mechanism must also be made robust and effective so that persons in home quarantine remain isolated and help in breaking the cycle of the virus.
• Assam :Kalapahar hospital in Guwahati to be converted into fully functional COVID19 facility to work under GMCH with 20 doctors, 30 nurses, 25 grade 4 staff and 9 cleaners, Assam Health Minister said.
• Manipur: In Manipur, all bank and telecom related workers will be allowed to move freely without curfew passes.One more person tested COVID19 positive in Manipur. The patient returned to the state from Chennai on 13th May.
• Mizoram: Chief Minister said the cabinet has decided to withhold some portion of the salaries of employees which would be released after sometime due to COVID19 pandemic.
• Nagaland: Automatic disinfectant booths installed at Dimapur Railway Station. Facility donated by Nagaland Chamber of Commerce. Nagaland Govt directs DCs to take stringent action against persons/individuals issuing unwarranted directives on returnees entering their localities.
• Kerala: CM to convene an all-party meeting on Wednesday via video conferencing to discuss Covid crisis; will meet MLAs and MPs from the state on Thursday. Criticizing Central govt's plan to impose a calamity cess on GST above 5 per cent, State Finance Minister alleged that the Centre is trying to set new precedence to take away the powers of the state. Ahead of Eid-ul-Fitr tomorrow, a few relaxations allowed today and tomorrow; shops for essential commodities to stay open till 9pm today. Special squads deployed at all border check posts to check quality of fruits and vegetables being brought in. Six Vande Bharat flights to arrive today. Two more Keralites succumb to the Covid19 in the Gulf. At least 149 Keralites have lost their lives to the virus outside the state. In a single day biggest hike so far, 42 persons tested positive for Covid 19 yesterday, increasing the number of active cases in state to 216.
• Tamil Nadu: State extends dates for GST compliances in view of the pandemic by promulgating ordinance amending TN Goods and Services Tax Act, 2017. Amma canteens served food to 6 lakh persons in 58 days. Salons, beauty parlours to open from May 24 across Tamil Nadu except in Chennai and containment zones. 786 new positive cases reported yesterday in the State. Total cases till now: 13,967, Active cases: 7524, Deaths: 94, Discharged: 7128. Active cases in Chennai are 5681.
• Karnataka : 196 new Covid cases reported till 12pm today which is the highest spike in a day; Gadag 15, Yadagiri 72, Bengaluru 4, Chikkaballapura 20, Kalaburgi 1, Raichur 39, Dakshina Kannada 3, Hassan 4, Mandya 28, Davanagere 3, Kolar 2, Belgavi 1, Uttar Kannada 2, Dharwad 1, Udupi 1. 2 deaths and one discharged today. Total positive cases in the State reach 1939. Active cases: 1297, Recovered: 598, Deaths: 42. Yesterday 116 who returned from Maharashtra tested positive. State to bear the cost of migrant workers’ travel on Shramik Special trains up to May 31.
• Andhra Pradesh: Farmers stage protest in Nellore on the Mumbai National Highway, demanding support price for tobacco. 47 new cases, one death reported with 47 discharged in the last 24 hours after testing 9136 samples. Total cases: 2561. Active: 727, Recovered: 1778, Deaths: 56. Of the 153 positive cases noticed among returnees from other states, 127 are active. On average, 5,486 samples per million are being tested in the state.
• Telangana: State government, in coordination with South Central Railway, on Saturday will transport nearly 70,000 migrant workers to their respective States in Shramik Special trains. Accordingly, authorities have readied 41 special trains, which will be operated from 4 pm on Saturday till early hours on Sunday. Total positive cases in Telangana as on 23rd May are 1761. Migrants tested positive till yesterday 118.
• Maharashtra: 2940 persons tested positive for COVID-19 in the state, taking the tally of positive cases in the state to 44,582. Hotspot Mumbai has alone reported 1751 new cases. With 63 COVID-19 patients dying, 27 of them in Mumbai, the death toll due to the pandemic in the state reached 1,517.
• Gujarat: 363 new cases have been reported from the state, while 392 patients have also been discharged on the same day in the state. The total number of cases in the state now stand at 13, 273. The State Health Department said the rate of recovery in the state has improved to 44.3 per cent. With the number of cases in Ahmedabad on a rise, the civic administration has asked 42 private hospitals to provide 50 percent beds for the treatment of COVID-19.
• Rajasthan:163 new cases have been reported till 2 p.m. today, taking the tally of positive cases in the state to 6657. While a total of 3695 patients have recovered, 3260 of them have been discharged so far. Rajasthan State Road Transport Corporation has started operation of buses today on 55 important routes of state, providing great relief to the people.
• Madhya Pradesh:189 new Corona patients have been found in the last 24 hours while 246 patients have returned home after recovering. The number of cases in Indore, the worst-hit district of MP, rose to 2,850 with 109 deaths. Bhopal now has 1,153 COVID-19 patients, Ujjain 504, Burhanpur 209 and Jabalpur has reported 194 cases.
• Chhattisgarh: With 40 new cases, the tally of positive cases in the state has gone up to 173. The sudden spike in cases is being seen as to have occurred because of the return of migrant workers, students and others to the state.
• Goa:Two new positive cases have been reported, taking the tally of COVID-19 cases in the state to 54. With the recovery of 9 patients in ESIC Hospital, the number of active cases in the state came down to 38.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
23 MAY 2020 7:55PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• কোবিদ-১৯গী মীওই ৫১,৭৮৩ নাবা ফখ্রে, ফগৎলকপগী চাং ৪১.৩৯% য়ৌখ্রে।
• ঙরাংদগী অনৌবা কেস ৬৬৫৪ লাকখিবগা লোইননা, কনফার্ম তৌরবা কোবিদ-১৯ কেসকী অপুনবা মশিং অসি ১,২৫,১০১ য়ৌখ্রে।
• ভারতকী রেলনা মথংগী নুমিৎ ১০নিদা শ্রমিক স্পিসিয়েল ত্রেন ২৬০০ থারগনি।
• মমাং চহিদগী কুমসিনা কালেন লৌফম মশিং হেনগৎলে।
• ভারতকী পোস্তনা লৈবাক অপুনবদা মথৌ তারবা মীওই অমদি হোস্পিতালশিংদা মেদিসিন অমসুং মেদিকেল ইক্বুইপমেন্ত তন ২০০০ থিনখ্রে।
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী কোবিদ-১৯ খ্বাইদগী নৌবা পাউ
কেন্দ্রগী হকশেলগী সেক্রেতরীনা হকশেল মন্ত্রালয়গী সেনিয়র ওফিসরশিংগা লোইননা য়েংশিনবগী মীফম অমা পাংথোকখ্রে মদুদা প্রিন্সিপাল হেল্থ সেক্রেতরীশিং, অর্বান দিবেলপমেন্ত সেক্রেতরীশিং, ম্যুনিসিপাল কমিস্নরশিং, মিশন দাইরেক্তর (NHM)শিং অমসুং অতৈ কোবিদ-১৯গী কেস ৱাংনা লৈবা ম্যুনিসিপাল এরিয়া ১১গী ওফসিয়েলশিংনা সরুক য়াখি। মদুদা ফোংদোক্নখি মদুদি দব্লিংগী মতম তেনবা মফম, শিবগী চাং ৱাংবা মফম অমসুং লৈবাক্কী থাক্তগী কনফার্ম ৱাংনা তৌবা মফমশিংদা হেন্না শিংননীংঙাই মচাক ওইরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626139
ইন্দিয়ন রেলৱেনা মথংগী নুমিৎ ১০দা শ্রমিক স্পিসিয়েল ত্রেন ২৬০০ অমগা মথৌ তৌরগনি
ইগ্রেন্তশিংবু মখোয়গী ময়ুমদা য়ৌহন্নবা হোৎনবা অমগী মনুং চন্না অচৌবা ৱারেপ অমদা রেলৱে মন্ত্রালয়না রাজ্য সরকারশিংগী দরকার ওইবগী মতুং ইন্না মথংগী নুমিৎ তরাদা লৈবাক পুম্বদা শ্রমিক স্পিসিয়েল ত্রেন ২৬০০ অমগা মথৌ তৌহন্নবা ৱারেপ লৌরে। অনৌবা খোংথাং অসিনা লৈবাক পুম্বদা লৈরিবা পন্দুনা লৈরিবা পেসেঞ্জর লাখ ৩৬তা কানহল্লবা য়াই। লোকদাউন্না মরম ওইদুনা তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা পন্দুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিং, পিলগ্রিমশিং, তুরিস্তশিং, মহৈরোইশিং অমসুং অতোপ্পা মীওইশিংবু হোন্দোক্নবা ইন্দিয়ন রেলৱেনা ২০২০গী মে ১দগী শ্রমিক স্পিসিয়েল ত্রেনশিং চেনবা হৌখি। ত্রেনশিং অসি রেলৱেনা পেসেঞ্জরশিংবু থাদোক্কদৌরিবা রাজ্য অমসুং মখোয়বু লৌশিনগদৌরিবা রাজ্য অনিমক্না অয়াবা পীরবা মতুংদা চেল্লি। রেলৱে অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা মসিগী শ্রমিক স্পিসিয়েল ত্রেনশিং অসি অপনবা য়াওদনা মথৌ তৌহন্নবগীদমক সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংবু নোদেল ওফিসরশিং ওইনা হাপলি। ইন্দিয়ন রেলৱেনা হৌখিবা নুমিৎ ২৩দা শ্রমিক স্পিসিয়েল ত্রেন ২৬০০ চেল্লি। হৌজিক ফাওবদা পন্দুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্ত চাউরাক্না লাখ ৩৬ মখোয়গী হোম স্তেতশিংদা পুদুনা চৎখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626395
কালেনগী মহৈ-মরোংশিং মমাং চহিদগী হনগৎনা থারে, লোকদাউন মনুংদসু পোত্থোক লৌবা য়োনবা হেনগৎহল্লে
কালেনগী মহৈ-মরোং- ফৌ, হৱাই মরু, অপৌবা মরু-মরাং অমসুং হুনবগী অপুনবা লম অসি মমাং চহিদগী হন্দক চহিদনা হেনগৎখ্রে।
রবি মার্কেতিং সিসন (অর এম এস) ২০২০-২১ দা পুন্না গেহু মেত্রিক তোন লাখ ৩৩৭.৪৮ এফ সি আই দা থুংখ্রে মসিগী মনুংদা মেত্রিক তোন লাখ ৩২৬.৯৬ লৈখ্রে। প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নীধি (পি.এম.-কিসান) স্কিমগী মখাদা চাউরাক্না লৌমী ইমুং কোতি ৯.৫৫ দা খুদোংচাবা ফংহন্নবগীদমক শেনফম লুপা কোতি ১৯১০০.৭৭ কাইথখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626140
ভারতীয় দাকনা হীদাক অমসুং মেদিকেল ইক্বুইপমেন্তশিং তন ২০০০ লৈবাক শিন-থুংনা য়েন্থোকখ্রে
ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি.গী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী রবি শঙ্কর প্রসাদনা চীফ পোস্ত মাস্তর জেনরেলশিং অমসুং ভারতীয় পোস্তকী মকোকথোংবা ওফিসরশিংদা প্রধান মন্ত্রীগী ৱাখল্লোন অমা ওইরিবা আত্মনির্ভর ভারত অসিবু মপুং ফাহনগদবা মায়কৈরোমদা থবক তৌনবা খঙহনখ্রে। ভিদিও কনফরেন্স অসি সি.-দোত.না শেমগৎখিবা অহানবা “মেক ইন ইন্দিয়া” সোলুসন্দা পাংথোকখি। মসিগী মনুংদা মসি মায় পাক্না পাংথোকখিবা অহানবা ভিদিও কনফরেন্স অমা ওইরম্মি। ভারতীয় পোস্তনা কোবিদতগী নান্থোক্নবা কন্না হোৎনবশিং অদুগী থোইদোক হেন্দোকপশিং: তন ২০০০দগী হেনবা হীদাকশিং অমসুং মেদিকেল ইক্বুইপমেন্তশিং বুক তৌদুনা মথৌতারবা লৈবাক অসিগী মীশিং অমসুং হোসপিতালশিংদা য়েন্থোকখি; নোংমদা কিলোমিতর ২৫০০০দগী হেন্না মেল অমসুং পার্সেল তন ৭৫ পুদুনা সপ্লাইগী পরিং অসি হেন্না কনখৎহন্নবা লম্বী চত্থোক-চৎশিন তৌবগী নেতৱর্কশিং তৌহন্নবা হৌদোকখ্রে; আধার ইনেবল পেমেন্ত সিস্তেম (এ.ই.পি.এস. ) শিজিন্নদুনা বেনিফিসরী লাখ ৮৫ রোমদা থোং-থোংদা লুপা করোর ১৫০০ য়ৌহনখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626160
প্রধান মন্ত্রী অমসুং মোরিসস্কী প্রধান মন্ত্রীগী মরক্তা তেলিফোন্দা ৱারী শানবা
ঙসি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা মোরিসস্কী প্রধান মন্ত্রী প্রবিন্দ জুগনৌথকা তেলিফোন্দা ৱারী শানখ্রে।
নোংলৈ নুংশিৎ অম্ফান্না ভারত্তা অমাং-অতা থোকহনখিবা অদুদা প্রধান মন্ত্রী জুগনৌথনা মহাক্কী অৱাবা ফোংদোকখি। ‘ওপরেসন সাগর’গী শরুক অমা ওইনাকোবিদ-১৯ লাইচৎ থেংননবা মোরিসসকী হেল্থ ওথোরিতিশিংদা মতেং পাংনবা মীওই ১৪গী মেদিকেল কাংবু অমা অমসুং হিদাক-লাংথকশিং পুবা ভারত নেভিগী জহাজ ‘কেসারি’ থারকপগীদমক মহাক্না প্রধান মন্ত্রী থাগৎখি। ভারত অমসুং মোরিসস অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মীয়ামগী অখন্নবা মরী অদু প্রধান মন্ত্রীনা অমুক হন্না নিংশিংখি অমসুং হৌজিক অৱাবা তারবা মতম অসিদা লৈবাক অসিগী মরুপশিং মতেং পাংবা অসি ভারতগী তৌফম থোকপা মথৌনি হায়খি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626360
প্রধান মন্ত্রী অমসুং শ্রীলঙ্কাগী রাস্ত্রপতিগী মরক্তা তেলিফোন্দা ৱারী শানবা
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি শ্রীলঙ্কাগী রাস্ত্রপতি হিজ এক্সিলেন্সী গোতাবায়া রাজাপক্সাগা লোয়ননা হৌজিক চত্থরিবা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অমদি মসিনা রিজন অসিদা হকশেল অমসুং শেনমিৎলোন্দা পীরিবা চৈথেংগী মতাংদা তেলিফোন্দা ৱারী শানখ্রে। ভারতনা শ্রীলঙ্কাদা লাইচৎ অসিগী চৈথেং হন্থহন্নবগীদমক পীবা য়াবা তেংবাং পুম্নমক মখা তানা পীখিগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা শ্রীলঙ্কাগী রাস্ত্রপতিদা থাজবা পীখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626358
কম্যুনিতী রেদিওশিংদা এদভরতাইজমেন্তগী মতম পুং অমদা মিনিৎ ১২দা হেনগৎহন্নবা খন্নরি : শ্রী প্রকাস জাবরেকর
ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর প্রকাস জাবরেকরনা হায়খি তি.ভি. চেন্নেলশিংগা মখোয়গা চাং অমদা থম্নবা হৌজিক কম্যুনিতী রেদিওশিংদা পুং অমদা মিনিৎ ৭ এদভরতাইজমেন্তগী মতম পীরিবা অসি মিনিৎ ১২দা হেনগৎপা মহাক্না পাম্মী। কম্যুনিতী রেদিও স্তেসনশিং তারিবশিংদা ৱা ঙাংলদুনা মন্ত্রীনা মীয়ামদা কোরোভাইরসকা মখা তানা মায়োক্ননবা হায়খি। ঐখোয়না অনৌবা কাংলোন মরি হায়বদি য়ুমদা লেংদনা লৈবা, তোইনা খুৎ হাম্বা, মাক্স উপ্পা অমসুং থাপ্না লৈনবা অসি ইনগদবনি । মীয়াম লাপ্না লৈবা অমসুং শেন-থুম তানবগী থবক অনিগী মরক্ত খুদোংচাদবশিং থেংনরিবা অসিগী মতাংদা মিনিস্তরনা হায়খি “জান বি জহান বি” লাইৱা অসি ইনগদবনি অমসুং লাইচৎ লৈরিবা মফমশিংদা শেন-থুমগী থবকশিং অথিংবা থমলবসু গ্রিন জোনশিংদা থবক সুবা হৌরে ।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626170
এপ্রিল ২০২০গী থাগী প্রদক্সন রিপোর্ত
এপ্রিল ২০গী কোবিদ-১৯গী লোকদাউন মনুং অসিদা লৈবাক মনুংগী শুংদোক্ত্রিবা পোৎথোক, নেচরেল গ্যাসকী পোৎথোক অমসুং রিফাইনরী আউৎপুৎ অসি হন্থখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626327
কোবিদ মতুংগী ভারত অসি অহেনবা কনফিদেন্ত ফংলগনি অমসুং মালেমগী ফম্বাক্তা মায়াম্না পাম্নবা হেনগৎলগনি: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি ফোঙদোকখ্রে মদুদি কোবিদ মতুংগী ভারত অসি অহেনবা কনফিদেন্ত ফংলগনি অমসুং মালেমগী ফম্বাক্তা ময়াম্না পাম্নবা হেল্লগনি। লনাইগী তি.ভি. চেনেল অমগী ইন্তর্ভ্যু অমদা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায় মসিগী অৱাবা অসিগী মীপাইবা পাখৎপা মরক অসিদা ঙসিদগী থা তরুক্কী মতুংদা মালেম পুম্বনা ভারত্তা মিৎয়েং চংলগনি অমসুং ঐখোয়গা এঙ্গেজ তৌনবা অপাম্বা লৈরগনি হায়না মহাক্না থাজবা থম্মি। মসি খক্তা নত্তনা ভারত অসি ললোল ইতিক্কী শাফগদবা মফম অমা ওইরগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626205
সি.ই.এন.এস.না দিজাইন তৌবা শিজিন্নবা নুঙাইবা মায়খুমনা মীয়ামদা মতম শাংনা উপনবগীদমক পুক্নিং থৌগৎবা ঙমগনি
দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজীগী মনীং তমবা ইনস্তিত্যুৎ অমা ওইরিবা সেন্তর ফোর নেনো এন্দ সোফ্ত মেত্তর সাইন্সেস (সি.ই.এন.এস.)গী থিজিল্লোই কাঙবু খরনা ৱা ঙাঙবা মতমদা চিনবান মমাঙদা অহাঙবা মফম মরাং কায়না লৈহনবা মতেং ওইননবা কপ মওং মানবা দিজাইনগী (পেতেন্ত ফাইল তৌখ্রবা) মায়খুম অমা শেম্লে‍। মসি বেঙ্গলোরদা য়ুম্ফম ওইবা কম্পেনী অমদা মশীং য়াম্না পুথোক্ননবা খুৎশিন্নখ্রে‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626356
“লোকেলদগী গ্লোবেল” হায়বা ৱাখল্লোনদা সেপ্তেম্বর ২০২০দগী “হুনর হাত” অমুক হৌরগনি
কোরোনা লাইচৎনা মরম ওইদুনা থা ৫ লেপ্লুরবা মতুংদা লৈবাক শিনবা থুংবদগী খুৎহৈবশিংগী “এম্পাৱরমেন্ত এক্সচেঞ্জ” ওইরবা “হুনর হাত” সেপ্তেম্বর ২০২০দগী “লোকেলদগী গ্লোবেল” হায়বা ৱাখল্লোনদা অমদি খুৎহৈবা মশিং হেন্না শরুক য়াদুনা অমুক হৌরগনি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626322
পি.আই.বি.ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• চান্দিগর: য়ুনিয়ন তেরিতোরী অসিগী এদমিনিস্ত্রেতরনা অমুক হন্না পাউতাক পীরি মদুদি এদমিনিস্ত্রেসন অসিনা ইনফেক্সন শন্দোরকপা থিংনবা বাপু ধাম কোলোনী এরিয়াদা মিৎয়েং থমগদবনি। কেস খুদিংমক মেদিকেল ত্রিৎমেন্তকীদমক ঙন্না দিতেক্ত তৌবা ঙম্নবা এগ্রেসিব অমসুং ইন্তেন্সিব চেকিং তৌগদবনি। এদমিনিস্ত্রেতরনা বাপু ধাম কোলোনীদগী থোরকপা পাম্বা অমদি মখোয় মশাগী য়ুমদা মফম য়াম্না চিনবনা মরম ওইদুনা সরকারগী ক্বরেন্তিন সেন্তরদা লৈবা পাম্বা মখোয়শিং অদুগীদমক তোঙানবা ক্বরেন্তিন সেন্ত অমা শেম-শানবসু খঙহনখ্রে।
• পঞ্জাব: মপাল লমদা পন্দুনা লৈরিবা মীওইশিং পুরক্নবা হোৎনবগী শরুক ওইনা, ২২.০৫.২০২০দা অমেরিকাদগী অহানবা ফ্লাইৎ মোহালি ইন্তরনেস্নেল এয়ারপোর্তা থুংলরে। হকশেল বিভাগকী প্রোতোকোলগী মতুং ইন্না, পেসেঞ্জর খুদিংমক সোসিয়েল দিস্তেন্সিং নোর্মশিংগা লোয়ননা মেদিকেল স্ক্রীনিং তৌখি অমদি কনা অমত্তা লাইওং ফংখিদে। পেসেঞ্জর খুদিংমকপু এয়ারপোর্ত্তা দিপ্লোই তৌরিবা হকশেল বিভাগকী তিমশিংনা মাস্ক শিজিন্নবা, সেনিতাইজর শিজিন্নবা, য়ারিবা মখৈ খুৎ-শা হাম্বা অমদি সোসিয়েল দিস্তেন্সিং গাইদলাইনশিং ঙাকপনচিংবা হকশেলগা মরী লৈনবা চেকশিন-থৌরাং পুম্নমক লৌখৎনবা খঙহনখি।
• হরিয়ানা: কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রালয়না ইশু তৌবা গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না হরিয়ানা সরকারনা তেক্সিশিং, কেব এগ্রিগেতরশিং, মেক্সি কেবশিং অমসুং ওতো রিক্সাশিংবু লোকদাউন ৪.০গী মতমগীদমক মী তোংবা য়াবগী চাংগা মরী লৈননা গাইদলাইনশিং ইশু তৌখ্রে। তেক্সি অমসুং কেব এগ্রিগেতরশিংনা দ্রাইবরগী মথক্তা মীওই অনি তোংদুনা চেনবা য়াগনি। মসিনা তাকপদি গরিদা মীওই অহুম তোংবা য়াগনি। মীনা থৌবা রিক্সাশিংদা মী অনিদগী হেন্না পুবা য়ারোই। দ্রাইবর অমসুং পেসেঞ্জর খুদিংমকপু মোবাইল ফোনশিংদা আরোগ্য সেতু এপ্লিকেসন ইন্সতোল তৌনবা অমদি এপ্লিকেসন্দা মখোয়গী হেল্থ স্তেতস চাং নায়না অপদেৎ তৌনবা খঙহল্লি।
• হিমাচল প্রদেশ: লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা শরুকশিংদগী ত্রেন তোংদুনা রাজ্য অসিদা থুংলরিবা মীওইশিং দিল তৌরিবা দোক্তরশিং, পেরামেদিকেল স্তাফশিং, পুলিস পর্সোনেলশিং অমসুং অতোপ্পা স্তাফশিং প্রোতেক্তিব ইক্বুইপমেন্ত পুম্নমক ফংহন্নবা মুখ্য মন্ত্রীনা ওফিসরশিংদা পাউতাক পীখ্রে। মুখ্য মন্ত্রীনা দিপুতী কমিস্নারশিংবু লাক্কদৌরিবা নুমিৎ খরা অসিদা রাজ্যদা মীওই কয়া অমগা থুংলকপা য়াবা অদুগী য়েংলগা মখোয়-মখোয়গা মরী লৈনবা জিলাশিংদা ইন্সতিত্যুস্নেল ক্বরেন্তিনগী অহেনবা খুদোংচাবশিং শেমগৎনবসু পাউতাক পীখি।
• অসম: গুৱাহাতিদা লৈরিবা কলাপহার হোস্পিতাল অসি দোক্তর ২০, নর্ ৩০, গ্রেদ ৪ স্তাফ ২৫ অমসুং ক্লিনর ৯গা লোয়ননা জি.এম.সি.ঐচ.কী মখাদা থবক তৌনবা মপুংফানা মথৌ তৌবা কোবিদ-১৯ ফেসিলিতী ওন্থোক্লগনি হায়না অসমগী হকশেল মন্ত্রীনা হায়রি।
• মনিপুর: মনিপুরদা, বেঙ্ক অমসুং তেলেকোম ৱার্কর পুম্নমকপু কার্ফিয়ু পাস পায়দ্রবসু চত্থোক-চৎশিন তৌবা য়াহল্লগনি। মনিপুরদা অতোপ্পা মীওই অমগা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইরে। অনাবা অদু চেন্নাইদগী রাজ্যদা মে ১৩দা হলকখিবনি।
• নগালেন্দ: দিমাপুর রেলৱে স্তেসন্দা ওতোমেতিক দিসইনফেক্তেন্ত বুতশিং ইন্সতো তৌরে।
• কেরলা: মুখ্য মন্ত্রীনা কোবিদ ক্রাইসিস খন্ননবা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা য়ুমশাকৈশা নুমিৎতা পার্তী পুম্নমক্কী মীফম অমা কৌখ্রে। শগোলশেল নুমিত্তা রাজ্য অসিগী এম.এল.এ.শিং অমসুং এম.পি.শিংগা উনগনি। য়ামদ্রবদা কেরলা মচা ১৪৯ রাজ্যগী মপান্দা শিখ্রে। নুমিৎ অমা খক্তদা ঙরাং মীওই ৪২ কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইরে। রাজ্যদা এক্তিব কেস ২১৬ য়ৌখ্রে।
• তমিল নাদু: রাজ্যনা তমিল নাদু গুদস এন্দ সর্বিস তেক্স এক্ত ২০১৭ প্রোমুলগেতিং ওর্দিনান্স এমেন্দ তৌদুনা লাইচৎ অসিগী য়েংদুনা জি.এস.তি. কম্প্লাইন্সকী তাং শাংদোকখ্রে। নুমিৎ ৫৮দা অম্মা কেন্তিন্না মীওই লাখ ৬তা চান-থক্নবা য়েন্থোকখ্রে। চেন্নাই অমদি কন্তেন্তমেন্ত জোনশিং নত্তনা তামিল নাদু পুম্বদা মে ২দগী সেলুন, ব্যুতী পালরশিং হাংলগনি। ঙরাং অনৌবা পোজিতিব কেস ৭৮৬ রিপোর্ত তৌরকখি। হৌজিক ফাওবদা অপুনবা কেস ১৩,৯৬৭, এক্তিব কেস ৭৫২৪, শিখিবা ৯, দিসচার্জ ৭১২৮, চেন্নাইদা এক্তিব কেস ৫৬৮১
• কর্নাতকা: ঙসি নুংথি পুং ১২ ফাওবদা অনৌবা কোবিদ কেস ১৯৬ রিপোর্ত তৌরক্লি। গাদাগ ১৫, য়াদাগিরি ৭২, বেঙ্গলুরু , চিকাবালাপুরা ২, কালাবুর্গি ১, রাইচুর ৩৯, দকক্ষিন কানাদা ৩, হাসন , মানদ্যা ২৮, দেবনগরী ৩, কোলর ২, বেলগাবি ১, উত্তর কানাদা ২, ধর্ৱাদ ১, উদুপি ১। ঙসি ২ শিখি অমসুং অমা দিসচার্জ তৌখি। রাজ্যদা অপুনবা পোজিতিব কেস ১৯৩৯ য়ৌরে। এক্তিব কেস ১২৯৭, নাবা ফখিবা ৫৯৮, শিখিবা ৪২। ঙরাং মহারাস্ত্রদগী লকখিবা মীওই ১১৬ পোজিতিব ওইখি।
• আন্ধ্র প্রদেশ: হৌখিবা পুং ২৪দা সেম্পল ৯১৩৬ তেস্ত তৌরবা মতুং অনৌবা কেস ৪৭, ৭ দিসচার্জ তৌখিবগা লোয়ননা অমা শিখিবা। অপুনবা কেল ২৫৬১, এক্তিব ৭২৭, রিকেবর ১৭৭৮, শিখিবা ৫৬নি।
• তেলঙ্গনা: রাজ্য সরকারনা সাউথ সেন্ত্রেল রেলৱেগা খুৎশম্নরগা থাংজা নুমিৎতা মাইগ্রেন্ত ৱার্কর ৭০,০০০গী ময়া শ্রমিক স্পিসিয়ে ত্রেনশিংদা মখোয়-মখোয়গী রাজ্যশিংদা থারগনি। মদুগীদমক ওথোরিতীনা স্পিসিয়েল ত্রেন ৪১ থৌরাং তৌরে। মে ২৩ ফাওবদা তেলঙ্গনাদা অপুনবা পোজিতিব কেস ১৭৬১ ওইরি। ঙরাং ফাওবদা পোজিতিব ওইখিবা মাইগ্রেন্ত ১১৮ শুরে।
• মহারাস্ত্র: রাজ্যদা ঙসি মীওই ২৯৪০ কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইদুনা অপুনবা মশিং ৪৪,৫৮২ য়ৌরে। হোৎস্পোৎ মুম্বাই মথনতদা অনৌবা কেস ১৭৫১ রিপোর্ত তৌরকখি। কোবিদ-১৯ নারবা মীওই ৬৩ শিখিবগা লোয়ননা, মদুগী মনুংদা ২৭ মুম্বাইদগীনি, লাইচৎ অসিনা মরম ওইদুনা রাজ্যদা শিখিবা মীশিং ১৫১৭ য়ৌখ্রে।
• গুজরাত: রাজ্য অসিদগী অনৌবা কেস ৩৬৩ রিপের্ত তৌরক্লি। নুমিৎ অসিমক্তদা রাজ্য অসিদগী অনাবা ৩৯২ দিসচার্জ তৌখ্রে। রাজ্য অসিদা অপুনবা কেস মশিং১৩,২৭৩ শুরে। ফগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৪৪.৩ ওইরি।
• রাজস্থান: ঙসি নুংথিল পুং ২ ফাওবদা অৌবা কেস ১৬৩ রিপোর্ত তৌরক্লি। রাজ্য অসিগী অপুনবা পোজিতিব কেস মশিং ৬৬৫৭ য়ৌরে। অনাবা মীওই ৩৬৯৫ নাবা ফখ্রে, মখোয়গী মনুংদা ৩২৬০ দিসচার্জ তৌখ্রে।
• মধ্য প্রদেশ: য়ামদ্রবদা পুং ২৪গী মনুংদা অনৌবা কোরোনা পেসেন্ত ১৮৯ ফংলে। অনাবা ২৬ নাবা ফরদুনা ময়ুমদা হনখ্রে। মধ্য প্রদেশতা খ্বাইদগী তমথিনা শোকহল্লবা ইন্দোরদা কেস মশিং ২৮৫০ য়ৌখ্রে, ১০৯ শিখ্রে। ভোপালদা হৌজিক কোবিদ-১৯ অনাবা ১১৫৩ লৈরি। উজৈন্দা ৫০৪, বুর্হানপুরদা ২০৯, অমসুং জবলপুরদা কেস ১৯৪ রিপোর্ত তৌরক্লি।
• ছতিসগর: অনৌবা কেস ৪০গা লোয়ননা রাজ্য অসিদা পোজিতিব কেস ১৭৩ শুরে। খঙহৌদনা কেস মশিং হেঙ্গৎলক্লিবা অসি অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিং, মহৈরোইশিং অমসুং অতোপ্পশিং চংলকপদগীনি।
• গোৱা: অনৌবা পোজিতিব কেস অনি অমগা রিপোর্ত তৌরক্তুনা রাজ্য অসিদা কোবিদ কেস ৫ শুরে। ESIC হোস্পিতালদা অনাবা ৯ ফখিবগা লোয়ননা এক্তিব কেস শিং ৩৮দা হন্থরক্লে।
পি.আই.বি. ফেক্ত চেক