ସୂକ୍ଷ୍ମ, ଲଘୁ ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ଥାନୀୟରୁ ବୈଶ୍ୱିକ : ଖୁବ୍‌ ଶୀଘ୍ର ଖଦି ମାସ୍କ ବଜାରରେ ହେବ ଉପଲବ୍ଧ
21 MAY 2020 4:06PM by PIB Bhubaneswar
ଖୁବ୍‌ ଶୀଘ୍ର ବ୍ୟାପକ ମାତ୍ରାରେ ଲୋକପ୍ରିୟ ଖଦି ମାସ୍କ “ବୈଶ୍ୱିକ” ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଅର୍ଥାତ୍‌, ଏହା ବଜାରରେ ସର୍ବତ୍ର ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଖଦି ଓ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ ଶିଳ୍ପ କମିଶନ୍‌ (କେଭିଆଇସି) ଏ ଖଦି ସୂତା ଓ ସିଲ୍କର ମୁହଁବନ୍ଧା ମାସ୍କ ବିଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ସଂପର୍କରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବ । ଅଣ ମେଡ଼ିକାଲ/ ଅଣ ସର୍ଜିକାଲ୍‌ ମାସ୍କ ଉପରୁ ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କଟକଣା ଉଠିବା ପରେ କେଭିଆଇସି ଏଭଳି ଉପାୟ ଚିନ୍ତା କରୁଛି । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ମେ’ 16 ତାରିଖ ଦିନ ବୈଦେଶିକ ବାଣିଜ୍ୟ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ (ଡ଼ିଜିଏଫଟି) ପକ୍ଷରୁ ଏକ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା “ଲୋକାଲ୍‌ ଟୁ ଗ୍ଲୋବାଲ୍” ପାଇଁ ତାଙ୍କର “ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ” ଘୋଷଣା କରାଯିବାର ମାତ୍ର କେଇଦିନ ପରେ ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କୋଭିଡ଼-19 ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏବେ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ମୁହଁବନ୍ଧା ମାସ୍କର ବହୁଳ ଚାହିଦା ଥିବା ଦୃଷ୍ଟିରୁ କେଭିଆଇସି ଏବେ ଦୁଇପରସ୍ତଯୁକ୍ତ ଏବଂ ତିନିପରସ୍ତଯୁକ୍ତ କପଡ଼ା ତିଆରି ମାସ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି । ସିଲ୍କ କପଡ଼ାରେ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ମାସ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଉଭୟ ପୁରୁଷମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦୁଇଟି ରଙ୍ଗରେ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ବିବିଧ ରଙ୍ଗଯୁକ୍ତ କପଡ଼ାରେ ଉପଲବ୍ଧ ।
କେଭିଆଇସି ଏଥି ନିମନ୍ତେ ପ୍ରାୟ 8 ଲକ୍ଷ ମାସ୍କ ପାଇଁ ଅର୍ଡ଼ର ପାଇସାରିଛି ଏବଂ ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ 6 ଲକ୍ଷ ମାସ୍କ ଲକଡାଉନ୍‌ ସମୟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଯୋଗାଇ ସାରିଛି । କେଭିଆଇସି ଏଥିପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀର ସରକାର ଓ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଠାରୁ ତଥା ଇ-ମେଲ୍‌ ମାଧ୍ୟମରେ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ଠାରୁ ଅର୍ଡ଼ର ପାଇଥିଲା । ବିକ୍ରୟ ବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରାୟ 7.5 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଖଦି ମାସ୍କ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଖଦି ଅନୁଷ୍ଠାନମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜିଲ୍ଲା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି ।
କେଭିଆଇସି ଏବେ ଦୁବାଇ, ଆମେରିକା, ମରିସସ୍‌, ଅନେକ ୟୁରୋପୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟର ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ମୁହଁବନ୍ଧା ଖଦି ମାସ୍କ ଯୋଗାଣ ସକାଶେ ଯୋଜନା କରିଛି । ଏହିସବୁ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କରେ ଖଦିର ଯଥେଷ୍ଟ ଲୋକପ୍ରିୟତା ଓ ଚାହିଦା ରହିଛି । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । କେଭିଆଇସି ଏହିସବୁ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଖଦି ମାସ୍କ ବିକ୍ରୟ କରିବାର ମସୁଧା ରଖିଛି ।
ଏ ସଂପର୍କରେ କେଭିଆଇସିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ବିନୟ କୁମାର ସାକ୍ସେନା କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଦେଶକୁ ଖଦି ମାସ୍କ ରପ୍ତାନି କରିବା “ଲୋକାଲ୍‌ ଟୁ ଗ୍ଲୋବାଲ”ର ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ ହେବ । “ଖଦି କପଡ଼ା ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମଗ୍ରୀର ଲୋକପ୍ରିୟତା ଏବଂ ଖଦି ଉତ୍ପାଦ ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ବିଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ ପରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ବିଦେଶକୁ ଖଦି ମାସ୍କ ରପ୍ତାନି କରାଗଲେ ଏହାର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ସର୍ବୋପରି ଏହା ଭାରତର କାରିଗରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ମାତ୍ରାରେ କର୍ମସଂସ୍ଥାନର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । କରୋନା ମହାମାରୀରୁ ବର୍ତ୍ତିବା ପାଇଁ ମୁହଁବନ୍ଧା ମାସ୍କ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାଧନ । ଏଭଳି ମାସ୍କକୁ ଦୁଇପରସ୍ତଯୁକ୍ତ ଭାବେ ଖଦି କପଡ଼ାରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି । ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହାର ପଟ୍ଟାନ୍ତର ନାହିଁ ଏବଂ ଏହାର ଚାହିଦା ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ । ସେହିଭଳି ଏହା ଯେତିକି ଶସ୍ତା, ସହଜରେ ଏହା ପିନ୍ଧି ନିଶ୍ୱାସପ୍ରଶ୍ୱାସ ନେଇହେବ, ସଫେଇଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ପୁନଃବ୍ୟବହାରଯୋଗ୍ୟ ତଥା ଜୈବକ୍ଷୟୀ, ଏହା ସହ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ମାସ୍କ କଦାପି ତୁଳନା କରାଯାଇ ନପାରେ,” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ସାକ୍ସେନା କହିଛନ୍ତି ।
କେଭିଆଇସି ବିଶେଷ ଭାବେ ଦୁଇପରସ୍ତଯୁକ୍ତ ଖଦି କପଡ଼ାକୁ ମାସ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟବହାର କରୁଛି । ଏହା ମାସ୍କ ତଳେ ସମସ୍ତ ବାଷ୍ପୀୟ ପଦାର୍ଥକୁ ଧରି ରଖୁଛି ଏବଂ ବ୍ୟବହାରକରୀଙ୍କ ନିଶ୍ୱାସପ୍ରଶ୍ୱାସ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହା ସହଜସାଧ୍ୟ । ଯେହେତୁ ଏହି କପଡ଼ା ହାତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସୂତା ଓ ହାତବୁଣା କପଡ଼ାରେ ତିଆରି ଓ ଏହା ତୁଳା ଓ ସିଲ୍କରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏହାର ବିଶେଷତା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ମାସ୍କରେ ନାହିଁ । ତୁଳା ହେଉଛି ଏକ ମେକାନିକାଲ୍‌ ପ୍ରତିରୋଧକ ଏବଂ ସିଲ୍କର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଷ୍ଟାଟିକ୍‌ ପ୍ରତିରୋଧ କ୍ଷମତା ରହିଛି ।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Local to Global: Khadi Masks to Hit Foreign Markets
21 MAY 2020 4:06PM by PIB Delhi
The widely popular Khadi face mask is set to go “global”. The Khadi and Village Industries Commission (KVIC) will now explore the possibility of exporting the Khadi cotton and silk face masks to foreign countries after the Ministry of Commerce and Industries lifted the ban on export of non-medical/ non-surgical masks of all types. A notification in this regard was issued on May 16, by the Directorate General of Foreign Trade (DGFT).
The move comes days after the Prime Minister Shri Narendra Modi’s “Local to Global” call in wake of the “Aatmanirbhar Bharat Abhiyan”. Keeping in view the huge demand of face masks during the global Covid-19 pandemic, the KVIC has developed double layered and triple-layered Cotton as well as Silk face masks respectively, available in two colors for men and in multiple colors for women.
The KVIC has so far received orders to supply 8 lakh masks and has already supplied more than 6 lakh masks during Lockdown period. KVIC received orders from the Rashtrapati Bhavan, Prime Minister’s Office, Central Government ministries, J&K government and orders through email from general public. Apart from sale, over 7.5 lakh Khadi masks have been distributed free to the District Authorities by Khadi Institutions across the country.
The KVIC plans to supply khadi face masks in countries like Dubai, USA, Mauritius and several European and Middle East countries where Khadi’s popularity has significantly grown over the last few years. KVIC plans to sell Khadi masks in these countries through the Indian embassies.
KVIC Chairman, Shri Vinai Kumar Saxena said the export of Khadi masks is an appropriate example of “Local to Global”. “The popularity of Khadi fabric and other Khadi products has grown significantly across the globe in recent years after the appeal by the Prime Minister. The export of Khadi masks will lead to spike in production and ultimately create large scale employment opportunity for artisans in India,” Saxena said. “Face Masks are the most critical tool to fight the Corona Pandemic. These masks prepared from Double Twisted khadi fabric not only meet the quality and scale of demand but are cost effective, breathable, washable, reusable and bio-degradable” Saxena added.
KVIC is specifically using Double Twisted Khadi fabric for manufacturing of these masks as it helps retains moisture content inside, while providing an easy passage for the air to pass through. What makes these masks more special is the hand-spun and hand-woven cotton and Silk fabrics. Cotton acts as a mechanical barrier while Silk is an Electrostatic barrier.