Ministry of Earth Sciences
7 services hosted on http://mausam.imd.gov.in web site of IMD have been onboarded to UMANG Application
22 MAY 2020 2:33PM by PIB Delhi
The Unified Mobile Application for New-age Governance (UMANG) has been inaugurated by Dr. M .Rajeevan, Secretary, Ministry of Earth Sciences in the presence of Dr. M Mohapatra DG , IMD and Shri Abhishek Singh , President and CEO of NeGD on today the 22 May,2020
UMANG is a Government of India all-in-one single, unified, secure, multi-channel, multi-platform, multi-lingual, multi-service mobile app, powered by a robust back-end platform providing access to high impact services of various organization (Central and State). The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched the UMANG App in 2017 to bring all government services on a single mobile app, with a larger goal to make the government accessible on the mobile phone of our citizens. About 660 services from 127 department & 25 states, including utility payments are live and more are in pipeline.
India Meteorological Department (IMD) has taken various initiatives in recent years for improvement in dissemination of weather forecast and warning services based on latest tools and technologies. To further enhance this initiative, IMD has taken the leverage of Digital India Programme to utilise “UMANG App”.
The following 7 services hosted on http://mausam.imd.gov.in web site of IMD have been onboarded to UMANG Application:
• Current Weather -Current temperature, humidity, wind speed, direction for 150 cities updated 8 times a day. Information on Sunrise/ sunset and moonrise/ moonset are also given.
• Nowcast- Three hourly warnings of localized weather phenomena and their intensity issued for about 800 stations, and districts of India by State Meteorological Centers of IMD. In case of severe weather, its impact also is included in the warning.
• City Forecast Past 24 hours and 7 day forecast of weather conditions around 450 cities in India are given.
• Rainfall Information- All India district Rainfall information daily, weekly, monthly and cumulative series are available.
• Tourism Forecast- Past 24 hours and 7 day forecast of weather conditions of around 100 Tourist cities in India are provided.
• Warnings- The alert issued to warn citizens of approaching dangerous weather. It is colour coded in Red, Orange and yellow are the alert levels with Red as the most severe category. Issued twice a day for all districts for the coming five days.
• Cyclone- Cyclone warnings and alerts provides the track of cyclonic storms along with likely time and point of crossing of coast. Impact based warnings, area/district wise, are issued so that appropriate preparation including evacuation of vulnerable areas can be done.
Description: Screenshot_20200521-232416
The App is available at following links for download:
1. Web: https://web.umang.gov.in/web/#/
2. Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=in.gov.umang.negd.g2c
3. iOS: https://apps.apple.com/in/app/umang/id1236448857

আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
আই.এম.দি.গী ৱেবসাইৎ http://mausam.imd.gov.inদা য়াওবা সর্ভিস ৭ উমঙ এপ্লিকেসন্দা হাপচিনখ্রে
22 MAY 2020 2:33PM by PIB Imphal
য়ুনিফাইদ মোবাইল এপ্লিকেসন ফোরন্যু-এজগভর্নেন্স (উমঙ) অসি ঙসি মে ২২, ২০২০দা দোক্তর এম. মোহাপাত্রদি. জি.আই.এম.দি. অমসুং এন.ই.জি.দি.গী প্রসিদেন্ত অমসুং সি.ই.ও. শ্রী অবিশেক সিংহগা লোয়ননা দোক্তর এম. রাজীবন, সেক্রেতরী, আর্থসাইন্স মন্ত্রালয়না শঙ্গাখ্রে।
উমঙ অসি ভারত সরকারগী তোঙান তোঙানবা ওর্গনাইজেসনশিং (সেন্ত্রেল অমসুং স্তেৎ)কী হাই ইম্পেক্ত সর্ভিসশিংদা ওল-ইন-ৱান সিঙ্গল, য়ুনিফাইদ, সিক্যুর, মল্তি-চেনেল, মল্তি-প্লেৎফোর্ম, মল্তি লিঙ্গুএল, মল্তি-সর্ভিসশিং এক্সেস পীবা রোবস্ত বেক্ত-এন্দ প্লেৎফোর্মনা পাৱর্দ তৌবা মোবাইল এপ অমনি। প্রধান মন্ত্রি শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অখোয়গী লৈবাক্কী মীয়াম্না সরকার সি মখোয়গী মোবাইল ফোনদা এক্সেস তৌবা য়ানবা অচৌবা পান্দম অমগা লোয়ননা সরকারগী সর্ভিস খুদিংমক মোবাইল এপ অমখক্তা পুরক্নবা ২০১৭দা উমঙ এপ লোঞ্চ তৌখি। য়ুতিলিতি পেমেন্ত য়াওনা ১২৭ দিপার্তমেন্ত & ২৫ স্তেৎশিংদগী চাওরাক্না ৬৬০ সর্ভিসশিং য়াওরি অমসুং অএনবশিং পাইপলাইন্দা লৈরি।
ইন্দিয়া মেত্রোলোজিকল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.)না খ্বাইদগী নৌবা তুলশিং অমসুং তেক্নোলোজিশিংদা য়ুমফম ওইরগা হৌখিবা চহিশিং অসিদা ৱেদর ফোর্কাস্ত অমসুং ৱার্নিং সর্ভিসশিং ফগৎহন্নবা তোঙান তোঙানবা খোংথাংশিং লৌখ্রে। মসিগী খোংথাংশিং অসি মখা তানা ফগৎহন্নবা আই.এম.দি.না “ঊমঙ এপ” য়ুতিলাইজ তৌনবা দিজিজিতেল ইন্দিয়া প্রোগ্রামগী লিবরেজ লৌখি।
আই.এম.দি.গী ৱেবসাইৎ http://mausam.imd.gov.inদায়াওবা মখাগী সর্ভিস ৭ অসি উমঙ এপ্লিকেসন্দা হাপচিনখ্রে:
• করেন্ত ৱেদর-করেন্ত তেম্পরেচর, হ্যুমিদিতী, ৱিন্দ স্পীদ, শহর ১৫০গী মাইকৈগী নোংমদা ৮লক অপদেদ তৌই। নুমিৎ থোকপা /নুমিৎ তাবা অমসুং থা থোকপা/থা চংখিবগী ই-পাউসু পী।
• নাউকাস্ত-আই.এম.দি.গী স্তেৎ মেতিওরোলোজিকেল সেন্তরশিংনা স্তেসন ৮০০মুক অমসুং ভারতকী জিলাশিংগী পুং অহুম খুদিংগী লোকেলাইজ ৱেদর ফিনোমিনা অমসুং মখোয়গী অকনবগী চেকশিন ৱা।
• সিতী ফোর্কাস্তহৌখিবা পুং ২৪ অমসুং নুমিৎ ৭কী ভারতকী শহর ৪৫০গী অকোয়বগী ৱেদরগী ফীভমগী ফোর্কাস্ত পীরি
• রেনফোল ইনফোর্মেসন-ভারত পুম্বগী জিলাগী নোংচুবগী নুমিৎ খুদিংগী, চয়োলগী, থাগী অমসুং ক্যুম্যুলেতিব সিরিসকী ইপাও ফংগনি।
• তুরিজম ফোর্কাস্ত- হৌখিবা পুং ২৪ অমসুং নুমিৎ ৭কী ভারতকী লমকোইবশিংনা লাকপা শহর ১০০গী অকোয়বগী ৱেদরগী ফীভমগী ফোর্কাস্ত পীরি
• চেকশিনৱাশিং- এলর্ত অসিনা লাক্কদৌরিবা তমধীরবা ৱেদরগী চেকশিনৱা পী। মসি অঙাংবা মচু, কোম্লা মচু অমসুং নাপু মচুনা কোদ তৌই অদুগা অঙাংবা মচু অসি খ্বাইদগী শাথীবা কাংলুপ্তা চীংই। লাক্কদৌরিবা নুমিৎ মঙাগী দিস্ত্রিক খুদিংমক্কী নুমিৎ খদিংগী অনিরক ইসু তৌই।
• সাইক্লোন সাইক্লোন ৱার্নিংশিং অমসুং এলর্তশিংনা সাইক্লোনিক স্তোর্মশিং মতম চানা অমসুং সমুদ্র খোংবানশিং লান্থোকপা ত্রেক তৌবগী ই-পাউ পী। ইম্পেক্ততা য়ুমফম ওইবা ৱার্নিংশিং, এরিয়া/দিস্ত্রিক ৱাইসশিং শোকহনগদৌরিবা মফমশিংদগী মী হোন্দোকপা য়াওনা মতিক চাবা চেকশিন থৌরাংশিং ইসু তৌই।
Description: Screenshot_20200521-232416 https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image0025R6Y.jpg
মখাগী লিঙ্কশিং অসিদা এপ অসি দাউনলোদ তৌনবা ফংই:
1. ৱেব: https://web.umang.gov.in/web/#/
2. এন্দ্রোইদ: https://play.google.com/store/apps/details?id=in.gov.umang.negd.g2c
3. আই.ও.এস.: https://apps.apple.com/in/app/umang/id1236448857